Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica) 1.

Hol is kezdjük...

A franchise nagy bajahogy egyetlen, igen rövid időszakot bemutató történés az egész, nem lehet szabadon bővíteni akármeddig mint mondjuk egy Csillaogk Háborúját. És mára le is nyúztak minden bőrt róla.

A történet fő vázlata is olyan, amit nem szívesen nézünk mind témája, mind kicsengésemiatt: az egész nem más, mint a Noé Bárkája történet feldolgozása haragvó Istennel, lesúlytandó pogányokkal, csak ezúttal csillaghajóval, nem tengerjáróval. Ezért erre ne isvesztegessünk több szót, kifejezetten felháborító ugyanis a mértéktelen kereszténység-súlykolás, a nemeresztények folyamatos öldöklése, és a sorozat egyetlen ateistájának, Caius Baltharnak a megtérítése. Ez olyan, mintha végigniggereznének egy sorzatot, és a KKK lenne a jófiúk...

De ha az egyes részeket önmagukban kezeljük, talán találhatunk valami értékeset a kilométervastag sár alatt, bár csak nagyon keveset.
Ám mielőttnekiállnánk megnézni, szedjük össze mik a franchise részei, és milyen sorrendben érdemes nézni őket. Elárulom: időrendben. Sok poént úgyse lőhetnek le, mert nem sok van, úgyis hallottunk róluk, és a sorozat maga is nagyon hamar tájékoztat mindenről (érdemes megnézni a "minisorozat", azaz a kezdőrész/ekben hány cylon modellt látunk a tizenkettőből).
Tehát:
#1: Blood and Chrome
#2: Razor Flashbacks (az utolsó rész második fele nem fellelhető): ez, és az előző nem sokat mond el, csak látjuk az első háború kitörését és lezárását, valamint kiderül hogy a cylonok biológiai komponensekkel is kísérleteznek a tisztán gépi technológia helyett. Hű de nagy meglepetés.
#3: minisorozat (2 vagy 4 részben leadott kezdőrész): összefoglalva annyi az egész, hogy a galaxist elleptéka cylonok (persze tökre titokban, meg minden), és alig 50,000 ember maradt meg.
#4: A Terv (The Plan) - sok nem derül ki eme nagyszerű tervről, csak annyi, hogy alényege hogy először kiírtják az embereket, aztán leállnak a cylonok is, azaz mindenki meghalna. Amúgy ennek a film(?)neka legtöbb eseménye az 1.évad 7. részéig tart, ha valakit mégis roppantul aggasztanának a spoilerek.
#5: 1. évad
#6: Caprica: ebből egyértelműen kiderül hogy az egész ember-cylon konfliktus egy VALLÁSHÁBORÚ. A cylonok úgy tűnik megpróbálták áttéríteni a monoteizmusra az emberiséget, majd mikornem sikerült, lebombázták őket. Az emberek pedig mindekit üldöznek aki nem az ógörög vallás híve - így meglehetősen érthetetlen, Balthar hogyan... ha nem is az a kérdés hogyan maradhatott életben, de hogyan kerülhetett olyan magas pozícióba?
#7: 2. évad
#8: The Resistance (Az Ellenállás)
#9: 3. évad
#10: Penge (Razor): ez a név többek között azért jó, mert keresésnél jól össze lehet keverni a Razor Flashbackel...
#11: 4. évad 1-10. részek
#12: The face of the enemy (Az ellenség arca)
#13: 4. évad 11-21. részek

1. évad
1. rész: Igen kevesen maradtak. A kérdés, hogy egy érzékelhető mennyiséget (1,500 fő) feláldozzanak-e egy mégoly alapos gyanú alapján?

2: Oh igen, a nyersanyagok. Megjegyzem a víz nem olyan ritka anyag, csaka Naprendszerben a Föld, és valamelyik gázóriás egyik holdja is teli van vele, ami nem is csoda, hiszen a világegyetemet alkotó anyagok jó nagy %-a oxigén és hidrogén. Ezen kívül ha egyszer megvan, csak le kell szállni érte (vagy felsugározni, vagy mi). Ellenben a kaja...

3: A vezetés kérdése, az együttélés rendszere. Mert ugye A Zemberek Ereje.

4: Az emberi erőforrás kérdése. A pilótákon keresztül maradhatnak a képernyőn csak a katonák, és pár izgalmas akciójelenetet is könnyű belehegeszteni. megjegyzem mindössze 40 vadászgép nekem irtó kevésnek hangzik...

5: Meddig mennélel, hogy megmentsd egy embered? Súlyosbítva a körülménnyel, hogy egyetlen ember elvesztése is érzékelhető mennyiséggé vált az összlétszám fényében.

6: a független bíróság, és hogy milyen könnyen válhat "független"-ből "korlátlan"-ná a hatalom, főleg vészterhes időkben.

7: a nyilvánvaló bigott hangvételtől eltekintve a rész ... nem igazán tartalmaz mást, mint sztorielemeket. A cylonoknak nyilvánvalóan VAN tervük, de erőst valószínű hogy nem az, ami A Tervc. különkiadásban elmondatik. Mintha egyetlen céljuk sokkal inkább Gaius/Noé megtérítése volna... A többiek meg csak véletlenül ott vannak.

8: Újabb politikai/filozófiai/morális kérdés helyett most megpróbálnak behozni történetszálat, jelen esetben Kobol és a Föld keresését. Nagy cucc. Na és persze a cylon technológia megfejtése (élén a cylon vadásszal), és az elnöknő rákja. Ha valakit érdekel.

9: A minimális létszám miatt a mostabni kérdés: egy mégoly nyilvánvaló hazugságot is le kell-e ellenőrizni, és meddig marad meg a bizalom. Ja, és mivel ezt korábban gyártották mint bármi mást a felújításban, elméletileg ott a kérdés ki a cylon és ki nem - csakhogy a válasz leginkább a sorozat által, hogy leszarják.

10: Ugyanaza probléma mint a vízzel volt korábban, azzal a körítéssel, hogy "legjobb védekezés a támadás", azaz nem tudnak végleg elszakadni az emeberek a cylonoktól, bármi lesz is.

11: No igen, a változások hogyan hatnaka társadalom struktúrájára. Egyesek tevékenységi köre értelmetlené válik, másik helyen a társadalom peremén létező most középre fordul.

12-13: Az elnök itt nem "egy rossz döntést" hozott, hanem megtébolyodott, kitört rajta a vallási fanatizmus,a továbbiakban várhatóan semmiféle döntése nem lesz megalapozott, pusztán az "isteni suggallat", másnéven a Hangok a Fejében lesznek a döntése alapjai. De persze ez egy vallási propaganda-sorozat...

A cylonokból 12 van. Van 5 cylon akik a többi emberi cylont készítették. Ezeken kívül vannak a centúriók, és a vadászgép-kiborgok.Sőt, maguk a csillagbázisok is egy-egy szuperorganizmus.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad