Tom és Jerry 1-10

1. rész: valójában később csapták hozzá a sorozathoz, mert sem a macska sem az egér neve ekkor még nem tom, és meglepő módon egyszeri rajzfilmnek készült.
Ha jobban megnézzük az egész Tom&Jerry franchise furcsa. Évente azalapsorozat jó ha 5 részt termelt, de gyakran mindössze 1-2 résszel álltak elő. Egyáltalán nem olyan mint egy végtelen mennyiségben létező Looney Toons, vagy valami más Hannah Barbara készítmény, mint pl. a Frédi és Béni.

Az első történet egyszerűen indul: a macska elkapott egy egeret, és játszik vele mielőtt megeszi.
Acsavarúgy indul, hogy közben véletlenül eltörik egy váza. Ezt az egér (továbbiakban Jerry, bár itt hivatalosan még Jinx, azaz balszerencse volt a neve) először önvédelemre használja ki - mikor elkapná a macska (továbbiakban Tom, bár itt még őt is másként hívják) fenyegetzőik hogy lever valami törékenyet, és akkor Tomot kizárják a jó meleg lakásból.
Ám hamar eldurvula dolog, Jerry átmegy szadistába, és csak a poén kedvéért elkezd mindent leverni. Ami ugyan mulatságos, de piszok dolog a részéről.

2. rész: Az első nyomai annak, hogy a két állatnak szüksége van egymásra. Jerry egy nyamvadék kis kártevő-rágcsáló, míg Tom a házi macska. Ám Tom nem mintajellem, így Jerry kapóra jönneki mint olyan akire rákenhet dolgokat, illetve aki miatt szükség van rá. Jerry meg örülhet hogy olyanmacskával lakik egy fedél alatt, akinek nem életcélja kinyírni őkelmét.
Viszont itt látszik hogy mindkét állatka masszívan szadista, meg is lesz az eredménye.

Jut eszembe: hogy a néne aki a házban mászkál fekete nekem nem juttaja eszembe a rasszizmust. Mifelénk ugyebár sose volt fekete-probléma, mindig is úgy voltam vele gyerekként - és nem látom okát felnőtt fejjelsem másként látni -, hogy a néne a ház tulajdonosa, nem pedig egy egyszerű cseléd.

3. rész: Figyeljétek meg a kidolgozottságot. Ez nem kompjúterrel, előgyártott objektumokkal készített modern izé, hanem végletekig kidolgozott kézi rajzolás, mégpedig egészestés Walt Disney produkciókra jellemző minőségben. Nem rossz egy sima 8 perces keregetőzéshez, eh?
Ja, Jerry  fagyöngyöt tart a feje fölé, és Tom nemcsak megcsókolja (arcon, ami lehetne a kedvesség jele is), de rögtön randizni hívná. Ami vagy azt mondja Jerry lány, vagy hogy Tom meleg.

Tomról a rész kemény, de azért érzőszívű képetfest, viszont Jerry elképesztően szadista. Ok nélkül felfedezhetetlen csapdát rejt Tom tejesedényébe - ellentétben Tom egérfogóra rakott díszkötéses sajtjával, meg hasonlók. Jerry keményen pszichopata vonásokat mutat, míg Tom már-már kedves.

4. rész: a klasszikus Jerry szivatja (itt: babonás) Tomot, aki ugyan pórul jár, de egy deus-ex-machina Jerryn is elveri a port.

5. rész: Úgy indul, hogy mostelőször kölcsönösen kergetikegymást csakazért, mertazegyikegér,a másik pedig macska. Ám akkor elkezd mindkettejükre vadászni a kutya. Amiért összefognak. Ám nem árt megjegyezni A Tervet a szadista Jerry agyalja ki.

6: Tom udvarol, Jerry kellék, és egy fura befejezés ahol Jerry nem tudni komolyan-e, vagy csak Tomot parodizálva picit ráhajt a macskalányra. Ami persze önmagában is bestializmus. Hát még ha Jerry lány, és komolyan gondolta.

7: a tökéletesenstandard Tom és Jerry rész. Amiértérdekes, hogy itt alkalmaznakelőször rajzfilm-fizikát. Ja,és a rész teljesen néma. És először nem szerepel a néne.

8: Jerry megpróbálja levágni Tom fejét. Nem egyszerűen sérülést okozni, hanem meggyilkolni akarja.

9: Jerry kikezd valami kóbor kandúrral. A kis kurva.

10: Jerry aktívan szemétkedik, mindent tönkretesz. Aztán rájön hogy egyedül nem jó. A történet viszont leginkább a legelső részhez kapcsolódik, szinte azt meséli el, hogyankerült vissza Tom a 2. részre. Persze ha nem feltételezzük hogy csak aznapra zárták ki a macsekot, hanem végleg.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad