Hány semmirekellő kell ahhoz, hogy becsavarjon egy villanykörtét?

Vegyük például az állami finanszírozású, nappalitagozatos egyetemi szintű géntechnológus képzést Magyarországon.

Jelenleg 3 fő intézményben történik ilyen képzés.

A géntechnológiának három ága van, mind egy-egy szakirányt jelentve ezzela képzésben.

Mindhárom szakirányon átlagosan, évfolyamonként, egy-egy egyetemen átlagosan 10-10 hallgatót képeznek. Ez összesen 30 hallgatót jelent egyetemenként, országonként pedig nagyjából 100-at, beleszámolva a kerekítési alábecslést és hogy kisebb intézményekben is felajánlanak néha ilyen képzést.


Most vegyünk valami mást. Vizsgáljuk meg a dolgokat a foglalkoztatás szempontjából.
1 állást ugyebár 1 ember tölt be. Ez logikusan adóüdik, de a sok marha tankönyv mind ilyen szarokkal van tele.
1 ember a munkáltatás szempontjából ideláis esetben 15 éves korától 65 éves koráig dolgozik. Ja, a gyerekmunka tiltott, de hát azért találtuk ki a diákmunka elnevezést.
Az állás és a betöltő, illetve a betöltő és a betöltött állás nyilvánvalóan a gyakorlatban nem egyezik, és a munkavégzés legtöbb esetben nem ideális, de most nem a munkát betöltő szempontjából nézzük a dolgokat, hanem a betölthető állás szempontjából, az pedig folyamatosan be van töltve. Tehát 1 ember 50 éven keresztül tölti be az adott állást.

Mit is jelent ez számunkra pontosan a képzés szempontjából?
Nos, azt hogy 50 év alatt egy embert kell kiképeznünk a nevezett állás utánpótlására.
Tehát 50 év alatt egyetlen aktív munkavégzésre kiképzendő emberre van szükségünk az adott álláshoz. A tanári állásokkal most szándékosan nem számolunk, még ha esetlegesen melléktevékenységként az adott tanár nem is csak a tanítással foglalkozik.

Namost vegyük azt, hogy egy évben 1 hallgatót képzünk ki az aodtt szakterületen. Ez 50 év alatt 50, az adott munkavégzésre kész embert fog jelenteni.
Amennyiben egyetlen aktív állás van az egész országban, akkor abból az 50 emberkéből mindössze 1-nek biztosíthatunk munkát, a többi 49 munkanélküli lesz a megfelelő képzettség híján.


Namost elértünk okfejtésünk utolsó állomásához.
Magyarországon ugyanis - lévén GMO-mentes övezet - egyetlen géntechnológusi állás SINCS.
Ellenben évente 100 ember végez ilyen szakon állami pénzen.
Az összesen 5,000 fölöslegesen túlképzett munkanélküli polgárt jelent. (A magyar lakosság átlagos várható életkora nem éri el a hivatalosan megállapított nyugdíjkorhatárt.)

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Naruto - Shippuden - filmek - ovak - sorrend

Howl (2015)