Rollerrel Magyarországon

Mikor megszereztem első rollerem, mindenki furcsán nézett rám. Én meg a használati útmutatóra néztem furcsán, mert kresz-szabályokkal volt tele.

Bizony, ha a kerékpár valahol a gyalogos és az auto között áll, akkor a roller a gyalogos és a kerékpár között. Ez a helyzet nem is olyan meglepő, ha látjuk, hogy a motor meg a kerékpár és az autó között.

Mit is kell betartani rollerrel? Van némi sebességkorlátozás, de azt a) úgyse léped túl b) ha túlléped, akkor tudod mit csinálsz.
A másik, hogy elméletileg járdán szabadna használni - na ja, ha volnának járdák.

Mi is a probléma?
Nos, először is, a KRESZ kimondja, hogy a járdának 2/3-át, de minimum 1.5 métert szabadon kell hagyni - amelyik több. Azaz mindíg rendelkezésre kéne álljon a járdából másfél méter szabad hely. No de ex has 50%-ban a járdák keskenyebbek mint 1.5 méter! És hát hova álljanak az autók?
Meg ugye van ahol eléggé össze-vissza tagoltak a járdák... Lépcsővel, útpadkával stb.

De mi a legnagybb gond? Természetesen, hogy az autósok már a motorosokra sem figyelnek, a kerékpárosra még kevésbé, a rolleresre meg aztán... Merthogy a rolleres általában egy hangyányit gyorsabb mint egy gyalogos. Legalább egy gyakorlott kocogó sebességét lehet ezzel a szerkentyűvel különösebb nehézség nélkül tartani. Legalábbis míg a talaj viszonylag víszintes. Lejtőn könnyen lehetünk gyorsabbak, de egy 10-20 fokos emelkedőnél már gyalogolni kell inkább.

Történt pl. olyan eset, hogy megyek át a zebrán. Mr. dzsippós látja hogy jövök, de nem lassít. Én azonban a zebrához érve bizony egy gyalogló sebességére lassítok! És mivel bőven van időm kilépni, aztán várni hogy majd jól megáll (ahogy gyalogost látva illik), jól el is sodor majdnem. Mert nem lassít, azt hiszi, ugyanazzal a sebességgel majd átrombolok a csomóponton. Ostobaság lenne.

Vagy a keresztutcák. Kérem szépen, a gyalogos lehet hogy megáll neked ha pofátlan módon nem adsz elsőbséget, mert nincs féktávja, a rollernek viszont van. Mondjuk 2-5 méter. Tehát ha a kereszteződésben, csak azért mert nem jön másik auto, a gépjármű nem lassít, szépen fel fogunk kenődni a lökhárítójára.

A legrosszabbat hagytam a végére. Mifelénk van villamos, és emiatt az út kialakítás olybá sikerült, hogy: házak, közút, villamos, járda, házak. A különleges az, hogy ahhoz, hogy a házakba bejussanak a lakók (mert máshol parkolni nem tudnak, csak garázsban az ott élők), át kell vágniuk a villamossinen. Ezért rá vannak engedve a jó útszélességű járdára addig, hogy betaláljanak a garázsba. A sok marha autós viszont ott nem néz körül amiatt hogy egyszerre egy autó fér el rajta, a gyalogosnál meg úgyis gyorsabbak. De nem a rollernél.
Történt egyszer, hogy autó már kiállt a garázsból. A sofőr bezárta a kaput, beszállt. Jövök én. Autó még mindíg csak áll, tehát bőven van ideje látni a visszapillantóban: hosszú egyenes szakasz, miegymás. Úgyis lassan fog menni az első kitérőig, meg épp most indul, tehát le fogom hagyni, tehát kerüljem ki. Megteszek közben úgy 50 métert, az utó még mindíg csak elkezd kifordulni a fűből. Simán el fogok tudni menni mellette - gondolom én. Aztán a következő pillanatban a marha egészen a villamossin melletti árokig kicsámpázik a taligával. Szóval vagy béna sofőr - mely esetben inkább várja meg míg elmegyek -, vagy baszik rám.
Mint kiderült, bele nem nézett a visszapillantóba. Mert szidtam mint a bokrot, mikor kétlábbal a hátsó küllön (az a fék) állva lassítottam, és végül a jágányom beszállt az árokba, én meg épphogy le tudtam róla ugrani. Ha szétviszem a szélvédőt akkor sem ilyedhettünk volna meg jobban
Tessék odafigyelni!

És végül azutak állapota. Nem kéne ám a bicikliutakat macskakövezni, mert az útellenállás iszonyatosan megnő! Ha kerekeken gurulok, kéremszépen, legyen az út sima. Gyalogosként viszont kifejezetten kényelmesebb a némileg egyenetlen felszín. Nem mintha lenne a dologgal kapcsolatban szabályozás - ellenben logikusnak tartom hogy rámehessek. No és persze a bicikliutak száma sem olyan egetrentgető.

No és ne feledkezzünk meg a gyalogosokról sem. Észrevettétek mennyien nem figyelnek a környezetükre? Főleg a boltokból kilépve...

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad