Az életed, ami nincs

A modern technológia lassan táébreszti a népeket hogy az információ fontosabb mint az információhordozó.

Így például a nyomtatott könyvek visszaszorultak. Ami önmagában egyszerűen egy új technológiának az adott erületen való megjelenésének hozadéka, ám ami a lényegesebb, hogy ma már magasról teszünk arra hogy hanyadik kiadása és milyen állapotban van mega könyvnek.
Persze mindig lesznek "gyűjtők", akik a bélyegeket is gyűjtik egy olyan világban ahol senki nem ad fel levelet, de most az átlagszemélyről beszélünk.

És persze az új technológia mindig problémákat hoz, amik erősen visszabontva mind a tulajdonlás és a készítés problémájára vezethetők vissza.

A tulajdonlást legdrasztikusabban az hackerkedés érinti, 2 napja hallhattuk hogy az USA-t törögette fölfele Kína.

Ami vicces, hogy egy napra rá már Agyarosrszágot is feltörögették! Mert ugye Orbánia pont olyan fontos ha nem fontosabb a vilátérképen mint az előbb említett két grandiózus ország/országszövetség. Elvégre Orbániától tanulhatja mindenki Unortodoxia megoldásait, ahol a munkanélküliség nő, a jogállamiság a semmibe hullik, a GDP a béka segge alá zuhant, és ami alaptörvény-szinten bünteti az ateizmust. Hát nem követendő példa


A másik kérdés ugye a dolgok előállítása. Egy film, egy videojáték, egy könyv, vagy bármi aminek értéke nem a fizikai meglététől, hanem a hordozott információtól függ csak úgy biztosíthatja a készítőnek a megélhetést, ha előállításáért cserébe fizettséget kap, ami az előállításhoz, az az alatti megélhetéshez, plusz a járulékos szükségletek (pl. gyerevállalás, lakásteremtés) kielégítését fedezi.

Erre a problémára  a megoldás még nem igazán alakult ki, bár többféle próbálkozás van.
Az egyik ilyen az, hogy a vásárló maga is befektetővé válik, azaz az előtt fizet a termékért, hogy annak elkészítését elkezdték volna. A készítői oldalról ilyenkor fontos hogy kész üzleti tervvel rendelkezzenek, azaz tudja mivel fog mit csinálni, és a szükséges anyagokat honnan szerzi be, és hogy mikorra fog elkészülni az egésszel (ésszerű csúszást megengedve, de be nem tervezve). Ahhoz, hogy ez a változat működjön, már hasonló projectnek működnie kell, még jobb ha a készítő maga letett már olyan értékelhető dolgot az asztalra amitől megbíz a vásáról abban, hogy a majdnam elkészülő termék meg fogja érni neki láttatlanban fizetni érte. Egyébként ilyenkor extra jogokat is szokás juttatni azoknak akik előre fizetnek, és mindig kell szabni egy felső határt, aminél több előre fizető pénzét nem fogadják el. Ilyen pl. a Dead Gentlemens Production készülő filmje, a Gamers 3. Az első még erősen Skandrag Graun: a Káosz Szava szagú volt, a második viszont a hivatalos AD&D-filmet is kenterbe verte a LARP-fantasyk között. (Youtube-on mindkettő fellelhető)

Egy másik lehetőség az előrendelés. Itt a termék már útban van az elkészülés felé, és abból mutatnak is valamit, vagy megbízható személyek írnak a próbaverzió kipróbálásáról. Ekkor a reménybeli vásárló vissza nem térítendő foglalót fizet, aminek fejében vagy olcsóbban kapja a temréket végül, vagy a mára elterjedtebb változat szerint minimális extrával kapja azt. A probléma itt a kapitalizmus természetesen, azaz hogy az őszinteséget nélkülöző marketinggel számtalan előrendelést el lehet érni silány termékhez is, aminél ha mondjuk az előrendelési ár a teljes vételár 10%-a, az így befolyt összeg a tényleges vásárlásokhoz képest annak akár több mint 100-szorosa is lehet! Szégyenletes, de ilyen történt pl. az Aliens: Colonial Marines esetében.

Egy harmadik lehetőség amit a Steam is csinál, hogy az alkalmazások csak rajta keresztül elérhetőek. De lehet hogy rosszul tudom, és a Steam csak extra szolgáltatásokat (achievements, bármikori újbóli letöltés) biztosít? Mindenesetre az alőbbire is volt már a történelemben példa, például a Diablo 3 a Blizzardtól. Ezekkel a probléma természetesen hogy internetkapcsolat nélkül nem használható a termék. A Diablo 3-nál iszonyat mennyiségű panasz érkezett a szolgáltató oldaláról nem megfelelő internetkapcsolat miatt, de emlékszem egy olyan esetre is, ahol a termék mindössze háromszori újratelepítést engedélyezett, aztán újat kellett venni belőle. Ami erősen nem volt elfogadható tekintve a számítógépek adatvesztési, rendszerösszeomlási, illetve alkatrészcserélési lehetőségeit.

No, kezdek hosszú lenni, legyen mára elég ennyi.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad