Star Trek, az eredeti sorozat, 1. évad

A Star Trek talán midnen idők legrégebben futó élőszereplős franchise-a televízióra, vagy hogyan is fogalmazhatnám meg pontosabban miért döntöttem úgy, hogy végignézem.

Mert még soha nem láttam, azaz NEM vagyok rajongója, NEM azért nézem, NEM azért írok róla.

Előre szólok hogy ezek a bejegyzések TERJEDELMESEK lesznek, mert midnen rész kapcsán írok valamit, és ide évadonként szedem össze ezeket a szösszeneteket.

Megjegytendő, hogy eza rovat futni fog egy ideig, mert ha 5 részt néz meg vki minden nap, akkor is eltart vagy 140 napig (majdnem fél év) mire a végére ér, ha az összes epizódot végig akarja nézni. Plusz a filmek.


0. rész:
Igen, volt ilyen is. Leforgatták, aztán visszadobták, hogy aztán részleteit itt-ott lássuk ismét felbukkanni (pl. az Új Nemzedék soriban!).

Önmagában zseniális sci-fi film. Tényleg olyan zsniális felvetései vannak, és annyira durván jellemzi az 1960-as évek USA-ját, hogy az már félelemetes.
Jó, a díszletek ma már messze elavultak, és bizony helyenként nagyon látszik hogy az ott studió (2 méterre mögöttük a festett fal, a látvány amit látnak ugyanaz mint ahogy őket szemből veszik csak nélkülük), de ez nem kéne hogy eltántorítsa a nézőt, mert klasszikus.

Sajna azonban fájdalmasan sz*r mint pilot. Az egész átkozottul depresszív, a kapitány egy ellenszenves s*gg - nincs az a jóérzésű tvnéző aki erre építve akarna sorozatot nézni, ezt be kell látni.

Érdekesség, hogy a teljes szereplőgárdából csak "Mr. Spock"-ot tartották meg (mármint állandó jelleggel, kamera előtt stb.), viszont majd az 1-ső rész végén, a stáblista alatt INNEN láthatóak képek.


 1. rész:

Durván átvariálták a koncepciót, többek közt jelentős "márpedig itt erotika lesz" felkiáltást behozva az első változathoz képest.

A főcím lényegében tetszetős változáson esett át, és a történet is érdekesen lett átadaptálva, megteremtve a lehetőséget hogy a 0. rész tényleg klönálló részként felhasználható legyen majd, egyszer, ha úgy hozza.

Fájdalmasan nevetséges viszont a fekete-fehér érából visszamaradt sminkelés, főleg a férfiakon mutat elég b*zisan a vastag kék szemfesték.

Kirk kapitány meg bármennyire elfogadhatóbb karakter lett Pike kapitányhoz képest, de helyenként érzésem szerint kifejezetten modortalan a nőcsábász természete mellett.


2. rész

És máris láthatunk egy kis hónaljszőrt Mr. Shattnertől a kék szemfestéke mellé.

A kom füttyszava viszont kezd komolyan idegesíteni.

Plusz miért van az hogy eddig az összes idegen nyavajás félőrült "varázsló" volt technozseni főhőseinkkel szemben?
Ez a proto-Q...

Meg hogy a legénység úgy hullik mint a legyek... A Voyager bizony sose ért volna vissza ilyen egységhalandósággal.


3. rész:

Spock tengeralattjárós hallgatókészüléke most már muris.

Az meg mindenképpen, hogy ezért a gyenge faviccért szerepeltettek valakit:
- Öhm, Jones...
- Én Smith vagyok, uram!

Kérdés, hogy mielőtt vmi nagy hülyeséget készülnek tenni (pl. berepülni egy ismeretlen, és feltehetőleg veszélyes csillagközi objektumba), miért nem hagynak vmi palackpostát, küldenek biztonsági üzenetet, vagy vmi?

A sorozat pedig egyértelműen látszik haladni afelé a végkifejlet felé, hogy az meberiség konfrontálódjon Istennel (bármilyen istenség legyen is az) - és amennyiben az nem kész együttműködni, elpusztítsa azt. Márpedig kelleni fog, mert "Isten" kegyetlen és önző magányosságában, korlátozatlan hatalmával.
És persze a végső megállapítás:
- Why does God need a spaceship?
Azaz semmiféle istenség egyáltalán nem létezik.


4. rész:

Kíváncsi leszek, biológiai jellegű veszély helyett mikor lesz valami más.

Spock "egyik felmenője" hogy lett hirtelen közvetlen az apja, az kérdéses.


5. rész:

Kirk végre kezd hasonlítani arra a képre amire emlékeztem egy középiskolás usa-focista helyett.

Szintén felhagytak az indokolatlan ruházatban, a folyosón indokolatlan gimnasztikai mozdulatokat végző legénységgel.


6. rész:
Végre találtak egy jó színészt, erre a szinkron össze van csapva, és s forgatókönyvben is akadnak hibák.

Pl. miért mond az elején nagyobb csillagidőt?
Vagy hogyan vált alakot a drog nélkül a végén a nő?

Szerencsére a színész(ek) elviszik a vállukon a részt.


jan. 08. 22:55 | 110/157
7. rész

Még egy alakmásoló, kihalásban lévő idegen faj, és sörétessel lövöm arcon a készítőt.

Amúgy már szinte aggódtam, mert az előző két részben nem halt meg senki. Most bepótolták XD

A forgatókönyvben ordas hibák vannak (tipikusan a "maradjunk egyedül, akkor biztosan egyesével meghalunk szituációk), viszont a díszletek királyak, Rukh, és főleg Andrea meg zseniális választás volt vendégszínésznek.
Most komolyan, Sherry Jackson lélegzetelállító alakkal rendelkezett. Szvsz még 7o9-et is übereli.


8. rész:

Egyértelműen új játékszereket kaptak a készítők, és úgy néz ki, kiválasztottak egy afféle "hardcore csapatot" a 428 fős legénységből.

Amúgy nem utolsó kérdés, de hogyan duplázódott meg Pike kapitány óta a legénység száma?



9. rész:

Most már kifejezetten mókás hogy mindenki a mami-kötötte pulóverében mászkál. Nőknak kicsit hoszabb jár, viszont nem kapnak hozzá nadrágot :D

Nem nagyon értem az Uhurát övező kultuszt sem, mert az a nő még dísznek sincs (legfeljebb a "kötewlező néger" feladatot tölti be), és még a kézfogással terjedő betegséget sem bírta elkapni,annyira lefoglalja hogy a gombjain tenyereljen.

Kezdem azt is feltételezni, hogy legnagyobb részt a koncepció "a rechnológia gallyra megy az őrült tudós kezében" irányt követi. A készítőkről sokat elmond, hogy a beállításuk szerint ha vki egy kis hatalmat is kap, rögtön világuralomra tör.

Ellenben megtudhatjuk hogy minden bolygó légköre belélegezhető, fertőzéstől sosem kell tartani, a galaktikus angolt még a gonosz ős-óriás-baktériumok is beszélik, az emberi testnek még 120 fokban sem okoz gondot olyasmi mint a légzés, és hogy bár garancia az elhalálozásra mégis mindenki mindenhova nyugodtan megy egyedül.
Nem véletlen hogy Kirk habozik ennél a mondatnál: "És küldjön oda két ... biztonságit." Elvégre mégsem mondhatta hogy 


10. rész:
Végre egy idegen ami nem ellenséges. És ki sem halt.

Az Enterprise szervezeti felépítése viszont érdekesen változott.

Azt is megmondhatná vki, mia fityfenéért ugrálnak az epizódok az időrendben, miért nem folyamatos az egész.


11-12. rész:
Jórészt a 0. részt ismétlik, leszámítva a leginkább értő (szexista, rasszista) elemeket, föölöslegesen nagy terjedelemben. De még a műsoridőt figyelembe véve is, talán nem vágtak mindenhol eleget.
A stáb nyilván szabadságra ment :)

Btw, hobá lett Jane the Jinn?

Néha egyébként az az érzésem megírták a scriptet, aztán nem tetszett, és a közepétől kezdve újraírták a részt, spóeolósan érintetlenül hagyva a forgatókönyv első felét...

Hozzátéve hogy már-mármókás, nsztalgikus érzés látni a floppylemezeket, őskori számítógépeket, képcsöves monitorokat, keménybőr aktatáskákat...

Érdekes megjegyezni hogy az "illúziók hatalma" mennyi egyezést mutat a Holofedélzet koncepciójával (vagy ha már itt tartunk a Mátrixal).



13. rész:
A sok parókás pipitől kezdek megcsömörleni. Mintha vmi Playboy-féle softpornót néznék a cicababákkal és izmos férfiakkal.

Kirk jelleme komolyan érdekelne. Mert persze, kiváló csillaghajókapitány meg minden, de látszólag tartós kapcsolatra képtelen, csiilagflottaszabályzat ide vagy oda.

A Hamlet és Machbet ilyen amalgámja és értelmezése tetszett, ellentétben az eredeti darabokkal - hogy vmi pozitívat is mondjak.


14. rész:

Már eddig is gyanítottam, de most már nyilvánvaló: az alakváltó, beszivárgó idegenek a kommunista veszedelemben eredeznek. Most pedig eljutottunka Hidegháború megjelenítéséhez is. Érdekes, hogy Oroszország a Római Birodalom mintájára épült Romulán Birodalmban öltött testet, mintegy aoznosítódva a Hitleri Németországgal,ami érdekes betekintés az usa-pszichébe.

Amúgy jó érzés végre látni, hogy más civilizációk is léteznek a "Föld"-é mellett.

Megjegyzés: ezt a bejegyzést nem tudom mire vélni: "third quadrant of the vernal galaxy" (még a 11. részben). Vernal = ?

Amúgy jó poén voltez a tengeralattjáró-csata. Meglepő módon tényleg erre hasonlítana egy valódi űrbeli összecsapás ha belegondolunk. Persze a Battlestar Galactica manővereivel, de az más tészta.


15. rész:

El kell ismerni, a sorozat alkotói értenek hozzá hogy elhitessék, más bolygókon érezzük magunkat. Nem a Star Wars kidolgozottságával, de sokkal valóságközelibben vannak kidolgozva. És az SW-ben mindig csak a felszínen járunk, szinte sose látjuk a bolygókat, égitesteket orbitális pályáról, plűne nem látunk nem-bolygószerű égi tüneményeket (pl. csillagködök).

Btw, milyen jó hogy itt még szokás volt kiírniaz epizódcímeket!

A harcok (kézitusa) azért bénák, mert akkoriban csak a boksz és a birkózás létezett még nyugaton.

Azt se tudom észrevétel nélkül hagyni, hogy minden részben kapunk legalább 1 új nevet a legénységből. Ez abból a szempontból jó, hogy nem vmi szokásos sorozat 3-4-5 szokásos állandó szereplőjét látjuk itt, hanem beleélhetjük magunkat egy nagy, "valódi" világba.

Azt is be kell vallanom, megértem miért nem szerette Leonard Nimoy a karakterét, Mr. Spockot. Sosem kap nőt, sosem mókázik.
Azonban azt is látom, a nézők egy körének miért vele a legkönnyebb azonosulni, miért lett kedvelt karakter. A playboy-életben ő majdhogynem a mindennapok normális, hétköznapi járókelője.


16. rész:
Wazz, a feketét "Boba"-nak nevezni alig átlátszó áthallás a "Bubba"-ból, ami már majdnem niggerezés.

A tudományos rész is teljesen elszálllt, mert egy kvazár közepén élhető bolygót... A mágnesesség ami ott van, széttép bármilyen anyagot.
A kvazár vmi olyasmi mint egy neutroncsillag, azzal a plusszal, hogy ez a "neutroncsillag" egy galaxis központi fekete magja!


17. rész:

Ismétcsak Q, ami az az irány, ahol a környező szükségletet messze felülmúló technológiát nem világuralomra, hanem puszta szórakozásra használják.



18.rész:

érdekes új fézere van az Enterprise-nak, és itt az első fotontorpedó is!

Az meg baki, hogy egy stábtag árnyéka átmegy a tűz alatt lévő csapaton XD

A zseb-atombomba se semmi.

A klasszikus csapat csak lassan kezd összeállni. Uhura. Kirk. Spock. Ők rendben
De Sulu elég semmiből jött, és nagyrészt csak üldögél a kormánynál.
Mr. Scott mee... Még mindig nem nagyon számolhatunk vele.
McCoy beosztása se egyértelmű, viszont komolyan kezd megrögzött alkoholistává változni máris.
Most említették meg először a Főderációt is. De vajon mi az?

Megjegyzés a díszletek diszharmóniájáról: nem tudok mit kezdeni az összhatásban a magukkal hurcolt szokol-rádió és az összecsukható mobiltelefon közti nyilvánvaló koncepciós szakadékkal. Valahol nyilván lenyűgöző, de a mostani évtizedben szokatlan diszharmóniát okoz az elmében.

A MEtronoknál érdekesség, hogy a villódzás egyértelműen egy náci zászlót ad ki!

De ami azután jön ... Az a világegyetem LEGSZÁNALMASABB összecsapása!


19. Rész:

A 4. film első verziója, ami NYÜZSÖG logikai hibáktól.

Csak hogy kettőt mondjak: amikor a pilótát visszaviszik, miért törlődik az emlékezete? És hogyan sikerült a megfelelő testhelyzetben portálódnia?
Vagy a másik fickót hogy sikerült önmagába teleportálni ahelyett hogy az elvitele helyére rakták volna?

De hogy folytassam: a csillagidőt hogy tudja Kirk bemondani úgy, mintha a múltban ugyanúgy telne az idő? Megjegyzem a hajó óráján ki is van kapcsolva a csillagidő, mivel ÉRTELMETLEN, és csak a fedélzeti idő megy.

És ha már szerkezeti hibák a sorozatban:
A hajó belső felépítését osem értettem igazán. A szektorok most hogy vannak? Számmal vagy betűvel vannak jelölve? A szervezeti egységek a hajón hogy vannak? A szintek hogy vannak? Csoda hogy a Galaxy Questben össze tudták ilyen alapján rakni a hajót...

A kb. egyetlen pozitívum hogy Scotty végre kezd A Gépész lenni.

Arról nem is szólva, hogy "300 éve" nemhogy nyamvadt Holdutazást készítettek elő, de a Trek-emberiség már benépesített egy bolygót, feltalálta egy örökélet-szert, amitől az adott bolygón az összes felnőtt meghalt, és 300 éve már csak a gyerekek tengnek-lengnek! (l. 8. rész)


20. rész:

MA képesek vagyunk a műholdakat évekig, évtizedekig stabil geostac. pályára küldeni pusztán a szökési sebesség kihasználásával.
Az Enterprise/Csillagflotta erre nem képes (vagy csak k*ra pazarlók).
És az összes áramkör is hajlamos kiégni. Most komolyan, miből állna tisztességes huzalokat és biztosítékokat(!) beszerelni?


21. rész:

A borg? Nem, inkább az Ori!

Ezzel mindent el is mondzunk amit kellett.


22. rész:

Ezek mindent elölhagynak, senkit nem felügyelnek, sőt: sajátkezűleg adják ismeretlenek kezébe a hajójuk teljes műszaki leírását.

Nélkülözik mind a józan észt, mind a logikát, mind az emberi természetet. Mi ez, Aprajafalva a kommunizmusával?!?


23 rész:

Még az előző rész kapcsán: vkinek eszébe jut-e vajon, hogy Amerika Kapitány, vagy maga a Hulk is emberi fajnemesítő programok eredményeiként jöttek létre?

A mosti részről pedig: A főcímre gondolva: az Enterprise még egyetlen fajjal, civilizációval SEM vette fel a kapcsolatot! Kapcsolatbe létett olyanokkal akikel MÁR ki lett építve kapcsolat, kiírtott fajokat, megszakított kapcsolatot, elküldték őket hogy "majd ezer év múlva gyertek vissza, vagy ilyesmi", de kapcsolatot azt fel nem vettek.

Az is fura hogy KIVÉTEL NÉLKÜL MINDENKI überfejlett az emberiségen kívül, olyannyira hogy a műszerek még csak nem is látják semmi nyomát a működéseknek, de *ra sem használják a cuccaikat, egyetlen bolygón kívül nincs semmijük.

Amúgy a rész nagyon-nagyon hasonlít az egyik Mézga Aladár az Űrben (vagy mi volt a címe) részre :D


24. rész:

Ez már majdnem egy jó rész. Spock meg tényleg jó humorforrás, már amikor nem erőltetetten fókuszálnak rá, és nem viszik túlzásba.

Sajna azonban pont ez nem az, amitől maradandó lett szvsz a Star Trek.
Sokkal inkább az unalmas, elcsépelt, gagyi, röhelyesen megcsinált részek.

Szerintem a sorozatból attól lett mitológia, hogy pont olyan unalmas és érdektelen mint a valóság, mint egy valódi munkahely, vagy szabadidős tevékenység: ugyanúgy egy funkcionális szobában ülünk egyszerű dobozokkal, egyszerű kapcsolókkal körülvéve, unalmas folyosókon megyünk végig, unalmas emberekkel találkozunk, tömegjelenetek nélkül éljük mindennapjainkat az íróasztalunk mögött, mélységesen egyforma megbeszéléseket folytatva - amihez a sorozat csak annyi pluszt tesz, hogy itt a problémák fantasztikusak, életek - világok múlnak a döntésünkön. Körben ott a díszlet, mindenki a parancsnok középen lévő forgószéke felé néz, és mi, a megfigyelőernyő helyén lévő karosszékünkből nézzük az újabb és újabb "helyeket és civilizációkat, ahová az Enterprise utazik, hol ember még nem járt".

Ezért vagyunk hajlandók még Krik szánalmasan primitív küzdelmt is végignézni a gnorkkal - mert mi sem csinálnánk jobban, de csak álmainkban csináljuk ilyen jól.


jan. 11. 10:14 | 127/157
25. rész:

Egyértleműen izgalmas rész, a szokásos apró átgondolatlanságokkal. De kifejezetten izgalmas.


26. rész:

Már megint a Csillagkapu felemelkedettjei...

Akikre különösen jellemző hogy *t sem árulnak el, csak mondják mit várnak el, ami egyébként ellentétes a várttal.

Valójában semmivel nem jobbak mint Khan, vagy a klingolnok.

Csak még idegesítőek is.


Amúgy a klingonok egyértelműen a Sárga Veszedelem (ázsia).
Viszont a ST-univerzumban a hadviselő fajok evolúciójának csúcsa. Felsőbbrendűséghirdetők mint az eugenetikus emberek, és római légiós kinézetűek mint a romulánok, ugyanakkor nyíltan agresszívak mint Kirk és az emberiség. Igen, egyértelműen.


27. rész:

Láttuk már itt a 2001 Űrodüsszeiát és elvont dolgokat, de ez a pszichedelikus jó k* anyjuk, az.


28. rész:

Hajj, nem is említettem a klingolnok ellen látott új fézerüket!
Vagy hogy mennyire tökéletes évadzáró lett volna a 24. rész.

Panaszkodtam már a riadófajták átláthatatlansága miatt?

És íme a The Guardian of Forever a Fallout 2-ből.
A néhány előző rész meg a 3-4. filmeket vetítette előre. Sőt, volt itt példa már az Űrlázadásra is. Már ha jól tippelek, mert mikor láttam én a filmeket? Egy részüket. Azokat is jó régen.

Bezzeg az időrendőrség hol van ilyenkor...


29. rész:

Na jó, minek vesztegessem az időt az írásra: ez a Testrablók Inváziója 2000.

Spock meg úgy van Kirkkel mint Watson és Holmes. Hogy is mondjam ... Szóval "élettársak".

Uhura egyértelműen leszbikus.

McCoy és Sulu gyanúsak nekem, annyi azért viszont látszik hogy a függőségben osztoznak: McCoy alkoholista, Sulu drogos.

Chekov meg még fel sem tűnt a színen, de neki ezek szerint Scotty jut majd.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad