Miért útálom a szuperhősöket - Jack Sparrow kapitány

A szuperhőst nem a szuperképesség teszi, gondoljunk csak a Fantomra. Még csak nem is a bűnözőkkel való küzdés, hiszen például Jubilee pusztán egy segélyszolgálat munkatársa.
Szuperhős az, aki képes véghezvinni a lehetetlent, és teszi ezt jó szándékkal. Mint ilyen természetesen nem létezik (vagy nagyon ritka).

Mert persze itt van nekünk Phoenix Jones, vagy épp azaz üzletember akinek az életét egy kvázi akció-sorozat dolgozta fel többek között, és aminek éppen képtelen vagyok kinyomozni a címét, mindenféle veszélyes humanitárius ügyet intézett személyesen, de ugorjunk Karib Tenger Kalózai szériára. Vagy mondjam inkább hogy Monkey Island koppintás?


Jack Sparrow KAPITÁNY nagy titka egy mindentvivő iránytű, mai nélkül semmi lenne. Ja, és ne feledjük a lehagyhatatlan/utólérhetetlen hajóját, a Fekete Gyöngyöt sem. A fickó Indiana Jonsosat játszik amerika partjainál, bár éppenséggel tehetné ezt akár Európában is, hiszena két politikai frakció ami megjelenik az angolok és a franciák.

A sorozat maga a kalóz-korszak végét mutatja be némi észrevétlen időpötrgetéssel, mert míg az 1. filmben a kalózok ténylegesen függetlenek, a másodikban már egyedül angol fennhatóság alatt tűrik meg őket (anno ebből gazdagodtak meg az angolok, későbbi brittek), hogy aztán a harmadikban már fel is számolják végleg a kalózkodás intézményét.
Persze a kalózkodás legtöbbször nem más hajókkal való fogócskázást jelentett, hanem szabadelvű kereskedőket, akik legtöbbször csak csempésztek ezt-azt, és más hajókat/kikötőket csak akkor fosztogattak ha nem jött össze az üzlet az aktuális évben (nagyon lassúak voltak ám az akkori hajók, lévén főleg a szél hajtotta őket), vagy megbízást kaptak rá (bizony, a britt/angol kormány nem átallott ezzel a megoldással élni).
Calypso elengedése pedig az,ahogy a "kalózok" tudásukat egyszerre eladták mindnekinek. Nem voltak többé csak az egyes kapitányok fejében létező titkos utak (= alkuk) - helyettük eljött a térképek kora.

De jó, legyen, tudjuk milyen egy kalóz, de ettől még nem rossz ember.Ám mi van Jackel?

Nos, Jack lehet mulatságos a vásznon, de korántsem volt olyan mókás vele utazni.
Vegyük példának okáért az első rész női hajósát, Annamariet. Mi történik vele a második részben? Anélkül hogy valaha viszontláttuk volna, fölfalják a kannibálok.

Osztán a jó alkoholista capitan simán beáldozna 100 lelket, köztük a legjobb barátját a saját életéért.

Sezmben vele nézzük meg, szörnyeteg-e Davey Jones? Gonosz-e Davey Jones? Vagy csak egy szerencsétlen nyomorult, aki mindent megtett, gürizett míg bele nem rokkant, - hogy a végén ne fizessék ki mint a magyar alvállalkozót?

A legfurább, mennyire egyértelműen látszik, hogy a "szuperhősök" valójában sokkal gonoszabbak mint a "szupergonoszok", akik erőt és fáradtságot fektettek eredményeik elérésébe, és bár morálisan talán elítélhetők tetteik, de törtvényileg már egyáltalán nem biztos, és hát legtöbbjük semmi mást nem akar mint profitálni a tudásából és találmányaiból.
Vegyük mondjuk Fátum Doktort, avagy Doktor von Doomot, Latvéria urát. Ő sok-sok tanulással technológiai és mágikus téren zsenivé képezte magát, de ettől még szuperképessége nem lett. És mi az egyetlen amit elkövetett? Gazdasági, politikai és katonai befolyásával világuralomra tör. Hol tiltja ezt bármilyen törvény?
De még az olyan "alantas" személyek is mint A Keselyű is, aki bankrablásra adta a fejét, mást nem akar mint találmányából pénzt szerezni. Végülis nem kevés pénzbe és időbe került összeraknia azta személyi repülőt amit végül senki nem akar megvenni, hiába működik. Szegény csak elismerésre vágyik.
De mire vágyik Jack Sparrow, azaz Fecske Jóska? Halhatatlanságra. Mire vágyik Pókember? Elhúnyt nagybátyja elismerésére (nem kis zavar van Pókfejben...). Mire vágyik Batman? BOSSZÚRA. Nem épp nemes indíttatások.
És miért vágyik Jack a halhatatlanságra? Hogy rá ne vonatkozzanak a Törvények. Ezáltal pedig őkelme - törvényszegő. Azaz GONOSZ. Még ha jó ember is.

-------------

Egyébként látszik hogy a népek egyszerűen nem tudnak jól pillanatképet készíteni. Miért nem lehet jókor megválasztva nyomni mega gombot, tizenhússzor visszalökve a felvételt míg elkapod a frame-et ami érdekes?



 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad