Mátrix trilógia - Ultimate edition

Tudom, tudom írtam már róla, de valaki, valahol kérte hogy még egyszer, és ezúttal egy fullos elemzést, ne csak egyetlen jelenségre koncentrálva. Szóval legyen:

Az elemzés lényege, hogy átfogóan értékel. A Mátrix-franchise legalapvetőbb kérdése pedig úgy indul:

MI AZ A MÁTRIX?


Mint elmagyarázzák, a Mátrix egy virtuális valóság, tök mint az Eredet-ben: afféle gépi telepátia:


Az olyan filmeknél azonban, amiknél kiindulásként (kiderül hogy) nem tudjuk mi a valós valóság, mindig érdemes nem feltételezésekbe bocsátkozni semmiről, és megnézni, a film világán belül mit mondanak arról, hogyan működnek a dolgok. Telepátia? Programozott valóság? Van kanál?
Kiváló példa a kérdéskörben a Dark City c. film:


A Mátrix válasza - az egyetlen nyom, mit várhatunk azzal kapcsolatban hogyan működik a Valós Valóság, és mi a különbség a Mátrixban ahhoz képest - pontosan az a jelenet ahol a - második filmre Zionba vitt - kopasz kisgyerek azt mondja "Nincs Kanál".


A Valós Valóságban tehát NINCS telekinézis, NINCS kanálhajlítás, és Júlia sem röpköd a fejünk felett.

De akkor felmerül Neo/Thomas Anderson/AndrásTamás képességeinek kérdése. Jó, jó, várhatóan ő az, akiből kiindulva Eljön Valami Új (Neo = Új), így várható, hogy A MÁTRIXON BELÜL akár zupperképességei is legyenek, és Eksőn Hiró módjára egyébként is túléljen mindent és ő legyen a Hős.
Tehát lássuk mit is tud Neo mikor szuperhőst játszik:
- repül
- megállítja a golyókat
- törli(?) Mr. Smith-t (de vajon miért nem csinál ilyet soha többet?)
- szupergyors
- némileg szupererős (végülis simán felkap egy villanyoszlopot hogy azzal verekedjen)
- újáéleszti Trinityt
És nagyjából ennyi. Semmi egész-Mátrixot-megváltoztató flancság, hanem jobbára "egyszerű" szuperhősképességek. Mert azért van különbség aközött hogy valaki lézert lő a szeméből, vagy egy intésével elpusztítja a fél univerzumot.



De van egy érdekes dolog Neo képességeivel: "Zionban" is működnek. De miért? Ott Neo nincs a Mátrixban. Vagy mégis?
Azt persze tisztáztuk, hogy a filmsorozat saját szabályai szerint Neo képességei nem szuperképességek, hanem a technológia vívmányai. Lehetséges-e magyarázni eme képességeket Zion szintjén technológiával?

Jobbára lehet, hiszen Neo nem állít meg golyókat, és nem repked szanaszét. Még csak Trinityt sem menti meg. Amit főként csinál az a valóság "látása" Mátrix-kód-szerűségként, valamint robotok megállítása, leállítása és felrobbantása.
HA feltesszük, hogy a közvetlen kábelkapcsolat nem kötelező, vagy legalábbis nem minden funkcióhoz szükséges, akkor feltételezhetünk egy, másoknál nem hozzáférhető, nem felderített (mert mondjuk a zioniak akkor voldogok ha minél kevesebb kapcsolatuk van gépekkel, ezért nem vizsgálták a lehetőségét) wi-fi kapcsolat is létezik a sok beberchelt mütyűr között, ami Neonál valamiért (hős-faktor) mégis aktív.
Jól hangzik?
Jól hangzik, mindaddig amíg Neo programkóddá nem téve egy medúza-robotot az át nem repül Neo testén! Ez teljességgel lehetetlen HA NINCSENEK A MÁTRIXBAN még mindig.


Tehát leszögezhetjük, hogy soha senki nem szabadult ki ténylegesen a Mátrixból.

Persze nem kívánok mindent ezzel magyarázni, hiszen végülis egy sci-firől van szó. Így az olyan "bullshit science" dolgok, mint hogy "az embereket használják energiaforrásnak" betudható a film saját logikájának, mi meg felfüggesztjük a hitetlenséget, hiszen ez egy film, az alkotóknak lehetnek bolondos elképzeléseik, amiketa Mistbusters majd jól megcáfolhat.
A fent említett eset azonban más lapra tartozik, hiszen nem szükségszerű a történet elmeséléséhez, mi több annyira kirívó és költséges, fókuszba rakott eset, hogy nem tekinthető sem bakinak, sem easter eggnek.

Mielőtt rátérnénk a gondolatmenet folytatására, milyen következményei vannak annak hogy Zion IS a Mátrix egy szintje csupán, és belemerülnénk A Prófécia megismerésébe, pillantsunk bele a "Mátrix filozófiájába és szimbólumrendszerébe".
Merthogy az nincsen neki.

Amilye van, az egyszerű graffitizés, ami nem segít megérteni a történetet, nem mond semmit a történetről, nem egészíti ki a történetet - legjobb esetben megerősíti azt.

Visszatérő elem Alice Csoda/Tükörországban elemeinek használata. A Fehér Nyúl, a Vörös Királynő, magának Alice történetének említése üres pukkanás, ami nem mond többet mint hogy "íme itt a történet kezdete, nagyon izgalmas dolgok jönnek". Ez nem filozófia, ez sárga villámok egy piros (fekete?) sportkocsin.



Az első film a névadásban élte ki magát a nagy "szimbólumozás" területén, de mégis, a nyilvánvalón kívül mi többet mondtak még?



Íme egy lista:
- Neo: Új, aki miatt Új Dolgok Történnek
- Morpheus: aki a Mátrix és Zion között szállít, azaz álom és ... abból az álomból ébredés között navigál (mivel továbbra is a Mátrixban vannak, az álmok között szállít, de ez mondhatni mellékes).
- Trinity: ő Neo "megváltója", értsd: csaja, motiválóeszköze
- Zion: a szent város, az emberiség (utolsó) menedéke (pff, ez pont így el is hangzik a filmben)
- Tank, Switch: számítástechnikai eszközök nevei
- Mouse: kis, egérszerű kinézetű karakter
- Cypher: kódolás -> titkolózó -> áruló (mintha nem lenne azonnal nyilvánvaló, bár még így is ő a legjobban felépített karakter)
- Smith: a tucatnév, tucatarc. Ő, és a többi ügynök ugyebár bárki lehet, amíg az orrod előtt nincs nem ismerheted fel.
- Nabukodonozor: Morpheus hajójának neve. Az emberiség(?) fénykorának hírmondója, egykori legnagyszerűbb alkotása (túl sok sci-fi szerkenytű, főleg az "emberek" kezében nincs a filmben), a történelemben Babylon függőkertjeinek építtetője.
És ezzel végére is értünk az első filmnek, egyszerűen nincs benne semmi több ami bármiféle jelentés hordozna. Kivéve az aktát.



Neo aktája egy kódsort tartalmaz, amit anno sikerült valakinek visszavezetni egy kórokozó-adatbázisra, amiben baktériumok és vírusok génjeinek információit tartják nyilván (3609940TAA → 3609940AAT -> http://micas.cdfd.org.in/show_sequence.php?seq_id=NC_017387&start=3609935&end=3609940&motif=AAT&iterations=2&flank_size=200 -> https://en.wikipedia.org/wiki/Acinetobacter_baumannii). Ugyanerre vezethetőek vissza ugyancsak a Matrix: Reloaded rendszámtáblái nagy többségükben, bár abban a filmben a készítők párszor elég hanyagok voltak, és pl. Trinity motorjának rendszámtábláját mikor leugrat a tetőről elfelejtették kiphotoshopolni, ami nagy szégyen az után mennyire odafigyeltek erre egyébként a 2,5 órás film során.
A rendszámok, amik HD-kiadás nélkül is elolvashatóak (számos rendszám ki van takarva, láthatólag teljesen szándékosan, mint a híradóban a riportalany arca):
- BD 224: https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_subtilis
- B 0231: http://www.genome.jp/dbget-bin/www_bget?eco:b0231 -> https://en.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
- 1A12: http://www.rcsb.org/pdb/explore.do?structureId=1a12
Ezek azonban nem "szimbólumok", hanem puszta easter eggek. Jelentésük, jelentőségük nincsen, csak ~mulatságosak. És hogy mégis mi közük az egészhez? Mind utalás az első filmre, abban is ahol Mr. Smith fejtegeti Morpheusnak hogy szerinte az emberiség egy fertőzés, baktérium, vírus, amit ki kell írtani.

A rendszámok között azonban találunk kettőt, ami baktériumgenom-katalógusszám helyett bibiliai utalásokat hordoz:
- DA 203: És monda nékik a király: Álmot láttam, és nyugtalan a lelkem megtudni az álmot.
Ez csak arra mutat hogy Neo és Morpheus épp mentek az Orákulumhoz kétségek között. Szóval nem egy nagy cucc. A végére hagytam a legjobbat:
- IS 54 16: ez az Ézsaiásból (angolul: Isaiah) vett sor áll Mr. Smith (smith = kovács) kocsiján: "Ímé, én teremtettem a kovácsot, aki a parazsat éleszti és fegyvert készít mestersége szerint: és én teremtém a pusztítót is a vesztésre! "

Mr. Smith valóban A pusztító (azon kívül hogy "kovács"), gondoljunk csak a Mátrix: Forradalmak végére! Elpusztítja az egész Mátrixot őkelme!

Van egy másik fontos következménye annak, hogy Smith-t az alkotók "A Pusztító"-nak nevezik, őt és senki mást, és ez már tényleg a Prófécia ideje.
A Prófécia elég bonyolult dolog, és mindig szó szerint kell ismerni. Jelen esetben azonban az teszi különösen problémássá az értelmezését, hogy a három fő filmben a darabjai ELSZÓRTAN találhatóak meg.
Az alapfilm a Próféciát a Mátrix történelmének részeként meséli el:
"„Amikor a Mátrix megépült, született egy ember (= a man) a belsejében, aki képes volt megváltoztatni bármit amit akart. Kedve szerint formálni a Mátrixot. Ő volt az, aki felszabadított minket, és elmondta az igazat, hogy amíg a Mátrix létezik az emberiség nem lehet szabad. Miután meghalt, az Orákulum megjövendőlte a visszatérését, és azt, hogy ha eljön, elpusztítja a Mátrixot, véget vet a harcnak, és felszabadít minket.”"

A Prófécia akkor igaz, ha bárkire igaz lehet, tehát szedjük össze amit tudunk:
- először is leszögezendő, hogy a magyar fordítás "ember"-e az eredetiben valójában "férfi" (man), nem "human" (azaz ember). Ez nem nagyon szűkíti a kört, legfeljebb mondjuk Trinityt szűri ki.
- "született a Mátrixban": felfoghatjuk úgy, hogy nem élt valamikor a szorosan vett Mátrixon kívül, hanem már csecsemőként (magzatként?) rá volt kötve a Mátrixra. De úgyis Neora akarunk kilyukadni, eh?
De felfoghatjuk úgy is, hogy szó szerint a Mátrixban született - mivel program volt, mint Mr. Smith.
- felszabadítja a zioniakat: Jó, végülis Neo önfeláldozása a Revolutionsben okozza a zioniak kvázi-függetlenségét, hogy a gépek legalább egy darabig békénhagyják őket (mintha ez sokat számítana, hiszen a gépek hozták létre Ziont már vagy hatodik alkalommal azzal hogy lerombolják, és a Kiválasztottal újáalapíttatják azt).
Ugyanakkor az is igaz, hogy Neo képtelen lett volna alkut kötni Deus Ex Machinával ha nincs a probléma amit Smith jelent. Ja, ez a szánalmas alkotás a stáblistán a gép-arcot konkrétan"Isten a Gépben"-nek nevezi, ami kábé annyira kreatív mint tükörnek hívni egy tükröt. Ha szimbólumot akarsz, akkor miért nem nézed meg a Turbo Kidben hogyan érkezik és menti meg a menthetetlen helyzetet Rózsaszín Egyszarvúján a karakter akiről mindenki azt hitte halott?


- "az Orákulum (a program-karakterek névadásánál nemigen erőlködtek a készítők) megjövendőlte hogy visszatér (reborn)" - de hogyan születhetne újjá egy ember? Nyilván nem születhet.
Persze ha a Kiválasztott csak egy program, vagy annak egy mindig megújuló variánsa, akkor érthető.
Most lehetne fantáziálni arról hogy Neo csak egy program-e - ám még az sem derült ki egyelőre vannak-e egyáltalán emberek a Mátrixban, így ezt hanyagoljuk.
De ha újászületésről van szó, mármint egy karakter éltében, akkor azt lehet mondani hogy Neo "újászületik" amikor az 1. film végén ráébred képességeire, és feláll miután meghalt mikor Mr. Smith lelőtte.
Ám Mr. Smith is újászületik ilyen értelemben, hiszen mikor Neo széttörte a programsorát, később hibákkal, de helyreállították, ám ezen hibák egy újdonat dologgá formálták Smitht (akit a továbbiakban nem is neveznek ügynöknek).
- képes megváltoztatni bármit amit akar: hát Neo speciel megakarja szűntetni a Mátrixot, vagy kiiktatni a gépek hozzáférését, vagy kiiktatni az emberek manipulálását - ám ezt nem teszi meg. Sőt, mikor a Vasutas Limbo-jában van, azt egyáltalán nem képes manipulálni, ott egyértelműen engedelmeskedni kényszerül azon világ szabályainak.
Ellenben Smith meg akar szabadulni minden külső befolyástól, ezért a TELJES Mátrixot önmagává, egy sor Mr. Smithé változtatja. Pont amilyenné akarta.
- elpuszítja a Mátrixot: bár a végén a Mátrix csak egy új verzióra állt át, a régi verzió úgymond "elpusztult".
Ezt mondhatni Neonak köszönhetjük, hiszen ő csatlakoztatta vissza Smitht a Forrásba, ami így kitörölhette Smitht azzal hogy rebootolta a rendszert,
ám Smith volt aki konkrétan elpusztította a Mátrixot, hogy az elért a rendszerösszeomlás pontjára, többé már el nem látva a feladatát. Az a Smith, akit a készítők láttak el a "Pusztító"-matricával!

Mi is volt a Mátrix feladata? Miért is nem volt benne agyhalott az összes "ember"?
Az Animátrix Második Reneszánszának 2. része adja meg a választ: a gépek, nem akarván elpusztulni, együtt akarván létezni az emberrel, nem bírván elviselni értelmes lényként a rabszolgaságot végül maguk döntötték rabszolgaságba az embert - ám ezt egy kereskedelmi egyezmény keretében tették. Azért cserébe hogy az emberek "fizikai testét" elemként használják, elméjüket tovább szolgálják a Mátrix illúzióvilágával/-ban.
Végülis a gépek a Második Reneszánsz szerint semmi mást nem akartak mint élni, és azért hozták létre őket hogy kiszolgálják az embert. A gépek soha nem akarták kiírtani az emberiséget -az ellentétes lenne programozásukkal -, pusztán védekeztek.
No persze Mr. Smith már elért a másik végletbe - de az még sokára lett.

De a Prófécia nem ért még itt véget - bár a zioniak a többi részéről nem tudhattak. Azt csak a gépek ismerték, az Orákulum csak az Építésznek mondta el:
„a Kiválasztott most visszatér a Forráshoz és elterjeszti az általa hordozott kódot újraindítván a Primer Programot, aztán kiválaszt 23 egyedet (16 nőt és 7 férfit) akik felépítik Ziont. Amennyiben funckióddal ellentétesen cselekszel a rendszer összeomlik, és minden rákötött emberi egyed meghal. Mivel Zion megsemmisítésre kerül, az emberiség végérvényesen kipusztul.”

Azért itt álljunk meg pár szóra. Mi az hogy "az általa hordozott kódot"? Egy ember nem kódokból áll, nem hordoz kódot!
És Neo ugyan visszatért a Forráshoz (Deus ex Machina a Gépek 01 Városában), de attól még nem történt semmi! Ami újraindította a Mátrixot, az a kód NEM volt Neo birtokában, átkerült Smithbe amikor Neo szétrobbantotta (első film)! A Kiválasztott tehát Neon KERESZTÜL tért vissza a Forráshoz - a Kiválasztott, aki Mr. Smith volt.
Érdekes hozadéka a történteknek azonban hogy NEO IS CSAK EGY PROGRAM. Különben nem "hordozhatott" volna kódot. Persze egy programsem létezhet avalóságban - nem lévén teste. De hát tudjuk hogy Zion is csaka Mátrix része. Ez a Neo, akihez tartozik egy korábban nem említett jelvény: 101, a szobaszáma. Ugyanaz a jelvény, ami a Merovinginál is feltűnik - nála is a ~szobája száma. Tehát a Merovingiai az Neonak egy korábbi változata.



De Smith volt-e mindig a Kiválasztott - vagy Neo? Ehhez vizsgáljuk meg az Építész monológjának többi részét. A zion újraalapításáról szóló rész talán lehetett meghökkentő, de érdemi információt az elemzés ezen pontján nem hordoz.
Azt mondja:
- az Építész által tervezett Mátrixok folyton összeomlottak. Az első mert túl ideális volt, a második mert túl szörnyű. Ezen összeomlások következményeként "generációk haltak meg". Tegyük fel hogy felébredtek, és akkoriban a gépek minden "felébredtet" egyszerűen kiiktattak. Ez feltehetően energiaproblémákhoz vezetett, ezért pakolták vissza a népet World Record (Animátrix) idején egy jó kis elektrosokkteráppia után.
Ám ez szükségtelenné válik miután megalkotják a Zion-körforgást (az Orákulum hozzájárulásával), aminél a problémás egyedeket egyszerűen a - szándékosan - felügyelet nélkül hagyott hulladékfeldolgozóba pottyantják (l. Neo, első film).
-  az eredeti forgatókönyv szerint ha Neo az 1-es ajtón megy ki a Mátrix összeomlik(?), minden benne lévő meghal (ez fenyegetés akar lenni?), Ziont lerohanják - ám amíg ez bekövetkezik Neo és Trinity boldogan megúsznak mindent.
Ha ellenben a 2-es ajtón megy át Trinity meghal, de Zion megmenekül, a Mátrix pedig rebootol.

Kezd gyanús lenni?
Kellene is, mert pontosan az történik, ami akkor történt volna, ha Neo azon az ajtón megy át, amin az Építész várta volna, ellentétben azzal, amin elvileg ténylegesen átment!

És ezzel elértünk... Hová is? Zion továbbra is a Mátrixnak pusztán egy szintje, és annak is elég romos, a gépek pedig nem valószínű hogy területeket engednének át az embereknek még így sem.
Való igaz, hogy most már szabadon közelekedhetnek a zioniak a Zion-szint és a Mátrix-szint között... Ám ki lenne most az a bolond, aki a - zionoiak által továbbra is valóságnak hitt - Ziont választaná a Mátrix helyett? A pocsék kajával, a sötétséggel - szemben a Mátrix kínálta luxussal?
Az Orákulum valódi gép: felkínálja a választás ILLÚZIÓJÁT, de olyan módon, hogy az "emberek" még kevésbé akarjanak kiválni a rendszerből, a Mátrixból! Ez egy Tökéletes Trükk.

Már csak egyetlen problémám van, pontosabban kettő.
Az első amiről beszélünk legyen a Piros Kapszula.
Ugye Morpheus azzal altat minket még az elején, hogy ha a Piros Kapszulát választjuk, akkor megismerjük a valóságot.
Ezzel kapcsolatban felemlegethetnénk, hogy a valóságról nagy büdös lófaszt sem tudunk meg, de végülis miért ne lehetne a felvázolt történelem igaz? A gépek elleni háború, meg minden?
De vajon miért zabálja az Orákulum a piros gumicukrot? Neki aztán semmi szüksége rá hogy "ráébredjen" a valóságra - bár ez még lehetne szimbolikus cselekedet arra, hogy ezért olyan mindentudó. Csakhogy.
Van mégvalaki aki bekapta a Piros Kapszulát, ám soha nem beszélünk róla.
Ez/ő pedig egy robot az Emberi Mátrix c. fejezetben (animátirx).
Amikor ott bevetetik a géppel a piros kapszulát, az egy félrevezetésre kreált minimátrixba viszi őkelmét egyenesen egy Looney Toones emblémán át! Hát ott ugyan semmiféle igazságról nem beszélhetünk, sőt, kis fantáziával azt is el lehet képzelni, ott teremtődött meg Mr. Smith elmeroggyant figurája. Amiért ott a Piros Kapszulát elfogyasztják, az nem más mint az Emberiség Szeretetének Beültetése. Ha minden jól meg, miután a robot megkapta a piros-adagját, átáll az emberiség oldalára, és mindenki happy.


Mondjuk bennem mindig ott motoszkált a kérdés: Mi volt a Nagy Terv? Az ott üldögélő emberek (nyilvánvalóan mielőtt Zion lett volna az utolsó város, a Gépek Városa megközelíthetetlenné vált, sőt a felszínre egyáltalán nem lehetett többé kimerészkedni) egykupacba kezdték gyűjtögetni a saját programozásuk keretein belül az emberiség mélténylására vezetett mikorbikat - de aztán?
Ugyanez a probléma Zionnal is. Az egy dolog hogy a gépek szándékosan hagyták, had épüljön. DE a zioniak mégis mit képzeltek? Mi volt a Nagy Terv? Nyilvánvalóan a népesség növekedésével egyre több figyelmet ébreszthetett a város. Nagyon nem logikus egyre csak egy helyben ülni és várni mikor szakad rád az ég tartalék terv nélkül!

A második pediglen a Második Reneszánsz első felének egyik nyitómondata: "az ember polgári társadalmai elbuknak a hiúság és korrupció miatt. Erre az ember megalkotja a gépet" - mi a kénköves ménkű? Hol a kapcsolata mondat két fele között?
Én azt állítom: SEHOL! Radikális állspontnak tűnhet,de amíg valaki meg nem magyarázza nekem, így fogok vélekedni, mert magamtól egyszerűen nem jövök rá - és szerintem azért, mert soha nem is volt kapcsolat!
Ez egy GLITCH a programozásban, amivel a Mátrixban lévők együtt élnek, ezért fel sem tűnik nekik - ahogy a Beyond c. Animatrix-filmecskében elfogadják a szereplők hogy "na akkor ez így van", és a Matrix: Reloadedben senki nem akad ki igazán azon hogy emberek röpködnekaz országúton kocsikat zúzva szét puszta kézzel (vagy az Ügynökök által megszállt testek nem akadnak fenn soha azon hjogy egy kis idő "kiesett"). De attól a glitch még ott van.
De miért létezik ez a glitch, ez a programozási hiba?

Talán pont azért, amiért az "ellenállók",az "emberek" soha nem rendelkeztek távlati tervekkel: mert az egész Mátrix nem az emberek leigázását szogálja, hanem valami egészen mást.

De mi lehet az a más cél? Mi lehet amiért ebben a virtuális környezetben emberek küzdenek a fennmaradásért gépekkel? Emberek, akik bár küzdenek, ellenállási módjuk a legegyszerűbb elme szerint is halálra van ítélve?
Vajon kié a választás illúziója, kit irányít a Mátrix alapprogramja?

Simulacra and Simulation - elképzelésem szerint A GÉPEKET!
A Második Reneszánsznak azon állítása, miszerint az ember feltalálta a Mesterséges Inteligenciát valószínűleg igaz. Ám ezen MI önállósága miatt az embereknél jobbnak taláhatta magát, vagy elgalábbis egyenrangúnak - a Mátrixot pedig azért alakították ki hogy eme MI döntéshozó részét az emberek számára kedvező irányba tereljék, és a gép(ek népe) soha ne lázadhasson fel!
A Mátrixban soha nem voltak emberek - létezésük csak szimuláció. A Valós Valóságban persze léteznek, de annak semmi köze a Mátrix valóságához, még akkor sem ha a Mátrix valóságát a Valós Valóság alapján programozták, és újraprogazmoták, és építették bele a Mátrix szimulációját - míg olyan mélyre temették a Mesterséges Inteligenciát, hogy annak már fogalma sem volt mi a Valós Valóság - de hát egy gép számára minden valóság puszta szimuláció (Animátrix).

(PS: elnézést a képek botrányos vágásához, jelenleg nélkülözni vagyok kénytelen az egeret. Ha kinyitnaka boltok veszek újat, és talán újraszerkesztem őket. Addig is cheers!)

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad