Eragon (2006)

Oh, ember.

Alapban gáz volt Jeremy "AD&D" Irons hangját felbérelni az intróhoz.


Az egészet egy masszív info-dumppal kezdeni is hülyeség volt. Bevallom, szinte mondatonként vissza kellett tekernem, mert egyszerűen nem ragadt meg mit mond.
Pl. mert olyanokat mond hogy "elloptak egy követ! a királytól!" Miért érdekel ez engem? Menj ki az utcára, és szedj magadnak kavicsot, miért fárasztasz ezzel? Másszóval: mi olyan különleges abban a kőben - azon kívül hogy a királyé?
Aki amúgy egy nagy marha. Oké, kinyírta az összes többi sárkányt. Kérdés: hogyan képzeli a birodalom fennmaradását? Vagy ő Donald "én azt már úgyse érem meg, szóval nem érdekel" Trump?

Aztán látjuk Józsit, aki vagy Eragon, vagy Eragon a sávhkánya leszesz. Megyen vadászni. Kérdés: miért kell ehhez kilopakodni a házból?

Az se segít, hogy az első 5-6 perc simán a Csillagok Háborúját nyúlja: a gonosz főmuksója, Aljas Darth Vader üldözi a Vagány Csaj Aljas Hercegnőt, aki lenyúlta az Uralkodó Fontos Cuccát, de az utolsó pillanatban egy mentőkabinnal teleportálja azt Lüke Szájbaverhez (aki itt még játszani sem tud). Nem-Darth még az erő-fojtást is bedobja!


Az egyetlen ami jó a filmben az éppenséggel a fantasy-látvány. Szó nincs róla hogy a költségvetéssel lett volna gond :D

Aztán egyértelmű hogy a király TUDTA hogy a "kő" az egy tojás, tehát a nyitó narráció egyszerűen hülyeség, mert NEM hitte A KIRÁLY hogy minden sárkányt elpusztított. MINDENKI MÁS hihette azt.
Viszont miért nem tudja a srác, hogy mi az a sárkány? Ez egy világ, ahol kábé 10 éve mindenhol sárkányok voltak!

Itt talán érdemes megemlítenem, hogy ezen a ponton felcsaptam a legnépszerűbb review-kat, és azt kell mondanom, fölösleges volt. Nézhetjük a könyv és a kritikusok pofázása nélkül a filmet, mert a különbségek érdektelenek az adaptáció és az eredeti között (illetve jórészt pont abból és a könyv young-adult jellegéből adódnak,azaz kifejezetten jót tesznek az adatptációnak), illetve teljesen rossz és érdektelen irányból közelítik a filmet (a könyv és a film különbségei irányából, amimint mondtam érdektelen).
A film/franchise gondja állítom nem a költségvetés, hanem forgatókönyv, az alapmatéria young-adult jellege, és a rossz casting (Nem-Leia volt jó választás, a többi főszereplő mind rossz).
Amit viszont érdemes megemlíteni a megannyi review után, hogy a főgonosz Galvatorix névre hallgat. Az író állítólag 17 volt mikor megírta a könyvet, és ahhoz képest a nevek nem rosszak - ezt kivéve, ami olyan mintha az Axterix-franchise-ból húzták volna elő.


És közben azt motyogja: "A kövem, köveckém, drágassszágom!"


A bossnak van egy henchmane, aki úgy néz ki mint egy vámpír, és uruk-haiokat idéz:


sárkánylovasok = jedi
Galvatorix = Darth Vader

Hogy a sárkány elrepül,majd 5 perc múlva kifejletten tér vissza nem zavar. A könyvben nyilván volt ott még 100-200 oldal, de belefér.
Abba se kötök bele, mi meglepő azon, hogy Nem-Obivan tudja Eragon (Dragon elgépelve?) sávhkányt tarta pajtában. A dolog csak azért meglepő mert a faluban senki más nem vette észre.

És hogy a sárkány lány, és "bevésődött" mint Jacobnak az a csecsemő


fura bestializmus-felhangot ad az egésznek... Csak mondom.


A vicc, hogy az egész közben a sárkány egész jól néz ki.

Azzal sincs problémám, hogy a srác "ráérez" a varázslásra. Egyfelől nem használja nyakra-főre, másfelől alapból megmondják hogy vannak határai. Így nem lesz belőle Disney-Sztár-Vársz-Rey.


Avval is alig van, mennyit emel át a StarWarsból és a Gyűrűk Urából. Viszont ezek fényében megkérdőjelezem a franchise életképességét. Messze túlbecsülhették a meglévő rajongótábort, és nem tették igazán befogadhatóvá a szélesebb közönségnek a young adult alapokat.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad