Stephen King - Az (könyv)

Képzeljük el mennyire szar ez a könyv :D Olyan rossz, hogy már jó XD

Kezdésként emlékszünk a papírhajó a csatornába részre? Nos, az alatt a könyvben ez az aláfestő zene megy:


Szintén első benyomásként belövi SK a trashhorror szintet ezzel a mondattal:

" 1931 -És áradás, ez a nem mindennapi katasztrófa több millió dollárba és majd' két tucat emberéletbe került. Azóta persze eltelt egy kis idő, de még mindig épp elegen emlékeztek rá ahhoz, hogy a többieket is halálra rémítsék. Az árvíz egyik áldozatát innen huszonöt mérföldre kelet felé, Bucksportban találták meg; a szerencsétlen férfiúnak mindkét szemét, három ujját, továbbá a hímvesszejét felfalták a halak."

És ez:
"Nem is léteznek ilyen karmos-szőrös, fenyegető szörnyek. Persze időnként megesik, hogy valaki begolyózik és megöl egy csomó embert – Chet Huntley is be szokott számolni ilyen dolgokról az esti híradóban –, és persze itt vannak még a komcsik is"
"és aztán meghallja a Valamit, amirosszabb a világ minden komcsijánál és gyilkosánál, rosszabb a japcsiknál"
Hát ez nem igazán állja az idő próbáját :P "Casual" rasszizmus XD

Itt (7. pdf-oldal) jelenik meg először a teknősbéka:
"két, majdnem üres üveg ablaktisztítót, egy ócska, horpadt padló viaszos dobozt. Ez utóbbi valamilyen okból felkeltette a kisfiú figyelmét, és jó fél percen át meredt szinte megigézve a doboz tetején díszelgő teknősbékára"
Itt fényezővaxról van szó mikor "viaszos doboz"-t mond (megnéztem az angol eredetiben). Egyébként akit érdekel, az összes könyve ITT. A szereplő (a kissrác a hajóval) éppen a bátyjának megy el felszerelésért, aki vízhatlanná teszi neki a papírhajóját. Mi még gyertyát csepegtettünk ehhez, ők parafinnal dolgoznak, ami szintén viasz.
A teknős tehát a báty, a sötétség Az, a hajó meg a sissrác. Stimt.
Igaz, rögtön utána megkérdezi magától:
"Az a teknősbéka, gondolta George, miközben a gyufás fiók felé ment. Hol is láttam már ilyen teknősbékát?"

Itt pedig King-bácsi belövi a humorfaktor szintjét is:
"– Micsoda se-seggfej vagy te, G-georgie – mondta Bill viszonylag barátságosan.
– Nem vagyok seggfej – jelentette ki George, ahogy leült Bill ágya szélére, és kirakta az éjjeliszekrényre a szerzeményeit.
– De igenis, az vagy – közölte Bill. – Hatalmas, barna seggfej vagy, és kész.
George maga elé képzelt egy két lábon járó hatalmas, barna seggfejet, és felvihogott.
– Nagyobb seggfej vagy, mint egész Augusta – tette hozzá Bill, most már maga is kuncogva.
– Te meg nagyobb, mint egész Maine, ráadásul szaros is – feleselt George, és ettől két percre le kellett állniuk."

Oh-oh:
"– Kár, hogy nem jöhetsz – mondta George, és komolyan is gondolta. Bill ugyan hajlamos volt rá, hogy előbb-utóbb átvegye az irányítást, de mindig tele volt príma ötletekkel, és jóformán alig járt el a keze."
Szóval megtudjuk, hogy főszereplő-Bill "csak néha" veri meg a nála kisebbeket, a nőket...

Ez meg itten mi? KI a Narrátor?
"A csónak ingadozott, meg-megbillent, víz szivárgott bele, de nem süllyedt el: a két testvér igazán eredményesen vízhatlanította. Hogy végül hol kötött ki,  s  kikötött-e egyáltalán, nem tudom; még az is lehet, hogy elérte a tengert, és most ott lebeg az idők végéig, mint valami mesebeli varázshajó. Én csak annyit tudok, hogy amikor elhagyta a Maine állambeli Derry közigazgatási határát, még javában sodródott az árral – és ezzel egyszer   s   mindenkorra kiúszott ebből a történetből."
És igen,a Narrátor valaki:
"Ε  sorok írása idején mindhárom ítélet fellebbezés alatt van. Garton és Dubay bármelyik nap felbukkanhatnak, amint lányok után kujtorognak az utcán vagy snóbliznak a Bassey parkban,"

Ja, és akkor szóljunk be a melegeknek is:
"A férfi – ha az effajtát egyáltalán férfinak lehet nevezni – ki volt rúzsozva, és fényes, testéhez tapadó selyemnadrágján át jóformán a farka redőit is nyomon lehetett követni. Akárhogy gyászol, akárhogy szenved – mégiscsak egy nyavalyás buzi."

Hölgyeim és uraim, egy újabb főszereplő!
"És ilyenkor csak abban reménykedett, hogy az a vihogós kedvű lány most valami húgyszagú lakótelepi bérházban él egy  gój  férjjel, aki rendszeresen veri, mindhárom terhessége során elvetélt, a férje nemi beteg nőkkel csalja, továbbá porckorongsérve és lúdtalpa van, a ronda, vihogó nyelvét pedig hólyagok lepik."
Elsőre megszerettük mindnyájan, nemigaz?

A legrosszabb pedig, hogy King FECSEG. Vagy 50 nyomtatott oldal megy el azzal, hogy egyik szereplő felmegy tíz lépcsőfokot, beül a kádba és öngyilkos lesz, a feleség meg feláll a tévés vetélkedő elől és felfedezi. Közben minden szart megtudunk - amiknek semmi hatása a történetre. Tehát King mindössze fecseg. 50 oldalon keresztül.



"Ekkor csapott belé az első igazi rémület, és nem is volt benne semmi természetfölötti: éppen csak ráeszmélt, milyen könnyű felszámolni egy egész életet." - és ekkor (44. pdf oldal) jöttem rá, miről szól a könyv. Hogy van egy város, ahol a gyerekek nem számíthatnak senkire, pedig akarnak, és tudják hogy ez a helyzet szar. Így fel kell nőniük, és nekik kell lenni a felnőtteknek akik már segítenek.

De mégiscsak inkább a drogokról szól :)

De ki a fasz az az Eddie Kaspbrak? Annyi a szereplő, hogy már jegyzeteltem, de ez a név fel se merült. Most mégis ott eszi a fene az 55. pdf-oldalon, és nyilvánvaló hogy ugyanarra készül, mint a többiek. Pedig már felsorolták a Lúzer Klub tagjait - és őkelme nem volt köztük.

Egyébként pedig úgy tűnik, AZ mindenkire les, kortól függetlenül. Sőt, bár a legelején úgy tűnt megenni kíván embereket, van hogy csak simán levágja őket, sőt, AZ technológiai szabotázsokat is elkövet, pl. felrobban egy gyárat.
És persze nem csak a nevezett kisvárosban, hanem annak teljes környékén is.
Ja, és Freddy Krueger módjára az álmodba is be tud lépni:
"Végül aztán mégiscsak elaludt, és azt álmodta ... Az alacsony bokrok, az egymásba kapaszkodó gyomnövények között még éppen ki lehetett venni egy alak körvonalait. Az alak egy csomó léggömböt – pirosat, sárgát, kéket, zöldet -tartott fehér kesztyűs kezében; a másikkal pedig hívogatón intett. Az arcát Ben Ben nem látta, de annál inkább látta az egybeszabott, lötyögő, bő ruhát a jókora, narancssárga pom- pongombokkal és a libegő sárga csokornyakkendővel. Egy bohóc volt az. Beletrafáltál, hallatszott valami szellemhang."

Erről jut eszembe: ha az összes alapító kinyiffant AZ kezétől, mégpedig egyidőben, kik alapították ténylegesen a várost?

A Cikluson kívül meg mit kezdjek ezzel a kijelentéssel:
"Derryben évente negyven-hatvan gyerek tűnik   el   megmagyarázhatatlanul   és   nyomtalanul. "
Most van ciklus, vagy nincs ciklus? Mi a különbség a Ciklus-évek és egy normál év között?

És ha a naplójából tudjuk, hogy Mike nem hívta fel a Lúzereket, akkor KI hívta fel őket?

No, és itt a bizonyíték, hogy King a háttérkutatást se végezte el:
"eszébe jutott a film, amit apjával láttak előző este. A címe az volt: Rodan" "A filmben Rodan kiszabadult a föld belsejéből, amikor japán bányászok a világ legmélyebb járatát vájták"
Ez eddig stimmel, valóban ez meg a Rodan c. filmben, ami a Godzilla-franchise része:


De aztán, úgy egy oldallal később:
"Lentről pedig felnézett rá a pincében fészkelő madár." "Nem is a látvány döbbenete, a narancsszínbegyű és verébszürke szárnytollú szörnyeteg madáré,"

Nos, Rodan ugye nem volt madár, és nem voltak tolla. Esetleg emlékeiben összekeveredhetett a The Giant Claw c. filmmel, de ez akkor is hiba, nem kicsi.


Amúgy a helyzet rávilágít arra is, milyen eszetlenül elavult a könyv. A '30-as, '50-es évek horrorrjaira hagyatkozik - amikről legtöbben szinte már nem is hallottak, és hangulatuk egyáltalán nem alkalmas a mai közönség ijesztgetésére.

Stephen King Az-ját csak a Sötét Torony széria múlja alul fölöslegességben. Saját állítása szerint még a saját rajongótábora se olvassa, tehát nem értem ki sírt a filmváltozatért. Talán a "rajongók", akik érezték hogy nem érdemes szenvedni vele.
Meg amúgy szükségtelen is, hiszen egyetlen funkciója a Stephen King Univerzum megalkotása - ami azonban enélkül is létezik! A könyveinek szereplői folyton felbukkannak más könyveiben. Aki kíváncsi, ezeket folyton jelölik a wiki-jében. "Valamiért" ábrát még nem csináltak azonban hozzá... Talán mert senki nem olyan hülye hogy mindent elolvasson tőle, sem elég rajongó hogy összeszedje az infókat.
Mert Stephen King szar. A maga korában mondjuk ő legalább folyton írt - csak nem túl jókat. Még tíz év, és senki nem fog emlékezni a nevére, könyveire, könyveiből készült filmjeire - amik még a könyveinél is pocsékabbak.

-------------------

UPDATE:

Szóval, két Lúzer elindul kiírtani Azt. És nem olyan tökkelütött módon mint a filmekben - ezeknek pisztolya van.
Az viszont vérfarkas, de mikor elkapná az egyik srácot, a másik erősebbnek bizonyul a rémnél.  Ezek után viszont mi érdekes maradt benne?

Aztán jön Beverly lefolyós jelenete, de Bev anyja itt él, és az apja szarráveri a jelenet közepén.
Hm. A takarításos résznél megjegyzendő, hogy Beverylnek 24 centje volt miután valami hülye szerencsejátékon nyert. A csapat elment és 40 centért vett fagylaltot (frappékra <- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
Aztán végre egyeztetik a történeteiket. Ekkor hallunk a madaras incidensről - aminek semmi értelme. Komolyan, egy rakás madárnév és Az elfut? WHAT?

Hm... A zsidó Lúzer meghal - mert zsidó? Mert King bigott vallásos, és a zsidók nem igazhívő keresztények, tehát nem védi őket Mr. Isten, tehát a karakternek annyi? Sőt, a zsidók valójában egyenesen ateisták, és az milyen már?

"Bev a mosdóhoz lépett, és belenézett a lefolyó sötét szemébe.Hosszan állt ott, lába márvány hideg a farmernadrág alatt, mellbimbói olyan hegyesek és kemények, hogy úgy érezte, átlyukasztották volna a papírt," - uhm... Hány évesek ezek? Beverly a wiki szerint 11-13 éves, feldolgozástól függően. Az nem legit. 14 év alatt NEM legit.

--
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Most vettem észre, hogy a közjátékok közbülső időkódokkal vannak ellátva. Azaz nem elég hogy ez a halom izé csapongó és végtelenül hosszúra írdogált, de még ezzel is csak összezavar. Persze ha drogos író vagy, biztos van értelme...

<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">A második (csak második?) közjátékban afeka-srác apja meséli el hogy a helyik Ku-Klux-Klán-Ultra hogyan gyújtott fel egy csehót, bennégetve mindenkit, ideértve fehéreket is. Aztán Kingnekeészbe jut hogy Az, ezért a többség számára láthatatlan-érzékelhetetlen Izé is ott van mint keselyű, pontosabban mint Rodan. De nekem keselyű jutott eszembe, és végre megláttam valami sémát Pennywise működésében: az áldozatai vagy gyerekek, vagy amúgyis haldoklók. Az tehát egy dögevő? De mi félelmetes van egy dögevőben? Gusztustalanok az biztos - de hogy félelmetesek lennének...
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Aztán King kitalálja, hogy demárpedig a feka srác hívta a Lúzereket. Ahha...
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Ja, a Lúzerek felnőttként pedig:
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Bill nem csak sovány, de kopasz is (vagy King keveri, vagy megint szarul ír, és nem ő volt a kövér - nem tudom, nem érdekel, nem érdekes)
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Ricsi kontaktlencsét hord, nem szemüveget
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Eddie nem egy kis nyápic, hanem egy durva keresztapa-feelinget tol, és szemüveges
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Ben pedig úgy néz ki mint David Boreanaz a dr. Csontból.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"és a legfélelmetesebb az a gondolat volt, hogy talán  ők [maguk] lennének Az."
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">--
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Aztán jön az éttermi jelenet, ahol helyzetjelentést ad Mike, a feka. Itt mivel King szar író, elfeledkezik az egyik áldozatról, helyette kitalál egy újabbat. A marha. Le kéne állni az anyagról Mr. King.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Sőt, King akkora barom, hogy az itteni számolást is elbassza, és kitalál egy TIZEDIK áldozatot is.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Nem hiszed? Itt a teljes lista:

<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">1-  Adrian Mellon
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">2- Lisa Albrecht
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">3- Steven Johnson
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">4- Laurie Ann Winterbarger
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">5- Dennis Torio
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">6- Dawn Roy
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">7- Adam Terrault
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">8- Frederick Cowan
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">9- Jeffrey Holly
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">10- John Feury
--><- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">11 - Jerry Bellwood
-->
-------------

"Az öl, gyermekeket öl, és ez rossz. Bill értette ezt meg közülünklegelőször. Emlékszel, Bill? // – Emlékszem, hogy meg akartam ölni Azt – mondta Bill, és most először (és azután mindig)hallotta,   hogy   a   névmást   tulajdonnévként   mondja   ki.   –   Világnézetnek   azonban   nemnevezném" - azaz világnézetről van szó. De milyenről? Melyikről?
King eme világnézetnek - saját világnézetének - kulcsmomentumaként a vérbosszút jelöli meg. A Lúzerek a Kiválasztott Nép, Isten Kiválasztott Népe, akik bibliai vérbosszút állnak népük egyik tagjának elvesztéséért, Goergie-ért.
Undorító.

A kínaiéttermes jelenet után amúgy a felnőttek szétválnak azonnal. Semmi bandázás, mennek egyedül újrakezdésként-ismétlésként-ugyanazmátrixglicsként mint a 2019-es filmben. Ennek célja azonban most az emlékek visszaszerzése, mert azok nem, legalábbis nem nagyon jöttek vissza ebben a változatban.

"[Ben] Felnézett, reménykedve,mint ahogy gyerekkorában is reménykedett, hogy meglát egy lányt a lépcsőn. Emlékezett rá(most már emlékezett), hogy egyszer, nyolc– vagy kilencéves lehetett, csak úgy minden oknélkül felfelé lesett, és éppen belátott alulról egy csinos középiskolás lány szoknyája alá" -


"Eddie a Kansas utca és a Kossuth köz sarkán" - ugye nem baj ha ezt nem hiszem el?

Bev következik, és ez a jelenet tökéletesen van megírva egy klasszikus, lassú jumpscare-hez. Persze King nem jó író, így még a jobb pillanataiban is tengernyi hibát vét az írásában, de ez kb. akkor is egy kb. jó jelenet, és érezni ezekkel a szétválós szegmensekkel hogy mit akar, és hogy "foreshadow"-ol (előrejelez?), meg minden. Tulajdonképpen nincs kifogásom az egész ellen, na.
Viszont Bev részénél érezni, tudni hogy Az hazudik, így az űr-inváziós dolog puszta '50-es évekbeli film-trend utalás, nem kell komolyan venni hogy Az űrlény lenne.

Richie sztorijában ott a rémes-CGI Paul Bunnyard, Ámerika alapítója. A sztori a két bors ökröcske pepitában. Ezzel, és már korábban az utcanevekkel (ilyen-olyan Broadway és hasonlók) King az egész USA szimbólumává alakítja Derryt. Vagy csak túl sokat látok a dologba.
Persze a különbség a film és a könyv között, hogy a könyv el tudja mondani, mitől olyan a szobor amilyen, a film meg - meg sem próbálta.

Bill történetében az a csavar, hogy nem is találkozik Azzal.
Viszont fura, hogy itt is akad egy buzi. Gyanúsan sok a buzi Derryben. Leszbi viszont mintha egy se lenne.

Meglepő módon a Lúzerek után kapunk egy adagot Bowerből. A filmekkel ellentétben nem egy robot, vagy lelkiismeret nélküli pszichopata - itt a felnőtt Bowers totálisan őrült. Egy szerencsétlen, akit Az kihasznál. Plusz az őrök brutális, fogolyverő szemétládák, szinte már sajnálod a tetű Bowerst.
"– Én gondoskodhatom róluk, hogyha csak a felét hiszik el – mondta –,  de te élsz, Henry.Elkaphatod őket, függetlenül attól,  hogy hisznek-e, félig hisznek-e vagy egyáltalán nem hisznek." - érdekes momentum.

Hm. A könyvben nem Bowers lesz az egyetlen ellenfél, Beverly férje/pasija is elindul Derrybe. Merthogy Bowerst NEM Derryben tartják ám fogva a könyvben a pszicho-börtön egy másik városban van.


"meg az a vén szivar,aki azokat a jópofa képeket festi, és egész álló este Wally's  Spaban iszik – Pickham, azt hiszem, így hívják"
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Az első kötet a "Bradley Banda" (lényegtelen kik, afféle Al Capone stílusú lövöldözős gengszterek) lemészárlásának történetével végződik.
De nem ám úgy, ahogy Jessie Jamesel és bandájával bántak el a feldühödött városlakók. Oh, nem. A derryi városlakók semmivel nem jobbak a szembenállóiknál, ahogy a Lúzerek sem jobbak mint akiket gonosznak tartanak, hisz ők maguk is pederaszták, asszonyverők, és így tovább.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">A 2. kötet a kőcsatával indul, ami érzésem szerint a Lúzerek összekovácsolásának tetőpontja - nem úgymint a filmekben (mindkét minisorozat-feldolgozásban), ahol a kezdete.
Bowers apja meg csak egy másik farmer, nem sheriff, vagy bármiképp a társadalom oszlopa névleg.

Fura, de főleg a tv-minisorozatban Mike (a feka) afféle Tamás Bátya karakter. A könyvben fiatalabb mindenkinél, és gyors mint a veszedelem.

Ténybeli tévedés: Khám leszármazottai ugyan szolgává minősültek le, de hogy favágók és vízhordók lettek volna - az egy másik sztori. Bár nyilván értelmezhető úgy a dolog, tehát lehet hogy csak King hittantanára volt ostoba.

"  Chü-chüd  szertartásának ne-nevezték – kezdett bele Bill. - Amikor utoléri, a taelus kiölti a nyelvét. A szent emberkiölti   a   magáét.   Ketten   egymáséra   helyezik   a   nyelvüket,   majd   mindketten   ráharapnak ... ö-ö-őrülten hangzik, d-de a kö-könyv azt mondta, hogy akkor v-v-vicceket és t-t-találós kérdéseket kezdenek mondogatni egymásnak. [H]a az embernek sikerült először megn-nevettetnie a taelus-t,ennek száz e-e-esztendőre el kellett t-t-túnnie." - fura buzi rítus. ÉS mindössze 3 ciklust nyerhetnek vele.

"– Pedig nem ártana, ha tudnád! – mondta Henry, visszanézve Péterre, félúton a kerítésen.Úgy csüngött ott, mint egy emberi alakot öltött pöffeszkedő mérges pók. Vészjósló tekintete"

Hm. Miért látta Mike apja '58-ban Rodant "a madarat"? Mennyi az esélye, hogy az USA-ban '57-ben bemutatott japán szörnyfilmet egy eldugott maine-i kisváros egyetlen "niggere" megnézte moziban, hogy aztán összehallucinlja a kötelező katonasága során?

A hűtőben látott fej érdekesen eltér a filmes változatoktól: nem a felnőtt, hanem a gyerek Stan feje bukkan fel. Csak Mike látja. A szája be van tömve Rodan tollaival, így telepatikusan beszél.

A 14. fejezetet ki lehet hagynia picsába, semmi újat nem tesz a sztorihoz. Vmi bunkert ásnak a kölkök, és Pennywise-fotókat nézegetnek Mikey apjának fotógyűjteményében.

"Úristen, gondolja Richie, ... Nem elég, hogy Az annak a rohadt   szörnynek   az   alakját   veszi   föl,   amelyikét   csak   akarja,   ... Még az is kiderül, hogy ő Rodney Dangerfield női ruhában." - homofób wibe I feel.
És közvetlen előtte a felnövésről beszél ("Hogy az ember nem egyszerre szűnik meg gyerek lenni, nagy robajjal, pukkanással, mint annak a bohócnak a trükkös léggömbjei"), azaz King, illetve a szereplői attól félnek, felnőve buzik lesznek. Ez a mű mondanivalója?
AZ a homoszexualitás szimbóluma? Ezért nincsen a Lúzereknek felnőttként gyereke, és lesz majd a könyvvégén a gyerekorgia Beverlyvel, és nyilván hazamennek és mindnekinek lesz gyereke - mert AZ a libsi buzulás szimbóluma?

No, mindenesetre a bunkerben vmi indijános szertartást csinálnak, amiből megtudjuk, hogy AZ érkezése volt a meteor ami kipusztította a dinoszauruszokat.
És bár ez mókás momentum,a 15. fejezet is mehet a kukába.

"Eddie ... Bekap két tablettát, és gines szilvalével leöblíti." - éljen, van egy drogfüggőnk.
Eddinek is van vmi gyerekkori történet - ami senkit nem érdekel. Közben olvassuk, hogy King megint nem tartotta rendben a jegyzeteit, mert megint kitalál egy újabb gyerek-áldozatot 1985-re.
Btw, ezen a ponton már tudjuk, hogy Derryben a gyerekek gyarkan mennek csurom-véresen haza - és senkit nem érdekel. Én ugyan elhiszem hogy szar egy városka, de ezt még akkor sem!
Ezen a ponton kerül említésre szvsz másodszor a Teknősbéka szimbóluma - 6-800 oldal után emlékszik még bárki?
Valójában ez egy jó fejezet LENNE, csak eddigre eltelt ki tudja hány oldal, és túl sokat kaptunk Eddiből, és a többi karakter nélküli karakterből, és már csak azért sikoltozunk, mint Eddi a törött karjával, hogy TÖRTÉNJEN MÁR VALAMI!

A köv. fejezet Beverlyvel teljesen fölösleges, hacsak vki nem kíváncsi hogyan veri ki egymásnak Bowers&Co.

Ez után jön a házas nagyjelenet, de szemben a 201819-as változattal, itt nem válnak szét a Lúzerek, és a csapdák se simán jumpscare-ek. Hogy miért nem volt jó ez a változat a vászonra...

"– H-h-hallom a pu-pu-umpáló g-g-gépeket, ugyanúgy, m-m-mint a P-pusztában!Bev közelebb lépett Billhez. Ben is odalépett, és igen, ο is hallotta: folyamatosan dübörgőhang. Csakhogy a csövekben visszhangozva egyáltalán nem géphangnak hallatszott. Valami élőlény hangja volt." - HG Wells időgépének morlockjait szokta volt eddig itt King emlegetni. Azaz AZ talán nem is létezik, csak egy csapat frusztrált kölyök játszik?

Mindenesetre itt nincs az a szüttyögés mint a filmváltozatokban. Semmi csigalassú szüttyögés. AZ jöna csövekben mint fény, és kirobban belőlük mint farkasember. Nem szarakodnak asztmasprével meg ilyenekkel, mindenki pánikol, meg Az vág a falhoz mindenkit, Beverly meg jól lecsúzlizza végül, mire Az sebzetten beugrik egy csőbe. Nem bemászik, meg ilyen hülyeségek.
Mire föl lepattognak Bev gombjai, és mindenki megbámulhatja a csöcseit, mert King egy rohadt pedofil perverz.

"Az Ezüstdollár egy söröző volt, és 1905-ben talán Amerika egész történetében a legnagyobb tömegmészárlás helyszíne lett." - és az Ezüstdollár a Lúzerek fegyvere volt, tehát a Lúzerek egy kibaszottnagy tömegmészárlást csináltak - és akkor még gyerekek voltak!
Amúgy ennek a közjátéknak sincs fikarcnyi értelme se. Mármint le a Szakszervezetekkel!

"– Mit csinálunk, ha Az megjelenik? – kérdezte Richie." // "Csak azt tudom, hogy van egy másik erő – legalábbis létezett, amikor gyerekek voltunk –, ésez azt akarta, hogy életben maradjunk és járjunk a dolog végére" - ééés meg is vagyunk. Az = Sátán, "másik erő" = Isten, a könyv meg egy hittérítés.

Aztán van egy rész, hogy Beverlyt veri a pedofil apja - nem érdekel, mert volt már. Fölösleges filler.

"Hát nem azt mondta a tízparancsolat egyike, hogy„Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr, a te Istened ád te néked”?" - Nem, de ez úgyse érdekel titeket...

"Beverly  hirtelen jéggé dermedt, mert egy borzasztó kérdés merült fel benne: Ez lesz a többiekkel is? Vagy valami hasonló? Figyelmeztetnie kell őket. Megsebesítették Azt, és lehet, hogy Az most lépéseket tesz annak érdekében, hogy ez soha többé elő ne fordulhasson." - értelmetlen, redundáns dolog, és ellentmond annak, hogy Az 27 évig gyógyult, hogy felnőttként hívja vissza őket. Tehát ollózandó a fejezet.
Még Harryt is ráküldi a Lúzerekre, aminek abszolut semmi értelme, és a felnőtt szálat redundánssá teszi, ami kifejezetten rossz, pont azt éri el amitől a filmfeldolgozásokat unalmasnak találták a nézők: a céltalan ismétlést.

Bowers (a felnőtt) befut, de nem a csatornában, sőt, nem is hogy a Lúzerek össze vannak gyűlve, hanem csak Mikey-nak, ráadásul a könyvtárban. A belépője tudatja velünk: ugyanazt még egyszer le kívánja tolni a torkunkon King: mindenkit még egyszer megkísért/meglátogat Az mielőtt bármi új történne. Ezzel sajna kidobta a picsába Bowers karakterét/jelentőségét a felnőtt idővonalon.
A vége hogy mindketten megsebesülnek, Bower elfut, Mike mentőt hív.
Aztán Beverlyt hajkurássza, és őszintén szólva itt most nehéz a váltásoknál eldönteni hogy a felnőtt vagy agyerek vonal megy, mert évszámot nem ír, és valahogy a felnőtt vonalról eltűnt a dőltbetűsítés, meg egyéb módokon is zavarossá teszi King a követhetőséget. Pl. Bev az egyik félmondatban még Bowers elől menekül, a következőben Billel készül éppen lefeküdni. Mi történt közben??
És itt értesülünk először hogy gyerekként ment a hatalmas gangbang.







És pedzegeti hogy felnőttként is esetleg lesz egy ilyen! De nem :( Csakegy sima szexjelenet Bev és Bill között,aminek semmi jelentősége, és 0 a kidolgozottsága. Egyenesenazért dugja meg Bill Bevet, mert "Vagy ez, vagy meghalnak odalent." Kibaszott felnőttes? Na jó, hagyjuk, lépjünk.

Uhm... Szóval Henry mindkét idősíkon késsel rohangászik Bev(&Co) után, és kb.abból tudjuk megkülönböztetni a kettőt, hogy a gyerek-vonalon még megvannak a társai. Kit érdekel.
Az átvezetések a két idősík között amúgy tök frankók lennének - csakmeg kellett volna tartani a normál betű/dőlt betű felosztást, mert így csak zavarhoz vezetnek.
És mi köze ennek az egésznek a Csüdhöz?



"Henry. A hátára fordult, és felnézett az égre, az égen ragyogó több milliárdcsillagra. Az onnan jött, tudta. Valahonnan onnan, fentről az égből. ...Az(a világegyetemből jött vággyal eltelve a Föld asszonyok iránt hogy kiraboljon minden nőt és megerőszakoljon minden férfit" - na jó, ez már kétségtelen. Ennek a King-műnek a témája, hogy King útálja a buzikat, a dolog maximum gyerekeknél tolerálható, felnőttként magad mögött kell hagyni a buzulást, különben lecsap rád Isten. Kész, ennyi. King undorító, homofób, bigott segg.

Mike a gyerek vonalon sebesítette meg Bowerst? És hogy kerültek mellé a társai? Szerintem King itt már annyira be volt állva, hogy őse tudná megmondani.
Szerintem időnként nem is vált egyik fejezetről a másikra a két idővonal között. Vagy Bowers durván hallucinál. Vagy valami. Kit érdekel. Holt a Teknős, hogy kiokádja a Világegyetemet?

Fura módon Bowers a könyvben a bicskát GYEREKKÉNT kapja Aztól, nem pedig felnőttként.
Mindegy, késő már többet kihozni ebből a karakterből is. Késő már bármelyik karakterhez hozzáadni. Már csak a Nagy Ütközet maradt hátra amit el lehet mesélni. A többi tiszta szócséplés.
Igazából Bowers karaktere ettől/ezektől a részekről még durván le is rombolódik. Eddig arról szólt amikor szerepelt, hogyan lett egy sajnálhatatlan pszichopata állat egy geci kis iskolás féregből. Most meg elkezdi humanizálni. Minek? Tiszta hogy a fickó/srác Az eszköze. Nem fogjuk, mert nem akarjuk sajnálni. Inkább a sarokba hajítjuk a könyvet. #KingSzarÍró

Ezen a ponton (ahol Eddiere kezd vadászni Bowers) felüti a fejét az a probléma is, hogy az, hogy van egy "jó" átvezetésed, még nem jelenti hogy fel is kell használnod a kósza ötletet. A betoldás ugyanis útjában áll az egyébként elvárhatóan felpörgésre hajlamos cselekménynek. 15 oldalt elbaszni a nagy semmivel, miközben szereplőt éppen nagyban késelnék, az ökörség. #KingSzarÍró

Amúgy Eddie egy NIGGERKÉSSEL (letört nyakú üveggel) végez Bowersszel. Ebben a változatban.

"D-d-de-derry maga  Az!" - na ne már. Gagyi.

20. fejezet: KI A TÖKÖM AZ A TOM ROGAN? 90 pdf-oldal van hátra,és új karakter? Bazd meg. #StephenKingSzarÍró Jaaa, hogy ez Beverly pasija/férje? Az még van?!?
Az meg, hogy hirtelen mindenki telepatikus álmot lát aki nem Lúzer... Ne mááár.
Érdekelt végül a Lúzerek bandája? Rossz hírünk van: Tom Rogan mellett itt van Audrey is hogy a maradék hangulatodból is kizökkentsen! többszáz oldalon át ezek a szereplők nem szerepeltek, és most többtíz oldalba betömbösödnek. Rohadtul amatőr hiba!
De legalább annyi van, hogy egyáltalán felmerül a rendőrség kérdése.

Végre eljutunk a csatornába, ahol már várja a Lúzereket (mínusz Mike) Tom Rogan, aki elkapta Audreyt, no meg persze Az. Még mindig van tetves 75+ pdf-oldal.

-------------


Teh G00d Stuff:


"Valami új dolog történt. Először az örökkévalóságban, valami új. A világegyetem előtt mindössze két dolog létezett. Az egyik maga Az volt, amásik pedig a Teknősbéka. A Teknősbéka ostoba volt és öreg, és sosem bújt elő a páncéljából. Az azt gondolta, hogy aTeknősbéka halott, már legalább egymilliárd éve halott. Még ha nem is halott, akkor is csak ostoba és öreg, és még ha a Teknősbéka okádta is ki a világegyetemet egészben,ostobaságának tényén az sem változtat."

Kérdés: a gyerek-Lúzerek a csatornába miért nem vittek zseblámpát? Miért ez a szarakodás a gyufával? Occsó drámai hatás, Mr. King? #StephenKingSzarÍró

SK próbálkozik egy kis Lovecrafti horrorral, az ember jelentéktelenségével a Világegyetemben:
"A nő, aki az íróval él, már Az markában van él, de mégsem –, agyát teljesen szétroncsolta az első pillantás, ahogy Az igazi énjét meglátta, minden kis maszk és trükk nélkül hisz minden trükk úgyis csak tükör, amely visszaveri a rémült néző agyában létező legszörnyűbb dolgokat, heliografikus képeket, ahogy a tükör visszaveri a napfényét a tágra nyílt, gyanútlanszembe, és elvakítja azt. 
Az író feleségének az agya már Azé volt, beleépült a makroverzumon, a Teknősbékán túli sötétségbe; a földön túli földrészeken.
Benne Az szemében; Az agyában. A fényszórók fényében"
Sajna ezt már elbaszta mikor a Világegyetem csak egy vicc, egy böffenés lett egy teknősbékától, a'la a Galaxis Utikalauz Stopposoknak Nagy Trüsszentője.



Aztán ott a gond, hogy egy sorral lejjebb Az mindenkinek a legnagyobb félelmeként jelenik meg. Akkor nem is szándékosan vált alakot? És rosszabb: hogy Mike-nak madár-Giant Claw-Rodanként jelenik meg, egy dolog. De miért és hogyan jelent meg Mike APJÁNAK ugyanúgy?



Aztán emlékeztek, hogy Bev. férje jött hogy ő legyen Henry Bowers 2? Nos,egy félmondatban elhullott mielőtt szerephez juthatott volna:
"
De amikor csatlósa, a lány férje jött, még mielőtt idehozta az író nejét, Az nem viselt maszkot – Az odahaza nem viselt ruhát. A csatlós férj azonnal holttá dermedt a sokktól, arca elszürkült, szeme megtelt a vérrel, ami tucatnyi irányban spriccelt szét agyából"
Értem én hogy az lehet itt a szándék, hogy Az gyengéje hogy egyedül van, a Lúzereké meg hogy csoport, de ez így akkor sincs jól megírva. Ja, és Az egy nő. #StephenKingSzarÍró
PS: Bill érkező felesége meg kómába zuhant-vagy-mi.


https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Falwell



AZ nem pókként, hanem így támad:





És itt kerül elő, teljesen indokolatlanul, mert eddig ilyesmiről szó sem volt, hogy asztmaspré = akkumlátorsav, olyan hasonlatok mellett, mint "mintha egyvénkisasszony tanárnő ragadta volna meg a fülét olyan most-már-aztán-elegem-van-velem-jössz-a-tanári-ba fogással".
Ezen a ponton elvárnád hogy ne ugrassza szét a két idősík hangulatát ilyen erőteljesen az író.

No mindegy, Az még próbálkozik eggyel-mással, köztük Georgie alakjában, de mindegyiket könnyedén visszaverik hőseink, mint bármely népmesében.
Aztán hirtelen mind tudnak erőt küldeni, a'la Dragon Ball Z! Mivel King sarokba írta magát, egy nagyon béna deus ex machinához kellett nyúljon. #StephenKingSzarÍró

"Igen, valóban ott volt. Akkor, huszonhét éve úgy mentek át azon az ajtón, hogy csak a fejüket kellett lehajtaniuk. Most le kell guggolniuk, vagy mehetnek négykézláb. Felnőttek, ez a végérvényes bizonyíték" - AZ meg tehát gyerek (ráadásul terhes, ha jól hallottam)?

<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">És AZ - egy pók. Most komolyan, egy pók? Mi baja bárkinek a pókokkal? A pókok hasznosak. Nem bántanak senkit. És ahol pók van, ott ha elveszed a pókot, lesz egy csomó sokkal rosszabb. Miért feltételezi King hogy minden ember fél a bohócoktól és a pókoktól, csak azért mert ő fél? Hát azért, mert #StephenKingSzarÍró
" Szeme ellenséges rubinként csillogott, kocsányon lógott ki csöpögő, fémszínű folyadékkal   teli   szemüregéből." - wut? King még nem látott pókot az életben?
"Ben látta, hogy olyanhosszú fullánkja van" - ez nem is pók, ugye? Ez egy darázs, vagy ilyesmi,csak King nagyon be van állva.
"A tojászacskója – gondolta Ben, és agya szinte felsikoltott mindattól, ami ebből következik.Akármi is az amögött, amit látunk, ez a jelenség legalábbis képletesen valódi; Az nőnemű és terhes..." - oké, kitől/mitől esett teherbe? És minek? És nem zavarja? Mármint ketten voltak a Multiverzumban: a Teknős és Az, és Az-nak ez így is zsúfolt volt.


De megmondom én mi folyik itt:
"Az valami elképzelhetetlen ivadékkal terhes... és közeleg Az ideje." - King prédikál. Az a Sátán, és az Antikrisztus eljövetelét készíti elő, és most mindenki letérdel és leszopja Jézust!

Erről:
"és egy pillanatra meglátta az alakotaz alak mögött: fényeket látott, véget nem érő szőrös valamit, ami csak fényből állt és semmimásból, narancssárga fényből, halott fényből, mely gúnyt űz az életből." meg ez jutott eszembe:


<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Kezdetét veszi a "csüd szertartás", ami nyilván nem a hullaölelgetős-nyelvharapdálós dolog, csak egy újabb értelmetlen, csak-úgy-megtörténő deus-ex machina, viszont itt egy mondat:
" némelyiket megvilágította az a kígyózó, zöldessárga fény,némelyikét a hátborzongató, fehér koponya fényű léggömb" - egyértelmű a kép, nekem, de mint irodalomórán, jobb ha megfejetem a közönségnek. Tehát léggömb = koponya = halál. A zöldessárga fény meg egy hülye horrorklisé, az őrült tudósok löttyei ilyen színűek, és ugye King odavan az ősrégi horrorokért, ha jók, ha rosszak, lehetőleg rosszak, mindazonáltal illusztrációként egy jó filmből:



Ugyanakkor a fenti két dolog együtt jár, King pedig folyton prédikál, így egyértelműen ez a sor van hivatkozva:
"annak a neve halál, és a pokol követi vala azt" - más fordításban "kinek neve halál, és a pokol jön el vele"

"Nem félelmet érzett, hanem mindenekfelett csodálatot; volt itt egy olyan erő, ami mellett eltörpült Az ereje, és Billnek csak arra volt ideje, hogy zavarosan azt gondolja: Kérlek, kérlek, akármi vagy is, ne feledd, hogy én nagyon kicsi vagyok..." - a tipikus keresztény-vallásos hablaty.
Viszont érdekelne a lehetőség, hogy


<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">ehhez az alapötletet innen vette-e az író, illetve hogy King egyszerűen ellopta-e az ötletet innen:


<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">#StephenKingPlágiumKirály

"és ő ott meglátná Azt meztelenül, alaktalan,gyilkos fény formájában, ahol ő vagy megsemmisülne, vagy életben maradna örökre,tébolyultan, mégis eszméleténél" - gyanúsan a lángoló Pokol allegóriája.

"Egy teljes oktávval lejjebb vitte a hangját, már nem az övé volt (hanem valójában az apjáé,bár Bill úgy fog meghalni, hogy ezt nem tudja; bizonyos titkokra sosem derül fény, és ez talán jól is van így)" - King itt éppen a Csillagok Háborúját lopja:



<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"Billarca megmagyarázhatatlanul eltorzult. Bőre pergamensápadt lett és olyan fényes, mint egy nagyon öreg emberé." - Erről eszembe jutott a múmia, amiről eszembe jutott, vajon mik is voltak a többieknek Az megjelenési formái:
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- múmia: "És látám, és ímé egy sárgaszínű ló; és aki rajta üle, annak a neve halál" - Ben
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- leprás: járvány - Eddie
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Paul Bunyan szobra: "És előjőve egy másik, veres ló, és aki azon üle, megadaték annak, hogy a békességet elvegye a földről, és hogy az emberek egymást öljék; és adaték annak egy nagy kard.", aka. háború - Richie
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- egy csapat vízbefúlt kölyök: éhínség -Stan
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Alvin Marsh, Beverly apja: harag - Beverly
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Stan feje: "és a pokol követi vala azt" - Mike
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">- Billnek Georgie-ként jelenik meg, és nem megtámadja, hanem kísérti. Mert "és kirobbant a feneketlen feketeségbe, a feketeség volt minden, a feketeség volt a kozmosz és a világegyetem... Az örökkévalóság báltermének padlójára került, és az örökkévalóság fekete volt.", értsd Mike a Pusztában van, mert ő Jézus, és Az, aki a Sátán, kísérti.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Mondom én hogy King prédikál.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"A fény élt.(lidércfény)" - will-o-wisp
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"– Richie – suttogta.– Tessék? – Richie előtte térdelt, és kétségbeesetten bámult rá.– Ne szólíts Edsnek! – mondta mosolyogva. Lassan fölemelte a bal kezét, és megérintetteRichie arcát. Richie sírt. – Tudod, én... én... – Eddie lehunyta a szemét, azon gondolkodott,hogyan fejezze be" - jogos hogy a 2018-9-es változat meleg kapcsolatot pedzegetett. Csak nem Richie részéről volt a könyvben, hanem Eddiéről.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">A csatát megszakítja a Derryt érő katasztrófák sornak leírása - és rohadtul nem hiányzott ez itt. Talán miután előbukkannak a csatornából, lett volna helye. Itt csak kizökkent.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">A gyerek-síkon meg elkezdődik az orgia. Ez egy félmondat amit az 1300 korábbi oldalon egyszer mondott egy ellenszenves karakter (Beverly apja), meg a hit mint az erő forrása mongolidióta gyermeke. Semmi köze mindenesetre a felnőttéváláshoz, mindössze a Lúzerek közösségében rajlő erőhöz.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Aztán még több Izémizék Derryben rész. Hullára nem érdekel.
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Hogy lássátok mi a bajom, itt egy agyonrészletező hülyeség Kingtől:<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"A gyerekkönyvtár és a felnőttkönyvtár közti üvegfolyosó délelőtt 10.30-kor robbant szét.10.33-kor elállt az eső. Nem lassanként állt el; egyszer csak nem esett, mintha Valaki Ott Fönt elzárta volna a vízcsapot. A szél már gyengébben fújt, majd olyan hirtelen állt el, hogy azemberek ideges, gyanakvó arccal néztek össze. Olyan hangja volt, mint amikor egy 747-esrepülőgépet biztonságban leparkolnak a kapu előtt, majd kikapcsolják a motorját. 10.47-korbújt ki először a nap. A délután közepére a felhők teljesen szétoszlottak, és a nap kellemesen és melegen kisütött. 3.30-ra a használtruha-bolt ajtaja előtti Orange Crush márkájú hőmérő 28fokot mutatott – az évszak addigi legmagasabb értékét. Az emberek zombikként sétáltak az utcákon, nem sokat beszéltek. Arckifejezése mindegyiknek ugyanaz; egyfajta ostobacsodálkozás, ami akár vicces is lehetett volna, ha nem olyan őszintén sajnálatraméltó. Aznap estére megérkeztek Derrybe az ABC, a CBS, az NBC és a CNN adók riporterei, és a kábeltévé riportere" <- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Az ilyet minek elolvasni? Pláne hogy most értünk át 1400 oldalon, vagy mi. Nem lehetett volna valami könnyed, felszabadító cuccot idebaszni ehelyett? <- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">"– Nincs – felelte Beverly. – Azt hiszem, újra abbahagyom a dohányzást." - mikor hagyta abba ELŐSZÖR?

<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Kérdés: miért a gyerekek másznak ki a felnőttek után? King teljesen hülye?
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">Vagy ennyire erőlködik egy klasszikus béna-horrorfilmes végért. "Talán nem pusztult el minden tojás", meg "ha felbukkan, ismét összegyűlünk" = Az talán mégsem halt meg?

<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">
<- 4="" bbessz="" centje.="" ez="" ezt="" g="" hogy="" m="" majd="" maradt="" n="" p="" t="" ut="">

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad