Meztelen ebéd (1991)

Na, végül rászántam magam erre is.

Először is ez egy drogos film, szóval nem árt kicsit megfejteni mielőtt simán beülünk rá.

Tehát van egy "bogárírtónk", aki egy olyan cuccot használ a munkája során, ami talán nem is öl bogarakat, ellenben kábítószernek kiváló. Azaz a pasi LSD-t árul drognyelven szólva.
Ezért is probléma, hogy a cucca hirtelen elfogyott, ezért vádolja a cége hogy fogyasztója a szernek, és ezért nem adnak neki többet idő előtt.

A pasiban rögtön felötlik hogy netán a felesége dézsmálja a cuccot. Ráadásul rajtakapja hogy dug egy író haverjával - merthogy munkásemberünk valójában író akarna lenni. Ami lehet hogy azért történt, mert a fickó valójában meleg. Vagy közömbös neki a szex.
Mindenesetre a csajt ráveszi hogy játszanak Tel Wilmost, de valójában simán csak le akarja lőni, és le is lövi.

Ja, a muki elvileg tisztességes drogüzér, ezért nem hígítja a cuccát. Ja, kb. a 15. percig, amikor kitalálja (vagy kitalálják neki - emlékezzünk, ez drogos film, így a dolgok fele hallucináció, és saját gondolatainak másokra való kivetítése), hogy ha folyamatosan hígítja, akkor leszoktathatja a feleségét. Persze mindez addig tart míg rajta nem kapja, amikor viszont saját magát lövi be (a "hatástalanított" szerrel),

A drog és az írás amúgy a szokásos módon áll kapcsolatban: a drogoktól várja az író a "belső én", és így a "megvilágosult, tökéletes" írás megalkotását.

Főszereplőnk egyre inkább függő lesz, és minél inkább függő lesz, ahogy egyre jobban átadja magát a drogoknak ("pötyögj belém pár szót amit én diktálok!"), annál inkább kijön rajta a buzulás, elfogadja saját melegségét.

Joan Frost azért néz ki úgy, mint Joan Lee, és azért azonos félig a nevük, mert valójában azonos karakterről van szó, a feleségről. A vezetéknévcsere pedig elég egyszerű szójáték. Frost = hideg = frigiditás. Azaz annak a visszképe, hogy a feleség megcsalta főszereplőt.
És bejátszik a dolgokba némi szadomazo.

A buzikérdés addig megy, hogy hibáztatja a drogot először, majd gyorsan áttér arra, hogy valójában a nők un block egy más faj, persze rovarfaj, a rovarok itt pedig a kábítószer szinonímái. Vagy a kábítószerrel kapcsolatos dolgok, mert a kábítószer a por. Mega kábítószerek. Meg a Fekete Hús, ami egy szárított-porított bogár...

A szójárék pedig nem idegen a filmtől. A film végén Annexiába megy a pali. Annexia - annektál: erőszakosan vmely országhoz csatol, elfoglal, bekebelez - azaz a drog végleg elemésztette őkelmét.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad