Szellemekkel suttogó

 1. rész:

Meglepő, de a pilot nem duplarész. Ellenben nem meglepő mitől lett sikeres a sorozat: a főszereplő egy kis nő, cuki arccal, hatalmas dudákkal. 
Az Aktuális Szellemet "valaki" hozzá irányította.

2. rész:


Így komolyan felmerül, meddig maradhat valaki szellem? Mi van ha az idő miatt a bevégezetlen dolga már nem teljesíthető?
És meddig lehetne visszamenni így a múltba? Az tiszta, hogy JLH nem segít mindenkinek továbblépni, csak aki ráakaszkodik, vagy egyszerű esetnek tűnik. Találkozik-e majd indiánokkal? Fene, nem-fehér szellem lesz-e a sorozatban? Ha elmenne Afrikába, összefuthatna ősemberrel? Mikortól lett lelkes állat az ember? Van az állatoknak is lelkük, csak mi nem látjuk?

4. rész:

Szóval a klinikai halál állapotában kiszáll a lélek, és vissza tud szállni újraélesztéskor.

Amúgy meg ő ki:


5. rész:
 
Hm, szóval az állatoknak is van lelke. Csak ők nyilván nem olyan komplikáltak.

6-7. rész:

Ah, formátumváltás. Már nem volt elég a sorozatfelelősnek hogy epizódonként van egy szellem, most műr hatással kell lennie, vagy legalább párhumaban kell lennie Suttogónk életével.
Hát, a dolog nem ment zökkenőmentesen, de végül megoldották.

12. rész:


Oké, mi ez, A Csodálatos Pókember 3?

15. rész: Maszkos Ember küldi el Melindához az Aktuális Szellemet? Magyarázná, hogyan került oda jó messziről. Vagy csak véletlen ott lóg?

 
És hová lett a Nevető Ember?

17. rész: Melinda elfelejtkezett az ígéretéről. Ezzel szerzett egy szellemes ellenséget?

19. rész: A rész azt sugallja, a Nevető Ember felelős a mind több problémás szellemért.
"Tudnak magáról. És nem mindenki örül annak amire maga képes."

20. rész: elvileg a rész alapja, hogy Melinda beveri a fejét, ezért nem látja a szellemeket. Csakhogy van itt egy kis probléma: Anyuci. Melinda annyja szájába adták ugyanis az írók, hogy "A migrénem mostanában nem zakatol." A "migréne" az elfojtott szellem-látó képessége. Tehát Anyu, akivel nem történt semmi, szintén azt tapasztalja, hogy nem ~látja a szellemeket. Viszont akkor miért nem látja egyikük sem a szellemeket?
Kár érte.
Amúgy van egy rakás misztikus bullshit itt, amiről csak kapunk valami magyarázatot később - vagy nem.
De az biztos, hogy a városból az eddig meglévő random szellemek eltűntek, mégpedig végleg, beleértve Melinda szellemkutyáját is.

21. rész: ha ez egy jó sorozat lenne, nem max. átlagos, akkor nem feltételezném azonnal hogy Sötét Ember és Nevető Ember gonoszak. Így viszont már semmi alapom kételkedni.

22. rész: a Sötét Ember felfedi az arcát:


őrangyal?


No, Őrült Kalapos (korábban Sötét Ember) motivációja nem menni a Fénybe a büntetéstől való félelem. Bár nem tudja ennek van-e valós alapja.

------------------

2. évad.

1. rész: Oké, akkor úgy tűnik, van egyfajta pokol/menny dualitás. De pokol nincs, az csak az hogy nem kelnek Át. Bár talán a "sötét lelkek", a "gonosz" vmi "fátyol" mögött van, tehát lehet hogy van vmi Pokol, de ott csak démonok laknak, a lelkek nem kerülnek konkrétan oda.

2. rész: a CSÖCSre továbbra is építhetünk:


5. rész: "5 jel, a halál közeleg".
Oké, de akkor itt minden évad önálló sztorival rendelkezik majd, és egymástól függetlenül nézhetőek?

Btw, azért azt említsük meg már, hogy erre az évadra több pénz lehetett, mert minden stábmunka a forgatókönyvektől a világításig minőségibb.

Az évad kb. arra van felépítve, hogy a) Melinda férje meg fog halni, de az 5 jelet nemigen lehet követni a sok szellem keltette/kapcsolatos hallucináció, álom, miegymás között.
b) Melindának gyereke lesz, lásd 13. rész.

16. rész: "A holtak járni fognak." - bármit is jelentsen ez. Jaaa, nem nagy titok: a következő részben meg is tudjuk rögtön!!!

18. rész: oké, úgy tűnik innen az a gimmick, hogy van egy fő-szellem, és egy attól független mellék-szellem-történet.

20. rész: "Mintha a fény már nem volna olyan fényes. Mintha valami elé állna." - na, még a végén kapunk valami történetet? Mert eddig az az érzésem, elpazaroltunk egy évadot egy szereplőcserére.
Ah, nincs itt nagy szál, csak egy anti-Melinda, mint a True Callingban (Őrangyal, sorozat).

22. rész: "Felékszültél [Melinda] a sötétségre, ami mindig benned lakozott, és hogy megtudd ki az öcséd." - mondja az "őrangyal", alias Melinda apja  az 1. évadból? De mi van a krétával? A pszí-gyerekek (rögtön beugrik az Odaát) most gonoszak vagy jók? Mi sötétség oldalának nagy terve?

------------------
 
3. évad

4. rész: mi a fene lehet a "kezek a falban"? Eddig úgy tűnt, rossz szellemek, akik folyton belekötnek mondjuk Melindába. De most egy gonosz szellemet húztak le, ezzel megmentve Melindát. Most vagy szar a kontinuitás, vagy több információ szükséges.

5. rész: Mr. Anti-Melinda azt állítja, ő és M féltestvérek.
Hm, szóval a "kezek a falban" azon szellemek, akik abban a városban laktak amire a mostani várost építették. Vót vmi tömegszerencsétlenség, amit jól agyonhallgattak, ezek meg itt jobbára becsavarodtak.
Viszont igen, asszem nyugodtan kimondhatjuk, hogy "őrangyal" az Apu.
És minő "meglepetés": Apu gonosz!

Btw, a 3. évadban annyi jó mindenképpen van, hogy az elejéről az introt végre lecsippentették. Nagyon untam.

Szintén: a 2. évad végétől egyre komplexebbre írják a részeket. Először 2 szellem volt per epizód, aztán belevittek mindenféle csavart, hogy három szellem, meg együttműködnek, meg hogy ez nem is annak a szelleme... Nem is olyan sokára arra is rájönnek, nem is a szellemesdi a lényeg, hanem a problémák amikről a részek mesélnek,
Ugyanúgy epizodikus marad, de nőtt a minőség. Azért egy (jelentősen erősebb) központi szál nem ártott volna.

14. rész: "Idelent titkot őriznek: hogy újra élhetünk." - ez már értékelhető motiváció.

16. rész: Melinda apja talán nem is halt meg.
Ellenben picit zavar, hogy a duci nő pasiját így kiretkonolták, most már egyértelműen.
A duci nő gyerekére hogy hirtelen rápakoltak úgy 10 évet, az elmegy, mert a srác jó a szerepben. Most mit mondjak, ez a képlékeny, igenis meg nem is time jump jobban működik, mint mondjuk a Trónok Harcában :P
Viszont az picit zavar, hogy először az újságírót írták ki (14. rész), most meg a professzor halott nejét is. Elfogynak a pezsgő szálak amiktől a sorozat sokkal koherensebb volt, kevésbé tisztán epizodikus.

17. rész: Áh. Apu tényleg él.

18. rész: "Apu" igazából csak Nevelőapu, és még úgy is lelépett Melinda kiskorában. Az epizód szelleme pedig Biológiai Apu.
Szóval ez egy ilyen Barátok Köztös kavarás.
Ja, és Jimnek (M férje) nincs árnyéka, tehát most már tényleg meg fog halni!

------------------
 
4. évad
 
1. rész: most már biztos, hogy vannak jó szellemek is (figyelők?), amik jusztse kelnek át. Persze fogalmunk sincs miért.
 
6. rész: Jim, Melinda férje végre meghótt. Annyit ígérgették mán.

7. rész: Jimbo beköltözik egy frissen meghalt testébe.
Csakhogy ilyet már láttunk, ez a zombi. A halottak pedig halottak maradnak, attól hogy befészkeli magát egy szellem még tovább rothadnak!

9. rész: hivatkozza a szellemkutyát?

Btw, korábban örültem hogy az introt elhagyták. Ebben az évadban a 30 mp intro helyett kaptunk 60 mp "ez történt az előző részben"-t.

12. rész: szóval a szellemek nem "telepatikusan" kommunikálnak, hanem továbbra is a "saját nyelvükön beszélnek"

13. rész: A Figyelők/Őrzők azért nem lépnek a Fénybe, mert méltatlannak érzik magukat rá, így maradnak vezekelni.

18. rész: végre abbahagyják ezt az igen-nem-talán játékot, és Jim újra Jim. Még a végén történik is valami az évadban. Reménykedjünk.

20. rész: Melinda végre terhes, ezt is letudtuk. A Képlékeny Időnek hála még a férje eredeti testétől.

23. rész: Melinda végre leellik. Vajon fog még valamit csinálni ami érdekel minket, vagy maradunk ezen a Született Feleségek vonalon?
------------------
 
 5. évad:

1. rész: Szóval Melinda lebabázott, és a baba halva, de legalábbis lélek nélkül született, ezért egy szellem beleköltözött - csak nem értem, miért nem mutatják az arcát! Elvileg tudjuk, hogy Srác reinkarnálódott most nekik.
Na, és rendesen ugrottunk 5 évet. Nem csak egy hülye szereplőcsere a Képlékeny Időben, hanem rendes ugrás. Ezzel együtt Jim is letette az orvosi vizsgát, ezzel se kell már törődni. Kérdés: mi van még a showban amitől egyáltalán megy?
Hm, akkor azt az újászületősdit mégis dobtuk?
Ja, megfeledkeztem Delia fiáról, aki NEM ugrott 5 évet, maradt amennyi volt... Vagy legalábbis sokat bukott a suliban.
 
2. rész: cliffhangerrel ér véget (a következő részben nem folytatták, a Titkos Aktuális Szellemről tudnak, de nem lett feloldva és nem derült ki mit akart)

4. rész: mostanra odáig jutottunk, hogy ez a rész arról szól, ki kivel dug. Szellemek? Kinek kellenek azok?
cliffhangerrel ér véget (l. 2. rész)

6. rész: a jövőlátó kis mutáns fény-emberekkel képzeletbeli-barátkozik. Oookééé.... Mi köze nekik a szellemekhez, Melinda nevelőapjához és annak fiához, a föld alatti városhoz, az első évad szektájához, vagy általában a szellemekhez?
És vannak valami "Árnyak" is, amiket a "roncsemberek, akik elmennek" hagynak hátra. Bármit is jelentsen ez.
 
 8. rész: cliffhangerrel ér véget (l. 2. rész)
 
 9. rész: oké, szóval azok ott az "árnyak":


Technikailag úgy vélem, ezek lehetnek az ördögök/démonok, a "Ragyogók" pedig az angyalok. A gond ezzel "csak" az, hogy nincs "sötét" ahová a "gonosz" lelkek beléphetnének, csak "fény", így viszont nincs olyan saját dimenzió ahonnan az "árnyak" jöhetnének.
 Na, azok ott a "ragyogók":


Addig pedig oké, hogy Mutáns Jövőlátó Fiú látja ezeket az izéket - de minek? Melinda szóba tud állni a szellemekkel, pont ez a lényeg. De itt nem tudni ezek mik, mit akarnak, és nem kommunikatívak egyáltalán. Szóval miről szól ez az egész?
 
 15. rész: "Valaki meg fog halni" - és a teknős volt az?
Egyébként meg vagy 5 rész óta szó nem esett a mindenféle-emberekről. Bármekkora hülyeség, mert idegen koncepció, legalább ragaszkodtak volna hozzá és vitték volna végig. Vagy abból túl kevés epizód volt, és megírt de félredobott epizódokat raktak be. VAGY a nézettség kezdett bezuhanni (szvsz érhető lenne), és megpróbáltak visszanyergelni a régi metódusra, de akkor meg azokat (is) elüldözték akik arra maradtak.
Az árny-emberek amúgy miért kommunikálnak emberekkel, míg a ragyogók nem?

16. rész: oké, hirtelen lett egy "Odalent", és az Árnyak a gonosz szellemekből lesznek.
A Ragyogók meg a jó szellemkből akkor?
És akkor ha itt ilyen 30-50 évvel korábbanról már nem tudnak rossz szellemek maradni, átalakítják maguk közé őket az Árnyak, akkor hogyan létezhet a város alatti város?
 
18. rész: ahogy a szellemekkel foglalkozó tudós figuráját korábban, úgy egyértelműen Delia, a kövér barátnőt a szellemkajtatásbant is lecserélték az ázsiai antropológusnőre.
Erre most visszacserélték?
És, hm, van még valami a ragyogókon és árnyakon túl? Nem túlzás ez egy kicsit? Mint amikor a Szekta c. sorozat végén bedobták azt a MÁSIK szektát, pedig evidens volt hogy nincsen tovább.

Végülis egyértelmű, hogy az évadok önálló, zárt történetek, és a sorozat csak hazudik egy folyamatosságot.
 
21. rész: a sorozat belenget egy Star Trek Voyager S03E15-öt, hogy a Fény csak egy lelkeket zabáló létforma. Nyilván nem lesz igaz. 

22., befejező rész: meh? Meh vallásos propagandát fedve? Nem is túl alaposan?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad