Basket Case 1-2-3

Basket Case (1982)

 Ja, ez a majdnem-0 költségvetésű, jobbára amatőr horrofilm kitermelt 2 folytatást is. A Chucky-franchise félbeszakadása miatt töltöm fel a felszabadult időm ezzel. Nem különösebben vágytam megnézni. Soha.


A képi világ egyáltalán nem rossz. És pl. érdekelne hogy az elején az Alkonyattól Pirkadatig kikiáltóját ihlető alakot (szvsz nem kizárt legalábbis) az élet produkálta, vagy fizetett szereplő volt?

Főszereplőnk beköltözik egy motelba. Nem jó hely, de tulajdonképpen tiszta. Van neki egy kosara is, amiben ... hát bizonyára valami élő van. Van is sejtésünk mi, a film legelején ugyanis lett egy hulla.


Úgy 25 perc is eltelik mire kiderül nagyjából miről van szó (Főszereplő orvosokat keres, akik csináltak valami etikátlant mikor gyerek volt), de a részleteket jó ütemben adagolják, tehát jó rejtély-film, és az olyan karakterek mellett mint: "Voltál megnézni a ...-t?" "Nem." "De persze voltál megnézni a ...-t, a ...-t, a ..-t, a ...t, mi!?" "Nem! Egyikről se tudom hol van!" "Akkor lehetek az idegenvezetőd?", nem lehet unatkozni.


Szemből Beliált inkább hanyagoljuk, gondoljunk helyette a poszterre.


Közben megy a romantikus szál is.


Szépen van fényképezve.
A dolgok akkor fordulnak furáról rosszra, mikor Belial telepatikusan érzékeli, hogy Srác randizik, a randalírozásra odaözönlik a motel, az egyik szomszéd kiszúrja a pénzt és betör érte miután mindenki levonult.
Beliál nagy problémája, hogy fél, hogy elhagyják (abandonement-issues).

Igazán azt kell mondanom, vártam egy Suburban Sasquach-t és kaptam egy egészen kompetens filmet. Még a smink és a casting is egész jól megcsinálta a visszaemlékezésre a színészeket.
Ma és a zenét se hagyjuk ki, mert pont megfelelően fokozzák a hangulatot.
És a vágók se végeztek rossz munkát. Nyilván hiányzott a gyakorlat, és valószínűleg csak egy kamerájuk volt, de nem végeztek rossz munkát.

Beliál amúgy egy deformált ikertestvér, de nem volt közös szervük. Az egészben a leginkább tragikus, hogy senkit nem érdekeltek maguk az ikrek. Kivéve a nagynénit. Mindenkit az érdekelt mi a "normális" szerintük. Senki nem kérdezte hogy éreznek a gyerekek.

Uhm, talán jobb ha erről említést teszek:

 
Végül mindketten a halálba zuhannak, Beliál szörnyűsége elpusztította őket.
 
---------------------------------------

Basket Case 2 (1990)

Természetesen ez a film a szokásos "második rész" jelleggel folytatja.


Láthatóan ezúttal megrendelésre dolgoztak.


Egyértelműen volt mit elkölteni.


Na az van, hogy van egy őrült dokinő, aki ellopja az ikreket a kórházból, és elviszi a kis mután-kommunájába.
Ez után van egy rossz helyre rakott jelenet, amiben a dokinő elmegy egy freakshowba, hogy kiszabadítsa Beliált - aki ugye eddigre nála van. Vagy csak gyenge a forgatókönyv, és azért jött hogy "megbüntesse" a csalót, aki kihasználja ... Hát, még csak nem is a korcsokat, mert az nincs neki.
Egyéb plotlehetőségek a fazékban: egy újságírónő nyomoz az eset után, és van egy női beliál is.
Az a pillanat tetszik, mikor a Béna Riporter véletlen ráhibázik mi történt a freakshowban.
Amit viszont nem tudok, hogy a dokinő is telepata, vagy retkonoltak, és Beliál most már mindenkivel tud telepátiázni?

Az igazság, hogy a sok nyomi elveszi a műsoridőt, és nem tudni minek. Nélkülük a film simán elérne a harmadánál oda ahol most a felénél tart, és úgy maradna idő ... tudomisén, pár hullára.
Pedig nem indult rosszul A dinamika az ikrek között egyértelműen megcserélődött, Beliál lett a domináns... Sziámi-ikrekként mondhatni megcserélődött ki a bábos és ki a báb. De a puszta ötlet megléte, kidolgozás nélkül, nem sokat nyom a latban.

A legrosszabb Srác viselkedése. A film első felében le akar lépni mutánsfalváról, a második felében meg, minden átmenet nélkül, egyik pillanatról a másikra, mutánspárti lesz, és elkezd ... normálisakat öldökölni.
És azt se tudom, mi a szekta terve. Világuralom? Népességcsere? Hogyan? Nincs mutagénjük amit szétpermetezhetnének.

A mutánsszexre semmi szükségünk nem volt, ez az olcsó alien-ripoff meg semmit nem javít a dolgokon:


Az egész olyan mint a Túl Közeli Rokon (2003), de az is szar volt, ez meg pláne unalmas, érdektelen, giccs. Reméljük a harmadik rész valamit ment.

---------------------------------------
 
Basket Case 3 (1991)

Az első 5 perc 25 másodperc az előző film végének ismétlése. Erre jön rá főcím, ami 6:50-ig húzza a film elkezdését.


15 percnél ez nagyon úgy néz ki mint a 2, és mivel a szörnyek még mindig nem tudnak beszélni, marad a teletubbies.

Ha nagyon-nagyon jóindulatú vagyok, azt mondanám, megpróbálkoztak vmi olyasmivel, mint az Adams Family. Az Adams Family 3. De egyszerűen kevés a poén.

Annyi történik a 30. percig, hogy Dokinő elmegy a pereputtyal Dokihoz, akinél a retkonoltan mégis élő tízkarú gyereke lakik, mert Beliál csaja mindjárt szül.

Persze megint megnézhetjük a széoperálás-jelenetet - annyival is kevesebbet kell forgatni.
És ebből is van egy egész alom, ugyanazon okból:


Mi a faszt nézek.


A filmben az "ellenség" a helyi rendőrség, csak az egészben nincs semmi kreativitás, és a lények megint nem csinálnak szart sem. Kb. mint a Clive Barker's Nightbreed.


A vége meg felháborítóan gagyi. A ~20 szörnyike világháborút, hatalomátvételt hirdet vmi Maunika Showban. Hát ezt így nem.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad