Egyetmisták szerződése

Komolyan érdekelne hogyan van elképzelve ez az egész törvény. Több okból is aggályos.

Egyfelől a Bolonyai-rendszerben olyan, hogy "egyetem" nem létezik. A főiskolák és egyetemek egyaránt "felsőoktatási intézmény" névvel illetendők.

Szintén nem értem, hogy az egyéb felsőfokú-, vagy egyáltalán: szakképzések esetén a tervezett szankciót (mndjuk ki emiatt: tandíjat) miért nem szándékoznak bevezetni? (Pl. OKJ-s szakképzések, szakmunkásképző középfokú intézmények képzései stb.)


Másfelől felvetődik a kérdés, hogyan kívánják szavatolni a végzett hallgatók munkavégzési kötelezettségét? Elvégre ha köteles dolgozni, de nem tud mert nincs állás amibe felvennék - különösen nem a szakterületén -, akkor ez ugyebár rajta kívóül álló tényállás.

És ez korántsem lehetetlen helyzet egy olyan országban, ahol a munkaképes korosztály (15-65 év közöttiek) foglalkoztatási aránya csupán 60%, azaz 5 érintettből csak 3-nak jut munka, a többit ha akar sem tudom elhelyezni (ha valakinek nem elég látványos az arány, akkor nyugodtan számolhat azzal, hogy minden második középkorú felnőtt munkanélküli).

Tehát egy ilyen rendelkezés esetén szerintem Herr Államnak garantálnia kell a 8-12 évnyi munkavégzést. Ami lássuk be a fenti foglalkoztatottsági arány esetén egész vonzó lehetőség, és ki ne akarna azonnal munkábaállni, és kérdés nélkül kb. 10 év gyakorlatot szerezni úgy, hogy nem kell aggódnia az állása megszűnése miatt?
Akar a franc külföldre menni ha biztosítják az életpályát.


Persze az sem lenne rossz ha biztosítanák az életszínvonalat is, elvégre a többi EU-s államban a fizetések az itteni 5-szöröse, míg az adók az itteniek fele, azaz gyakorlatilag 10-szer többet keresnek mint az itteni munkavállaló. Az árak pedig - a multik miatt - mindeütt ugyanazok!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad