Marvel vs DC - A galaxis őrzői (2)

Essen pár szó a DC-ről.

A DC a másik legnagyobb képregénykiadó az USA-ban.
Természetesen leginább ők is szuperhősös képregényeket adnak ki, bár egy érdekes különbséggel.

Míg a Marvel szuperhősei (általánosságban) mind rendelkeznek szuperképességgel, de ugyanakkor roppant emberiek, addig a DC hősei vagy egyáltalán nem rendelkeznek képességekkel, mint Batman, vagy afféle mindenható istenségek, mint Superman.

Ebből adódóan elég sok eredeti történetük van - szemben a Marvellel, ami folyamatosan az eredeti történetekből, és a különböző kiadványaik hőseinek/hőscsapatainak egymást püföléséből él meg.

Üzleti szempontból viszont most a Marvel megoldása lett szerencsés, mert nekik nem ezer (na jó, csak 51) különböző újságuk van, hanem ténylegesen egy egységes világuk, még ha az ezernyi alternatív valóságba fordozódik is ki.

Ezekről az "alternatív valóságokról": mivel a Marvel nem igazán töri magát a mind újabb történetek kitalálásáért, így teszem azt Pókemberből ugyanaz az alapsztori csúcsidőben több mint 5 alternatív változatban volt elmesélve. Volt pl.:
- a "sima" Spiderman
- a "the amazing Spiderman"
- a "the ultimate Spiderman" (ebben Pókember az Avengers, azaz Bosszúállók tagja, míg a többiben felvételizett hozzájuk, de végül nem tetszett neki/nem vették föl)
- de ott voltmég mondjuk a Spidergirl, amiben Peter Parker boldog házasságban él Mary Jannel, már idős, és a pókruhát a közös lányuk vitte tovább
stb.

Mindegyikben el lehetett mesélni újra és újra Ben bácsi halálát, a Zöld/Vész/Démon manó elleni küzdelmét (ráadásul ugyanazt a szupergonosz-maszkot többen is viselték, l. a Zöld Manó mint Osborn-papa, és annak fia esetét).

Tehát ezzel szemben a DC egy igényesebb, felsőbb karikás célközönséget célzott meg (persze az eladások miatt igyakszik a tartalmat minél alacsonyabbra beállítani, tehát a hőskor karóba húzott áldozatokat találó Batmane nem gyakran fordul elő), többféle történettel állt elő, és kevesebbszer eresztette össze a különböző szereplőket (ám azok annál drámaibbra sikerültek).

Sajnos kiforratlan márkanévvel, kevés rutinnal fordultak a mozis piacra, így olyan kellemetlenségek érték őket, mint a Zöld Lámpás bukása, ami elméletben szélesre tárhatta volna a DC kapuját, és valójában nem sokban különbözik a Galaxis Őrzőitől.
Sajna egy afféle Draognball - Evolúció korcsot sikerült összetákolni sikerfilm helyett

Nem is szólva arról a problémáról, hogy nem minden képregénye alkalmas vászonra a DC-nek.
Vegyük mondju ka Swamp Thinget. Nem összekeverendő a Marvel Man-Thingjével, amivel a "Valami van odalent" nevű borzalom készült 2005-ben. De nagyon könnyen ugynaolyan bukással végződhetne.
Vagy Aquaman, aki talán a legkevésbé népszerű szuperhős, bár ettől függetlenül erős de halk a rajongótábora. Meglepő módon hallhattunk erről a füzetről a Szörnyeteg a Mostohám c. szösszenetben, vagy a World of Warcraft "I am Murlock" c. videoklippjében.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad