Mátrix trilógia kritika

Igazából elemzés.
Egy felvetés miatt ugyanis újranéztem mind a három filmet, holott az első ma szerintem technikailag / látványilag elavult, a msodik mindig is szar volt, a harmadik meg csak egy akciómozi, amiből kizárólag azok a részek nézhetőek ahol a mechák lövöldöznek.

Mátrix:
-----------
Neo a Fehér Nyúllal érkező társaság számára a lemezt ebben a könyvben tárolja:
"Simulacra and Simulation".
A második szót, a szimulációt értjük, de mi is az a "szimulacra"?
Szótár szerint olyasminek a másolatai, aminek már nincs, vagy soha nem is volt eredetije.
Érdekes. Felmerül a kérdés: a Mátrixban olyan emberek, olyan világ van, aminek (már) nincs eredetije?

Feltűnt valakinek, hogy bár az Ügynökök képesek bemásolni magukat bárkibe, Neot, és a Lázadókat sosem írják felül? Hogy nem látják előre, sem pillanatnyilag a mozgásukat, holott ugyanannaka kódnak a részei a Mátrixban, és elvileg ők a rendszerellenőrzés?
Mondhatnánk hogy vmi gátlóprogram, de komolyan elképzelhető hogy egy bolygó méretű számítógépnek ne lenne elég kapacitása azonnal feltörni bármilyen kódolást? Áh, sci-fi.

Neo kihallgatásakor a sok képrenyő - csak nem a Építész szobája cameozik?

Honnan tudja Morpheus hogy Neo a kiválasztott? Talán egy bizonyos mintázatot keres...

Hogyan jutott ki az első ember a Mátrixból? Hogyan jutottak ki annyian hogy lázadozni kezdjenek?
Hm, a "valóságban" az emberek csináltak egy AI-t, ami leigázta az embereket napelemes gépekkel (lol), aztán az emberek besötétítettek, mindeki(?) a Mátrixba került, amin belül lett egy ember aki azt csinált a Mátrixban amit akart - de akkor miért nem szűntette meg a rendszert? Miért nem eszközölt globális változtatásokat? Miért nem törölte ki magát a Mátrixot? Szuperhősképesség-limitáció? Csak a követlen interakciót befolyásolhatja? Gondolom. De hogyan nem kapták el a gépek amikor kilépett? Vagy amikor elkezdte tömegével kivinni a népet? Oké, sci-fi.

Igazából a földi élet egyáltalán nem maradhat fenn folytonosan felszabadított energia nélkül, de ezt betudhatjuk annak hogy "sci-fi".

Milyen idős az Orákulum? Miért szopták be a népek a reinkarnációról szóló halandzsát?

A Mátrix nem az első "Mátrix".

 Ha Zion annyira a föld alatt van (4 km-ela felszín alatt az Animátrix szerint), honnan van levegőjük, hogyan hűtik elviselhetőre a hőmérsékletet? Olyan 25 fokkal nőa hő kilóméterenként lefelé, azaz 100 celsius fok feletti a hőmérséklet külön intézkedés nélkül Zionban. Ezt a hőt pedig el kell vezetni. És a friss levegőpt meg bevezetni. Tudjuk be sci-fi-nek?

Léteznek a fix ki-bejáratok. De miért? Mi szükségük a GÉPEKNEK ki-be járkálni a mátrixba? Fix csatlakozópontokon? Miért nem ad-hoc csatlakoznak? Talán van valami köze a rendszer stabilitásához...

--------------

Animátrix
------------
Hogyan jöhetett létre Zéró 1 városa, ha globálisan el lett döntve hogy a robotok márpedig kiírtatnak?
És mi köze Robotvárosnak a Mátrixhoz?

Azt legalávbb tisztázzák, hogy mesterséges inteligencia - az égbolt elsötétítése - a gépek megtervezik az Első Mátrixot, majd utána a második mátrixot, amiben megszületik A Kiválasztott, aki felépíti Ziont (hogyan sikerült?), végül eljutunk Neohoz.
Azonban marad egy elvarratlan szál: még ha az eredeti Kiválasztott önfelébresztéssel került is ki a Mátrixból, hogyan kerülte el, hogy a gépek felfigyeljenek rá?
Vagy ha el is kerülte megelőző gondolkodással a dolgot hogy az őrrobotok észrevegyék a szökését, a kapszulálja kinyílását - hogyankerülte el hogy automatikusan a zúzdába kerüljön, cseppfolyósítsák, és feletessék a többi emberrel? Mint láthattuk többször izma a tartályban lévőknek arra sincsen hogy arrébbkússzanak. Ha pedig ő volt az Első és Egyetlen akkoriban, nem járhatott arra hajó sem hogy elhalássza a gépek elől.

Kérdés: ha a gépek végül győpztek, és annyira faja energiaforrás volt a napfény, az alatt a 100-200 év alatt tényleg nem sikerült a globális számítógéphálózatnak megoldania az elsötétedés problémáját?

-------------

Reloaded
-------------

Folytatva az Animátrixban elkezdett szálat jönnek a gépek. Hogy ez nem jutott korábban eszükbe...

Hű, újabb prófécia...

A gépek 200 m/h-val fúrnak.
4 km mélyen van Zion.
2 km mélyen járnak a gépek a film elején.
4 km - 2m = 2m-t kell még megtenniük a gépeknek.
2 km = 2000 m. 2000/200 = 10 óra.
Tehát ha Morpehusék 36 óra múlva ülnek össze ismét tanácskozni, akkor nem "bőven a gépek előtt" lesznek, hanem bőven lerohanták már a gépek Ziont!

Miért verekszik Neo? Miért nem törli ki egyszerűen az Ügynököket, mint az 1. film végén?

Észrevettétek hogy Zion lakosságának túlnyomó többsége fekete?

Smith programja nem kitörlődött, hanem megsérült valahogy?

Szeráf kódja mitől sárga? Ha a rendszer része, és Neo a rendszerkódot látja, nem lehetnének színkülönbségek.

Miért van szüksége a gépeknek Zionra?

Programok:
- Orákulum
- Merovingi
- Kulcskészítő
- Építész

Persephone volt Trinity, a Merovingi pedig Neo?

A Mátrix 6. VERZIÓJA? A háttérben látható felvételek alapján "Neo" mint Kiválasztott már százszámra járt az Építésznél a Forrásban.
"A Mátrix régebbi mint hiszed." SIMULACRA.

A második mátrix a történelmen alapult, és eredményeként összeomlott.

A mátrix fejlődésének problémája, hogy míg a gépek állandóságra törekszenek, az ember folyton változna. Ezért létrehozták a Kiválasztottat - Neo teht csak egy program. Viszont ha Neo, azaz pontosabban a mindenkori Kiválasztott csak egy program, nem lévén fizikai teste, ki sem szabadulhat a Mátrix virtuális valóságából. Tehát Zion, és minden csak párhuzmaos szimuláció, szimuláció a szimulációban, ahová a renitens elemeket küldi a Mátrix, ahol kedvükre lázadozhatnak, miközben a Gépek ebben a Mátrix-periféria-szimulációban egyértelmű fölényben vannak, azaz valójában legyőzhetetlenek, ez pedig könnyen belátható, ezért indította újra mindig a Kiválasztott a rendszert, amikor a renitens elemek túlságosan elszaporodtak. Ekkor azokat a rendszer törli, és a ciklus előről kezdődik.
"Ez a 6. alkalom lesz hogy elpusztítjuk Ziont." - ez megerősíti, hogy Zion is csak egy program. Nem valóság. A Mátrixból nincsen szabadulás, és emberek... talán már nem is léteznek. Csak egy értelem nélküli játék húzza fel újra és újra önmagát, és játszik közönség nélkül.

Az emberk ezen túl lehetnek puszta "Simulacrum". A rendszert úgy írták meg, hogy fenntartsa az emberek bekötöttségét a Mátrixba - de mikor a rendszer újraindul, az embereknek már csak a puszta programi lenyomata is elég hogy a rendszer "embereket" érzékeljen, és számukra a programot futtassa. "Egy gép számára minden érzékelés csak szimuláció" - Animátrix.

------------

Forradalmak
------------
Hm... Ha az Építész megtervezi a Mátrix alapműködését, mondhatni "a program sztoriját", az Orákulum pedig az emberi pszhichére hangolt elemzőprogram, mia Merovingi feladata?
Nagyon úgy tűnik ő a fő, központi eleme a Mátrixnak, ő futtatja minden elemét végtelen információhozzáférésével és ismeretlen eredetű kontrolljával más, fontos programok felett, valamint fura képeséégével, amivel elavult (de legalábbis lecserélt) programokat meg tud tartani maga körül.
No és persze honnan tudhatna "minden nyelven" egyébként?

Smith a Gépek Kiválasztottja. A Gépek azon késztetése hogy végleg leszámoljanak az Emberekkel.
De...
Vajon léteznek még emberek?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad