Babylon 5 és Primeval (Őslények kalandorai) / franchise vs zárt történt

A két sorozat két tipikusan zárt történetként megírt történet, amiket megpróbáltak a sikerük alapján franchise-á nyújtani, és ebbe bele is buktak.

Nem csak a vetíthetőségük és népszerűségük sínylette meg a dolgot, de a felidézhetőségük és eladhatóságuk is.

A Primeval (Őslények kalandorai) eredeileg 3 évados történetnek íródott, amit később nyújtottak 5 évadra (+ 1 évadnyi websorozat?), és hozzácsaptak egy spinoffot is - csak minek.
A sorozat látszólag egy csoport őslénykutatóról szól, akik a Csillagkapu sorozatból átemelt időpkapukon keresztül érkező lényekkel (legtöbbszöt dinoszauruszok) bánnak el, közben kutatgatják a jelenséget és próbálnak rájönni annak céljára (ha van) és eredetére.

Nagyon sokáig úgy néz ki szépen kiderítik főszereplőink hogyan lehet féken tartani a jelenséget (kormányzati segítséggel építenek egy kutatóállomást satöbbi), és miközben minden részben megfékeznek (nem megölnek!) egy-egy lényt (amik néha a jövőből jönnek), szépen kiderítik hogy az egész egy eseményre vezthető vissza, és ha azt szépen meggátolják, megszűnnek a gondok mindörökre.

Azonban a sorozat soha nem lukadt ki oda. A karakterek közti kapcsolatok is úgy elsikkadtak, lásd a dögös hidrogénszőke csajszi és az egyetemi hallgatósrác szálat - a többiek pedig szép sorban mind meghaltak - hogy jelentéktelenné degradálódtak.

De akkor miről is szólt a sorozat? Mert megoldani nem oldottak meg semmit, a karakterek lassan belesimultak a háttérbe, és a random lények meg csak random lények!

Az egyetlen történetszál aminek értelme volt, ami eljutott valahonnan valahová, az Helen történetszála volt.
Az azt mesélte el lépésenként, hogyan válik egy természetvédő, érdeklődő kutatóból radikális ökoterrorista, aki a "természet védelmében" kiírtaná az egész emberi fajt mint "természetellenest".

Ezzel zárult a 3. évad, és ezért nem hozott nézettséget a későbbi folytatás: a sorozat jelentőségét vesztette, elmondta amit akart.

------------

Hasonló a probléma a Babylon 5-el, amit a Star Trek mellett szokás emlegetni, pedig sokkal inkább illik rá a Dűne párhuzama.

A Babylon 5-öt eleve 5 évadosra írták, bár valójában a fő történet - ami a világok elszigeteltsége, a nemzetiség hírdetésének megszűnése, az összefogásuk muszálysága, és a végleges kilépés a csillagok közé - véget ért a 4. évad 5. részével, azaz kis kerekítéssel a 3. évaddal.
Ott lezárult egyszer és mindenkorra az Árnyháború, aminek pont az volt a lényege - a sorozat is folyton hangsúlyozta - hogy az egyes fajok egyéni érdekei, aktuális problémáin fölül állt, mivel senkinek nem lehetnek hosszútávú céljai egy olyan univerzumben amit ezer évente tisztára söpör egy isteni hatalmú legyőzhetetlen kéz.

Igen, a sorozat valóban az emberifajt helyezte középpontba nyilvánvaló célszerűséggel - rólunk szólt magunknak -, de fontos része volt a dolognak hogy mindigis a multikulurális univerzumban létezett az "emberiség", ami hol mint önálló ország/nemzetiség jelent meg a többi faj között, hol mint - egyedülálló módon a Star Trekhez, vagy bármely más sci-fihez képest - mint a mai, multikulturális civilizáci a sok nemzettel, kultúrával, vallással (külön és elsőként megemlítve az ateizmust emellett!) az egyébként a sorozatban minden esetben egységes kultúrájú idegen fajokhoz képest.

Aztán elkövették a lehető legnagyobb hibát a sorozat időtállósága ellen: minden mellékszálat - legyen bármilyen piszlicsáré - lezártak.
Az emberi faj történelme? Pipa. A Föld-Mars-többi kolónia szétszakadása/egysége? Pipa. Ki lesz a centauri császár? Pipa. Lennier örökké kitart rejtegetett szerelmével Delen (aki egyébként a Lostban az "őrült francia tyúk") mellett? Pipa. Pszí-hadtest? Pipa. Telepatakérdés? Pipa. Ősi fajok? MIND pipa. A világegyetem eredete? Pipa, pipa, pipa. Bármit kitalálnál, a történet már megvlaszolta. Nincs min gondolkodni, nincs amit a fnatázia tovább szőhetne.

És ez az ami miatt egy franchise - bármennyivel is gyengébb legyen a történetszövése, látványvilága, kivitelezése - mindig emlékezetesebb lesz: ott van helye a történet továbbszövésének. Fanfiction, spinoffok, újabb sorozatok, akciófigurák, összejövetelek - minden ami miatt évek múlva is lesz miért felemlegetni.

A Babylon 5 nem ilyen.
Hiába minőségibb mint bármely Star Trek-évad, film, vagy sorozat (igen, még a legkevsébé kalandszéria-szerű, leginkább sci-fi Voyagerhez képest is), hiába csodáa a látványvilág, a történetszövés,az űrcsaták (abból azért lehett volna több), hiába lehetett mindent jobban megcsinálni benne csak azért mert tudni lehetett később egy jobban sikerült díszlet miatt nem fog elszaladni a költségvetés - mivel csak frnachise-hoz lehet hozzátenni valamit, gazdaságilag az éri meg jobban. Mítoszt csak a franchise teremt.
Igen, a zárt történet minőségibb, céla, mondanivalója van - de az csakis aktuális lehet. Ahhoz, hogy maradandót alkothass, hagyni kell hogy bizonyos dolgok nyitva maradjanak, míg más dolgoknak nem szabad elsikkadnia.
Persze, lehet aktuális kérdéseket építeni egy folyamatában írt szériába is, sőt, nagy átfogó mondandója is lehet - de mindigis meg kell hagyni valahol a Szomszédok súlytalanságának szintjén - ettől is működik a Trónok Harca is.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad