Narnia Krónikái (könyvek)

 A franchise eléggé rosszul indul, de azért Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény / Az oroszlán, a boszorkány és a különös szekrénnyel kellene kezdeni ha valaki át akarja magát rágni a szérián.
Ami amúgy eléggé epizodikus, és legjobb napjain is legfeljebb gyenge-közepes, szóval nem hibáztatok senkit ha még érdeklődőként is csak 1-1 kötetet üt fel, mert ez NEM klasszikus, nem az utókornak megőrzendő valami.
És igen, az első részt annyiszor fordították le, hogy ennyi címen sikerült kiadni.
Az ország nem igazán tudni mekkora, de amit látunk belőle, az alig 1-2 napi távolság, és se történelem, se távolabbi perspektíva, az elvileg-főszereplők meg gyakorlatilag nem csinálnak semmit, ami aktív történés van, az meg "kamerán kívül" lefolyik. Különösen fájdalmas a csaták megtörténtéről értesülni - egyértelműen nem tud Lewis-bácsi csatajelenetet, akciót írni. Pedig nagyon kéne, mikor az egész regény ennyiből áll:


Roppant szegényes, pláne hogy jellemek se igen vannak. Oké, Edmund jól elárulja a csapatot (ő az aki oldalágon lelép a FB-hez), Lucy a kislány nyavajgós, Peter a győzhetetlen lovag, Susan meg... tényleg csak van.
A hülyeség meg tényleg folyamatos, mert hiába kap felszerelést 4-ből 3 kölyök, csak Peter használja a cuccát (kard + pajzs), meg Lucy a gyógyitalt, de mi lesz a tőrrel, és az jjal, meg a kürttel?
Vagy ott van hogy Ed(mund)nak meg lett mondva hogy FB szeme elé ne kerüljön ha nem tudja a kastélyhoz csalni a többieket. Ed meg sem kísérli, sőt. Arról is szó van, hogy ha belép a kastélyba elveszíti az emlékeit Narnia előttről (a'la Végtelen Történet), persze ez sem következik be.
Vagy itt van a legelején a szekrény ajtajának becsukásának kérdése:

#1 verzió: "Az ajtót nyitva hagyta, mert még régebben hallotta, milyen meggondolatlanság becsukni az embernek maga mögött bármilyen szekrény ajtaját."

#2 verzió: "Természetesen az ajtót nyitva hagyta, mert tudta, milyen lehetetlen dolog, ha valaki bezárja magát a szekrénybe."

#3 verzió: "Már csak arra volt ideje, hogy beugorjon és magára hajtsa az ajtót. Nem zárta be, mert tudta, hogy az milyen ostobaság (még ha csodaszekrény is az)."

Három teljesen különböző megfontolás, pár oldalon belül, ugyanattól a karaktertől, ugyanarról a szituációról. Ez iszonyat gyenge.
 
Ja, végül kvartetünk szép és okos és bölcs lett, ezt onnan is tudjuk, hogy betiltották az iskolákat (az egyetlen konkrét rendelkezésük amiről tudunk).

--------------

Ja, mondtam valami olyat hogy Lucy kapott egy tőrt? Azt felejtsétek el. Hogy a gyerkőcök vára Narnia közepén lenne? Felejtsétek el (keletre raktuk). És úgy egyébként is felejtsetek el sokmindent, itt van pl. egy rakás ember, akik valahogy találtak egy dimenziókaput a Földről, és senki nem vette észre hogy százával eltűntek Narniába. Teljesen reális.
Ja, és hogy "sose próbáljatok ugyanazon a kapun kétszer visszamenni Narniába"? Egy: most nem önként kerülnek vissza. Kettő: nem is kapun át. Egyszerűen átteleportálják őket a narniaiak.

De ezúttal legalább kapunk egy szélesebb látószöget. Megtudjuk, hogy kb. 1,000 év telt el az előző kötethez képest (nem tudjuk meg a pontos számot), és a beszélő állatokat és a legendás lényeket (a narniaiakat összefoglaló elnevezéssel) jóformán kiírtotta egy rakás ember, akiket valahogy ide evett a fene.
De a jelenlegi uralkodó, 10. Caspian, akinek a DÉDAPJA volt 1. Caspian, amit nem tudom hogy hoztak össze (lehet megint szar volt a fordító, mert az biza ezeknél a könyveknél nem végzett tökéletes munkát, nagyon nem), a régenskirállyal szembeszegülve ellógott a narniaiakhoz, és ezért most háború lesz/van.

Hátrányként élhetjük meg, hogy az itt foglaltak szerint Narnia kiterjedése úgy 1-2 hétnyi gyaloglás.

De a mondatszerkezetek jobbak lettek, és szinte már elmegy az egész egy gyange/közepes tucatfantasynak - ha nem lenne ott a kétharmadánál a legalább négyötödéig tartó keresztény hittanóra.
 Viszont az is igaz, hogy a növények már nem spontán módon teremnek arrébb, hanem  entekkel, driádokkal, nimfákkal van már dolgunk (említésszinten kívül persze ezek sem léteznek).

További pozitívum, hogy Suzan használja az íját, és Edmund afféle megjavult szereplőként gyakorlatilag lopja a könyvet.
Peternél viszont még mindig nem nagyon látom miért lett Péter, hacsak nem azért, mert "nálad vannak a menyország kulcsai", és közben C.S. nagyvonalúan elfeledkezik a háromszor-megtagadod-Jézust részről...

-----------------

A kiadás szerint harmadik könyv (A Hajnalvándor útja / Utazás a tengeri cirkálón, előbbi a jó cím, utóbbi nyilván a copyright törvények miatt született) első fele egy regény, amiben egy új kiskölök kerül a branch utolsó két tagja mellé (a többiek "nem térhetnek vissza többet, mert túl idősek"), nyavajgó, hauzdós, "én nem tudok hibázni, mindig valaki más a hibás" alak. A sztori az, hogy ő normális lesz. És a történet amiben normális lesz végleg/végre, még eredeti is: felmarkolja a sárkány kincsét, amitől ő válik a sárkánnyá. Aztán visszaalakul ahogy a mesében illik mikor ráébred jellemhibáira.
A könyv második felében elindul valami, mintha Lucy lett volna a főszereplő - de elbaszta, vagy elfáradt, vagy csak fontosabb volt CSL-nek a hittérítés, mert se füle, se farka a további történéseknek, a hajóút teljesen epizódikussá válik a korábbi összetartás, történethaladás helyett (valami száműzött nemeseket keresnek, meg megerősítik a birodalmat, meg hasonló politikai fontosság).
Végül elérnek a Világ Végére, legalábbis Aslan Földjének látótávolságába, és az a rohadék kis szószátyár egér besétál a ~sivatagba ~meghalni, mert a) az író már nem tud mit kezdeni vele b) mert Isten/Aslan-Jézus emberáldozatot követel. #KeresztényKultúra

PS: a megérkezés minden indok nélkül történik, ismét nem önkéntes, ismét nincs ajtó.

-----------------
 
 Itt előrevettem a The Horse and His Boy-t, ami ötödikként jelent meg, és harmadikként szokták kinyomtatni. Én mégis negyedikként javaslom, szerintem itt lenne a helye. Egyébként negyedikként fejezte be Lewis-apó.
Ja, miért nem a magyar címet használom, ami "A ló és a kis gazdája"? Mert ez egy nagyon rossz fordítás, az eredeti cím éppenhogy arra utal, a ló a lovasa gazdája.
Ebben egy narinából elrabolt kissrác próbál egy narniában befogott ló hátán visszajutni Narniába, a déli országokból, melyek egyikét már korábban emlegették. Hogy honnan kerültek oda emberek, miért nem tudott róluk a Fehér Boszorkány, szóval az eredetükről, háttérsztorijukról most nem esik szó, nyilván így kényelmesebb.
Fiúlóhoz és kissráchoz csatlakozik Lányló (szintén narniából), és kislány, utóbbi a déli ország polgára, egy kényszerházasság elől menekül.
Az olvasó, akinek van két agysejtje, azonnal rájön hogy Aslan hozza össze a csapatot (az üldöző oroszláncsapat, elsőnek), és ez tök izgalmas, hogy mi tudjuk, a szereplők meg nem. Mindenesetre elég lényeges hogy eddigre legyen vmi fogalmunk Narniáról, szóval ne először olvassuk.
Mert amúgy ez egy jó könyv. Még a hittérítést is nélkülözi. És vannak benne karakterek. Még az Eredeti Branch is szerepel, kisebb szerepben, tök jó, hiszen tőlük éppen búcsúzunk. A mostani történetnek pedig alapvetően van oka, és még a tétet is sikerül emelni, mert hőseinknek nem elég átjutni egy ellenséges országon (mindkettőt keresteti a családja, meg bizonyos okból a hatóságok), hegyen-sivatagon, de tudomásukra jut egy Narnia ellen induló hadjárat híre is... Tök jó, hogy a szereplők igazi karakterek, akiknek van motivációjuk, jellemük, és lehet értük izgulni.

-----------------
 
Az Ezüst Trón-nál már meg sem próbálkozok számadással, és kihangsúlyoznám, hogy a címbeli tárgy nem nagyon szerepel a történetben, nem szerepel hangsúllyal, és a főszereplőinknek nincs hozzá köze egyáltalán.
Főszereplőnk ezúttal Erős Női Karakter, kivéve azt a 2-3 mondatot, amikor az író megtöri a karaktert ócska nőgyalázó mondatokkal ezen karakter szájából. Úgy tűnik, kutyából nem lesz szalonna.
Amúgy Erős Női Karaktert a hajókázós könyv (...Hajnalvándor...) ott-friss karaktere (Eustuce) hozza be, de ő maga csak az ehhez szolgáló plot-device igazából.
Aztán ott vannak az olyan szerkesztési/szerkezeti problémák, hogy megérkeznek Narniába, Erős Női Karakter csinál valami bakit, mire Aslan azt mondja, ezért ENK csak pár próba kiállása után juthat Narniába, majd közli milyen próbákat kell kiállnia MIUTÁN elért Narniába, aztán odateleportálja Eustuce (Jusztusz, na) mellé. Hát igen.
A történet viszont nagyon erős, Erős Női Karakter is kellően karakteres, van tök jó buildup, meg összetett mondatok... És hát igen, a kimunkált írói munka azzal jár, hogy ez a könyv a leghosszabb és legnehezebben olvasható az összes közül, igényel némi kitartást. Viszont tényleg jól felvezeti az egész Aslan vs. Boszorkány dolgot (a végére csak kiderül hogy nem, ez nem a Fehér Boszorkány, bár ez is mint az a Ruhásszekrényben maga a Sátán szánalmasan könnyen felismerhető szimbolizmussal).
Az egész arra futna ki, hogy Főszereplők mindent benéznek Aslan miatti előítéleteik miatt stb., bár oké, ez már az ötödik kötet, szóval nem önmagában nézve ez nyilván annyira azért nem izgulós, de elég jól meg van írva ahhoz, hogy érdekeljen mi lesz belőle - és akkor elbassza egy keresztény regénybe átcsapással. Nos, legalább nem tart sokáig, és azért mégse az a kőegyszerű hittanóra ami az előző kötetekben.
Szóval a Nagy Összecsapás elég harmatos ha nincs kereszténységgel kimosva az agyad, és a könyv vége kifejezetten kegyetlen (visszatérve a Földre karlappal verik el az iskola személtádáit, az igazgatót meg bedugják a diliházba), de vannak ennél sokkal rosszabb könyvek is, a Narnia-sorozatban is (pl. a ...Ruhásszekrény, vagy a Hajnalvándor ha nem csak az első felét tekintjük).
 

-----------------
 
A 0. rész, azaz A Varázsló Unokaöccse úgy kezdődik. hogy a Nyilvánvalóan Pedofil Nagybácsi beszippantja a szomszéd kislányt egy varázsgyűrűbe.
Khm.

A második szegmens erősen tudományellenes kirohanás a nagybácsi alakját használva. Nem a szokásos iskolaellenes kirohanás, hogy cseréljük le egy gyerekbarátabb tanerőre az egészet, hanem keményvonalas keresztény tudományellenes kirohanás.

A harmadik szegmensben még mindig egy szó nem esik Narniáról, helyette újabb kirohanást intéz a keresztény író, ezúttal az államhatalommal szemben.

Aztán az jön, hogy a boszorkány nekilát leigázni a Földet, de sikerül átrángatni a még meg sem teremtett Narniába, hopp már meg is van teremtve, a királynő/boszorkány hozzávágja Aslanhoz a lámpaoszlopot amit még a Földön kitépett bunkónak, mert ott nem működött a varázsereje - ezzel persze az a gond, hogy láttunk már egy másik boszorkányt, sőt, tudjuk hogy egész országuk van északon, az óriásokon túl.
Aztán ott a problémája a sztorinak, ami fluff. Azaz csak úgy van, ok és okozat nélkül. Lényeg: Nem-Ceric Diggoryt elküldik egyért az Élet Fájának gyümölcseiből. A Most Már Fehér Boszorkánytól megtudjuk, ez halhatatlanságot ad. A gondunk itt ugyebár az, hogy a Fehér Boszorkány bizony bizony meghótt. És ezzel a sok hülyeséggel semmi értelme hogy Ádám és Éva gyermekeiként hivatkozik az emberekre, és mint olyasmikre, amikkel sose találkozott, és csak a legendákban hallani róluk.
Egyébként ott van az a probléma is, hogy Diggory számára az a dilemma az almával, hogy el kéne lopni. És hát azt semmikép. Csak hát ugye Jézus is lopott, szóval a tanmese egyszerűen nem áll meg.

Végül Diggory megépíti a Ruhásszekrényt, és a tudós/professzor/varázsló nyög egy sor se-velük-se-nélkülük nőgyűlöletet.

Az írástechnika itt teljesen kiforrott, de ez egy utolsó keresztény szennyirodalom, élvezhetetlen olyannak akinek nincs kimosva az agya.

-----------------

utolsó kötet: A Végső Ütközet

Írástechnikailag kiforrott, és egy kvázi-poszt-apokaliptikus színből indítani már-már zseniális (amúgy inkább egy Dr. Moreaunak tűnik a kötet). Ami miatt viszont már bele se kezdj, hogy ez egy hittérítő-írás.
A kezdőszínben két karakterünk van, az egyik olyan szinten behódoló hogy képtelenség azonosulni vele, a másik hasonló szinten aljas. No, ők lesznek a főszereplőink. Melyiknek is szurkoljak...
És ott van a probléma mint minden apologista írásban:
1) az író kritizálja #A szereplőt hogy bizonyíték nélkül hisz, ezért megtévesztik
2) majd elvárja, hogy higgy valami másban - szintén bizonyíték nélkül
3) hozzá kijelenti hogy ha mégis lenne bizonyíték Rivális Istenségre, akkor definició szerint az ő istensége minden cselekedete jó, a többié meg mind gonosz. Merthogy persze.
 
 Ezt a gondolatmenetet viszont  ép elme nem képes befogadni, csakis egy sérült.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad