Vészhelyzet (1-15 évad)

 No, bár azt gondoltam vacak retro sorozat lesz, amiből max. 1-2-3 évadot elevenítek fel, végül úgy néz ki, jó kis időtálló sorozat ez.

 A dolog a kompetens stábon túl a found footage jellegű operatőri munkának (kamerakezelés) köszönhető főleg, és hogy a többi kórházsorozattól eltérően (Chicago Hope, Grace Klinika) nem fullad szappanoperába, hanem a munkahelyen töltjük az időt, és az intenzív, a jelenetek közepén mozgó kamerának hála a néző afféle láthatatlan résztvevőként van jelen, maga is karakterként.

Persze a széria a maga kora terméke, így pl. 1 kivételével a nővérek mind nők, a dokik egy kivételével mind ffiak, és a nővéreknek nincs karaktere, azaz a sorozatban szerepelnek ugyan, de magánéletükről, céljaikról gyakorlatilag semmit nem tudunk, semmit abból amit nem a műszerek adogatásán kívül végeznek - kivéve Lydia. Legalábbis az elsőelső két évad során.

Szintén érdekes jellemző, hogy van egyfajta alapfelütés minden évadban, ami évados átfogó szálnak is tekinthető.
Az első évadban minden zsúfolt, és az (amerikai) egészségügy általános kérdéseivel foglalkoznak: költségek, szakemberhiány, rasszizmus...
A második évadban a helyszín, azaz a kórház, a folyosók kevésbé zsúfoltak. A sorozat nyilván a pilot-évad után itt stabilizálta magát - ami egy kórházösszevonás-kérdésben adott lendületet az évadnak.
A harmadik évadra kiszórtak pár karaktert, bár a szereplőgárda továbbra is folyamatosan bővült, bár egyes karakterek inkább csak felszívódtak a semmibe. És megemlíthető gyengeségként, hogy bizonyos elemek ad-hoc jelleggel csapkodnak két kimenetel között, pl. Susan doktronő tesójának gyereke egyik részben Susannál marad, a tesó heti 3 láthatást kap, másik részben a gyerek a tesónál köt ki, a rákövetkező részben meg már költöznek is tíz állammal odébb az ország másik végébe, lol. Az évad fő kérdése azonban a nővérek jelenléte, akikről mondtam hogy vajmi kevés karakterrel rendelkeznek, inkább mozgó díszletek. Így felmerül hogy csökkentenék a nővérek számát, de mindenképpen átszervezésre kerül sor.

Btw, szintén negatívumként értékelhető, hogy gyakorlatilag az összes karakter a sorozatban az emberiség selejtje, már ha a törzsgárdáról van szó. A dokik közt ott a gyenge jellemű, az egoista, az önző, az alkoholista nőcsábász, az öngyilkos hajlamú, a "húsz éve ezt csinálom, mindent tudok, nekem senki ne mondja meg hogyan csináljam" (oké, ez egy nővér volt), vagy John T. Carter (James T. Kirk pun?) a maga középszerűségével, aki senki mellett nem köteleződik el, így mindenkinek ellensége lesz a végén.

Negatívum, hogy Carter újonc lett volna a PoV-karakter, de a harmadik évadra teljesen kisodródott ebből a pontból, és a helyére nem kaptunk újabb gyakornokot, maradt helyettük Benton Doktor, meg HIV-es gyógytornász. Nem nagyon tudni hogyan értelmezzük ezt a szitut.

Viszont a harmadik évadban végre megjönnek a biztonságiak, ha csak pár villanásra is.

A negyedik évadban érezhető vagy egy rendezőcsere, vagy egy operatőrcsere az írócserén túl. Ez legsúlyosabban a sorozatra jellemző kamerakezelés-választásban nyilvánul meg, nevezetesen a forgó kamerahasználatnál. Amíg az 1-3 évadokban ez a helyzet feszültségét fokozta, a 4-5. évadban egyszerűen csak fejfájást okoz, mert elszédít.

Az 5-6 évadok egyértelmű lecsúszás a mélydepresszióba. Folyton mindenki meghal, agyrákos lesz, bukja a céljait.

A 7. évad részlet a Katolikus Rádió műsorából, és itt nyilvánvalóvá válik, hogy nem csak esetenként eseteket újráznak, hanem egész karaktereket és életutakat. Carol nővér és George Clooney (Rossz Doktor) pl. simán copypastelve lettek Kovács Doktorba és Abby (Apátság) Nővérbe. Ugyanaz a szeret-nemszeret viszony, ugyanaz a nővér orvos akar lenni de meggondolja magát történet.
Vagy ott volt Lagaspi Doktornő, pszichiáter és leszbikus. Ő összevonása volt Maggynek (leszbikus) és Ninának (pszichiáter). Többet Lagaspiról nem lehet mondani, se a másik kettőről, mert egyszerűen nincs nekik karakterük - leginkább senkinek nincs a sorozatban.
Ja, a 7. évadra mindenki seggfej, és agyrákban, vagy HIV-ben haldoklik - ja, Benton új nője (Cleo) itt vált így klónjává Ginny Gulletnek, akinek a karaktertulajdonsága szintén az volt, hogy AIDS-es, és Bentonnal jár.
Btw, ezen a ponton vannak alkalmanként már takarítók, mentősök, biztonságiak - de egyik se lesz nevesített karakter, legalábbis nem sokáig, és úgyis felszívódnak, szóval mintha nem is volnának.
Temrészetesen a karakterek spontán felszívódása tovább folytatódik.
Szóval minden épeszű néző ezen a ponton jól otthagyta ezt a szemetet, és majd akkor jött vissza, amikor megjött Morris, meg a teljes stábváltás, úgy a 11. évadban...

A 8. évad egy nosztalgiavonat. Visszahozzák Susan doktornőt, Jerryt a pultost, Benton elmegy, Green agyrákot kap - megint.
Abby, Green, Kovács maga a dögunalom, Carter gazdagok-problémái meg nem hatnak meg.

A 9. évad... Elmenne. Egyértelműen csak a pénz miatt tolták tovább a sorozatot, de ezt az akadályt fogjuk rá, sikerrel vette.
Kivéve egy epizódot, ami durván lerombolta amit a 8. évad óta felépítettek durva bigott törtéetésével.
Amit még érdemes tudni, hogy kb. minden évadból 1, azaz egy darab orvos-szereplő maradt:
1 - John Carter, Susan Lewis (visszatérő), Jin Mey Chang (visszatérő)
2 - Carrey Weaver
3 - Dale Edson, Donald Anspa (mindkettő alkalmanként szerepel csak)
4 - Elizabeth Corday, Robert Romano
5 - Meyers (alkalmankénti szereplő)
6 - Abigail Lockheart, Luca Kovac
7 - Michael Galant, Greg Pratt (visszatérő)
8 - a fene tudja, vmi sebész, alkalmanként szerepel
9 - nem jött új szereplő egyáltalán.
A nővér/pultos/miegymás kategória sokkal változatosabb képet mutat, de egyértelműen elmondható, hogy az első évadból maradtak a legtöbben: Lydia Wrigth (nővér), Jerry Markovic (pultos), Halek Adams (nővér), Steve  (röntgenorvos), Connie Oligario (nővér), Melik McGrat (nővér). Természetszerűleg ebből az évadból találjuk a legötbb "eltűnt" szereplőt is: Timmy (nővér), Wendy Goldman (nővér), John Taliery (orvos), Hix doktornő, "Bob" (nővér/takarító/betegirányító - mikor mire emlékeztek rosszul az írók), Rolando (pultos).

A 10. évadnál észre se vettem mikor ment át 11. évadba, az viszont feltűnt, hogy minden gengszterbanda feketékből áll, a magányos bűnözők pedig fehérek, a latínók meg az ázsiaiak totál ártatlanok. És gazdagok sose kerülnek súlyos problémával a vészhelyzetre, pláne nem halénak meg. A legkomolyabb ami előfordult valami nemi betegség. Morris viuszont legalább vicces karakter.
Na jó, igazából a 11. évad az, ahogy komolyan romlik a sorozat minősége, mert a) alig-alig vagyunk a kórházban, pláne a balesetin, b) a pergős osztályélet helyett egy-egy esetre/karakterre fókuszál a sorozat, és az ugye nem ugyanaz.
Az egyetlen ami javít valamennyit a dolgon, az hogy a POV-karakter Carter helyett immár Neela, Carter az évad végén ki is száll a sorozatból, ezúttal talán végleg.
 

12. évad.

Hát, most erre mit mondjak. Tragédia tragédia hátán, depresszióval fűszerezve. Az évadzáró akciódús, és az érzelmi töltet is fel van építve - de a csúcspontnál mégsem éreztem egyáltalán semmit. Pedig papíron, technikai értelemben a dolog tökéletes, és most tekintsünk el a folyamatos ateista-gyalázástól is.
Sokáig tartott mire kibogarásztam mi is volt a problémám, pedig egyszerű ha innen nézzük. Ehhez nézzük meg, kik is voltak a szereplőgárda a 12 évad évadzárójában, és hogy is álltak a karakterszálak.



No:
- Jerry egy senki, pedig a rész szerint aggódnunk kéne érte, mert éppen le van lőve, eszméletlen, csurom vér. De ő nem "főszereplő", csak díszítés. Így nincs kötődésünk hozzá, nincs karakterszála.
- Melik: szintén díszlet
- Lily: díszlet
- Chunny: díszlet
- Anspah: díszlet
- Frank: díszlet
- Doktor Kovács: ő karakter. Néha hívő, néha ateista, folyton kelet-európai, mogorva kapca. Gyereket akar. Megkapta - és máris elveszítette. Éppen leállt a lélegzése valami szertől. Sose bírtam.
- Pratt: hol önhitt orvos, hol épp kinevelik ebből. Volt egy testvére, baleset miatt értelmi fogyatékos, rossz társaságba keveredett, elküldték oda, ahonnan többet nem jött vissza. Volt már mindenhol a ranglétrán, volt állandó barinője, tehát már nem kell neki állandó barinő, visszalökték az írók csajozógépnek.
- Neelának volt férje, meg pasija - mindkettőt elvesztette tehát. Kicsit kételkedett a munkájában, tehát már nem kételkedik.
- Morris: pocsék orvos, jó adminisztrátor. Egyik pillanatban jó a nőknél, másikban egy randiig alig jut el. Összejön egy olyan nővel is akivel mondjuk-felépített karakterszála volt - tehát nem volt. Éppen kiírták a sorozatból, ami nagy kár, mert ő legalább valamennyire vicces. Ja, és gyerekei is lettek spermabankból - csak hogy azon az egy részen kívül sose lássuk őket többet.
- hát, van az a nő is akivel Morris lefeküdt.
- meg van az a másik, akiről azt mondták többé nem dolgozik ebben a kórházban, de ezek szerint mégis, ő Ms. Szarkazmus.
- Sam az egyedülálló anya, összeszedett egy mindjárt-férjet, tehát máris szakítottak, azzal is csak az időnket húzták.
- Raynek volt együttese, ami miatt időbeosztási gondjai voltak. Már nincs együttese. Ő volt Neela barátja (nem a férje), tehát már szétmentek (kb. még egy évad és meg is hal).
- Dubenko... mondjuk inkább hogy díszlet, orvos létére.
- és akkor ott volt még Weaver doktornő. Neki volt férje - aztán leszbikusnak állt. Tehát a barinője meghalt, persze csak miután szült neki egy gyereket, persze csak miután kijelentette hogy ő aztán soha nem fog szülni. Aztán jót pereskedtek a gyerek gyámsága miatt barinő családjával. Ezen a ponton jól ki is írták a sorozatból, de aztán rájöttek, hogy van még egy tulajdonsága: sánta. Tehát ezt is vegyük el tőle. A 12. évad utolsó részben ez is megvolt.
- és végül Abby. A nővér aki orvos akart lenni, aztán nem akart lenni, aztán mégis akart lenni... Volt neki egy bipoláris anyja, aztán egy bipoláris tesója, és hol összejött Kováccsal, hogy szétmentek. Mindig félt gyereket vállalni hátha bipoláris lesz, most terhes lett. Tehát elvetélt, pláne hogy deklarálta magát mint ateista, és azok nem érdemelnek mást a sorozat szerint mint lesújtást. Az epizód csúcspontja hogy éppen elvetél, a fulladozó Kovács meg látja amint Abby véres keze lecsúszik az üvegen - és ez volt az, ahol nem éreztem többé semmit. Egyáltalán semmit.
És ahogy végigmentem ezen a szereplőlistán, világos lett mirét nem. Nincs több történetszál-karakterszál ami folytatódhatna ezen a ponton, mindet elvágtuk, felszámoltuk, megszűntettük. A sorozat maga szűnt meg ezzel. Így bármi történjék is, már nincs jelentősége. És ekkor rádöbbensz, ebben a showban soha semminek nem volt jelentősége. Ezért nem érzek itt semmit. Mert nem érdekel. Mert nincs ami érdekeljen. Az osztály nincs veszélyben, a szereplők pedig nem számítanak. Akkor meg mi közöm bármihez?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad