Netflix - Kleopátra "dokumentumfilm"

Dokut mindig narratíva szerint építenek fel. Minden doku egy sztorit mesél el, egy bizonyos irányba felépítve. Értsd: egy doku amellett hogy elmond - rendszerezve - bizonyos tényeket, ugyanakkor egy történetet is mesél, tanulsággal. Ez annyira nem nyilvánvaló, de igaz.

És erre találtam is remek példát Dwayne "The Rock" Johnsonnal.

Oh, hogy jön ez Kleopátrához, és ha már, miért nem beszélek pl. a Sivatagi Show-ról, a Kóla Puska Sültkrumpliról, vagy a Megetetett Társadalom-ról a Super Size Me-ről (volt magyarul).

Azért, mert nem akarok a technikai részletekkel bajlódni, és csak 2 db kb. 20 perces videoról van szó. mind a kettő The Rock életútját öleli fel  az élőszereplős Moana-ig, sőt, ürügyén, nagyjából ugyanazokkal a tényekkel dolgozik, de drasztikusan más képet fest az emberről.

Az elsőben The Rock az a valaki, aki mindig képes újra feltalálni magát, többé-kevésbé sikeresnek lenni, közben mérhetetlen pénzeket kaszálni:


A másikban Dwayne uraság egy szteroidfűtötte bajkeverő, aki országról országra menekült a törvény keze elől, és egy nagy átverés az egész, egy tehetségtelen senki szerencsés ügyeskedése.

Az érdekes, hogy bár a nézőpont, az értelmezés teljesen más, de a tényekhez mindkét verzió ragaszkodik, így mind a két - mondhatjuk - dokumentumfilm igaz.

Netflixéknél viszont az eredetileg, történelmileg görög Klepátra fekete, Njinga (egy másik "doku"-nak hazudott Netflix-cucc egy másik afrikai királynőről) meg a rabszolgaság eltörléséért küzd - miközben a valóságban  birodalmának pénzügyi alapjait a rabszolgakereskedelem biztosította. És nem, nem küzdött a "gonosz fehér hetero férfiak" ellen sem, lévén az egyik európai gyarmatbirodalommal szövetkezve harcolt egy másik európai gyarmatbirodalom ellen.

Szóval igen, igazából a két The Rock-os youtube-videot akartam megmutatni, de kellett valami clickbait.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad