Red Bull bázisugrás

 Felix Baumgartner ugrott. Jó magasról, 39 km-ről. Élő adásban. Bár érdekelne honnan vette a kamera. És hogy miért nem volt belső kameranézet (hogy azt lássam amit ő lát).

Sebaj, youtube-on egy korábbi rekordkísérletről van video az ugró "szemén át".

És ez se volt semmi.

Az viszont érdekelne, hogy ha élő egyenes adásban ott mért a szemünk előtt a kütyü sebességet, és ott bizony a sebesség beállt 1137 km/h-ra (vagy 11 mp-ig, utána lassult a sűrűbb közeg miatt), akkor hogy nyilatkoznak ma 1342,8 lm/h-t?

A "hangsebesség" átlépése meg megint egy másik dolog, ugyanis az meg közegfüggő. Abban a magasságban ahol mi élünk ez olyan 1250 km/h (l. wikipedia pontos adatért, erre csak nagyjából emlékszem).
Namost mivel odafent a légkör ritkásabb, így ELMÉLETILEG lehetséges lett volna a "hangsebesség" fölé mennie. Ez mint az élő adás során láthattuk NEM történt meg (100-150 km/h hiányzott).
Viszont hangrobbanást elérni (azaz az adott közegre jellemző hangterjedési sebességet túllépni) még elméletileg SEM lehet túllépni. Az ugyanis úgy működik, hogy a sebesség miatt a levegő az mozgó tárgy (jelen esetben zuhanó ember) útjában összesűrűsödik, és így gyakorlatilag szilárd falat képez, amin nem lehet átjutni. Kivéve ha van valami ami átszúrja a felgyülemlett levegőt, és így mint egy lufi belsejébe jutsz. Ehhez kell a repülőgépek orrára szerelt tüske. Ilyenje a fickónak pedig nem volt, így egyértelműen nem léphetett túl a hangrobbanáshoz szükséges sebességet.

No és megint: hogy honnan jött a mért adathoz képest még 200 km/h... Nem elég szép a valóban elért eredmény?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad