TMNT vs a Galaxis őrzői

Oh, a Tini Ninja Teknőcök idén ünnapli a 30 évfordulóját, így jó időzítés volt kiadni a filmet, amit akármelyik stúdió is gyártott le, a képregénykiadás kapcsán mindneképpen inkább az IDW képregénykiadóhoz kell kötni, ami a két óriáscápa (Marvel és DC) mellett egy kisebb, de jelentős és színvonalas kiadó, ami leginkább horrorkiadványaival és minisorozataival lopta be magát az olvasók szívébe a 2000-es években, de azért van két igazi húzónevük is:
- Transformers
- G.I.Joe,
mindkettő az akciófigura-eladás királya talán még ma is.

Hogy miért is konkurensei ők a Galaxis őrzői FILMNEK?
Azért, mert mindkettő akcióvígjáték és nyári blockbuster.

Ebből a szempontból kisebb hátrány hogy majdnem egyszerre jöttek ki, de mégis indokolható, mert:
- a megcélzott korcsoport némileg más. Míg a Galaxis... a 16-21-es karikát célozza meg high-tech látványvilágával, dögös csajaival és rock&roll életsítlusával, addig a teknőcök a 8-15 között korosztálynál kívántak aratni szvsz.
- míg a GŐ még ténylegesen "nyári film", főleg az USA-ban (pláne mire elér ide), addig a TMNT igazi szezonzáró film, aki blockbustert akar látni, annak ez az utolsó esélye idén.

Így végülis elvannak egymás mellett, és mégis kínos lett volna a mutáns teknős-ninjákat az óriásrobotok, vagy a szuperhősök csapata ellen szerepeltetni :D

Most pedig térjünk rá a film értékeire. Mert vannak neki.
De előtte szögezzük le mi az ami NEM várható el ettől a mozitól:
- mivel a film azokat a srácokat szólítja meg, akik ninjának képzelik magukat a szünetben, hogy berontanak a gonosz-banditákkal tömött szobába és szétzúzzák magukat, a film nem lehet meg akció nélkül, és nem elvárható hogy filozófiai magasságokat döngetve megválaszolja az életnek akárcsak legtriviálisabb kérdéseit.
Nem, ez a 10-éves pistike  rambózása kell legyen gumipuskával.

Ellenben ami elvárható:
- nem röhelyes kinézetű emberméretű karatéjozó teknősök. Nos, a CGI rendben van.
- megkülönböztethető főszereplők. Igen, ez alapban azt jelenti, hogy lássam hogy van egy kék szemkötős, egy srága szemkötős stb. teknős. És lécci lássam csata közben is ki kicsoda, nem úgy mint a Transformersben, k? Aztán ha kategóriájában jó akar lenni, adján már mindegyiknek valami felismerhető személyiségjegyet is, hogy ne csak "lila teknős, piros teknős" legyenek, hanem Donatello, Rafaello stb. Erre is pipa.
- April O'Neil, Zúzó lesznek a társszereplők, tehát legyenek legalább elfogadhatók. Különösen erőltesse meg magát Megan Fox, aki nagyon rossz, és ha itt sem sikerül elfogadhatóan játszania, akkor ő egy Uwe Boll. Szerencséjére átmegy a lécen.
Zúzó... Nem sokat tudunk meg Zúzóról, ám a páncélja a közeliken mintha Shao Kahn- ötvözték volna a legutóbbi Wolverine-film főgonoszával. Igen, Shreddernek azzal kell itt versenyeznie valamilyen szinten. Szvsz elég dögös lett hozzá hogy megkülönböztethető legyen. Megjegyzem a távoli (CGI) képeken eléggé játékbaba-szerű - viszont így amit a boltból hazavisz a gyerek, renélhetőleg tényleg olyan lesz mint a filmben!
- valami tisztességes történet. Ne csak csimm-bumm, hanem legyen legalább egy Kung-fu Panda, avyg avalami. Ezt is bőven hozza.

Ezeken felül számos utalást tesz a korábbi évtizedek filmes múltjára, ami ugyebár abból eredeztetik a történetben, hogy hőseink ott ültek a csatornában, és a tv-ből tanultak mindent. A való életben pedig arra jó ez, hogy a gyereket moziba kísérő apuci vagy anyuci ne unja magát halálra, neki is meglegyenek a kifejezetten neki ervezett poénok. Nagyon jól működik.

És ha már: második kedvenc mutánsaink szó szerint csatornatöltelékek. Azt használják, amit mások szó szerint már lehúztak a klotyón. Így ha sakadt-csöves kinézetük van, pláne az otthonuknak (ami egy csatornaelágazás), akkor szvsz ez teljesen indokolt, sőt, neméileg bevállalós, meg egy kis "védjüka természetet, hazsnosíts újra" zöngéje is van.

Pláne nem rossz történet ez egy olyan ~szuperhőscsapatnak, aminek fennállása óta gyakorlatilag egyetlen főellenfele volt: a Zúzó, akit most is lezúznak.
Megjegyzendő, hogy a szintén alaptörténetben anno feltűnt űrbéli idegen Krangot (aki manapság néha vaami párhuzamos dimenzió lakója is) nem szerepeltetik azon megfontolásból, hogy az most talán sok lett volna. Elvégre "Ember méretű beszélő teknősök vagyunk. Ja, és nindják. Űrlények?! Áh, az túl abszurd lenne!"

Ejthetnék még pár komoly szót a remekül felépített marketingkampányról, amit sikerült úgy kivitelezni hogy soha nem spoilerezett le semmit, de elég ennyi is mostanra, eh?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad