Star Wars The Force Awakens destroys society

A film alkotójával illene kezdeni, mégis inkább azzal kezdem amit leginkább emlegetnek:

"Csak egy másolat"

Jajaja, van egy droid létfontosságú információkkal, amit megtámad vmi fosztogató, akit megment a fosztogató karmai közül (nevezhetjük így a javáktól való megvételt is) az ifjú főhős, aki elszigetelve él, de később kiderül hogy erős az Erőben. A robot gazdáját elkapja egy maszkos alak és vallatja, jedi mester, HanSolo, megmenekülés, Halálcsillag.

De nem akarok itt leragadni, sőt, azt állítom nem is lenne fontos igazán ha ez lenne csak a baja. Akkor is lehetne jó film. Mert a Swii történése elméletileg:

Luke-ot akarja megtalálni az egész Galaxis. A hozzá vezető adatot Rey, egy a Birodalom romjait fosztogató lány találja meg, és közben összefut az Első Rend - a Birodalom maradványa - egyik dezertáló katonájával, aki segít neki elmenekülni a rázuhanó Galaxistól, és mivel vissza nem mehet, csatlakozik a Lázadókhoz.
Közben ismét találkozunk megöregedett régi ismerőseinkkel mint nosztalgikus fanservice és continuity, illetve szembesülünk a radikalizálódott zsugorodó Birodalommal.
Ez pedig részemről egy korrekt történet, amihez ha hozzáadunk egy kis lendületet, pár új idézhető mondatot (olyanok mint voltak korábban "A Sötét Út erősebb? / Nem, csak gyorsabban járható."), és frissítünk a karakterekben (most az ifjú Erős hős a sivatagbolygón fiú helyett lány), akkor ha nem is lesz világrentgető, még mindig elmondhatnánk hogy az SW 1-3 után "megmentette" a franchise-t, és tartogathatják a puskaport, a nagy újításokat a következő két filmre a trilógiából.

Nem ez történt.

JJ Abrams and the Star Trek's Teleport Pads

Ahhoz, hogy legalább egy tisztességes - pláne erős - filmet összehozz egy már létező franchise-hoz, ahhoz kell néhány dolog:

1) Egy jó cég, aminek van víziója, és nem csak pénzgyártó masinának tekinti a terméket. A Disney jó választásnak tűnt, mert nemcsak tudnak ők jó felnőtteknek szánt szórakoztató filmeket készíteni, de ők gyártották/gyártják a Star Wars Lázadók (SW: Rebels) animációs sorozatot, ami nagyon el lett találva.
Sajnos úgy tűnik senki nem nézte meg a végterméket a Swii esetében mielőtt zöld utat adtak volna neki, pedig egy 4 milliárd $-os kiadásnál, egy filmnél aminél csak a mozijegyekből származó várható bevétel 2-5 milliárd $, ott ha szar száll a ventillátorba, ott akár egy egész évnyi csúszás és rendezőcsere is bele kell férjen.
Ne feledjük, itt nem egyszerűen arról van szó, a film hogyan teljesít a pénztáraknál, mint mondjuk egy Megapiranha, vagy Robocrok. Itt a kapcsolt termékek, a folytatások, azok kapcsolt termékei, spinoffok mind attól függően onthatják a pénzt amilyen reklámot nyújt az első kész termék. (Film. A StarWars 7)

2) Jó marketing. A Swii marketingje pedig erős volt. Harrison Ford neve a bemutató után egy héttel is szerepelt a 8. rész imdb-adatlapján hogy ne spoilerezzenek.
A trailerek meggyőzően hozták hogy a film nem az a CGI-romhalmaz lesz mint a SW 1-3.

Volt azonban ami nem sült el jól. Pl. mikor beperelték a filmhez tartozó egyik játék (egy Rey-baba) vásárlóit. Mint kiderült túl hamar került a polcokra, de emiatt nem a saját logisztikájukat, vagy az eladó üzletláncot vették elő - hanem a vásárlót.
Az egybedobozolt pakkoknál következetesen kihagyták Reyt, és mivel a szintén Disneyhez tartozó Marvel-filmeknél is megjátszották már ezt többször, hát elég szexistának tűnnek.
Aztán ott vannak a filmhez kiadott, de a filmben nem szereplő karakterek, mint Zuvio őrszem, vagy amit a magyar Auchanban láttam: egy rohamosztagos aki a sisakján számlálja a lelőtt Ellenállókat.

3) jó VALÓS kritikák.
Sajnálatos módon a nézőt itt verték át. Normális esetben is adnak ugyan támpontokat a kritikusoknak hogyan is kéne pozitívan bemutatni a készterméket - végülis a kritika egy termék, aminek feladata odacsábítani az olvasóját a kritizált termékhez legyen az étterem, konditerem, dezodor, turisztikai látványosság - vagy jelen esetben mozifilm.
Sajnos JJAbrams azt az utat választotta hogy nem bízza a dolgokat a véletlenre - értsd a kritikusok értékítéletére. Ő elkészítette az anyagot amit le KELL adniuk, attól eltérés nem lehetséges, nem baj ha nem mondanak semmit  vele, csak a maximális pont legyen meg.
Egy tipikus SWii max-pontos kritika így néz ki:

"A látvány csodálatos. Nincs egy perc üresjárat. Az új színészek remekül hozzák a filmet, bár ez előtt névtelenek voltak. Megvan a régi Star Wars hangulat. JJ Abrams kiváló rendező. A történet alapjául a SW 4 forgatókönyvét veszi, de ezért tényleg hibáztassuk? Nem baj, sőt nagyon kellett, mert így feltámasztotta a franchise-t, és a következő film majd tud miből dolgozni. A legjobb Sztár Várz film. George Lucas is szerette."


De mondtam ezzel valamit? NEM. Ezek puszta közhelyek, jobb esetben levegőben lógó állítások. Ezt hívják szócséplésnek kérem.

És mindezt az a JJ Abrams követte el, aki a Star Trekben feltalálta a személyi csillagközi teleportert, amihez még az sem kell hogy a fogadóhelyen is legyen egy állomás, ezzel a Csillagflotta felszámolását eredményezve - azaz megölve magát az űrhajózáson alapuló Star Treket.

Van-e valami jó Abramsban? Nyilvánvaló Syamalanos bukása ellenére hogyan tudott megszerezni magának egy újabb ekkora filmet?
Úgy, hogy Abrams a Supergeek. Legalábbis el tudja magát adni mintha ő lenne a supergeek.
Képes előásni olyan egykori koncepciókat mint "Spock és Uhura szerelmesek" - valóban létezett, érdekes is lehetett volna, a StarTrek univerzum úgyis bekerítette magát így sok választás nem volt a rebooton kívül - de aztán nem kezdett az egésszel semmit, pedig volt rá 2 egész filmje. Egyszerűen benyögte hogy "Uhura szív Spock" és annyi.

A Star Warshoz előásta hogy "Harrison Ford azt kérte a Birodalom Visszavágban haljon meg a karaktere". Aztán recskázott egyet filmkészítés helyett. Talán ha nem azzal lenne elfoglalva hogy hitchkoknak képzeli magát (<=az volt a névjegye hogy minden filmjében megjelent, még abban is amiben egy marék ember egy csónakban hintázott valami víz közepén, holott vízfóbiás volt) és lensflare-eket ereget, hanem hogy tisztességes filmeket alkot, akkor lehet kiderülne nem csak jó marketinges, de jó rendező is. Egyelőre itt tart a rendezésben:



A script

Anélkül hogy elkezdenénk ízekre elemezni a filmet a részleteiben, az azért tiszta hogy mielőtt elkészül a film azt le kell forgatni. És mielőtt a színészek eljátszák, a díszleteket megépítik, az előtt létezik egy olyan dolog hogy forgatókönyv.
A forgatókönyv tartalmazza a cselekményvázlatot, és az elhangzó szöveget, az a feladata neki. Forgatás közben persze lehet improvizálni, de alapvetően ragaszkodnak a forgatókönyvhöz.
A forgatókönyv megírása nem egyszerű feladat, és mire az első változattól a végleges forgatókönyvig eljutunk, számos alkalommal újraírhatják. Ezen újraírások oka lehet a belső ellentmondások eltávolítása a történetből, a motiváció kibontása, egyes formanyelvi elemek hangsúlyozása, fölösleges elemek kiírása, új karakter beszerkesztése, esetenként egy színész igényeinek kielégítése (mert több szerepet akar, vagy épp mikor Allison Hannigan a Buffy-ban a lehető legkevesebbet kívánt énekelni).

Tehát a forgatókönyv újraírásának lényege hogy jobbá tegyük a művet.
A veszélye persze megvan, hogy benthagyunk egy apró részletet egy korábbi változatból,ami miatt éppenhogy belső ellentmondás keletkezik ahelyett hogy ezek száma csökkenne.
A Szárnyas Fejvadászban található pl. ez a forgatókönyvbeli hiba a végső vágáshoz képest:



A SZF-et azért hoztam hogy lássuk:
- jónak ítélt filmek sem feltétlen mentesek a hibától
- a közönség és a kritikus-szakma egyet tud érteni abban mi a jó
- én még így is unalmas B-filmnek tartom ami nem hozott semmi újítást, bár ehhez hozzátartozik hogy hozzám nagyon későn jutott el a film, bőven a '90-es években, ahol pl.a "T-force, pusztításra programozva" sokkal szórakoztatóbb volt, a Johnny Mnemonic pedig sokkal sci-fibb. Hiába no, ennyit számít 10 év.

A Swii forgatókönyve masszívan elkövet ilyeneket nem csak látványosan kizökkentő bentmaradt mondatokkal, mondattöredékekkel, de egészen a karakterjellemekig - mely utóbbiak olyan átfogó bemutatást igényelnek, hogy majd a karakterek saját szekciójában írok róluk. Itt azt a néhány - de annál zavaróbb - momentumot sorolom föl, amik közvetlenül tettenérhetők, elsőnek mindjárt:

Hol a falu? Bár a Rend emlegeti holmi falusiak kivégzését, mindössze egy Ellenállás-sátortábort látunk, falu közel-s-távol nincsen.

Finn, a "fekete srác" a film elején rohamosztagos. Ez a megnevezése a beosztásának. Van nekik harci ruhájuk (az a szép fehér a gyalogosoknak), lézerpisztolyuk, és néha még együk-másuk. Finnek pont lézerpisztolya van.
A film második felében, a Harmadik Halálcsillagon (bármi is a neve a filmben) viszont azt mondja ő a "sanitation", azaz takarítóbirgád tagja volt.



Mikor egy hajó elnyeli a Falcont, Rey és Finn épp kiengedett valami mérgező gázt, ami még a légszűrős sisakú rohamosztagosokat is megöli. Következő pillanatban Han mindenv édőfelszerelés nélkül ott áll felettük. Nem kéne neki halottnak lennie?



Gyaníthatóan visszavezethető erre még számos momentum (pl. "Milyen lány?"), de ami később még javítható, azt majd megemlítjük máshol. Amit viszont mielőtt továbbmegyünk meg kell említeni, az befért volna már oda ahol a film játékairól beszéltem, és ez a Harmadik Halálcsillag. Most nézd meg ezeket a képeket, és mondd meg melyik kép nem illik a sorba:





Ha az utolsóra tippeltél, jól gondoltad. AZ EGY Halálcsillag, amilyennek a Nappusztító-szívó-izé tűánik a hivatalos plakát és filmbeli tervrajzok alapján. Nem tudni mikor változott bolygóvá a Nappusztító, de se a hivatalos plakáton, se a hologramon nem úgy néz ki mint ahová végül megérkezünk, azaz mint egy sima bolygó. Legalább akkora hazugság a Harmadik Halálcsillag - nem, nem "mint amilyen felesleges", hanem mint Finn karaktere, aki a trailerekben még központi figurának, leendő jedinek látszott, de jajj mi lett belőle.
Oh, amúgy ez a "halálcsillag" tök felesleges is.

Nostalgia?

 A Swii elméletileg támaszkodott volna a nosztalgiára, amit a ~rajongók (mondhatjuk hogy általában a nézők) az "Eredeti Trilógia", a 4-6 részek iránt éreztek. Látványilag nem is volt ezzel gond, örültünk hogy nem a már említett CGI-ürességet kaptuk, hanem épülteket, maketteket, díszleteket - és hogy nem folyosókon adószerződéseket tárgyaló illetőket kell bámulnunk.
Visszakaptuk a lekerekített formák helyett a szögletes eredeti látványvilágot is, ezen a téren tehát nincs panaszunk.


Utóbbi képnél ~városképet próbáltam találni, de olyan meglepően nincs a Swiiben. Van pár sátortábor, pár űrhajó (az is főleg belülről), de ha valami normálisat akartam kiemelni, ami ráadásul valamiképpen jellemzi a látványvilágot, ezzel kellett beérni. A lényeg hogy elszakad kissé a 4-6 élekkel barázdált látványától, de legfeljebb az 1-3 kevésbé elbutult nagytotáljaihoz közelít, nem amitől falhoz megyünk. Ez kifejezetten jó, mert az 1-3-ra mindig ráfér egy pici integrálás, megmutatni hogy ha nem is nézzük meg, a helye azért ott lehet a polcon.


Csak hát eljön a pillanat, amikor a "nosztalgia" átcsap valami undorító, sötétben tenyésző matériává, penészes rothadó salakká, ami mindent felfal ami értékes.

Kezdve azzal hogy Han vagy 1 órát szerepel a 2 órás film idejéből lopva a műsoridőt az új nemzedék, az ÚJ TÖRTÉNET elől, szimplán egy Han Solo Speciallé degradálva a folytatást, itt vannak még az ilyen részletek is:



Említettem már hogy lesz egy külön Ifjú Indiana Jones HanSolo Kalandjai film?

Persze a dolgoknak az sem tesz jót hogy csak úgy elénk vannak lökve mindenféle szerkezet vagy felépítés nélkül, de mivel ez a szempont messze túlterjed a "ni, egy nosztalgia!" bedobálásokon, lejjebb tárgyaljuk részletesen.

A fent bemutatott jabba-klón többek között azért sem működik mint nosztalgia, mert funkcióban ennek a karakternek a másolata:

Márpedig ha egy amúgy ikonikusan nagyhatalmú figurát hirtelen cipősuvickoló utcagyerekké degradálnak, az nem veszi ki jól magát. Tudatalatti disszonanciát eredményez, amim iatt kényelmetlen érzése támad a nézőnek, ami miatt nem szereti nézni a dolgot, inkább menekülne, de mivel nem tud (ha nézni akarja a filmet), így útálatot ébreszt. Az meg bevételkieséshez vezet.

Az új karakterek megsemmisítése a régi karakterek által (l. a két kisdroid) pedig még annál is rosszabb ötlet hogy a régi karakterek/elemek felnagyított változataival próbálják lenyomni a régi karaktereket, lásd Halálcsillag.

Erről meg kell-e többet mondanom:



Új karakterek - főszereplők?

Nyilvánvalónak tűnik kik lennének a főszereplők: Rey és Finn a Fényes oldalon (bizony, magyarul is nevet kapott az Erő nem-sötét oldala!), Phazma, Hux, Kylo Ren, Snoke pedig a Sötét oldalon.

Csakhogy.

Mi jellemez egy főszereplőt? Nem feltétlen a képernyőn töltött idő, hiszen a főgonosznak elég gyakran csak a végén 5 percre megjelennie. Sőt, a Rare Export (adnék linket, de a trailer lelövi az egész filmet, így mégse) karácsonyi horror-agymenésben EGY PERCRE SEM jelenik meg a boss. És mégis.
Sokkal fontosabb a hangsúly. Hogy mennyire értékeli a többi szereplő az illetőt, vagy mekkora szerepe van a történet szempontjából.
És itt keményen elakadunk.



Azt hitted eddig, viccelek? Hogy túl komolyan veszem? Hogy ez "csak egy mese"? Hogy a felsoroltakat úgyis sokminden ellensúlyozza? Nos, eddig tartott a bevezető!

Az alapszál az lenne, hogy a Bait

által tárolt információt Luke-ról elvigyék a felkelőknek. hogy ez miért lényeges azzal foglalkozzunk később, nézzük inkább "hőseink" milyen szerepet töltenek be ebben, vagy mennyi figyelmet szán nekik a kamera!

Finn, a fekete-rohamosztagos aki áttér(?) a Fényes oldalra (mondjuk ki: fehér lesz mint Michael Jackson, lol - és még a Fehér Felsőbbrendűséget hiányolták egyesek, lol) ABSZOLÚT SEMMIT nem rak hozzá a sztorihoz. Rendkívül sokat időzik a képernyőn, de valódi jelentősége nincsen. Kábé kimerül abban hogy hamis-nyomként picit noszogatja Reyt hogy ugyan passzolja már le a robotot az Ellenállásnak mielőtt visszamegy oda ahonnan jött. Nagyon úgy is néz ki hogy egy óra után kiírják...



Rey. Nos, az ő feladata lenne elvinni Baitet a Lázadóknak és majd a harmadik film végén megmenteni a világot.
Ehelyett már most megmenti a világot, és ezzel egyúttal értelmetlenné teszi a célt, miszerint Luke-kal tudják csak megmenteni a világot.
Sajna az ő karaktere bár a színésznő meggyőző alakítása - a forgatókönyv őt sokáig nem érintő hibái hiányában - kellmesen emlékezetes, mégis mellékszereplővé degradálódik, mert csak Han tudja elvinni őket az Ellenálláshoz. Szóba is kerül hogy akkor ő itt lepasszolna a droidot (kb. a film harmadánál!), aztán valahogy mégis marad. Leginkább azért mert a Jakun, ahová vissza akar menni égre-fölre keresik, meg blokád van, meg minden. De még így is csak olyan mint Han az Egy Új Reményben mikor a Falcon kiköt a Halálcsillagon. Ott Han választhatott hogy várja hogy elfogják, vagy míg az öreg Obi megoldja a menekülést megpróbál egy nagy rakás zséhez jutni ha már ott van. Nem fűti ott Hant holmi lelkesedés Az Ügyért mint Luke-ot, tiszta egyszeri haszonszerzésről van szó, és ha a film a valóság lenne, 99% hogy nem jönne vissza a utolsó pillanatban megmenteni Luke-ot és az egész ostromot.
Képzeljük el most hogy Reynek (pláne Finnek) semmi ilyesmi oka nincs a filmben maradni...



No akkor beszéljünk a helyi "vicces apró kísérő"-ről. Azt hiszed vicceltem a FIFA-val, és csak túlcsorduló képzelet terméke? Lásd a videot 2:25-től:


Sajnos mint a "Nosztalgia"-fejezetben már jeleztem, a kis robotnak jóformán semmi gyakorlati jelentősége nincsen, ami nagyon nagyon nagy kár, mert tisztára megszerettem ÉN, aki útálom a focit, ezt a kis gömböcöt. R2D2 mindig csak "úgy volt", alkalmanként meghackelt egy computert, de úgy igazán nem volt személyisége - hogyanis lett volna, hiszen amikor tervezték akkor a robot robot volt, nem filmes karakter ami egyenlő lehet egy emberrel. A korszellem ugye.
Gif nélkül sajna elég értelmetlen lenne feltennem, de mikor BB8 33:55-nél a pörgő Falconban stabilizálja magát a kábelein és "rádkacsint" (ja, tökre működő 4th Wall) ott engem "végleg megfogott. Aztán a végén jött ez:



Hux... Ő a legkevesebb jelentőséget tanúsító Sötét Oldal karakter, még annyit sem ér mint Phazma "plot-device" Chrometrooper. Igazándiból mikor először találkozunk vele egyszerű ajtónállónak is nézhetnénk, és azon kívül hogy tart egy nyomasztó, és ugyanakkor nevetséges beszédet, abszolút semmi ok nincs hogy szerepeltessék. Nem ismertetnek meg rajta keresztül az Első Rend hierarchiájával, céljával, katonai erejével - egyáltalán semmi célt nem szolgál létezése.
Amikor találkozunk vele a kihallgatóhelyiség ajtaját őrző katonának tűnik, aki rögtön kap is egy parancsot, amit rohan végrehajtani.
Később se lesz több szerepe azon kívül hogy azt mondják neki "tábornok", és beengedik - ki tudja miért - Snoke kamrájába is. Akitől nem kap parancsokat, akinek nem ad információt. Csak úgy van.

Phazma... talán kétszer megismétel valami parancsot, de még csak annyira se állandó módon mint Sigourney Weaver a Galaxy Questben. Aztán - első szóra - kikapcsolja a Halálcsillag pajzsát és meghal.
Esetleg még az elején (34. perc) lelövik a Tie-Fighterét:



Kylo Ren. Neki Darth Vader szintű karakternek kéne lennie, de még gyenge utánérzésre sem képes. Szerepe... Nem tudni mi a szerepe azon kívül hogy megölje Hant. Mondjuk ekkorra Han már leszállította a Luke-ról szóló infót, szóval ez a mozzanat a fővonalra már nincs hatással.
Nagy Sötét Gonoszként sincs szerepe, hiszen végigsírdogálja a filmet a sarokban Draco Malfoy megszégyenült pillanatait idézve állandó jelleggel, és hát az sem segít rajta hogy mind Erőhasználatban, mind fénykardforgatásban lenyomja két abszolút amatőr. Egyszerűen nem félelemetes, nem jelent akadályt szegény. Pedig nem indul rosszul - sőt, túlzóan is.

És végül "Snoke". A Császár-hologram. Ennyiben ki is merül ő-félelemetessége. HA tényleg hús-vér óriás lett volna, lett volna benne lehetőség. De így...
Egy ilyen után várhatóan őkelme lehet kisebb mint Yoda, és úgy fog meghalni hogy valaki véletlen rálép.



Szinkron

Részemről semmi problémám nincs a szinkronnal, bár az eredeti hanggal nem hasonlítottam össze. Talán nem is kell.
Az egyetlen amitől hányni tudtam volna az szripió hangja, de az a tetü gép annyira fölösleges, és amúgyis volt már ez a szinkronos a hangja, hogy nyugodtan maradhat.


Casting
avagy mennyire jól választottak színészeket a szerepekre.
A legtöbben ebben a "film"-ben ilyen-olyan módon maszkot viselnek, legyen az Rendes páncél (pun intended), gumimaszk, vagy CGI-trükk. Mind megtaláltható a filmben, és mind nagyon keveset szerepelnek, majdhogynem semmit ami színészi képességeket követelne azon túl hogy ne nézzél a kamerába, ami egyébként kár, mert egyes maszkok kifejezetten jól sikerültek - ám "pillanat" hiányában nem emlékezetesek.
Ilyen körülmények közt Daniel Craiget betuszkolni egy rohampáncélba egyszerű pénzkidobás - ahogy Phazma "szerepére" Gwendolyn "Brienne Tarth" Christie sem jó másra mint tönkrecsapni egy ígéretes karriert egy pocsék szereppel.

Ha viszont áttérünk a promótált (új) szereplőkre, akkor azt kell mondanunk "no name" színészekről van szó, azaz olyanokról akik semmi említésre méltóban nem szerepeltek - és ha már helyi közönség, akkor pláne nem olyanban amit Agyarországon vetítettek volna.
Az egyetlen kivétel "Finn", aki remélem nagyon jó szerződést kötött erre a filmre, mert hogy ennél tovább nem viszi, az hótziher. Ő az "Attack on the Block" c. fergeteges filmben szerepelt, amiben a megszálló idegenek nem a szokásos Fehér Ház/Tőzsde/Kertváros nagyon-gazdag nagyon-fehérek lakta triumvirátust rohanják le, hanem a gettó közepén érnek földet, ahol alig vicsorítanak egyet fenyegetőleg, a sarkon álló drogdíler máris beléjük ereszt egy tárat a pisztolyból. A niggerrel ne szarozz!
Sajna az nem derül ki egy olyan színész aki nem tud különbséget tenni játékával a félelem és a szomjúság között hogyan mehetett át a próbafelvételeken:



Legalább annyira el van cseszve mint a

Zene


Szerintem mind emlékszünk a tü-tü-rüttü-türüttü zenére az Egy Új Reményből amint belépnek a kocsmába levagdosni rosszarcú űrlények karját és egyéb végtagjait, és kellemes melódia volt a végén a díjátadón is. A Birodalom Visszavág kezdőképe alatta Birodalom theme-je fut, és mind meg tudtuk különböztetni a fő SW-zenétől. Yoda Dagobája is hozott pár bizsergető hangot az életünkbe, míg végül a Jedi Visszatér eredeti és felújított változataiban Jabbánál rögtön egy egész videoklippet nézhetünk meg, és tetszik (még ha nem is tudjuk velük zümmögni). Fene, még a Holiday Special közepén lévő videoclip is egészen hallgatható:


Namost, mit is kapunk az új filmtől?
Ha nagyon erőlködünk kiszúrhatunk pár kisebb variációt a témákban, de az egyetlen valódi  szám megint a kantin-zene, de ha ezt bármilyen szempontból emlékezetesnek találja bárki, én megeszem a kalapomat:


Ezt vagy komolyan gondolták, vagy az egész film a világ legdrágáb hoaxja.

A karakterek

Kezdjük talán a legrövidebb ideig szereplőkkel, és haladjunk onnan fölfelé.

Hux:
- motiváció: ő az Első Rend ... milye? Nem jedi, az biztos. Parancsokat nem nagyon oszt. Ránézésre valami katonaféle lehet, de nincs azaz éles határvonal közte és Kylo Ren között mint anno a tábornokok és Darth Vader között.
- acting: azon kívül hogy vigyázállásban faarccal végigsétál néhányszor a képernyőn, semmi.
- jelentőség: nincs neki.
- felépítés: ugyanoda érkezik meg a film végén ahonnan elindult: sehova. Esetleg előfordulhat hogy valamiért nem a felrobbanó Halálcsillagon van valamiért a holoterem ahonnan Snoke-al kapcsolatot teremt, szóval lehet Egyetlen Túlélő Vezér, de annak nagyon gyenge. Ja, a könyvváltozatban amúgy megölik. De az Extended Universe, a film a kánon, szóval kit érdekel?

Snoke:
- motiváció: ismeretlen. Mindenki azt gondolja egy sith nagyúr (jedi a Sötét Oldalon), de erre valódi alap nincsen azon kívül hogy emlegeti Kylo képzését.
- acting: gyenge. A karakter elmosódott, nagyon egyszerűen programozott playstation-grafika, ami ráadásul erősen emlékeztet Voldemortra szürke bőrével, trónjával és kopaszságával, valamint az Indiana Jones 4 ufo-kristálykoponyájára:

- jelentőség: elvileg ő az Első Rend Legfőbb Vezére. Mert csak.
- felépítés: a megjelenése nem valami nagy szám, és mivel nem tudni hogyan tett szert a poziciójára, ami egyértelműen nem valami sötétben ármánykodó titkos sith kapcsolat kizárólag Ren oldaláról, hanem a Rend egyszemélyi vezetője, hiszen Hux is lazán besétálgat hozzá, hát meglehetősen üres karakter, amiben azért alapvetően volna lehetőség HA tényleg őt látnánk. Azért, mert kifejezetten óriási-nak tűnik amíg ki nem derül hogy az egész csak egy hologram. Ez a pont az i-n ami miatt egyszerűen azonos a 4-6 filmek Császárával, és máris eltűnt az összes varázs ami megjelenéséből adódott volna, és szimpla kiszámítható klónná degradálódott. Valaki felhozta ugyan hogy "de eddig nem voltak óriások a SW-univerzumban" - ez azonban nem teljesen igaz:


Nem tudjuk ugyan pontosan mi a lény, hogy értelmes-e, de a fenti utcaképen Bobba Fet csak a térdéig ér ezen az utcaképen. Szóval voltak óriások a SW-ban. És hát ugye nagy az a galaxis, egyszer talán még egy hutt rohamosztagossal is találkozunk.

Phazma:
- motiváció: ismeretlen. Egy ideig reménykedtem benne hogy Finn és ő szerelmesek, az meg nyilvánvaló lehetőség volt hogy valami harcos-parancsnok kéne legyen. Egyikben sem jeleskedik.
- acting: nincs mit eljátszani. Gwendolín Christie felismerhetetlen, még magasnak sem látszik a karakter.
- jelentőség: kimerül abban hogy Finn nagyon gáz szájhősködése után - Phasma tudja Finnről hogy az egy gyáva kutya - kikapcsolja a Harmadik Halálcsillag pajzsait. Because reasons. Amúgy még a fegyverét sem süti el az egész filmben.
- felépítés: egyáltalán nincs neki, és látszólag nagyon csúnya véget ér a tetejébe:

és még csak nem is egyedi:


Poe:
- motiváció: ő egy Ellenálló. Az Első Rendnek áll ellen, because reasons.
- acting: nézd, én nem akarok beleszólni, de a fickónak tucatarca van. Bárki lehetne a helyében.
- jelentőség: zéró. Az elején nála van A Térképet hordozó A Robot, aztán egyike lesz a Harmadik Halálcsillagot megtámadó maroknyi pilótának, akik közül semmivel nem emelkedik ki.
- felépítés: a karakter nem csak súlytalan, de teljesen értelmetlenül is van megírva, a színész meg nem egy tehetség. Komolyan, jöhetett volna egyenesen a Török StarWars-ból, elhinném, annyira erőlködik.
Az biztos hogy nem kedvelhető, mert amellett hogy egyéni érdemei nincsenek, még a rábízott küldetést is simán otthagyja, nem is egyszer. Van ugyan egy melegpornóba illő összeborulása Finnel, de ezzel kimerítettük a karakter összes mélységeit.

Finn:
- motiváció: bármi áron minél távolabb szeretne kerülni az Első Rendtől. Ezért is megy el majd a központjukba, a Harmadik Halálcsillagra. Because reasons.
- acting: mint a korábban látott videorészletből látszik a színész még arra sem képes mint egy Steven Seagal, hogy faarccal nyomjon le egy filmet. Neki úton-útfélen félnie kell - persze kivéve akkor amikor nagy lelkesen mindenkit felrobbant.
- jelentőség: hát elég sokat van a vásznon, és lehetne belőle valami karaktert varázsolni - de jelen formában az lett volna logikus és örömteli ha nem jön vissza, elmegy a sunyiba a film felénél.
- felépítés: na itt vannak ám a gondok. Sajnos motivációjának alapját nem az adja hogy védtelen foglyokat mészárolnak le, hanem hogy látja elesni bajtársait:



Van ilyen, aki először lát élesben halált hát előfordul hogy besokall, kiderül nem való katonának. Csakhogy amennyiben ez adja a karakter alapját, ne várják hogy elhigyjem hogy utána az Ellenállás Hős Katonája leszen. Persze az a kérdés is felmerül mit keres egy takarító a hadszintéren, de az már szinte másodlagos ehhez a problémához képest.
Továbbá persze, mindenkinek megvan a joga hogy ne akarjon részt venni a Galaxist formáló nagy háborúkban, és mondjuk párafarmer legyen a Tatooinon. Owen bácsi és Beru néni is nagyon jól elvoltak amíg Luke rossz társaságba nem keveredett. De ha ez a karakter egyetlen vonása,akkor nagyon kérem miután felszállt a transzportjára, ne jöjjön vissza "because reasons" mert agybajt kapok!

Kylo Ren:
- motiváció:  a két legjelentősebb figurához értünk az új karakterek közül, és nála a legordasabbak a hibák. Sajnos nem tudjuk mi Kylo/Kiló/Bigyó Ren-Ten-Ten motivációja. Rebesgetnek valamit nézetkülönbségekről az apjával, az Erő Sötét Oldaláról, Darth Vader félreértelmezett bálványozásáról, de valójában nem derül ki mik a gyökerei a karakternek, ami miatt nem tudjuk elhelyezni sehol.
- acting: alapvetően nem rossz. Jó, a lóarcú emós srác erősen az ifjú Perselus Pitont idézi

de ez akár előny is lehetne. A dühkitörései teljesen meggyőzőek. A "kill Han" jelentben az eredeti hangját kéne megnézni mennyire meggyőző azon a téren - de igazán sok lehetősége nincs játszani. Amíg fent van a maszk jól néz ki, de mindenképpen kéne egy erős rendezés ahhoz hogy jó karakter váljon belőle.
- jelentőség: kétséges -> zéró. Indoklást lásd a következő pontban.
- felépítés: na itt omlik össze végleg minden. Az elején egy erős, sőt túlontúl erős sithet látunk, aki mondat közepén képes megállítani a háta mögött leadott lézernyalábot, majd oda sem figyelve egyhelyben tartani azt - ez utóbbi még a 900 éves Yodának sem ment. Jó, lézert sem állított még meg senki, de Erő, meg hát gonoszt építünk.
Ezután még azt is hozzá kapjuk, hogy a srác elmebeteg, dühkitörései vannak, aminél senki közelében álló nincs tőle biztonságban, még a saját emberei sem. Ehhez kötődik egy vicces jelenet, aminél két járőröző rohamosztagos egyszercsak megáll, és inkább másfelé mennek. Az őszintén vicces.
Ezen alak motivációjának alapja Vader karakterének félreértése és túlértékelése lenne, akit ő Sötét Oldalon álló példaképének tekintene.
No, innen pedig jön a csavar a rosszul elhelyzett, rosszul felépített jelenetek és instrukciók képében, amiktől az amúgy tényleg erős, ikonikus címre is pályázó karakter hirtelen elveszíti minden tartását, és egy órákon át sírdogáló, tehetetlenségében őrlődő szánalomgép lesz, akit két amatőr is lenyom, sérülés ide vagy oda. Ígérnek ugyan neki némi plusz tréninget, de ellenfele - Rey - rögtön Luke-ot kapja mesterének, aki évtizedekkel ezelőtt lenyomta a Galaxis Gonosz Urait egyszemélyben, visszatérítette Vadert a Sötét Oldalról, kimentette Hant a mélyfagyasztásból, és nem volt hajlandó feláldozni barátai életét egy kicsit nagyobb esélyért a Birodalom legyőzésére.
Kylo Ren a film végére ígéretes szupergonoszból puhapöccsé degradálódott, ami miatt egyszerűen nem érdemes visszahozni, hiszen nem jelent semmiféle fenyegetést. De legalább a maszkját hagyták volna fenn a végéig...

Rey:
- motiváció: Oh, szegény Daisy Ridley. Nem elég hogy bonyolultan leírható névvel verte meg a sors, motivációjának kibontása a következő filmre maradt. De ki fogja azt megnézni?
- acting: kiváló. Ahol kell vidám, ahol kell elszánt, ahol kell erős, ahol kell kétségbeesett. Gond nélkül tud átváltani a harc feszültségéből a gyeremeteg ünneplésbe - tényleg mókás ahogy örömködnek Finnel hogy sikerült megúszniuk a nem-Tattooin lerohanását. A trailerben látott "Kell egy pilóta! / Már van!" egysoros meg van olyan jó mint Furiosa a Mad Max 4-ből.
- jelentősége: elméletileg nagy. A sztori is folyamatosan benntartja különöseb hihetetlenség nélkül, kivéve a film legvégét.
- felépítés: ahogy halad előre a film úgy romlik. Az elején egy guberálásból élő senkinek tűnik, aki valamiért elég jól tud szerelni is ha van mit (a bolygón általában nincsen). Az is meg van hogy valamiért Yakut-földön akar maradni - hát én nem szólok bele kinek mi a hóbortja. Azzal sincs gondom hogy idővel kiderül, képes használni az Erőt...
És most jön a DE. Pontosabban sok-sok de. Hirtelen beszél astrodroidul. Ami kábé lehetetlen ha láttál már számítógépet, azok ugyanis olyan gyorsan forgalmazzák az adatokat hogy emberi - biológiai! - agy sosem lesz képes követni. De nem csak droidul beszél, hanem láthatólag minden nyelvet megért, közte a wukit is, amit eddig mintha csak Han tudott volna.
Aztán ott van a probléma, hogy a Falcont jobban ismeri mint Han "Magam bütyköltem" Solo. Hajaj. De mivel ez nem foglal el sok műsoridőt, és jelentősége azért nem orbitális, talán hajlandóak lennénk elsiklani felette, ha
ha nem jönne be az Erőhasználat. Az kérem egy dolog hogy valaki hirtelen felfedezi magában az Erőt, és uram bocsá, az új film kedvéért kicsit gyorsabban halad mint anno akárki akit megismertünk. Így legyen, nincs gondom azzal hogy Ren nem képes letapogatni az elméjét - mert van a kiscsajban benne Erő. Látomások? Persze. Tőlem.

 
Az viszont már meredek hogy rögtön agykontrollt is nyom egy rohamosztagosra, és a legszigorúbb őrizetből ezzel már kint is van. De ettől még lehetne csak egy gyenge film az egész. Nem, a pont ott kerül fel, ahol a végső fénykardpárbaj van.
Ott ugyanis sikerül Erővel kitépnie Kylo "megállítom a lézert" Ren Erő-mozgatásából a fénykardot. Miért? Because reasons. Aztán meglehetős könnyedséggel el is veri a szerencsétlent fénykardpárbajban.
Szóval a végén ott áll egy mindenhez értő, mindenkinél erősebb legyőzhetetlen lény, gyakorlatilag a StarWars Univerzum ISTENE - és innen kéne folytatódnia a sztorinak. Hát gratulálok hozzá.
A vége-snittet már meg sem említem Luke-al, mert azt senki nem tudná eljátszani. Annak a jelenetnek se füle se farka, nem tudni mit kéne a karakternek csinálnia, így nem csoda ha egy kezdő színésznő pláne nem tud mást csinálni mint ott állni, és szerencsétlenül bámulni előre hogy "most mi van? Vedd már el ezt a szart, legyen már végre vége!" Hozzátéve hogy mindezt feltehetőleg rendezői instrukció alapján. JJ Abrams tud, mint vak a poharát!



A végére pedig említsünk meg egy régi karaktert:

C3P0:
Neki most piros karja van. De hamarosan visszacserélik. Most azért piros, mert JJ "Supergeek" Adams is hallott róla hogy az Egy Új Remény elején a robot egyik lába ezüstös volt aranyszín helyett.
Komolyan, ennyi a szerepe.

Politikai háttér

Hogyan is függenek össze mind a karakterek a Nagy Képben?
Van ugyebár az Első Rend, ami a Birodalom 2.0. Stimt, oké, ezek szerint útáljuk őket. Vagy mégsem?
A gond onnan adódik, hogy az Első Rend bár láthatólag időutazó nácik alkotják,


de mégis, azon kívül hogy gyűléseket tartanak van velük valami baj? A Birodalom mondjuk még űrnácik hada volt, ami meghatározó különbség volt a WW2-nácikhoz képest, de ezek mégsem horogkeresztes zászlókkal rombolnak, hanem Első Rendessel, ami miatt azokkal sem lehet őket azonosítani. Úgy meg most mitől is kéne útálnom őket? A Birodalomban is éltek és haltak olyan alakok, mint Luke "felvételizni akarok az Akadémiára" Skywalker és még sokan mások, akik egyszerű életet éltek és haltak, nem avatkozva mások dolgaiba.
Őmellettük pedig virágzik az Új Köztársaság (bármi is legyen a neve), amik még arra sem moccan mikor a Rend nekilát Harmadik Halálcsillagot építeni, tehát már egy ideje beállhatott a Status Quo, szent a béke - és ha a Köztrásaság nem haragszik a Rendre, ki vagyok én hogy mást mondjak?
No persze létezik egy Ellenállás, afféle IRA-jellegű terroszervezet akiket mintha pénzelne a Köztársaság valamennyire - mint az Ír Köztársaság anno az IRA-t (midenki megnyugodhat, a britteknek is megvolt a maguk állam-finanszírozta terroszervezete) -, de azért nem viszik túlzásba, és mégiscsak egy törvényen kívüli gyülekezet - amit valahogy a legtöbb Lázadó vezér mégis méltóbbank talált mint a Köztársaságot építeni. Részemről teljesen érthetetlen.
Sőt, a köztársaságot annyira nem érdekli a Rend, hogy még a Harmadik Halálcsillag lerohanására sem biztosítanak egyetlen hajót, egy láda készletet sem. Hogy miért? Teljes rejtély minden néző előtt.
Miért létezik az Ellenállás? Miért nem számolták fel a Birodalom minden maradványát? Miért nincs rá törekvés sem? Miként létezik az Új Köztársaság? Miért nincs Leia az Új Köztársaság élén mikor ő mindig inkább politikus volt mind hadvezér?
Megannyi válasz nélkül hagyott kérdés ami miatt nem tudjuk útálni akit kéne, sem támogatni akit kéne. És ha nem vagyunk bevonva a törétnetbe, ha nem érezzük olyannak ami bevonz - bizony a moziba sem fog bevonzani. El lehet persze játszani hogy tízezer moziban mutatjuk be egyszerre az első héten és emiatt a gyanútlan jegyvásárlók mind beülnek rá ez alatt a hét alatt - de mi lesz a következő filmmel, meg a rákövetkezővel, meg a soron következővel? Meddig tűri vajon a néző hogy összezúzzák álmait, legendáit, hőseit a hamis csali hazug csábításával? Hányszor, mielőtt azt mondják - eddig és ne tovább?



Véletlenek és Deus ex machina, tension, buildup and emotion

Nos, kezdjük az elején. Megértem én hogy "hagyomány" hogy a felvezetőszöveg kapcsolódik az első jelenethez - de nem lehetett volna mégis szakítani ezzel, és mondjuk a lezuhant csillagrombolóval kezdeni, már csak a hangulat felépítése miatt? Mármint az előző film ott ért véget hogy a Lázadók örömködnek hogy a Császár és Vader halott, a Birodalom valószínűleg szétesik a tartományi kormányzók kezében. Erre rögtön kapunk egy viszonylagos nyugalom helyett egy támadó birodalmi egységet full menetfelszerelésben, mi több: lángszóróval felfegyverkezve. Ami bár érdekes, és hát mennyit lehet kihozni csak lézerpisztolyokból ugye,de "talán egy picit" ésszerűtlen ha közben egy pendrive-ot keresek.




Meg aztán kár hogy később egyáltalán nem szerepel ez a fegyver - ez igaz amúgy minden más új dologra is, hogy egyszer indokolatlanul felbukkan, majd később soha nem látjuk viszont.
No mindegy, inkább azzal foglalkoznék miért néznek ki az érkező osztagok mintha a 9-es Terv a Világűrből csapágy-ufoi imbolyognának a képernyőn - vagy hogy honnan tudták egyáltalán hogy épp most épp ide kell jönniük? Márpedig nem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen béke helyett valamiért teljes erővel támad a nem-Birodalom, ismeretlen emberek ismeretlen dolgokat művelnek, és akkor ennek a tetejébe még Deus Ex Machina alapon beesnek a találkozókra ők is akik... Akik - kik is? Mert utólag könnyű mondani hogy ja, ja, Ellenállók, meg Rendesek, de itt még csak annyit látunk hogy valakik nagyon ügyködnek: miért ne lehetnének Rendes kémek? És a rohamosztagos páncélba bújt alakok miért ne lehetnének Köztársaságiak?
Amúgy ha balról érkezik az ellenség, miért nem abba az irányba védekeznek?


A nagy lövlödözés közepette Illető el akar húzni X-szárnyúján - aminek valamiért itt van egy 360 fokban lövöldöző mobil ágyúja, a'la Millennium Falcon. Miért, hogyan, wtf - nyilvánvalóan JJ Abrams Supergeek működését "csodálhatjuk" miközben pilótánk kiszáll a gépből és megnézi ami nyilvánvaló volt, hogy a motort szétlőtték, ez a gép már nem száll fel. Ezt mi látjuk, neki meg vannak műszerei. De ha nem tenné amit most tesz akkor ugyi Finn nem tudna majd elszökni, mert felmosónak és rohamosztagosnak is megírták,de arról szó nem lehetett hogy tie-fighter pilóta (is) legyen. Because reasons.
Max von Sido ezután eljátsza az Atraides Ház Bukását az 1984-es Dűnéből, miközben pilótánk utasítja a doridját hogy "vidd [a pendrive-ot] olyan messze amilyen messze csak tudod". Namost a gépekről azt kell tudni hogy mindent de mindent szeretnek szó szerint csinálni, azaz a kis labda a következő években meg sem fog állni az utasítás értelmében! Nem tudni a pilóta miért nem húzza el a belét, elvégre mégiscsak ő a döntésképes értelmes lény a csapatban aki tudja hova kell menni, aki ki tud fizetni egy űrhajójegyet ha talál egy űrhajót... De nem, ő inkáb veszni hagyja a küldetést hogy lődözhessen egyet és jól elfogják.

És akkor most kerül elő - trailer alapján nyilvánvalóan - Finn, aki vígan lövöldözi a falusiakat, amíg mellette társát (barátját) jól le nem lövi Mr. Pilóta (nem tudom miért nevezem így - nyilván azért mert neve nem volt, és nem csinált eddig semmit, arca se túl karakteres...). Ekkor derengeni kezd neki hogy ő is meghalhat? Nem tudni, ahogy azt sem miért nem lövi le következőleg Mr. Pilóta őt is, hiszen pont ugyanabban a szögben áll, tökéletes a rálátás, a többi katona meg épp mind kicsit arréb bóklászik, Mr. Pilóta számra csak egy újabb rohamosztagos...

Bekolbászol (erősen Harmadik Típusú Találkozásokra hajazva) Kylo Ren (bár nem mutatkozik be). Első szava:
"Mennyire megvénültél."
Ezek szerint ismeri Max Von Sido karakterét. De ki ő? Honnan ismeri MVS-t? Mi baja lett azóta vele hogy nem találkoztak?
Eddigre annyi a kérdés hogy ha itt akarod hagyni a filmet az nem csoda, teljesen érthető. És most közöljük: egyetlen feltett kérdésre SEM fogsz választ kapni.Nem tudni akkor minek erőlködnél azzal hogy foglakozz a "film"-el, de pff, nem fogom félbehagyni az írást csak ezért most már.
"Tudod miért jöttem" - bár mi, a néző is tudnánk! Le akarja lőni? Tudni akarja hogy van a nem-Lázadók támaszpontja? Vissza akarja kapni az évekkel ezelőtt kölcsönadott könyvet? Ki tudja?
"Azt tudom ki voltál."
"A térképért ami elvezet hozzá. Skywalkerhez" - na ez egy igazán "magvas" párbeszéd lett.

És miután lángszóróval felégették a felszerelést, kivégzik az egyetlen kikérdezhető személyt. Nem mintha bárki fejben tudna tartani hipertéri koordinátákat ugyebár - mindigis a kompjúter számolta. De Deus Ex Machina: Mr. Pilóta pont az akit mégis érdemes faggatni.
Hogy a közben megállított lézersugár(!) miért nem megy el?


Finn másodszor parázik rövid idő alatt, amjd jön ez a kép, amin egy Birodalom Visszavág-beli kutasz-droid látható amint kiszúrja merre távozik a valamiért eddig a helyszínen lebzselő Baitet. Persze mivel ez a forgatókönyv egy korábbi változatának volt a része (azért maradt bent mert a programozókat már kifizették - majd megérted miért mondom ezt mikor elérünk a kalózokhoz), mostanra tökre nem aktuális, így nem lesz következménye.


Beérnek a hangárba a korábbi Rendesek, mire Mr. Pilóta durván túljátssza a szerepét, Finn pedig megint asztmarohamot kap, mert fél. Nem tudni mitől, ez nála olyan állandó jellegű dolog lehet.

Abrams ezután bizonyítja hogy egy sima áttűnés is túl nagy feladat neki, mert ahelyett hogy szimplán váltana a két sisakközött, ezt mutatja:

Így ahelyett hogy a szemünket megtévesztené a nagyjából azonos, mégis más látvány, csak összezavar.

Ezután [Rey] elrakja ezt a kis vacakot:

Ez azért említendő meg, mert cserébe fél, meg negyed adag kajákat kap (a forgatókönyv nem tudja eldönteni), holott egy felnőtt embernek napi 3 adag étel szükséges az életbenmaradáshoz. Érthetetlen hogyan nem hal éhen szegényke. Az meg szintén, hogy miért csak ezt az egy kis vackot viszi akkor magával, holott van neki egy MTZ-traktora meg két kacsója. Az sem utolsó probléma, egy egész csillagrombolót (csodálatos wallpaper-jelölt kép) miért egyetlen emberke fosztogat, és miért nem ipari vágógéppel teszi, mint mondjuk a Titan After Earth-ben. A MacGyveres homokon szánkázásról már nem is szólva az annyira hülyeség.


Mindenestre GuberaVera következő megmozdulása hogy kirabol egy másik színesfémtolvajt,aki valamiért hagyja magát, és Because Reasons nem döfi le a lyányt a lándzsájával.
Hogy aztán a robot miért nem lép le a mutatott irányba? Because Reasons. Hiszen végülis nem biológiai lény hogy aludnia kelljen, vagy ártson neki a nem-Tattooin éjszakájának sivatagi hidege.

Váltunk: Han Solot Mr. Pilótát a Felhővárosban a csillagrombolón kínozzák. Persze felmerül a kérdés: vajon mekkora az Első Rend, és mekkor az Ellenállás hogy Mr. Maszk rögtön úgy szólítja Mr. Pilótát hogy "Az Ellenállás Legjobb Pilótája"? Netán ők is "régről ismerik egymást", és csak mi, a néző nem tudunk szart se, és nem is igyekszik velünk közölni senki szart se, minek bámulod ezt a szart?

Rey közben vár a családjára. Ezzel csak az a probléma, hogy akkor kit látunk mellette a látomásában aki elméletileg a bolygón maradt vele?


És vajon miért utasítja el élete ajánlatát Rey, mikor semmi nem köti a robothoz, és nincs más vevő elérhető távolságban? Negyed-adagokon meg nem fog sokáig tudni létezni.

Váltsunk. Egyenesen FN-akárhányra (mindjárt Finn), aki jó hangos sisak-hangszórójába "suttogja" egy zsúfolt hangár közepén hogy "Nyugalom, nyugalom", miután felhívta magára már amúgyis felettesei figyelmét viselkedésével. Hát ja.
Végre beülnek egy tie-vadászba... Ami valamiért kétszemélyes ezúttal. A tie-ok eddig egyszemélyes rövidtávú gépek voltak (értsd: semmi hiperhajtómű). Mitől lett benne két ülés, és a birodalmi/első rendes katona Fn-Finn miért gondolja hogy van hiperhajtóműve a járgánynak? Mert gondolja. A fickó valószínűleg nem egy észlény.
Aztán szenvednek (egy vágásnyival tovább a kelleténél) míg leszakadnak a tápkábelről (nem tudom árammal, vagy milyen üzemanyaggal mennek a gépek, de miért ne lehetne), és megharcolnak a csillagrombolóval(!) mire megcélozhatják a bolygót - és bár nyilvánvalóan túlzás hogy egy kis tie lemanőverez egy rombolót, de mégis egy rendkívül jól megcsinált jelenettel van dolgunk, semmi értelme panaszkodni. EZT lehet élvezni.
Igazából annyira jó az egész hogy még a földetérés képtelenségén sem akadunk fenn első megnézésre, bár másodszorra már elgondolkodtató miért nem csapódott be meteorként a sérült hajócska. A gond ott következik el, amikor a homok elnyeli a hajót - ami aztán ... felrobban? Elnyeli a Jedi Visszatérből a sharlakk? Nem tudni, mindenesetre Mr. Pilóta-Poe többé elő sem kerül míg a nem-Lázadók fel nem tűnnek, amikoris kiderül hogy "mindennél fontosabb" robotját mégsem ment el megkeresni, egyszerűen lelépett a nem-Tattooinról. Because Reasons. Sőt, másodszorra már az is felmerül a nézőben miért bízik meg rögtön Finnben? Lehetne hogy az egész csak egy csapda, a Rend trükkje hogy ők találják meg a robotot.

No mindegy, Finn belefut Reybe, meg egy bazinagy űrdisznóba. Ami tök logikátlan, mert vajon mit eszik-iszik egy sivatagban és miért nemeszi meg senki porleves helyett, de annyira jól néz ki, és annyira elkerüli hogy dínóseggé váljon, hogy ezt simán elnézzük neki.
Ehelyett elkerülve a klisét a királylány megmenti önmagát, és csak a droid miatt futnak össze Finnel. De hogy ne legyen minden fenékig tejfel, kiderül hogy Rey beszél droidul! A droid meg Finn kabátját, cipőjét, motorját és napszemüvegét akarja... Na jó, csak a kabátját, de így is egyértelmű hogy



Felmerül a kérdés, Jaku vajon hol helyezkedik el a térképen? Ha a Köztársaságé, akkor miért hagyják hogy a rend itt randallírozzon? Ha a Rendé, honnan hallott Rey EGYÁLTALÁN Luke-ról?

Következik egy izgalmas üldözési jelenet, megspékelve egy Fallout 2 utalással vagy mivel (az a városkapu - lehet csak a kínai/ázsiai vetítések miatt került be, később a kocsma nyitóképe dettó), amibe csak picit zavar be hogy megint leócskavasozzák a Millennium Falcont. Mert ez bizony mint mindjárt kiderül a Falcon, nem csak holmi coreliai teherszállító.
És minő meglepetés, ez a Deus ExMachina bár évek óta használatlanul áll a portenger közepén, Deus Ex Machinaként pöccre indul. És bár kiemelik hogy két személy kéne a kormányzáshoz, az akció van annyira sebes hogy majdnem megbocsássuk a filmnek hogy a vége felé Rey már nagyon durva kunsztokat mutat be vele. De a vége tényleg túlzás, egy mozgathatatlan ágyúval célozni a hajót manőverezve - miért nem mászik fel Finn egyszerűen a másik lőállásba? Han és Luke remekül átkiabáltak anno egymásnak.


Mikor végre kijutnak a bolygóról (szó nincsen hiperugrásról!) láthatjuk [Ren]-t (még mindig nem nevezték úgy a nevén hogy tudjuk róla van szó) amint előkapja háromágú lézerkardját... ami elég problémásnak néz ki, könnyen leszúrhatod vele saját magad. És nem, nincs kihasználva a "hárítóvas" rajta egyszer sem a film során. Hogy a penge miért láng-effektes? Csak és mert. Engem spec nem zavart.
De miért akad ki annyira azon hogy "Egy lány"? Rey és Ren ismeri egymást? Mindenki ismer mindenkit, csak mi a néző nem?

De vissza barátainkhoz,akiket éppen eláraszt a mérges gáz, és még vonónyalábbal is elkapják őket. Azt hiszed a Rend? Nagyot tévedsz! Han és Csuvi érkeztek meg - annyira övék a hajó hogy még a mérges gáz is elmenekült előlük szégyenében.
De most komolyan, Mindent Megjavitanix Rey épp visszaengedte a mérges gázt mindenhova, mégse látunk belőle egy atomnyit sem mikor besétál Han.
És hogy hogy került ide Han? Hát épp erre járt, tök véletlenül. Épp biológiai fegyvereket csempészett valami feltehetően gonosz alaknak.


Miért csempészik Han? Mert összeveszett Leiával, because reasons. Ez persze nem indokolja miért csempészik rossz embereknek, ráadásul rögtön biológiai fegyvereket.
Az sem derül ki hogyan futnak össze két kalózzal, akiknek Han épp annyira tartozik mint anno Jabbának. Eredetileg lett volna itt valami verekedés meg minden, ugyanis nem akárkik a kalózok, hanem a The Raid ázsiai verekedősfilm-széria húzónevei - csak műsoridő miatt végül kivágták a jelenet nagyrészét a filmből, de ha már JJ Abrams sok pénzért fölbérelte őket csak mert akkora rajongójuk, hát benthagyták ezt a Bleach-szintű shenanigant, ami csak arra jó hogy bedobjon pár újabb totál valószínűtlenséget, meg egy újabb Deus Ex Machinát, ugyanis az egyik otyugh bekapja Finnt, de nem eszi ám meg, védi őt a Plot Armor.

Oh, és mit csinált a Falcon a Jakun? Ellopták Hantól, hogy most Deus Ex Machina folyományaként visszakerüljön hozzá. Érted: ellopták. A Millennium Falcont. A Felkelés Leghíresebb Hajóját. Ami valószínűleg valami múzeumban állt kiállítva, vagy ilyesmi.
No, hát a helyzet annyira kínossá válik, hogy a nagy hajó dokkjából a Falcon hiperugrással startol a búsba, mielőtt még a Rend észrevenné a nem-Tatooin körül keringő lassan hajóflottát. Ami nem volna igazán ördögtől való, ha nem vinné JJ Abrams túlzásba ezt a Deus Ex Machinát, és nem használná fel újra, ezúttal nem is felszálláshoz (végülis az érkezés helye itt még mindig a tágas űr), hanem hogy áthatoljon majd vele a Harmadik Halálcsillag-Napszopkodó pajzsán, fénysebességgel leszállva. Hiába, azon a ponton JarJar Abrams már nem aggódik olyan dolgokon mint hogy "még a végén nekiütközünk egy napnak,és akkor aztán jóéccakát". Lazy Writing in work.

Ahogy a következő "régi barát" is (sose láttuk), "aki majd hazaviszi a droidot" - azt is leshetjük.
Viszont fontos információhoz jutunk Rey műveltéségről: "Nem hittem volna hogy létezhet ennyi zöld a Galaxisban". Ezzel felmérhetjük hogy még sosem látott képen sem erdős bolygót. De akkor honnan tud pl. wukiul?
És tudod mi érdekel még? Honnan tudja Snoke hogy "Feltámadt egy ősi Erő"? Miféle ősi erő? És honnan kellett volna ezt érezni?
Mert Sárga Sárga Rohadék a Sin Cityből "már ezer éve üzemelteti a kocsmát" - ami lehet sima szófordulat, nem-Yoda ettől lehet sokkal fiatalabb is -, de amúgy nem igazán produkál semmit egy húszméter magas selfie-szobron kívül:

Btw, miért is "nem tanácsos" bámészkodni ezen a "szórakozóhelyen"? Netán a vendégek is épp olyan pocsékak mint a zene? Mos Eisleyben ja, volt pár kötekedő alak, majdnem megkéselték Luke-ot. Itt ellenben pár csocsózó illetőn, és egy nagyon-multifokális szemüveges manón kívül akinek hangjára még a zenegép is elhallgat nem látok semmi problémást.

Megjegyzés: Kylo Ren 10 perc filmidő óta sír a kabinjában. Ez alatt Hanék jelentős utat megtettek. A fickó nem "megingott" a Sötét Oldalban, hanem elment kirándulni onnan!

Vissza a kocsmába: Wazz Katana nagyon próbál győzködni minket hogy "Első Rend lenni gonosz. Menni ölni Első Rend" - csakhogy mi már nem vagyunk 5-évesek, nem elég ha azt mondod "nézd meg ott vagyok-e a másik szobában". Azt se nagyon látni mit nyerhetnénk a küzdelemmel, hiszen úgyis rögtön a helyükre áll valami más. Törődj bele: a Galaxis alapvetően gonosz, és ez ellen nem tehetsz semmit. Luke küzdelme hiába volt, a Lázadás hiába volt, Qui Gon, Obi Wan, Master Windu, Padme/Amidala hiába éltek.
De legalább Finnt kiírják a filmből (oh, de reménykedtem). Megvan a nagy búcsúmonológ amiben elmondja hogy "visz lát és kösz a halakat", bár továbbra sem derül ki mi alapján "hozott döntést" ha egyszer semmi mást nem ismert mint a Rendet, ami mindig jó volt hozzá. De végülis itt kerek egész lesz a története, még az se jut eszünkbe hogy az egész filmben nem is csinált semmit. Ha elmenne, jó szívvel emlékeznénk rá, hiszen kifejezi ellenérzéseit a Rend iránt (akiket nem tudni miért hív mindenki gonosznak, de ám legyen), és mutat kellő bajtársiasságot Rey felé. De ennyi.


Rey is gyorsan továbblép: elindul a horrorfilmből szökött titokzatos pincébe. Amiben ott van Luke Kék Fénykardja. Ajtó nem őrzi, kulcs nem kell a megszerzéséhez, nem tudni miért nem lopta már el valaki. Az meg hogy "hívta" a kard - könyörgöm, a fénykard egy TÁRGY, nem hív  az senkit. Igazából azt se tudom miért nem történt meg soha hogy leütnek egy jedit, visszafejtik a működését, és zsákszámra árulják a feketepiacon. Grievious, aki nem volt jedi, egyszerre 4 fénykardot használt, miért-ne alapon.
Persze alapvetőbb kérdés lenne honnan került elő a kard, hogyan nem roppantotta össze a gázóriás gravitációja. A Star Trek több része foglalkozott ezzel a helyzettel, és mindig az volt a vége hogy örültek ha kimentették az utasokat mielőtt a hajójuk összeroppant volna. Egy b*nagy űrhajó amit jó ellenállóra terveztek. Képzeljük mennyi esélye van egy nyamvadt fénykardnak. Aminek a környékén nincs mentőcsapat, csak belehullik a gravitációba. De persze ez lehetne egy "majd elmeséljük" momentum, csakhogy a film annyira üres és semmitmondó, hogy ott sírunk a vászon előtt hogy mos tsem mondanak nekünk semmit?!? No és Rey látomása...
Azt már tisztáztuk hogy komoly kérdéseket vet fel hová tűnt Rey pártfogója, vagy ha a pártfogó a szemétvásárló csóka, akkor miért nem ad neki rendesen enni.
Ami miatt szóba kell még hozni a látomást az ez a pillanat:
E szerint a kép szerint Kylo Ren éppen MEGMENTETTE Luke-ot valakitől aki rátámadt. De miért tenne ő ilyet?
Valljuk be, az egész olyan véletlenszerű és átgondolatlan hogy csakis egy célt szolgálhat:

"Ellensúlyozásként"(?) itt következik a Hitler-beszéd. Teljesen véletlenszerűen és súlytalanul, mintha vkinek eszébe jutott volna hogy "be kell mutatni" hogy az Első Rend gonosz. Hááát - nem sikerült.
A HHS bevetése pedig még több kérdést vet föl. Hogyan működik? Ha szopkodja a Napot, annak nem látja kárát az adott naprendszer? Milyen gyorsan halad a sugara? Hogyan nem semmisül meg a napszopkodásban? Hányat tud lőni mielőtt elfogy a nap amit használ? Hol is van pontosan? "Távol" a Köztársaságtól, vagy közel? Mire lő? Miért érdekel ez engem? Mikor felrobbantották az Olderánt, ott volt bennem:
...de itt csak annyi: oké, felrobbant egy naprendszer.Van még popcorn? Ez még mindig a Napfény c. ZS-kategóriás cucc?
Az már szinte csak kötözködés, hogy mennyivel is terjed a fény a SW-univerzumban hogy Hanék látják az egészet.
No igen.

Abban is meg kéne állapodni mi a rohamosztagosok felszerelése:

Ez a pajzsos-nunjakus fickó ugyanis nagyon véletlenszerűen esett be ide. Ahogy az Ellenállás is elég ok nélküli Deus Ex Machina. Épp errejártak? Na perszeeee. Azért az érkezésük elég Pearl Harboros, de ettől nem bocsátok meg semmit, csak annyira vagyok hajlandó hogy az akciójelenetet zokszó nélkül ülöm végig. Kivéve amikor Finn beszól hogy "nem semmi egy pilóta", mert az teljesen indokolatlan. Megtöri a varázst, és már nem is érdekel. Már megint nem. Egyre mélyebbre merülök a Keserűség Mocsarában, és nincs egy Atreju a közelben hogy kihúzzon.
Sőt, még inkább beletaszítanak mikor kiderül SENKINEK NEM JUTOTT ESZÉBE MEGNÉZNI R2D2 INFOTÁRÁT A LUKEHOZ VEZETŐ TÉRKÉPÉRT. Ez egyszerűen szánalmas. Akkor is, ha a teljesen ismeretlen Rend-fegyverről a seggükből elő tudnak húzni egy tervrajzot, és egy pilóta(!) - aki nem mérnök - 2 mp alatt kiszúrja a (hagyományos) gyenge pontot.

Azt mondtam hogy Han és Leia tudja ki az a Snoke? Persze nekünk (a nézőnek) nem mondják el. Nem mintha a Halálcsillag-hőkivezető járat-oneshot benyögésnél a legelszántabb SW-fan is nem adná fel...
Amire csak egy lapát hogy Ren mindjárt leveszi a maszkját, a lányka A Hangot használja a Dűnéből, majd egyedülhagyják egy random rohamosztagossal hogy kiszabadulhasson. A Harmadik Halálcsillag ebből is látható hogy nem "egyszerű" (de igen költséges) rossz rendezői döntés volt, hanem egyszerűen a stáb is feladta. Nem hiszed? Akkor magyarázd el hogy nem hamvad el a bolygó-napszopkodó-űrállomás ebben a pillanatban:


És mikor közlik hogy "mindent be kell vetnünk legalábbis erre számítanál:
Ehelyett kapunk talán egytucat (12) X-winget akik közül egyetlen egy sem hajt végre semmi heroikusat, csak rá jellemzőt - és talán ha kéttucat (24) tie-vadász próbálja őket leszedni. Ennél még az Első Halálcsillagot is jobban védték, nem szólva a Másodikról.
Megértem én hogy legyen kevés a CGI, de már úgyis beraktak pár igen jelentős full-cgi szörnyet (Snoke, Yellow Bastard) -akkor nem kaphattunk volna egy űrcsatát a Köztársasági Flottával? Csak hogy a végére belőlük is lássunk valamit. Eh, szórom itt a jó ötleteket, de ki hallgat rám?
Ja, egy dolog mégis jelentős az ütközetben: CSAK EMBEREK ÉLIK TÚL. Az Ellenállásból. A Rend-ből senki. De így is egyértelmű a rasszizmus.


A trend pedig folytatódik: Hanék leesnek a bolygóméretű ufo-ra, és amilyen szerencséjük van rögtön megtalálják Reyt. Az egyetlen probléma az illusztráción:

De ez őket nem állíthatja meg, mert van Személyi Teleporterük a Star Trekből, 1 mp-el később már ott állnak Rey előtt. Még a végén elvenné az időt a dolog még több robbanástól, nyilván.
Robbanásról szólva pedig: a zajló légicsata mint kiderül teljesen fölösleges, semmi hatása nincsen azon kívül hogy az Ellenállás elveszíti haderejének tetemes részét. Egyszerűen nem tudják átlőni a burkolatot és kész.
Hanék visszamennek hát robbantani - és itt következik a Rossz Rendezés Iskolapéldája.
A filmnek Han halálában kéne kicsúcsosodnia, de érzelmi csúcspont helyett csak valami lapos fingot kapunk, annyira felvagyunk készítve rá. Először Han odaadja a detonátort Chewienak hogy majd ő robbantson, aztán ott állunk a Birodalom Visszavág hídján - mind tudjuk az hogy végződött -, majd elsötétül az ég (a fegyver valamiért ennek ellenére nem lő), és ez után eltelik 16 másodperc mire Ren lesúlyt. Attól számítva hogy megszorul a keze a kardján is 5 teljes másodperc eltelik, ami még egy 8-évesnek is nyilvánvalóvá teszi az egészet. Patetikus.

Hogy aztán Finn és Rey - két totál amatőr - lenyomja fénykardozásban Rent, aki valamiért nem tudja kivédeni Chewie lövését, és Rey Erősebbnek bizonyul Rennél (mikor az telekinézésezi a fénykardot röptében eltelekinézisezi tőle Rey), és végül felrobban a napszopkodóval együtt... Pff, érdekel még bárkit?

Az azért még csak érdekelne, miért intik látványosan tovább Chewie-t Leia elől, és egy ilyen béna felvétel hogymaradhatott a kész filmben - mondjuk egyértelmű: a készítőt nem érdekli a munkája, elfáradt, feladta, már a látszatra sem ad. Daisy Ridley is csak értetlenül néz miért neki kellett ottmaradnia.
De a következő pillanatban úgyis vége...

A Plot (főszál)?

Az alaptörténet az lenne, hogy Luke nagyon-nagyon fontos - because reasons - hogy visszaálljon a Galaxisban a béke, mert - because reasons - felemelkedett az Első Rend.
Aha. És ennek a sztorinak a megírása-leforgatása 3+ évet vett igénybe. Az első trailer ugyanis vagy 3 éve jelent meg először, tehát azóta "csiszolgatják" ezt a "remekművet". Bemutattam milyen sikerrel, de vajon legalább az alapvető dolgát sikerült elvégeznie?

Nos, Lüke a Galaxis polgárai számára már puszta legendává halványult - because reasons a'la a jedik az SW 1-3-ból a SW 4 idejére. Biztosan a midiklorián-összeesküvés felelős ezért a gyors emlékezet-hanyatlásért, de ennek ellenére fel kell tennünk a kérdést: Mit vár a Köztársaság és az Ellenállás Luke-tól? Nem igazán volt szegény soha tehetséges hadvezér, se hatalmas tudású bölcs, legfeljebb jediket képezhetne, de mint a filmben láttuk azzal befuccsolt.

De sebaj, because reasons elmegyünk Luke-ért. Azért a Luke-ért aki még annyira sem méltatta a filmet hogy mikor egy egész naprendszert felrobbantottak annyit mondjon "zavart éreztem az Erőben". Így is 1.5-2 millió $-t kapott azért hogy talán 30 mp-et álljon szótlanul, csorgatva a nyálát.


És hát felmerül kérdésként: még mindig szükség van Luke-ra az után hogy a teljes Első Rend-hadsereg - beleértve a teljes vezérkart - megsemmisült a többéves teljes költségvetést elvivő szuperfegyverrel együtt? Ha volt is, maradt-e bármi ok visszahozni Luke-ot?
No és ha valaki visszahozza, az miért a Felkelők, Leia, vagy éppen Luke számára tökéletesen ismeretlen Rey?
Aki... miért is lobogtatja a Kék fénykardot Luke felé? Nem csodálkoztam volna ha Luke puszta önvédelemből kettécsapja szegínyt a Zöld Fénykarddal, oszt visszaül meditálni, vagy huzogatni a farkát, vagy mit is csinált 30 éven keresztül.

És akkor már kérdőjelezzük meg a rendezői döntést, ami a film utolsó jeleneteként méla kusst és kifelé spirálozó kamerát alkalmaz. Miért is? Itt egy sima "tóbi kontinyúd" felirat dukál miután Lüke lekapta a kapucniját.
Nincs min gondolkodni, nincs minek lecsillapodni sem ami indokolhatna egy ilyen hosszú vágást. Csak fárasztja, eltaszítja a nézőt egy különben sem túl bevonós filmtől a rendező. Bizony, a film kivégzi saját magát a zárással.


Missing Links

A filmben nem csak fölöslegesen bepasszírozott, oda nem illő, vagy véletlenszerűen egymásra hányt darabkák vannak, de van olyami is, aminek benne kellett volna lenni, de kimaradt - ez pedig az Új Kánon megalkotásából következik.
Először is tisztázni kéne mi is történt azokkal a jedikkel, akik elkerülték a 66-os parancsot, mert hát olyanokból annyi volt, hogy fel kellett állítania a Birodalomnak
Az Inkvizítorok Rendjét. Ez egy olyan Sötét Oldalon álló jedikből - azaz sithekből - álló kaszt, ami jedik levadászására szakosodott. A StarWars: Rebels eléggé meghatározó alakjai, és nem valószínű hogy - lévén hataloméhes önző sithek - csak úgy kollektív öngyilkosságot követtek volna el mikor úgy látszott elérték hogy a jedik kihaljanak.

Ha pedig újdonság, akkor pár szót a Ren Rendről sem ártott volna odalökni.

Fájón amatőr villanás - ha még elbírjátok - a sok "régi ismerős" feltűnése. Kár, hogy 6 film és 2 sorozat után nekünk, nézőknek még mindig nem ismerős egyik sem. Ilyen ugye Max Von Sido karaktere, aki az első ezek sorában. Nem tudni honnan jött, miért hívja "királynő"-nek Leiát, vagy miért érdekli egyáltalán az Erő, ami csak a bajt hozta a Galaxisra.

"csak egy mese"?

Sokan próbálnak azzal védekezni hogy "de hát ez csak egy mese". Ők elfelejtik hogy még egy mesének is tartania kell magát a saját szabályaihoz, különben a történet csak egy rakás értelmetlen kép lesz, egy drogos lázálma, véletlenszerűen generált szavak egymásutánisága.
Egy mesében a gonosz nem adhatja meg magát hirtelen, és a királyfi nem döfheti le a királylányt akibe szerelmes. Hófehérke nem adhatja oda az almát egy törpének, és Csipkerózsika nem öregedhet 100 évet álmában. A Vörös Királynő idővel mindenki fejét le kell vágassa, Őrült (Mad) Max viszont soha nem állhat a rossz oldalra, és a Végtelen Történet nem érhet véget.
Egy mesének is kell legyen eleje, közepe és vége - különben elvész történet lenni. Képzeljük el mi történne ha a királyfi félúton meggondolná magát és hazamenne. Melyik gyereknek tetszene egy ilyen mese?

Az sem kifogás hogy "de még lesz két film". Ha ez a film önmagában sehogy nem áll meg, ha kell még mellé két film hogy bármiféle értelme legyen, akkor írják rá hogy Episode VII Part 1/Part 2/Part 3, mint a Harry Potter 7-re, vagy az Alkonyat 3-ra, vagy akármire. Ne mondják hogy ez a hetedik film ha nem az, ha csak egy trailer a franchise újabb darabjaihoz, ha pilotja valami sorozatnak. Akkor nem vesztegetjük egymás idejét: aki elégedett azzal hogy a mindenféle spinoffokból, folytatásokból, könyvekből és képregényekből kell összerakjon majd valamit magának az tegyen úgy. De minket, többieket ne károsítsanak meg azzal hogy ilyesmibe kéretlenül belerántgatnak.

Comments

  1. Végre egy normális és részletes kritika. Mintha 1. a többiek más filmet néztek volna 2. az összes kritika előre meg lenne írva - vagy ami még rosszabb - előre megvásárolva. A film alatt folyamatosan hümmögtem, a haverom néha oldalba bökött, vagy csak röhögött rajtam (és a filmen). Én egész egyszerűen nem tudtam szórakozni rajta, néha majdnem sikerült, aztán mégsem. Az 1-3 rész után nem voltak nagy elvárásaim. De két dologra azért nagy vonalakba számítottam volna: egy pofás (mégha nem is túl bonyolult) sztorira és jó (adott esetben szerethető, vagy gyűlölhető) karakterekre. Túl magasra tettem a mércét. Lehet öregszem, mert úgy tűnik mégis sokaknak tetszett, sőt, egyenesen kasszasiker ez a film (sőt, bizonyos kritikák dícsérik a meghasonlott rohamosztagos alakítását... hááát). Szinte kötelező szeretni és ajnározni ezt a filmet (a "Birodalom" marketing-gépezete dübörög a háttérben). Hmm ... What about, No? Köszönöm, hogy valaki leírta, ami bennem is megfogalmazódott ... így nekem nem kell :)

    ReplyDelete
  2. Egy kissé megengedő a kritika, sajnos minden pontja igaz és van még legalább ennyi apróság amibe különös erúfeszítés nélkül bele lehet kötni. Ekkora parasztvakítást mint ez a film még nem láttam.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad