Stephen King - Az (regény)

Oh, ember.

Mindkét filmes feldolgozással az a gondom, hogy az izének nincs értelme.
Meg hogy terjengős, unalmas szar, amit egyébként a könyv olvasói is mondtak amikor megjelent. Hiába no, leütésre fizettek, gondolom.

Eltekintve attól hogy King számára mint mindig most is csak ürügy a természetfeletti valami mindennapi mondanivaló megírásához, az igazi gond még csak nem is az hogy Az most egy gigapók, vagy mi. Hanem hogy miért nem öli meg a főszereplőket? Teljesen indokolatlan.
És ahogy a Ragyogásban nincs Piros Szoba (Red Room / Redrum), úgy itt oka miért Pennywise, sem hogy mi az ijesztő kibaszott lufikban.

A könyv cselekményleírásából úgy néz ki, ott nem is voltak lufik. Vagy a dolog ott is annyira kínosan jelentésnélküli, hogy egyszerűen kihagyták.
Ellenben ott kiderül nem csak az mi "Az", de az is, honnan tudjuk ezt. De kezdjük az elején:

Szóval úgy tűnik van a könyvben ugyanaz a csatornalakó bohócos nyitány mint a filmben. Mondjuk azt sem értem miért nem akar egy gyerek egy lufit egy bohóctól, vagy hogy ez miért is olyan gyanús dolog, de nem nagyobb kérdés az: hogy akarja kiadni a bohóc a lefolyónyíláson?
Nos, a dolgok mennek tovább, és béna '50-es évekbeli horrorszörnyek vendégszerepeltetése mellett megy a valódi könyv is: kisvárosban lakni szar, ráadásul Kinget valószínűleg verték más gyerekek az iskolában.Egyéni szociális probléma, King kiírta magából, én minek foglalkozzak vele viszont? Ezt a hipotézist erősíti a feka srác karaktere is, akinek egyáltalán semmi köze Az-hoz.
No mindenesetre fekasrác nem csak meg lett támadva - és érthetetlen módon életbenhagyva - Az által, de előkapja a családi fotóalbumot, és megmutogatja hogy Az már az indiánokat is riogatta, akik fehérek voltak mikor jó mormonként átkeltek az óceánon a tenger alatt hajózó hajójukkal, de bűnbeestek ezért besötétült a bőrük... Bocs, elragadtattam magam. A lényeg, hogy bár egy nyavajás alakváltóról van szó ami mindenkinek másként jelenik meg, és valószínűleg még képzeletbeli is, és sosem mutatkozik nyilvánosan, fel lesz ismerve csilliószor a feka fotóalbumban, mert ő Tamás Bátya, vagy mi.
Hogy mi, azt hőseink nekilátnak kikutatni, mégpedig úgy, hogy betépnek mint állat, tökre mint a Blueberry: Fejvadászban.


Rögtön ki is sütik hogy Az egy ufó, ami meteorháton érkezett a Földre.



Mer' hogy máshogy.
És akkor biztos ezüstgolyóval lehet megölni. Kivételesen nem olvasztják be hozzá a bringát, mint abban a másik King-műben. Oké, ott sem olvasztották be, hanem ott se a vérfarkas volt a lényeg, hanem King mindenkivel közölni akarta milyen kafa bringája volt kiskölökként, amit Silver Bulletnek hívott. Képzeletben, mert szarhoz se volt bátorsága.
A szörnyű, hogy a terv működik is. Annyira működik, hogy Az bevallja, ő egy pándimenzionális árja lény,csak nincs kék szeme, de az Hitlernek sem volt.


Az egyik kölyök leharapja Az nyelvét(!), amitől tökre beáll mint a gerely


Ebből a trippből kiderül, egyenesen Az agyából kiolvasva hogy az előbb pókként megjelenve az nem is az igazi alakja, hanem ő egy narancs antifény. Értem?
Ja, a Multiverzum teremtője pedig egy teknős, de tökre.


27 évvel később a gyerekek felnőttek TEHÁT MINDEN "AZ"-ZAL KAPCSOLATOS DOLGOT ELFELEJTETTEK, illetve figyelmen kívül hagynak, legalábbis a könyv eddig azt állította vagy 1,000 oldalon keresztül a felnőttekről, de ők mégsem. Elvégre ha Az képtelen megölni őketmert csak, akkor ki nem szarik a kontinuitásra amúgyis?


Az egész 2. kötet sima melodráma, Az nem is igen szerepel benne. Az egyetlen említésre méltó mozzanat, hogy HUSZONHÉT ÉV MÚLTÁN az egyik verekedős alak még mindig a gyermekek elmegyógyában van. Mé'? Tán elf?

Eztán jön a Teljesen Zavaros Végső Összecsapás, ahol erőt küldözgetnek egymásnak telepatikusan,


Az megint pókként próbálkozik, mire most rögtön ketten váltanak nyelves csókot vele (vagy a saját nyelvüket harapják le?), Az-ról meg kiderül hogy csilliómillió év után nekilátott tojásokat rakni. Hogy neki is pont most jutott eszébe... Majd az egykor-kölykök Indiános Jónást játszanak Az-on.


Ez annak ellenére bejön hogy a Teknős Isten megmondta, csakis telepatikus droghallucináció-küzdelemben lehet legyőzni Az-t. Bár az a múltkor nem jött be, szóval mit tudhat a Világegyetem Teremtője, nemigaz?
Pluszpoénként pedig eltűnik a vérszeződés-sebhelyük. Mert csak.


És a naplóikból is eltűnik az írás. Ez nyilvánvaló.
Ja, és utána örülnek hogy nem látják többé egymást. Hiába, összetartás mindenek felett. Vagy valami.

De ne feledjétek:





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad