Erkölcstankönvy 2. osztály

A 2-4 osztályhoz igazából nincs megtekinthető anyag. Sem a 8. osztályhoz. Legalábbis eddig nem találtam.
A tanári segédletek irrelevánsak (abból van egy 2. osztályos).

Ugyan találtam 2. osztályhoz egy hittankönyvet, de annak semmi köze az erkölcstanhoz. Bár azelvi 80 oldalból amúgyis csak 30 megtekinthető.

Az 1. fejezet amúgy a címét leszámítva jó. Mert NEM vagyunk testvéri közösségben, és az anyag NEM csak az iskolára/hittanórára vonatkozik, hanem MINDENHOVA, lévén akárhova megyünk, az ember szociális lény.
Az jó tehát hogy a csoportban MINDENKI jól érezze magát (itt nyilván még nem elvárás hogy a lehető legjobban, meg büntetés, meg egyéb nüanszok).

A 2. fejezet viszont egyszerűen rossz. "Út a templomba"? Minek? Az erkölcstannak NEM az a feladata hogy meggyőzzön, járjál templomba! Sőt!
Az imádkozás is lófasz, szarok rá hogy "Isten házának" nevezi valaki a templomát, és az órai feladatok mind arról hogy meséld el te milyen úton jutsz otthonról a templomba egyfelől személyiségi jogokat sértenek, másfelől az erkölcshöz semmi de semmi köze, vesztegetik a diákok idejét.

Szintúgy baszomalássan mik a keresztény templom alkatrészei. Nem tartozik az anyaghoz.

3. fejezet: "Ismerjük meg a Biblia világát" - miért is? Megint nem tartozik a témához. Értem én hogy hittanóra címszóval fut ez a szemét, de akkor toljad a történeteket paraszt, és azokon keresztül mutasd meg, hogyan tartsunk rabszolgát, erőszakoljunk meg hadifogjokat, és gyűlöljük a családunkat. Ahogy a Biblia mondja. De amúgy hagyjál békén.

4. fejezet: "Kövessük a szentírást" - és akkor házifeladat szombaton menni és halálra kövezni az auchan-pénztárost? Eretnekeket égetni? Buzikra vadászni?
Én azt mondom inkább NE kövessük a "szentírást".
Azt se hiszem hogy képzeletbeli dolgokkal való beszélgetés bárkinek hasznára lenne ("Istent szeretni azt jelenti, hogy odafigyelünk Rá. Azt is, hogy keressük az Ő tanácsát minden helyzetben").

 5. fejezet: tol egy értelmetlen faszságot egy királyról, a sok azonos nevű közül az egyikről, hogy letérdelsz és leszopod Istent. Ennek mi értelme?

Aztán: " A képen kinek kell megbíznia a másikban?"  - és egyik gyerek egy "titok" feliratú cetlit tol a másik orra alá. Jó, hétéveseknél ez nyilván oktatóanyag. DE. Mi értelme ennek, ha ebből azt akarja felépíteni hogy Isten elküldte Ábrahámot két kilométerrel arrébb lakni? Ennek nincs semmi értelme. Chewbacca egy wuki, és az Endoron lakik Ewokok között. Ennek nincs semmi értelme. Ha ennek nincs értelme, ítéljenek bűnöst.
Az ilyen foglalkoztató feladatok: " Miért indult messzi útra Ábrahám?" sem segítik a tankönyv ügyét...

Aztán recseg vmi arról, hogy Sára majd szülni fog - de ez megint nem volt titok, és nem áll összefüggésbe az elköltözéssel sem.

"Tudod-e? A vándorló sátorlakóknál a sok állat jelentette a gazdagságot." - lefosom. Nem erkölcsi kérdés.

Lót és Ábrahám történeténél egy gond van: a Bibliában semmiféle utalás nincs ellenségeskedésre.

8. fejezet: "Ábrahám fiút kap Istentől" - ez nem erkölcsi kérdés, illetve durva szexizmus, a nők elnyomása.
Ha erkölcsi kérdést akarunk csinálni belőle ugyanis,akkor azt kell feltételeznünk, azért született FIA a csávónak, mert ilymódon jutalmazták. Aki meg szemét, szar alak, annak lánya születik.Ha lányod születik, szemét szaralak vagy, a Pokolban fogsz égni!



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad