Stephen King - A Setét Torony, 0

Ja. Ez a szar 7 + 2 részből áll, meg a film. Van még vmi képregénysorozat, de az független.

Az időrendben első cucc az Eluria Nővérkéi c. kisregény, ami a Minden Haláli c. antológiában jelent meg.

Sajna hiába ez van először, nyilvánvaló az első fejezetéből, hogy eme nulladik rész előtt az első kötetet el kéne olvasni, mert bedob olyanokat mint "Belső Világ", meg "belső kör", amik itt lógnak a levegőben.

Az előszóban egyébként King elismeri hogy túlír mindent, kéne neki egy szerkesztő. Persze sosem szerzett.

A sztori úgy megy, hogy Roland, a "harcos" - kösz, fordítók - megérkezik egy frissen kiürült városba, Eluriába, miközben a Setét... Na jó, nekem márpedig Sötét Tornyot keresi.
Zagyvál valamit Jézusról, meg kereszténységről, de ezt nem kell figyelembe venni, mivel az 1. könyvhöz írta ezt a cuccot, amikor még szó nem volt róla hogy bárminek is első könyve lenne, és később azt átdolgozta hogy ne legyen benne jézusozás. Ezt viszont változtatás nélkül hozzácsapta a 7. könyvdíszkiadásához (a hetedik könyv amúgy valójában a nyolcadik).
Mert King szar.

A következő zavaró dolog hogy Pisztolyharcos szart se tzud arról hol van egyik pillanatban, másikban meg olyanokat tud, hogy "A tér túloldalán hosszú vasfa itató volt (errefelé szikvójának hívják ezt a fát)".
Mert King szar.

Az is gond, hogy emlegeti "fiatal korában" így-meg-úgy. Mi ezzel a gond?  Hát elvileg Pisztolyharcos nem öregszik, mindig ugyanannyi idős, sosem volt fiatal vagy öreg, mivel egy ciklusban él.
De King szar.

Ekkor megdöglik a lova, és megtámadják a "lassú mutánsok", amik egyszerűen a szokásos zombik, csak King nyilván szégyelli ezt. A zombik el is kapják hősünket, de valamiért nem hal bele. Nyilván azért, mert Kingnek szüksége van rá, hogy sebesülten legyen a kórház-zárdában, ahol a valódi történet kezdődik, csak mivel King szar író, nem tudja rendesen megoldani.

Mondjuk kitaláltja a 4. fejezetben, hogy a zombi-mutánsok "Azokat a túlélőket, akik képesek voltak lábra állni, a zöld lények egy csoportba terelték", de ez közvetlen egy olyan mondat után van, amiben szintén elismerik hogy a zombi-mutánsok mindenkit megölnek.
King szar író.

Annak se nagyon van értelme, hogy a nővér-banyák mindenkit meggyógyítanak - hogy aztán megöljék, vagy egyenesen megegyék őket. Mert vámpírok. Zs-kategóriás pornóvámpírok.

A vámpírok whiskey(!) ígéretével rávesznek egy zombi-mutánst hogy vegye le ápoltjaikról azok szent szimbólumát. Ah, megvan mik ezek a Lassú Mutánsok: a Fallout játék franchise-ból LOPOTT ghoulok! Zöld a bőrük, és "Különben, Mary nővér? Kiszívod a vérem? Itt helyben esnél össze tőle, aztán világítanál a sötétben!", ami ugye radioaktivitás.
King egy ötletlopó szar.

Az incidens a fallout-ghoullal amúgy azt a célt szolgálja, hogy nem kell törődnünk többé más ápoltakkal, mert nincsenek, valamint az Eltűnt Fegyverek shennanigan is megoldódott, mert nem ottmaradtak a sivatagban, vagy elvitték a fallout-ghoulok, hanem itt vannak a vámpírnőknél.

Végül a legfiatalabb Nővér segítségével, akinek valahogy sikerül a szigorú személyes őrizet ellenére becsempésznie a nyugtató ellenanyagát - merthogy Ronaldot nyugtatóval etetik hogy meg ne szökjön. Sőt, mikor ottfelejti a szobatársa szent szimbólumát, akiről még a fallout-ghoul tépte le hogy a Nővérek ehessenek, kiderül Ifjú Nővér felkapdosta neki, bár erre semmi oka nem volt, és elvileg mivel vámpír nem is érhetett volna hozzá. Persze King kitalálja hogy ő csak kicsit-vámpír, így meg tudja fogni, mindössze megég a keze...
Szökés közben az egyik Nővért felzabáltatják a gyógyításhoz használt bogarakkal, a Főnővéren kívül meg a többinek nincs kedve kekeckedni ilyen lehetőséggel.

A Főnővérrel aztán egy, a Városban ragadt sánta kutya végez, aminek röhejes módon pont megfelelő folt van a szőrében.
Igazából imádom ezt a gagyi kalandregénybe illő marhaságot. Az egész kisregényt. Olyan mint Karl Mayt olvasni, vagy Conant, vagy Verne Gyula valamelyik könyvét. A cucc nyüzsög a következetlenségektől, de teljesen szórakoztató.

Ja, végül a Fiatal Nővér elhamvad a napon, R. meg továbbmegy. Van valami izé, hogy a bogarak a Nővérek, de ez is csak kalandregény-zagyvaság :)

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad