Roger Corman munkássága

RC arról lett híres hogy gyorsan és olcsón gyárt filmeket. Én azt hittem, konkrétan rendezőről van szó, és bár rendezett is 50+ filmet, igazából producerről van szó.

Színészként is fel-feltűnt, de ezt nyilvánvalóan alkalmi spórolás szülte, később pedig a hírnév. De mivel olyan filmekbe is sikerült bekerülnie, mint a Mandzsúriai Jelölt, vagy A Bárányok Hallgatnak, ez azért jelzi a tiszteletét. Mert ugye megmaradhatott volna a Sharktopus-nál és hasonlóknál.

A rendezései közül a legtöbb már anno is olcsó gagyi volt, a termésből már-már kitűnő darabok A Rákszörnyek Támadása


vagy a The Wasp Woman


Mindkettő pusztán a nevetségesen gagyi, ám valahol mégis működő szörnydesign miatt. Saját korában hírnevét azért valószínűleg az Edgar Allan Poe-feldolgozások miatt nyerhette el a szakmában, amik a korban tényleg jól néztek ki, csak hát ma már meghaladtuk azokat.
De ez nem jelenti, hogy - a nagy számok törvénye miatt - ne alkotott volna ma is nézhetőt.
 
The Man with the X-Ray Eyes
 

egy egyedi hangulatú horror-scifi .
A két utolsó filmje pedig, a Csata A Csillagokon Túl (igen, ez volt magyarul)


ami egy bűbájosan naív, űrbe helyezett Hét Mesterlövész-feldolgozás, és talán még Az Örök Frankenstein

 
ajánlhatóak, bár ez utóbbinál lehet elfogódott vagyok, mert Catherin Rabett - a Csengetett Mylordból - egyetlen nagyobb filmes alkotása.

És bár a rendezéssel 1990-ben felhagyott, a filmes munkáit nem hagyta abba. Lássuk, ott találok-e valami kiemelésre érdemeset:
- It Conquered the World (1956) az ismerős RCorman szörny-designnal büszkélkedhet.


- the Brain Eaters (1958) szintén egy "klasszikus" korabeli szörnyfilm. A lény-design nem olyan erős, de ugyanolyan bonkers.


- a Voyage to the Planet of Prehistoric Women (1968) a fekete-fehér korszak rajongói előtt valószínűleg szintén nem ismeretlen gagyiság.


- Gas! -Or- It Became Necessary to Destroy the World in Order to Save It. egyértelműen a Dr. Strangelove koppintásának hangzik. 1970-es film. Pusztán a címe, és a szerencsétlen trend kezdete miatt említem.

- The Dunwich Horror (1970) viszont egyike a kevés Lovecraft-adaptációnak.


- 1978-ból ott volt az első Piranha-film.


- az "uncredited" és "ditribution producer" (azaz aki a minél szélesebb körű forgalmazásért felel kapcsolatai révén) kre4diteket kihagyom, de még úgy is itt van pl a Forbidden World 1982-ből. Erről a B-filmek kedvelői gyaníthatóan hallottak már.


- 1988-ból az első Watchers film, magyarul Gyilkos Kísérlet címmel jött ki, de igazából azért érdekes, mert a Virrasztók c. Dean R. Koontz regény adaptációjáról van szó. Közmegegyezés szerint a 2. film hűbb adaptáció, a könyv pedig Koontz egyik legjobbja.


- az 1988-as Bűnös Zóna megragadott kamaszként, tudom ajánlani. Ezzel amúgy elértünk rendezői karrierje végéhez, innentől lássuk, mit működött tisztán producerként.


- Gyilkos Ösztön (1991): gondolom ezt a Kim Basinger cuccost nem kell bemutatnom. Bár ma már nem nézném meg, de híres.

- a Szörnyeteg A Mostohám (1993) igazi családi horror, olyan gyerekeknek való, de a felnőttek se kapnak agygörcsöt, sőt, nekik is szórakoztató lesz. Köszönet az egykor volt Msat-nak hogy elhozta nekünk.


- a Canrosaurus (1993) valamiért híres a szar-filmek kedvelői között. Szerintem annyira ócska, hogy nem kéne foglalkozni vele, de hát mit tudok én.

- Az Amazon (1993) Sandra Bullock kb. első filmje, és kb. annyit is ér. Nem jó, de a majdnem-pornó jelenet Bullockkal megnézhető.

- a hivatalosan soha nem forgalmazott The Fantastic Four (1994) biztosan Corman karrierjének egyfajta csúcspontja.


- késői munkái közül említhető a két Fekete Skorpió film, vagy sorozat, vagy akármi, a rengeteg Asylum-szerű szörnyfilm (Sharktopustól a Piranhakondáig), valamint a Halálfutam filmek. Nem is rossz befejezés.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad