Lapozgatós könyv franchise-ok 6. - Időgép regények (Time Machine) + Enless Quest

 Két franchise most, nagyon hasonlók, mindkettő lényegében azonos alapvetéseiben a Válassz Kalandot Magadnak (Choose Your Own Adventure) könyvekkel.

És nem, nem értem miért nevezték a magyarok az "Időgép" könyveket "Időgép Regény"-eknek. Végülis ezek nem regények, hanem játékkönyvek. A Hit Nevében szerű railroading pedig nagyon nem jellenző rájuk.

Annyira nem jellemző, hogy az Időgép Regényeknél komolyan fel lehet róni egyeseknek, hogy szinte nagyítóval kell keresni a továbbjutási lehetőséget, pláne hogy egyeseknél az elején még felszerelést is kell választanunk, ami azt jelenti, #1 tárggyal csak erre, #2 tárggyal csak arra tudunk továbbjutni! Viszont ezeknek is javukra kell írni, hogy a történet ugyanaz marad minden tárggyal, nem különül úgy el mint mondjuk a Találkozás F.E.A.R.-rel szuperhősködései.


A franchise másik fele meg nem azért nehéz, mert irogathatod fel mire kell klikkelni/lapozni, mint mikor Courga szobrát akarod lesmárolni a Kahré Kikötővárosában, hanem azért túl könnyű, mert egyszerűen mindig azt a lehetőséget kell választanod, aminek a választások közül a legnagyobb számozása van.

Hiába no, ezek ilyen ismeretterjesztő/oktató játékok (edutainment = education + entertianment) voltak, elsősorban az ifjáségnak szánva nevelő célzattal. Persze kikerült pár brutálisabb rész, mint a Szamuráj Kardja, ahol elmondják, Muszashi néha polénból levagdosta az utcán a járókelők karjait, mert megtehette, mert ő #KeményenDolgozóKisember volt, azok meg parasztok, és #AkinekSemmijeNincsAzAnnyitIsÉr, ahogy Pártunk és Kormányunk mondá.

----------

Az Endless Quest nem újított meg semmit a Válasz Kalandot...-on, vagy az Időgép...-en. Miért külön franchise mégis? Nyilván mert más a kiadója, hehe.

Ezen kívül az írások ha nem is sokkal, de észrevehetően minőségibbek voltak, és ha a választások nem is lettek logikusabbak, a fejezetpontfák észrevehetően jobban sikerültek mint a másik kettőnél.

Szóval ha nem egy kiemelkedő könyvet kell ajánlanom, hanem egy egész franchise-t, avagy véletlenszerűen szeretnél belekóstolni az élménybe amit ezek a típusú és korabeli könyvek adnak-adtak, akkor az Endless Questet javaslom kézbe venni. Még mikor kezdtek kifogyni az ötletekből, akkor is volt annyi eszük, hogy Conant, meg hasonlóan értékes franchise-okat licence-eljenek, így jó emléke maradhatott az egésznek.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad