Terminátor (filmek) - az időutazás

 1.

 Az első film szituja ez: A Skynetet gyakorlatilag legyőzte az emberiség. Arnoldot visszaküldi az időben a Skynet, hogy megölje Sarah Connort, John Connor anyját, aki az emberiség nagy vezetője lett, ezzel megelőzve az emberiség ellenállását.

Az emberek válaszul visszaküldik Kyle Reese-t hogy intézze el a terminátort mielőtt az sikerrel jár.

Namost mi következik a fentiekből?

Először is kiderül, hogy Kyle az John apja. Tehát a film egy időhurokkal dolgozik: az idő nem megváltoztatható, mert ami az időutazás során meg fog történni, már megtörtént, múlt és jövő fixen létezik... Jobbára. Az emberek ugyan dönthetnének úgy hogy nem küldik vissza Kyle-t, de miért tennék, ugye.

Ugyanakkor nem láttuk a jövőben Johnt, így elképzelhető hogy megváltozott ki az apja - de az anyja nem. Nevelési hatás? Ki tudja. A lényeg, John Connort meg kellett menteni, és megmentette az emberiséget mindenképp, l. 2. film. Ha nagyon el akarnánk merülni egy "de mi volt az eredeti idővonal" dologban pusztán azért, mert kisebb részletek (a Végítélet Napjának dátuma - amiről a jövőbeliek hazudhatnak is!) változik alkalomadtán.

Az emberek oldaláról pedig meg kell állapítanunk, hogy nem állt szándékukban eltörölni a Skynetet. Miért? Mert már győztek. Oké, a jövő pocsék, pláne az a kb. 40 év, de győztek. Miért változtatnának rajta, hogy esetleg veszítsenek?

2.

A második filmben a Skynetről kiderül hogy visszaküldött egy T-1000-est, ami ilyen alakváltó terminátor. Az emberek visszaküldték Arnit, erősen utalva rá, hogy mert John Connor emlékezett rá (csakúgy mint Kyle-nál az első filmben) hogy ő mentette meg, azaz az idővonal fix, nem változtatható, a Végítélet Napjának dátuma meg vagy hazugság a jövőből jöttek részéről, vagy baki a filmesek részéről, vagy kis részletek változhatnak az időutazás miatt, de az alaptörténet fix: a gépekkel kitör a háború, John Connor megmenti az emberiséget, az emberek győznek.

De akkor mi van a "Nincs végzet" mondattal? A teljes mondat: "nincs végzet, csak ha magad is bevégzed". Azaz: a gépekkel való háború elkerülhetetlen, de küzdeni kell, hogy a végén a kiharcolt győzelem létezzen a jövőben!

Ugyanakkor itt az emberek ténylegesen megpróbál átírni a jövőt azzal, hogy minden ismert jövőbeli technológiát, ami a Skynethez vezetne, megsemmisítenek.

3.

A harmadik film megerősíti amit az első kettő mondott: MINDEGY MIT CSINÁLSZ, HÁBORÚ LESZ.

Fene, ha jól emlékszek, a sorozat maga is azért küldte vissza Lányterminátort, hogy John Connnort megvédje és felkészítse a háborúra!

Az itteni terminátorban a filmek sorában plusz hogy nő, de a sorozat korábban volt, és abban is volt női terminátor. Az igazi újdonság az, hogy ez a terminátor beépített fegyvereket hozott magával.

4.

A Terminátor: Megváltás volt a 4. film, amiben az Új Terminátor ténylegesen egy kiborg, azaz félig ember, félig gép, nem csak egy robot amit élő szövettel vontak be. Ennek az agya is részben emberi.

A filmnek elvben, látszólag az lett volna a lényege, hogy azt az ütközetet mutassa meg amiben az Ellenállás legyőzi a Skynetet, és John visszaküldi Kyle-t és Arnit az első és második filmbe (vagy kiderül hogy ez hazugság volt, és mindhárom karaktert a barinője küldte vissza, de ez mellékes).

Mivel a film "random shennanigan"-nek bizonyult a kellő jelentőség híján, jött az ötödik film...

5.

Ezzel a filmmel is az a baj mint az előzővel: ez egy sorozatepizód, nem egy film. Egy filmnek mindig önmagában zártan kell rendelkeznie mondanivalóval. A sorozatepizód viszont meglehet "csak van", azaz bemutat valami új elemet, törtnést, de annak nem kell célja, tanulsága, következménye legyen, csak éppen szórakoztat a műsoridőre. No ez az amit 100millió dolláros költségvetésnél nem lehet.

Itt mindenki (szó szerint, mert sokszor azt sem tudjuk ki) össze-vissza röpköd az időben különösebb ok nélkül egyébként, és az emberek is folyton átírják az idővonalat, ami abszurd.

Viszont egy dologgal ez a film sem mert (még) szórakozni: a gépekkel márpedig lesz háború, és azt John Connor vezeti nyerésre az emberi oldalon.

6.

Ez az a pont ahol nem maradt fix pont a franchise-ban, amit azt jelenti, a franchise halott.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad