Lapozgatós könyv franchise-ok 9. - Vietnámi tombolás (Akció&Kaland)

 Áh, a jó öreg Vietnámi tombolás, akarom mondani Akció&Kaland franchise, ami nálunk egyetlen kötet után megbukott! Mondjuk nem is csoda.

És hogy miért nem csoda?

Lássuk a külcsínt, azaz a fejezetszámot, meg hasonlókat. Hát, a könyv hiába ugyanolyan vastag mint egy Kaland Játék Kockázat, ami az olvasóknál, különösen akkoriban a standardot jelentette, az a fejezetszám bizony csak 150.

És hiába a cuki térképek a könyv végén, kb. annyi hasznuk van mint a Gyíkkirály Szigetének térképe.


A fejezetek meg hiába jó hosszúak, ha a stílus egy közepes akcióponyváé. És a történet annyi, hogy mész előre a dszungelben, és még a haladást sem érzékeled. Sőt, a dolog annyira fárasztó, hogy a fejezetponthálón is látszik, hogy a készítő nagyon nem értett a játékkönyv-készítéshez, mert simán exponenciálisan 2-es hatványaiban növekszik a fejezetpontok száma, átjárás az útvonalak között nincsen, mindig 2 választási lehetőség van, sosem mondjuk három...


És hiába lehet meghalni számosszor, olyankor mindig ugyanarra a fejezetpontra kell lapozni (l. a fenti képen a 8-as fejezetpont), ami ugyamaz a leírás lesz, ami egyformaságot, tehát unalmat közvetít.

A harcrendszer egyszerre túlkomplikált és a végtelenségig egyszerűsített, ráadásul a küzdelem leírása és a példa a küzdelmekre egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz (hogy hozzá kell-e adni a támadóerőnkhöz még az egészség-bónuszunkat is, az azért nem mindegy). Hogy a szabályok egy részét eldugták a könyv végébe, elmondható hogy az sem volt egy hatalmas ötlet, bár akkoriban gondolkodva még kifogás lehet hogy ezt más még nem próbálta - a végeredményen mindazonáltal nem változtat.


Amire ez a könyv jó, az az egy óra, amíg gyorsan kipörgeted, aztán megfeledkezel róla. Egy nagy Arnold Schwarzenegger/Rambo 3/Predátor szintű lövöldözést ígér, és azt teljesíti. Ha olcsón megkapod, és tovább szándékozol adni (vagy csak kölcsönkéred), annyit megérhet.

És ajánlom a magyar címlapot, mert azon az őrjöngő kommandós tökre úgy néz ki mint a Predátorból a gépágyús pali, míg a nemzetközi kiadás... Lagymatag.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad