alkohol 1.

Senki nem írja le milyen is a részegség, milyen hatással van rád az alkoholfogyasztás.

Persze, leírják a hatásmechanizmust, meg olyan uncsi kifejezéseket, mint "fejfás", "dezorientáltság" - amik nem csengetnek meg semmit az agyacskánkban.

Elsőnek lássuk, mennyi az annyi.
Először is a politikusok és a kocsmák becsapnak ha tömény alkoholról van szó.

A rendes tömény-kiszerelés a "feles", ami a "fél deci" slendriánul rövid változata. A szóvicc nem szándékos.

Egy adag, azaz 0,5 dl = 5 cl tömény 40%-os alkohol 0,2 dl tiszta alkoholt tartalmaz. Csak szorozd össze az adatokat. Hogy ez pálinka, whiskey, vagy más, az lényegtelen. A hatást maga az alkohol okozza.

Egy pohár bor 8%-os alkoholt jelent szabvány szerint egy 2,5 dl-es borospohárban. Nem 3 dl, nem 5%, nem 12%, és ha kólát öntesz hozzá (brr!) akkor is csak a bor mennyisége számít, csak mert kóla is van mellette, a hatás nem fog csökkeni ha megiszod az egészet.

Egy korsó sör 5 dl 4% töménységnél. Nem vacak 2%, hanem 4.


Az is hazugság, hogy az alkohol minden mennyiségben rontja a teljesítőképességet.
Erősen függ a hatás egy bizonyos enzimtől a szervezetben, de egy átlagos európai szervezetbe ha egy adag alkoholt beviszel (azaz egy felest, egy pohár bort, vagy egy korsó sört), akkor a reflexeid és hasonló képességeid JAVULNAK.
A probléma az alkohollebontás hosszú mechanizmusa, ami azt jelenti, hogy egy élő szervezet nem gép, és hogy ez csak a feldolgozási időre vonatkozik, a lecsengési időre már nem. És mint mondtam a hasznos mennyiség egyénenként változhat.
Egy átlagos ázsiai testében pl. az alkoholt lebontó anyag nincs jelen, ez az oka hogy a "sake", azaz "rizsbor" náluk már pálinkának számít, holott csak bor töménységű. Ők ha "bor"-t isznak olyan hatást érnek el, mintha mi tömény szeszt innánk.
Másik eset aki szinte képtelen berúgni, előbb hal meg mint hogy (látványos) részegségi tüneteket produkáljon. Ez is vmi enzimsajátossággal függ össze, és nem gátolja meg az alkoholnak a szervezetre gyakorolt káros hatásait (értsd pl. májzsugor). Azért az ilyen mégis leginkább szerencsésnek mondható. Azon kívül pedig hogy nem produkálja a részegség tipikus tüneteit, általános tünet náluk a szemfehérje súlyos besárgulása nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén ahogy észrevettem.

Továbbá az alkohol is drog, azaz létezik hozzászokás a tartós fogyasztásnál. A "csak napi egy pohár", vagy "csak étkezéshez egy pohár" is hosszútávon súlyos májkárosodást OKOZ. Nem okoz"hat", hanem OKOZ.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad