Star Trek, az új nemzedék, 2. évad

1. rész:

Láttuk itt már Lázárt, a Szentlelket és a Szeplőtlen Fogantatást... Akkor az Enterprise a Megváltó?


2. rész:

Végre vmi felfedeznivaló. Ami sajna átmegy "tudatos lény (isten) jáccik velünk" marhaságba.
Uncsi.


3 rész:

Na ez egy kiváló rész.

Mondjuk én a 20. sz-i hozzáállásommal szitává lőttem volna Moriartit, de a sorozat keretein belül ami történt teljesen indokolt.

Mondjuk az érdekelne hogy miutána Dokit visszahozták betartották-e az ígéretüket.

Házzeteszem bírom az új dokit. Ellenszenves, és a sorzat keretein belül már-már egy rasszista bunkó, de legalább van egyénisége, ezért kedvelem :D


 4. rész:

A valódi Luke Skywalker besétált cállán a gettó-magnóval.
Nem véletlen hogy a gyártók közt ott az ILM.


 5. rész:

Unalmas töltelékrész jellegtelen szereplőkkel, érdektelen környezetben.


6. rész:

Filozofálgató, azaz meglehetősen üresjárat-rész.


7. rész:

Hogy is nem vettem észre hogy a 2. évadra Rykernek szakálla nőtt?

Amúgy: miért is nem használa Föderáció robotkamerákat, robotszondákat zárt terekben?


8. rész:

Érdekelne az Ő története. A Pilotban tűnt fel először, hogy aztán a második évadban kerüljön ismét képernyőre, ezúttal már nevesítve.

A másik ami érdekelne, hogy ha a transzportáláskor a test ada az anyag/energiát, míg a mintatároló a sémát amire fel kell építeni (Platóni ideatan!), akkor mit történne, ha egy pl. ember transzportálásakor pl. egy klingoln mintáját használnánk? (vagy továbbvíve a gondolatot, tárgyak és élő keresztezése, természetszerűleg, a tudomány érdeklődésével)

Na, csak összehoztak pár érdekes karaktert, és a klingolnokat érdekesen szinesítették ezzel a Valhallás adalékkal.

OBrian mint karakter nem érdekel. A színész érdekel, hogyan jutt be, ki, majd megint be a sorozatba. Csak kuriózumszinten.

A transzportálásról: ha ismernéd a jelölt részt, pontosan azt követik el, amit egyszerűen extrapoláltam. Tehát se replikáció (magyar szóval: sokszorosítás), se nem gyilkosság. És tekintve mennyi nem-szénalapú lény él az ST-univerzumban, még a tárgyas-felvetés sem totálisan elrugaszkodott.
A tudomány mai állása szerint az anyagot NEM semmisítik meg teleportációnál (quantum szinten működő folyamat az "entaglement" kapcsolatot használja ki). Az anyag egyszerűen a másik helyre kerül, mert mindig is ott volt.
A ST-tudomány alapján egy tárgy transzportálása úgy történik, hogy az anyagot energiává alakítják, az továbbítódik (a szóródás miatt van korlátozott távolsága), majd a helyszínen UGYANAZ az anyag/energia visszaalakul anyaggá ernergiaállapotából (az az általános relativitáselmélet sci-fi verzióját használja). A ST-transzportáció ugyanakkor rendelkezik az eddigiek alapján egy Platóni idea-komponenssel is, azaz egy adott anyagcsomó csak "önmagává" alakítható vissza, mássá nem.
Ugyanakkor ez az "önmaga" nem kell hogy az induláskori állapota legyen az objektumnak, annak egy eltárolt mintája alapján is rekonstruálható, afféle Arisztotelész: Metafizika rendszerének alapján, ami szerint egymástól függetlenül létezik Alak és Forma, és ezek kombinációja adja a létező dolgokat.
Az ST-transzportációnak tehát nem sok köze van a tudományhoz, nem is lehet, mert vagy 30 évvel az előtt készült a sorozat, hogy a kapcsolódó jelenségeket egyáltalán megfigyelték volna.

ELLENBEN ha kíváncsi vagy, akkor relativisztikus részecskékkel az anyag igenis megsokszorozható a tudomány szerint. Ezen jelenségnél (szintén quantumszinten) az adott anyagi részecske detektálhatóan egyszerre jelen van két helyen is. Olvastam hogy történtek kísérletek ezen relativisztikus részecskéket kötésbe hozni, eleddig sikertelenül.


9. rész:

A sorozatban jó rész. Nem olyasmi amit "mindenképpen látnod kell", de korrekten megcsinált, viszonylag okos, logikai hibától mentes, érzelmi töltést generál, az ST világának társadalmi berendezkedésére rálátást enged.

Ugyanezt a kérdést eddig Terry Pratchet: A Nap Sötét Oldala c. könyvében láttam legjobban és tömören összefoglalva az Első Szíriai Bank besorolásáról.


10. rész:

Ó, vukik!


11. rész:

Egy klasszikus ST-rész.


12. rész:

Érdekes. Holofedélzetes rész a holofedélzeten kívül, ami egy rossz könyvből csinál jó könyvet.


13. rész:

És ez most le kéne kössön? Vagy könyveljem el ismételten egy harmatgyenge poénért megírt résznek?


14. rész:

Okés, de nincs más mit mondanom, leszámítva hogy az az öltönyutánzat nagyon gáz.


15. rész:

Van ebben az Elsődleges Irányelvben valami amitől olyan lesz mint Asimov Robotika-elvei.

Egy dologban viszont különbséget látok: egy diktátor és egy járvány között a hasonlóság, hogy egy biokörnyezet, egy evolúció termelte ki mendet.
Ellenben egy geofizikai sajátosság szvsz már külső tényező, így, pláne ha segítséget is kérnek, már engedély a bevatkozsra.

Mert csak hogy analógiákat hozzunk mi van ha egy civilizáció kifejlődik egy olyan helyen ahol nincs anyag hogy elhagyhassák a bolygót? Még jobb: mi van ha egy olyan helyen jön létre rövid sorsra kárhoztatott élet, ahol még csak nem is feltételeztük volna a lehetőségét?
Nem volna érdemes megvizsgálni? Megmenteni? Megnézni lesz-e valami belőle ha esélyt kap? Mint az a magyar film, amiben az Ördög egy percnyi életet ad a főszereplőnek hogy rávegyen valakit hogy vállalja át a halálát...


16. rész:

Miért fél a Q a Borgtól?


17. rész:

Miután összefutottak az Aliennel (meglepő. Én csak a 3. évadban vártama Borgot. Talán ők mentették meg a sorozatot)egy merész vágással az ötszáz-akárhányas csillagbázisra mennek.
Az első soriban csak tizenegynehány volt belőlük, itt a másodikban százvalahány - eddig.
Bár persze akadtak olyan anomáliák, mint kisebb sorszámú bázis felhúzása nagyobb sorszámú létezése után, illetve szám helyett névvel ellátott bázisok...

Ejtsünk pár szót a főcímekről.
Az 1. részben kellően rövid volt: űrhajó be, űrhajó ki, kezdés.
Itt túl hosszú, az űrhajó össze-vissza jön és megy azon egyetlen okból hogy legyen idő a teljes stáblistára. Az effektezés silány minőségű, és ahogy látom nem i terveznek javítani rajta. Az első kép koncepcióbeli utalása pedig nem folytatódik a továbbiakban :(


18. rész:

<-- br="" idegen.="" mindenki="" nem=""> Ami sokszor hiányzik nekem, az az élővilág ennél a sorozatnál. Jó néha azt is látni.


19. rész:

Data nem ismeri fel Ms. Troyt. A nagyköveteket soisem viszik a tárolójkba. A rész célközönsége az 50 körüliek.
Hát...


20. rész:

Fel sem tűnt vulkániként micsoda létra nő ez a Suzie Plakson.


21. rész:

A megfigyelő szerepét nem nagyon tudom hova tenni, egyébkébnt pedig a rész messzemenőkig kiszámítható.
Az egyetlen értéke a Datat játszó színész gesztusai a végső összecsapásban.


22. rész:

Tipikus sorozatzáró rész amiben vki mozdulatlanul ülve visszaemlékezik dolgokra. Broáf.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad