A dán lány vs Carol vs Berlinale / Marvel vs DC universe

Szegény "Carol" leszbikus dráma nagyon rosszkor lett kidova a mozikba.
Kicsit lestem is, de nem látom miért nem tettek 2-3 hónapot a kb. ugyanazokra az érzelmekre apelláló A Dán Lány.
Netán mindenki a díjra (Oscar, Golden Globe, Bafta stb.) hajt? Az ugyanis köztudott hogy nagyobb az esélyed a díjátadókhoz (filmes évvégéhez) közelhez kiadott filmeknek mint a moziévad elején vetítetteknek (jó 2-3-szoros esély ha megnézed egy év oscarjait hónapokra kivetítve).

Az amúgy a hírekben emlegetett Berlini filmfesztivál (Berlinare) kapcsán felmerült bennem: jó, jó, ott meg mindenhol mondjuk egy magyar rövidfilm nyer mindenféle díjat. Na és? Tudtommal az önmagában nem jelent pénzt. Mikor fogják fizető közönségnek is megmutatni?
És ha már magyar filmgyártás - mikor fogják nekünk magyaroknak megmutatni? Moziban, tévében, valahol?

Miért nincs hagyománya rövidfilmeket műsorra tűzni egyáltalán? Annyira IZGALMAS műfaj, hiszen a rövid terjedelem miatt egyszerűbb ötletek is beleférnek, vagy egy kísérleti film rámehet pusztán a technikákra, technológiákra - és mivel nem kell 90-180 percig húzni élvezhető marad.

--------

Másik dolog ami eszembe jutott a Marvel közeledő Apocalypse filmje, és a DC Superman vs Batman mozija kapcsán a két univerzum történetei közti különbség, ami a két cég történeteinek fenntarthatóságához vezet.

A DC történetei (most attól függetlenül a filmek milyenre sikerülnek) igazán nem a világ megmentésére irányulnak, hanem az aktuális főgonosz tervezgetéseinek fölgöngyölítésébe (DC - Detective Comics!), és leverésébe.
A Marvel ezzel szemben folyton megváltja a világot. Jó, mostanság viszonylag próbálkoztak kisebb léptékű dolgokkal a Galaxis Őzőiben először, majd jött a Hangya, és most a Deadpoola maga egyszerű történetével de remek rendezésével (igazából már az is nagy szám hogy nem az eredettörténet van a fókuszban hanem a Lány Megmentése).

Ugyanakkor a folyton-összefüggő Marvel Univerzum Filmek egyértelműen haladnakazegyre nagyobb és nagyobb Világvége felé.
Először csak eaz egy szál Magentó volt ott, majd jött a Sötét Főnix, utána a Hidra... Meddig lehet ezt fokozni?

Egy olyan film után amiben ilyen szinten felrobban MINDEN, már nem sokáig lehet fokoznia dolgot. TALÁN lehet még csinálni egy Thanos és a Halál Kesztyűje cuccot, de már az is Epilógusnak fog tűnni.
Nem marad fenyegetés, ha nem dobják be elfogadható megvalósítással Galactust.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad