A magyar filmgyártás filmjei 1 - Az Utolsó Éjszaka (1917)

Mivel is kezdhetnénk ezt a rovatot mint a némafilmek korával?

A wikipédia azt  tippeli, 600 film készülhetett, 555 címet tartanak nyilván, amik közül állítólag 35 maradt fenn archívumban. ám ezekből csak 3 megtekinthető.
MEGJEGYZÉS: Egy német, de magyarul szinkronizált film kapcsán tájékozódtam anno a Magyar Filmarchívumnál, és LEHETETLEN megszerezni tőlük bármit. Tehát ami nincs jelenleg kiadva, az már valószínűleg nem is lesz.

Jelen film nyilvánosan és 100% legálisan elérhető a másik két némafilmmel egyetemben ezen az oldalon. A magyar címen vannak nyilvántartva, de ha vmiért nem úgy működne a lista ahogy elképzelem, a MaNDA - Hungarian National Digital Archive and Film kockáját kell beikszelni hogy megtaláld őket.

Kb. 40 perces alkotás (ezentúl a kb-t lehagyom), és NÉMETÜL készült, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia hivatalos nyelve a NÉMET volt, Magyarország nagyon sokáig nem létezett mint önálló közigazgatási egység (értsd: különálló ország).

A stáblistával indul, ami egy név - egy kép variációban jelenik meg, ami kifejezetten ötletes.

Az olvasásra (még ha tudsz is németül olvasni) nem hagytak sok időt...

A film sebessége helyenként ingadozó, de általánosságban jónak mondható.

Elég nézhető film lenne a némaság ellenére is, ám a szöveg hiányában nem értem miről van szó benne. Mosta nőnek szeretője van, vagy haza akar menni anyácskához Szovjethonba, vagy mi van ... És ez nagyon nagy kár, mert így értelmetlen megnézni.
A katonáknak tartott divatbemutató(?) a kornak betudhatóan gyenge szín, de egyébként tág terekethasznál, sok világítást, és a színészi játékra sem lehet panasz (persze némafilmről van szó).

Sajna mivel a történet nem követhtető a feliratok nélkül, így a film nem értékelhető.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad