Game of Thrones - ki játszik a trónokkal?

Az értelmezése a(z eredeti) címnek adja magát: a trónok harcolnak egymás között, hiszen a Hét Királyság Királyság (még egy ilyen hülye nevet) Nyolc Királyságának Kilenc Trónja (csak hogy bonyolultabb legyen) elvacakol egymással.

Az eredeti felállás, az első részek adta alapvető értelmezés ezt még tovább szűkítette, konkrétan a Lannisterek és a Starkok házaira.

Sajnos hamar kiderült hogy szó nincsen se fantasyról - hiába a sárkányok és a jégzombik -, de még csak politikai drámáról sem. Ez bizony tőzsgyökeres szappanopera mint a Dallas, vagy az Izaura. De ha nem esett volna le már kezdettől, hát láss csodát, még a 6. évadban is kerülnek elő új, láthatólag fontos karakterek, pl. a Greyjoy ház urának testvére, de emlegethetnénk az 5. évadban előkerült uolsót a Nagy Házak közül, a Martelleket. A stáb nyilván elfeledkezett róluk addig - de megjelenésük súlyos problémát vet fel:
- vagy fontosak lesznek, mely esetben az derül ki hogy a sorozat a végtelenségig nyújtható,
- vagy teljesen lényegtelenek lesznek, ami azt mutatja mennyire rosszak, szervezetlenek az írók.
De ott van Daenerys is, akinek soha semmi köze nem volt a Westeros-kontinensen történő dolgokhoz. Az igen-igen jelentős műsorideje ellenére.

Az, ha a végtelenségig nyújtják természetesen azért válik problémává mert azon kívül hogy olyan pornóként szerepel amiről nem kínos másokkal beszélni, elvileg a sokk- és meglepetésfaktorból szándékozna hírnevet fabrikálni. Viszont egy idő után nincs hová fokozni a sokkot, és a dolgok természetszerűleg kiszámíthatóvá válnak - a show igazából már el is ért ide.

--------

Az az igazság hogy annyit mutatta a széria a többi házat a Lannisterek és a Starkok mellett, hogy azok megszűntek főszereplőnek lenni. Akkor nyilván mást kell főszereplőnek nyilvánítanunk - de kiket?

Egyes szereplőket netán?
Hát, tulajdonképpen felfoghatnánk úgy is, csakhogy az alapkoncepció az, hogy millió karakterrel dolgozik a sorozat. Ezeket könnyű annyira szétaprózni, hogy már nem juthat mindegyiknek műsoridő - és ez is megtörtént a 6. évadra. A nemesi Házak felbomlottak, és már egyének szintjén küzdenek a szereplők.

De kik ezek a szereplők?

Teljesen fölösleges lenne elkezdeni lajstromot írni a karakternevekről - bár igazából muszály ha látni akarod a sorozat lényegét, és nem csak bambulsz kifelé a fejedből bármire ami villódzik előtted a Transformers 123-tól a Warcraftig. Ugyanis az írónak szinte nincs stílusa olyan ponyva az egész. A sorozat arra épül hogy követhetetlen mennyiségű szereplőt mozgasson, és ezzel megszédítse a nézőt mint azt az embert akit három tükör közé állítottak be - és az átlagember olyankor ész nélkül pörögni kezd próbálva egyszerre látni magát mindháromban.
Miért? Egyszerűen túl hosszú lenne. A sorozat kb. 22 frakciót vonultatott fel kisebb-nagyobb hangsúllyal, amiből úgy 4 semmisült meg eddig. Pl. Ros a Deresből származó prosti, aki az 1. évadban felment Királyvárba elég szép karriert futott be, a Kistanács emberei közt lelt már kapcsolatokra - hogy aztán levágják. De olyan jelentős számú csoport is eltűnt a színről mint a Vadak, akik kiegyeztek egy letelepedésben a Fal déli oldalán, és semmivel nem motiválhatja őket senki hogy még egyszer hadba szálljanak. Az Őrség is megsemmisült, talán 40 fő áll még a Falon, ami röhely, mintha nem is lennének - de hogy a maradékukra mint önálló frakcióra emlékezzünk, vagy mint Havas John szövetségeseire, az egy kicsit bonyolult ezen a ponton, ezért van némi bizonytalanság a számokban.


De hogyan is viszonyulnak egymáshoz ezek a frakciók pár alkalmi, ideiglenes köteléken kívül, mint pl. Jaemie Lannister és Chrome Trooper futó kapcsolata, ami egy időre úgy látszott megmenti J.L-t a bunkó halálraitélt szerepéből?
Szegény Jaime már egész normálisnak nézett ki, aztán visszaért Cerseihez, megdugta, és azóta sem mutatja annak legkisebb megbánását sem, amivel egy haláraítélt család tagjaként kötelezte el magát...

-------------

Nos, mielőtt belemegyünk ki mint merre hogy, ejtsünk szót a Jóslatokról. A Jóslatok a sorozat szerves részét képezik egyének életéről és haláláról, ugyanis rendre valóra válnak.
Ez viszont erősen csökkenti a meglepetés lehetőségét, illetve rendkívül sok munkát kell adjon a készítőknek.
Nem kevesebb mint 8 még élő karakter halálát jósolták meg (oké, ebből Ser Jorah csak beteg, és kétféle gyógymódot is lebegtet a széria), valamint egy lukas garast sem adnék Robin Arryn életéért. És ha hozzávesszük a Starkok farkasait (a farkas sorsa elvileg jelzi a gazdája sorsát), akkor Sansának is meg kell halnia. Igazából nem tudni miért van még életben, ahogy Theon Greyjoy sem - mindketten játszttak és vesztettek, az 5. évad végi ugrásuk a várfalról tökéletes lezárása lett volna a történetüknek öngyilkossággal.

No, most hogy ezen túlvagyunk tegyük fel a kédést: honnan származhat Hatalom az uralkodáshoz? Már amennyiben a Vastrón még játszik bármilyen szerepet a nemlétező történetben, a showban, ami képtelen megtartani a színészeit.
Így Daario Naharisnak, Daenerys egyik kapitányának már második alakítója van, a Háromszemű Holló is a második színészt fogyasztja, de a Hegy már a harmadik arcát fordítja felénk. És a 6. évadban úgy "hullanak" a karakterek mintha a színészek minél előbb távozni akarnának a sorozatból

Amire amúgy minden okuk megvan, lévén a sorozat átment Lostba. Időutazás,alternatív idősíkok - és még valami amire lentebb rátérek.

Előtte azonban elevenítsük fel a Varys által mondott példabeszédet/rejtvényt:
"Egy harcos áll egy körben, körülötte egy király, egy gazdag ember és egy pap. Mind győzködi a harcost hogy ölje meg a másik kettőt. Ki marad életben?"

Nos, a királyok mondhatni politikusok. Kiegyezni, egyensúlyozni frakciók között.
Azonban egyetlen király/szereplő sem hajlik a diplomációra - a Tyrelleken kívül, de azok se sokra mentek vele -, mindenki már az 1. évadban kardot húzott.
Tehát a királynál nincsen a hatalom.

Netán a pénz jelentené a hatalmat? Hát, az mostanra elfogyott az egész birodalomban. Senkinek nincs pénze se sereget állítani, de már a hiteleiket sem tudják fizetni. Még a Lannisterek is tökig el vannak adósodva, ugyanis 3 évvel a 4. évad előtt (az 1. évad kb. 1 sorozatbeni évvel játszódik a 4. évad előtt, bár az időmérés teljesen inkonzisztens a sorozatban, egyesek képesek egy évtizedet öregedni míg másoknál csak hetek telnek el) kimerült az utolsó aranybányájuk is.
Az utolsó akinek pénze volt Stannis Baratheon volt, az egyetlen akinek még hajlandó volt a Vasbankegy nagyobb összeget kiutalni. Hadseregre.
Tehát a pénzben nincs hatalom.

Akkor talán a seregek? Stannisnak volt utoljára serege, minden sereg megsemmisült az Öt Király Háborújában. És az utolsó sereget ami létezett már teljes egészében kölcsönből húzták fel, tehát kijelenthetjük:
a példázat harcosánál sincsen a hatalom.

Mink maradt?
Hát a vallás. A "Trónok" harcában ugyanis többé egyáltalán nem vesznek részt "Trónok", helyette vallásháború dúl.
A "harcoló" felek már csak a vallások támogatását élvezhetik. Ezzel pedig sok baj van.

----------

Először is a Lost is abba bukott bele hogy arra futott ki az utolsó évad hogy vagy hiszel Istenben, vagy a Szigetnek nincs értelme, csak van rajta egy természeti erőforrás,és értelmetlen volt egymás leöldöklése. És mi sem bizonyítja jobban mire szavaztak a nézők - azaz úgy általában mindenki - mint hogy a sorozatra ma már senki nem emlékszik szívesen.

Másodszor a baj a vallással, hogy nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. Ha meg is ölnék a sorozatban a Vörös Papnőt, vagy a Főverebet, és így tovább - számítana az valamit? A vallás olyan kórság ami beeszi magát az elmébe, ott rákként megfertőz mindent, és csak nagyon nehezen lehet kiűzni. És addig sokan meghalnak.

A vallás olyan dolog ami mindent elvesz, de semmit nem ad cserébe. És nem elég a fejét levágni, a szétágazó gyökereket kell mind kiírtani hogy megszabadulj tőle. Kiversz egy követ a templomból, és egy másikat raknak a helyére. A vallás az olyan.

Hogyan is néznek ki pedig a Trónok Harca vallásai?
- Valar Morgulisról jobb nem is beszélni, az maga a Halál
- a Vízbefúlt Isten kultusza vízbefolytja a hitetleneket
- a Fény Istenének kultusza elégeti a hitetleneket
- Hetek kultusza halálra kínozza a híveket, és mindenkit zsarolással tart a markában
- a Fák Kultusza pedig egy rakás mágiázó korcs.

És ez az amit még fel tudott mutatni a sorozat alternatívaként: a mágiát. Csakhogy egyúttal azt is kijelentette a mágiáról, hogy azzal uralkodni helytelen, ha olyan ülne a Vastrónon aki azt műveli, annál elképzelni sem lehetne rosszabbat.

Marad tehát a vallás - de melyik? Bár voltaképpen mindegy - a vallások háborújában bárki győz, mind veszítünk. Különösen az ateisták mint Tyrion, Bron, vagy Davos.

------------

De ennyi lenne? Honnan kerültek elő a vallások? Van-e valaki aki a háttérben minden eseményt előidézett?

És van. A Házak minden főbb döntését két alak befolyásolta:
Varys, és Kisujj.

Varys képviselné a Rendet,  míg Kisujj a Káoszt.
Kisujj magányos törtető, aki mindent magának akar - de kicsoda Varys?
Varys, és az ő Verebei, amik ott suttognak mindenki fülébe.
Verebek...
A Főveréb...
Bizony, Varys ezek szerint egy vallás elkötelezett tagja.

De kik azok a Verebek? Esetleg felfedezhető valami kapcsolat köztük és a valóságban létező vallások között?
Szerintem igen.

Előrebocsátom hogy felejtsük el a Ragnarok-hipotézis, miszerint a széria annak újrajátszása lenne. Miért?
A Fal miatt.
A Ragnarök, másnéven "Az Istenek Alkonya" annak eposzban megírt története (meséje!) hogyan haltak meg az Ősi Istenek mint Odin és a többi germán/skandináv (norse) istenség, mikor Surt a tűzóriás és a jégóriások, Loki vezetésével és Hel lelkeivel (Loki lánya, illetve a dicstelen halált haltak alvilágának neve) megtámadták a többi világot. A történetben megmarad pár dolog a régi világból, de az új világ már az Emberek Kora, amit északról védelmez A Fal, amit rablók és más törvényenkívüliek laknak (és van egy sárkány is).

Szóval a Ragnarok legendájában A Fal csak a Ragnarok UTÁN építtetett, így nincs okunk törődni azzal mi volt előtte.

Szóval, mik is Westeros világának vallásai?
- Valar Morgulis egy mondhatni kakukktojás, de végülis egy másik kontinens országának vallása (Bravos).
- ott vannak a Régi Istenek, azaz a Fák Istenei. Erről a Biblia úgy ír: "Mert a népek bálványai csupa hiábavalóság, hiszen az erdő fájából vágják azt; ács-mester kezei készítik bárddal." - tehát a pogányok Ősi istenei. Miért pont a Biblia? Figyeld a tendenciát!
- a Fény Ura. Fény, és Úr, vallási gyakorlatát tekintve pedig eretnekeknek máglyán való elégetése. Beugrik neked is a kereszténység? És ha azt mondom, feltámadás? A sorozat véleménye róluk azonban hogy hamis vallás, csak a mágia valós benne, az isten nem (l. Aria szavait a Lobogó Nélküli Testvériségnél, vagy ahogy a Vörös Papnő folyton megszívja). "Az éj sötét és teli van iszonyattal" - a Vörös Papnőnél pedig kevés iszonyatosabb dolog van abban a sötétségben. Ha pedig a sorozat valamit "iszonyatos"-nak bélyegez, azt nyilván nem promótálja.
- a Vízbefúlt Isten: a tévé-verzióból (ami mind jobban eltér a könyvváltozattól, így arra itt nem érdemes hivatkozni) nem sok derül ki erről, de ha feltételezzük hogy minden GoT-vallás megfeleltethető egyiknek a judeokeresztény vallások közül, akkor ez az iszlám kell legyen. Az iszlám, ami a tengeren kellett átkeljen Európába, de sosem tudta igazán megvetni ott a lábát, mondhatni "vízbe fúlt".
- és végül maradnak a Hetek, avagy az Új Vallás. Bár elvileg hét istenség, ezek egy testületként jelennek meg mindig, azaz lehet szó egyetlen istenségről, aminek a száma a hét. Ezenkívül pedig odáig van Isten Törvényeiért. És a szimbóluma... A szimbóluma érdekes változáson ment át az évadok során:


És a Verebek nem csak a Főveréb Harcos Hit-rendjét jelentik. Akik egyébként a "zelóták" egyetlen szóval, ami zsidó szekta volt, ami az ókori római birodalom elleni fegyveres felkelést képviselő tagozata volt.
Nos, ezek a Verebek Varyssal már bevették magukat Daenerys köreibe (akit hivatalosan a Fény Ura támogat), de Cersei is felbérelt belőlük (akik Varyst a fővárosban látták el információval).

Varys tehát nem egyszemélyi ellenlábasa a kisujj teremtette káosznak, hanem egyben a Hetek, azaz a zsidók képviselője is. Akik mindenképpen nyernek:
- ha Daenerys elfoglalja Westerost (egyesítve a másik kontinenssel), összeházasodva Havas Johnnal, tanácsadójaként Tyrionnal, bajnokaként Bryennel, Varyson keresztül a hatalmat a Verebek gyakorolnák titokban
- ha Cersei le is veri a Harcos Rendet, az ő hírszerzése is a Verebekből áll. Persze Cerseiről megjövendőlték hogy meg fog halni...
- ha egyikük sem győz, akkor pedig a Főveréb marad hatalmon (még ha a Vastrónra nem is ül fel).


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad