Hozzáadott érték? - Meg a seggem!

Azt írta az újság....


Azt írta, azért kapnak a németet magasabb fizetést, mert "náluk magasabb a hozzáadott érték".
De mi a fasz az a "hozzáadott érték", és hogyan adták azt hozzá? Külön kitérve rá hogy a cikk nagyárúház-pénztárosok fizetését vette kiindulási pontnak!
Vegyük azt mi is.

Mit is csinál egy német Auchan/Tesco/Penny/Aldi/Bármi-pénztáros, és mit is csinál egy agyar?
Kérem, mindkettő azt csinálja, hogy UGYANAZON árúkat UGYANAZON AZ ÁRON eladja UGYANANNYI vásárlónak. Mármint beüti a kasszába, oszt jónapot.

De akkor honnan lett neki "több hozzáadott értéke" ha egyszer HÓT UGYANAZT csinálja HÓT UGYANANNYISZOR, HÓT UGYANANNYI idő alatt?

Az első lehetőség, ami amúgy elég valószínű, hogy SZART SE ADOTT HOZZÁ többet mint agyar/román/etióp kollégája, egyszerűen azért kap több pénzt, mert pl. Németországban több pénz van.

A másik lehetőség érdekesebb: lehetséges hogy - példa szerint - Németországban drágább élelmiszereket (és hasonlókat, pl. mosogatószert) ad el a német pénztáros.
De hogyan történhet ez meg?

Hát úgy, hogy a német munkás mondjuk nem fogpiszkálót gyárt, hanemm ondjuk atomerőművet. Na OTT van egy hozzáadott érték. Így a Német Munkásnak több pénze lesz amit elkölthet, de persze ő is csak egyetlen ember, ő sem fogyaszt alapvetően többet egy agyarnál. Ezért - mivel több pénze van -, drágább kaját vesz, így keletkezik a német pénztárosnál magasabb bevétel.
De keletkezett-e magasabb "hozzáadott érték"? EGY NAGY FASZT! Hacsak nem pénz = érték, akinek meg nincs pénze az dögöljön meg.

Mi az eredménye ennek a fajta "gondolkodásnak"?
Az, hogy a pénz pénzt termel, a pénz exponenciálisan felhalmozódik, ahol meg a kiindulási pillanatban nem volt pénz, az mind kipusztul. Mert ahol volt pénz az indulásnál (pl. Németország) ott az emberek sokat költenek, lesz magas szintű oktatás, ami miatt kitalálnak még fejlettebb dolgokat, azokat meg is tudják valósítani (mert van pénz), így még több Hozzáadott Értéket termelnek azon a területen,így azon a területen mindenkinek még több pénze lesz, ami miatt a kiinduláskor csóró területen (pl. agyarok) rossz lesz az oktatás, emiatt nem találnak ki semmi, ezért hiányzik a Hozzáadott Érték, emiatt még kevesebb lesz a  pénz mint volt!

És ez nem vmi üzleti világbeli Piaci Verseny lesz, ez konkrétan földrajzi tájak kihalását, töümeges éhhalált, és alapvető ágazatok kihalását fogja okozni - pl. az élelmiszerpiacban csakis negatív Hozzáadott Érték létezik. Nincs olyan gazdaság a Földön ami képes lenne piaci alapon működni, mindegyiket állami támogatásból pótolják ki hogy ne csődöljön be azonnal.

Ez az egész "Hozzáadott Érték" marhaság csakis a Tőkefelhalmozás csilivili köntösbe öltöztetése, márpedig minden pénzrendszer két Alapvető Ellensége a tőkefelhalmozás (olyan tőke ami elköltetlenül halmozódik - jelen esetben nem jut ki Németországból), és a hiperinfláció (mivel az inflációt %-ban mérik, mindneképpen eljön egy olyan pillanat - szó szerint pillanat - amikor ami ma 100 forintba kerül holnap egymilliárdba).

----------------

És megint mi okozza a problémát? A nemzetieskedés. Ahelyett hogy egységes EU-ként működne az EU, nemzetállamok egymást gyűlölő papírszövetsége, amiben a gazdagoknak és a hatalmasoknak megint elment az eszük.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad