Ismerjük meg a Trónok Harcát 29

Tipp: a becstelenek jó hadvezérek. Szeretnek életben maradni ugyanis.

Tipp: ha kitalált nyelven röfögnek a szereplőid mindig használj feliratot.

Kényszerhelyzetben aktiválódó/elnyert mágikus képesség: fantasy klisé.

Ah, a Vörös Esküvő.. Klisé klisé hátán. Ráadásul UNALMAS.
Az átvert, és igen önző NPC jól átveri aki átverte - klisé.
A Starkok a "jófiúk" az egész sorozatban, és Grrartin azt képzeli ha nem mindig a jófiúk nyernek minden egyes pillanatban akkor már megdönt egy fantasy klisét? Ez csak a műveletlenségét bizonyítja.
Igazából a fantasy annyira populáris műfaj hogy nehéz a kliséit megdöntögetni. Persze nem lehetetlen. Terry Pratchetnek sikerült. Neil Gaimannak is sikerült alkalomadtán (l. pl. a Hó, Tükör, Almák c. novellát). A nyavajás Disneynek is sikerült ha megnézzük mostanság a filmjeit (pl. Demona, Hófehér és a Vadász stb. A Dreamworksnek is sikerült a Shrekkben. Raoul Reniernek (alias Kornya Zsolt) is sikerült Az Asszony és az Orkban. Daniel P. Campbellnek (alias Cseres Zsolt) is sikerült a Siratóénekben. De számolatlan a fantasy klisé.

Fantasy klisé pl. a Legkisebb (Fattyú) Fiú elnyeri a királyságot. Ha Havas győz, vagy valahogy Gendry keveredne a trónra.
Fantasy klisé ha az Okos Királylány nyeri el a királyságot (Daenerys).
Fantasy klisé ha a szörnyek (a Mások) győznek.
Fantasy klisé ha a gonosz varázsló (Melisandr) győz.
Fantasy klisé ha a lázadozó, fiús természetű hercegnő visszatér és kardjával bosszút áll.
Fantasy klisé ha a mindenki által lenézett kis gnóm visz mindent (Tyrion).
Fantasy klisé ha a varázsló látomásai/varázslata menti meg a királyságot (Brandon). Netánha az ősi tekercsekben rejtőző tudás teszi ugyanezt (Sam).
Fantasy klisé ha a valójában-jó-csak-gonosz-család-tagja dicső harcos menti meg a napot és a királyságot (Jaemie).
Fantasy klisé ha a Törvényes Király nagy csatározások révén végül elfoglalja a trónt, és minden megy tovább (Stanis).
Fantasy- és szappanopera- és királydráma klisé ha a Gonosz de Hatalmas királynő kerül a trónra, és leszámol minden ellenségével, majd vasökle alatt persze felvirágzik a királyság. Vagy csak olyanerős marad mint az alattvalók hiszik.
Fantasy klisé, bár nem túl gyakori, ha mindenki kinyírja egymást, és az alig említett, kivárásra játszó sokadik-ház tagja foglalja el a trónt (elsődleges jelölt egy Frey, de egy Greyjoy is elképzelhető).
Fantasy klisé ha a Királyság minden Háza lemészárolja egymást, a maradékot lemészárolják a szörnyek (a Mások), és végül a természetközeli Szabad Nép (alias Vadak) marad végül csak életben.
Fantasy klisé az is, ha a királyság el van foglalva nyakig az intrikákkal és belháborúval, és végül a Fal becsülettel helytáll és akár az utolsó ember árán is, de megmenti a Birodalmat.

Szóval temérdek a fantasy klisé, amiket elkerülni roppant nehéz. És Grrartin NEM elég jó író hozzá hogy elkerülje őket.

Egy klisétlenség mégis van. Nem klisétörés, de azért ahol megérdemli, ott megadjuk a pontot: bár voltak ott egész jóképű lánykák is, de az a menyasszony tényleg szép. Már ha vki kedveli a katalgus-lányokat. Részemről Marie.


De a dolog legnagyobb baja hogy versengenie kell. Lehetne meglepetés hogy Walder Frey áruló - csakhogy annak is festették le kezdettől. Semmiféle hűség nincs a túlélésen kívül az "Elkésett" Walder Freyben.
Másik lehetőség a meglepetésre az erőszak-faktor lenne, és itt akad komoly versenytársa. Mégpedig a Megkínzott Theon Greyjoy személyében. A fickót egy évadon keresztül kínozták fizikailag és mentálisan, részenként 10-20 percen keresztül. Ehhez képest egy leszúrt terhes nő, amit a Bibliában a zsidók folyton csináltak amúgyis, tehát keresztény országban semmiféle kifogás nem lehet ellene - szóval az semmi.
Szóval ez egy rakás trágya.

A legnagyobb szívfájdalmam mégis valami más. Az, hogy sosem mondták meg, mi Rob farkasának a neve. Talán kicsiségnek hangzik, de szerintem meg fontosak a részletek.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad