Így lett volna jó történet a Trónok Harca

A Trónok Harca jelen állapotában szar. A könyveket be se fogják fejezni. Fő nézői kifogás: semmibe menő karakterek.
A Walking Dead (Járkáló Halottak) is szar. Fő nézői kifogás: formula szinten ismétlődő történet, ami teli van üresjárattal. Azaz a történet újra meg újra megismétli önmagát, csak egyre tovább tart neki.
Sztár Vársz: a Disney egyenesen-DVD-re-szar-olcsó-folytatások épp elé gond, de a legfőbb nézői kifogás: koppintják az eredeti trilógiát, a karakterek egydimenziósak és a semmiben lógnak, és a felvetett témák nem vezetnek sehova, mert nincs terv minek hová kéne elérni, a rendezők meg szarnak egymásra.

Nos, a Csillagok Háborgását úgy tűnik már semmi nem mentheti meg azon kívül hogy eltüzeljük a Legújabb Trilógiát És Társult Filmeket.
A Walking Deadet meg eleve nem néztem. Ha farmos-szektás üldögélést akarok, megnézem újra a Szekta c. egyévados sorozatot, ha ilyen gengszteres marhaságot arra van száz sorozat és film a Mad Maxektől a Menekülés New Yorkbólon át, a Kemény Zsarukig ezerszám. Zombikra is találni megoldást, kedzve az Ash vs Evil Deaddel, hogy valami frisset mondjak. De nyilván el kéne dönteni mit akarnak a sorozattal azon kívül hogy pénzt, újítani, és legfeljebb 3 évadon belül lezárni. Ha meg nem csinálnak vele semmit, akkora köv. évad legyen az utolsó, és a tetőpont hogy Nathant megölik. Vagy Nathan legyőzi a zombikat. Nekem mindegy.



DE. A Trónok Harca is itt van még, és most már az is menthetetlen. DE annál tudom hogy lehetett volna klasszikus belőle. Sokat nem is kell változtatni rajta.

Egy ilyen ötleteléshez vegyük számba, mik a sorozat alapvetései. Ezek:
- Westeros sorsa van a középpontban
- a Hét Királyság Királyságainak konfliktusa adja a cselekményt
- "összetörni a kereket" egy értelmes alapvetés
- ez a TÓRONOK harca, vagy harc a trónért, tehát a cselekmény arra irányul hogy megszerezzék a trónt
- "senki sincs biztonságban": itt hibázott legnagyobbat a sorozat, és "a nézők szeretik a színészt, tehát él" alapon elrontották a történetet
- Westeros saját királyságain kívül ott van még a Jégkirály, a Tűz Kultusza, valamint nem-Rohan Lovasnépe

Észrevétel:
- a Trón nem része a Keréknek, tehát nem kell demokráciát bevezetni
- a Trón nem jelenti magát a Vastrónt, hanem a Birodalmat/Országot, tehát ha kényelmes, elfüstölhetem. Ez pusztán attól függ, mivel áll elő az író.

Arra az alapvetésre koncentrálnék, hogy "össze kell törni a Kereket". Miért? Mert MINDENKI seggfej. Nem személy szerint, hanem minden URALKODÓHÁZ. Aki tehát a Trónt akarja, AZ MEGHAL, mert seggfej.

Az hal meg aki elveszítette a játszmát, és emiatt a halála VÉGLEGES.
Kiknek kellett tehát meghalniuk, akik mégis élnek? Egyébként elárulom elöljáróban, ők a névleges haláluk óta NEM TETTEK SEMMIT ami befolyásolta volna a történteket.
Tehát, kiknek kellett volna meghalnia?

1) Havas János. Mr. Snow NEM szabadott volna feltámadjon. A naív fiú elment a Falra, egyesítette az emberiséget azzal hogy áthozta a Falon a Szabad Nép maradékát, aztán a saját emberei felkoncolták, mert nem bírták az überliberális hozzáállását. A Varjak meg jól megdöglenek, mert a Jégember jön, és simán elsöpri őket Őrült Boltonnal egyetemben.
2) Merthogy Bolton NEM halt volna meg. Aki meghalt volna, az Bűzös, és Sansa Stark, akik elveszítve abszolúte mindent ténylegesen öngyilkosságot követtek volna el mikor leugrottak a várfalról. Ezzel pedig megfosztották a Boltonokat a Trón Ígéretétől, lévén Sansa gyermeke biztosította volna igényüket és pozíciójukat.
3) a Tűz Papnője meghalt. Megölte a Hagymalovag, aki aztán elkotródott a faszba. A Tűz Kultusza NEM bukkan fel a tengeren túlon Daenerys oldalán.
4) Gendryt vissza kell hozni, és meg kell ölni. Mondjuk mutathatnák hogy éhenhalt a ladikjában, miközben valaki megtalálja, vagy ilyesmi. Mondjuk találja meg a Hagymalovag, hogy teljes legyen a kudarca.
5) Arya is kibaszottul megdöglik mikor levadássza a Waif.
6) Aryáról szólva: Daenerys épp jókor toppan be legyakni a Melegeket... Bocs: Másokat. De mikor épp győzelmét ünnepelné, megjelenik az Arya arcát viselő Waif, és kinyírja. Miért? Mert Dénáros egy irtóztató nagy seggfej, ÉS RÉSZE A KERÉKNEK (lévén Westeros egyik nagy házának tagja).

Viszont ha minden ház minden képviselőjét megöljük, ki "ül a trónra", ki a "játszma" nyertese?
Olyan karaker kell, aki megfelel az alábbiaknak:
- a nép elfogadja ha beiktatják, tehát nem lehet akárki
- nem lehet szörny, és nem lehet halott, azaz semmi sárkány, semmi zombi, semmi nekromancia
- nem lehet része A Keréknek.
Ez utóbbi jelenti a kulcsproblémát, nemigaz? Úgy kell része legyen a nemesi házaknak és/vagy a vallásoknak, hogy egyiket sem képviseli. Ha ugyanis nem a Háza/Vallása/Önös érdeke határozza meg a karakter cselekedeteit, akkor nem a Kerék része, ami maga alá temeti az embereket.

De van-e ilyen karakter?

És van. Egy ilyen karakter van. Aki azt mondja: "Óh, az eskü. Bonyolult dolog azaz eskü. Mi van ha a királyod őrült és kegyetlen? Ha engedelmeskedsz a királyodnak, elárulod az országot, de ha az ország érdekében cselekszel, elárulod a királyodat. A végén, előbb-utóbb mindenképp megszeged az esküdet".

Igen, ez a karakter Jamie Lannister. Saját értékrendjéhez mindig hű, de saját értékrendje komplex, nem egyirányú.
Akad hozzá királynő is: Bríenne, a Szépség, aki szintén becsületkódexel van megáldva, de annyiszor cserélt gazdát hogy igazán nem kötődik egyik Tengelyhez sem a Keréken. Ráadásul nő, még ráadásul egy kisnemesi család sarja, azaz annyira közel van a közemberséghez hogy közelebb már nem is lehetne a franchise keretei között.
Aki pedig még kell, az valaki, aki ismét saját becsületkódexe alapján tesz jót végeredményben, és lelkesen vetné bele magát az államigazgatás technikai részleteibe. Bezony, Tyrion Lannister lenne az ország első embere, a Király Tanácsadója. Már csinálta, jó volt benne, és még élvezi is. És ezúttal az aktuális uralkodó nem fogja kidobni.

Ja, és mi lenne Varysszal és Kisujjal? Természetesen mindkét illuminátus gazember megdöglene ahogy azt kell.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad