Mitől volt jó - Slider s01e01

Íme első szereplőnk. Quinn, az Őrült Tudós, aki egyúttal nerd is, a szülei pincéjében lakik (mert amerikai), és általánosságban lúzer:


Yep, found footage-el kezdünk. Ami kb. olyan minőségben tolja mint az Interaktív Film Számítógépes KalandJátékok, pl. 7th Guest, Phantasmagoria 1-2, Bad Mojo és társaik.

Második szereplőnk Ifjú Zseni egyetemi tanára, ki kicsit belemorcult már hivatásába. Sajnos, ám nyilvánvalóan viszont kutatónak elmenni már nem volt meg a tehetsége. Lehetne még hogy nagy volt benne a tudás átadásának vágya, de ez egyfelől nem jelenik meg, másfelől mivel a tanítvány (az Őrült Tudós, civil nevén Quinn) okosabb nála, ha nem is műveltebb, hát nem jelenhet meg a sorozatban.






Igen, őkelme volt Gimli a Gyűrűk Urában, többek közt. Itt szvsz útáltam, és középszerű teljesítményt nyújtott egy középszerű sorozatban, ahonnan végül csúnyán ki is dobták, szóval nem tudom hogy csinált magának nevet, de csinált.

Harmadik, és még mindig szervesen a történetbe épülő karakterünk Sabrina Loyd alakítása. A hölgyemény nagyon jól indult, de kavarni kezdett egy stábtaggal, amire beszóltak neki, amit nem volt képes kezelni, ezért kidobták:


Szerepe szerintő szerelmes Quinnbe, aki ezt nem veszi észre. Valamint érettségivel sem rendelkező bolti eladó, aki ezerrel benne van az ilyen New Age és AlternatívTudományok cuccokban, amik hát... a valóságban nem akarnak működni, és ma már a nagyközönség is tudja ezt,így ez a vonal tökéletesen elavult, bár anno lett volna létjogosultsága, mivel más világegyetemekben a természeti törvények lehetővé tehetik hogy amiket összehisz létezzenek - sajnos sosem oldott meg semmit, sőt, bajba keverte magát folyamatosan, szóval szar egy karaktervolt,. örültem mikor kiírták.  Pláne hogy a maga módján aranyos meg dögös, de aki a helyére jött, az erőteljesebb volt, nem kicsit. De ne szaladjunk ennyire előre.

A technológiai kérdésekkel is eléggé hadilábon áll a sorozat.
Adott ebben a részben hogy az átjárót egy igencsak masszív gépezet nyitja meg. Amin Quinn átküld tárgyakat, majd miután csinál egy "időzítőt", a tárgyak visszatérnek. Mitől? Az időzítő nincs a tárgyakkal a folyamat során, meg különben is, az a kütyü csak a kaput nyitja meg újra - mi löki vissza a tárgyakat (és a macskát)?

Mindenesetre végül maga is átlép, és íme az első új világ:
- globális lehűlés van felmelegedés helyett
- a zöldön tilos átmenni, a piros a szabad jelzés
- a CD mint találmány befuccsolt
- JFK-t nem lőtték le (híres merénylet volt, és még a sorozat idején is NÉV volt Kennedy elnök)
- mexikó illegális USA bevándorlókkal küzd (a valóságban pont fordítva van)
- Elvis él
- nem nyikorog a kertkapu (visszatérő gag)
- Quinn anyja összejött a kertésszel és terhes

Odahaza kiderül viszont hogy nem csak őő ment át, de valami át is jött: A Másik Quinn. Legalábbis EGY másik Quinn, de visszatérő elem lesz, így indokolt A-ként utalni rá. Meg is oldja a "mi" Quinnünknek a kapuegyenletet. Ezen Másik Quinn agresszívabban éli az életét. Vélhetőleg gondolkodás nélkül átlépett a saját kapuján, és jól elveszett a lehet hogy végtelen számú világok közt.

No, de a 30. perc környékén feltűnik a kezdőcsapat negyedik tagja is, egy énekes, aki véletlenül keveredik majd a dolgokba. Esetleg beugorhat hogy ő és az egykori bandája egy kifacsart Michael Jackson / Jackson Five történet.

Persze a próbaúton beüt a crach, mégpedig egy kikerülhetetlen tornádó képében, így barátaink el is vesznek a világok közt - landolnak az oroszok uralta USA-ban. Ez a '90-ben születetteknek már  nem sokat mondott, de a korábbiak még éltek a Hidegháború, és az atombombák árnyékában, ezért ez nekik alap volt.

Nos, mindenesetre a nagy újítása a sorozatnak az átívelő történet volt. Végül nem lett más belőlemint ígéret, és a karakterek állandósága, de akkor is: nem sima antológiasorozat volt, mint egy Meséka Kriptából, Alkonyzóna, vagy akár Star Trek, ahol semmi hatása nem volt egyik résznek a másikra, még ha a karakterek állandóak is voltak. Még a szintén ekkoriban indult X-akták is csak "egy újabb eset minden héten" sorozatnak nézett ki.
Más kérdés mi lett belőle.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad