Az Idő Kereke 1/2

 11. fejezet

Most már úgy tényleg jó volna tudni legalább ki melyik oldalon van, melyik csoportnak mik az alapvető céljai, feladatai a világban, ilyesmi. Ehelyett nagy lófaszt tudunk.
Vannak az aes-sedai-ok, azokból is a vörösek és a feketék. Vannak a Fény Gyermekei (röviden a Gyermekek). Van a Sárkány, vagy legalábbis akik a Sárkánynak mondják magukat. Vannak az árnybarátok - de még róluk se tudjuk mi a fennforgás velük, a Sárkány miatt. A prológusban Sárkány-koma a Fénny ügynöke volt, most a Sötét Úré. Vagy csak az emberek fognak rá megint minden rossza a Sátánra, és akit a főtörténetben Sátánnak hisznek, az a Teremtő? És ugyan álmokban feltűnik Sötét Úr/Borzalom/Sátán, de honnan tudjuk e nagy kavarodásban ő-e az, vagy csak valaki szórakozik a nevében? És miért nem látunk hasonlót Mr. Fénytől? És amúgy Mr. Sötét Úr nem nő kellene legyen?

Egyébként az író is elvesztette a saját fonalát, ha megnézzük Hyam Kinch figuráját :D No milyen messze is van az a gázló/átkelő, és ha ott feltűnősködtek fél napig a szekerén a fiúk, miért is nem emlékszik rájuk?

14. fejezet:
 
Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a ~főszereplők kétharmada egyszerűen elveszett, elfeledkezett róluk az író.
Vagy a szerkesztői munka lett pocsék, és nem rendezték át kellően a fejezetsorrendet.
Nem igazán mondanám főszereplőnek a fő szereplőket. Igaz hogy ezzel a kb. 10 karakterrel töltjük az időt, de ettől nem lesznek főszereplők. Ugyanez a probléma a Narnia-regényekkel is. A POV-karakterek NEM a főszereplők, ettől lesz unalmas. A Narniában a főszereplő ugyanis Aztlan. A POV-karakterek környezetében történnek a dolgok, de nem velük történnek, és nincsenek is kihatással az eseményekre. Az a helyzet, ha kiíránánk őket a történetből, akkor sem változna semmi, nem lenne a dolognak hatása a történetre!
Ugyanez van itt is. Mennek előre százoldalakon keresztül, de a nagy eleve-elrendeltetettségben, istenségek bábjaiként. A főszereplő a két(?) istenség.
Már HA van két istenség, mert szerintem Az Igazság Kardjából lopta a Sötét Urat. Nos, lehet inkább az lopta tőle, lévén 4 évvel később jelent meg, de akkor újabb keresztény mitológiai elemmel sikerült összerondítani Tolkient. Ahol a Sötét Úr ... oké, bukott angyal volt, de nem volt a halál, a túlvilág (ti. a Pokol) ura mint itt. Az Igazság Kardjában meg nemcsak hogy a túlvilág ura volt a Sötét Úr, de egyértelműen és kétségtelenül nem volt jó ellenpárja már - itt meg legalábbis kétséges hogy van-e neki.
Hogy fejlődnek egymásből az írások, hát nem érdekes?

25. fejezet:

Komolyan volt olyan olvasó, akit meglepett a Fain/Gollam/őrült koldús/kereskedő Nagy Leleplezés?

29. fejezet:

Ez után próbáld bemesélni nekem hogy ezt nem egykötetesre tervezték, és így-úgy előre meg volt tervezve a sztori!


VÉGE (31. fejezet, összesen kb. 1,000 oldal az 1-2 kötetek)

Hupsz, kinyírtuk a főellenséget. Most mit fogunk csinálni a következő 14 kötetben?

Ja: van az én kiadásomban egy szószedet. Egyfelől tök fölösleges elolvasni, másfelől ha hiteles is, akkor nem ezé a köteté, hanem az egész sorozaté, azaz spoiler, meg mindenféle olyan állításokat tesz, amikről egyelőre nem tudhatunk - vagy eleve nem is igazak. Szerintem hanyagoljuk.

Ez így önmagában 3/10. Nem kifejezetten olvashatatlan, de önmagában biztos nem áll meg. Komoly expozícióhiányom van. Legnagyobb baj hogy nem tudni ki kicsoda, és emiatt elképzelésünk sem lehet hogyan viszonyul a többiekhez.
Azt mondjuk lehet már feltételezni hogy az álom-Sátán az igazi Sátán (mert egyszer az álomban Sátánnak nevezi magát vagy ilyesmi), különösen ha belevesszük hogy az író elég nyilvánvalóan nem egy tehetség.
Ez viszont azt is jelenti, hogy az egész Idő Kereke-világ keresztény, akik keresztény kultúra miatt minden rossza Mr. Sátánra szeretnek kenni, ha úgy volt, ha nem, ezért totál megbízhatatlanok.
Az egész jin-jang szimbólum, meg Világkerék-blabla miatt meg nem lehet tudni kicsoda Mr. Sátán, és létezik-e Mr. Isten. Sőt, a végén a találkozás miatt gyaníthatjuk, hogy Mr. Sátán NEM azonos a Sötét Úrral, csak valami őrült hatalmú ősi gonosz varázsló, vagy mi. És lehet nincs is Fény, meg Sötétség, hanem azok egy erő de tényleg.
És akkor ott van még az is, hogy akkor most horcruxokra fognak vadászni? Mer'hogy a vége ugye az, hogy A Világ Szemét megtalálják, felszámolják, ezzel "ütnek" egyet Mr. Sátánon, de az Idő Szeme ugyanakkor a Mr. Sátán fogva tartó 7 Pecsét 
 

egyike is volt, tehát adja magát, hogy a többi hatot is meg kell találni és meg fogják semmisíteni, ezzel győzve le végleg Mr. Sátánt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad