Az Idő Kereke és más befejezetlen művek

 Ez a poszt kapcsolódik a tegnapihoz érintőlegesen. Két műről lesz szó Az Idő Kerekén kívül: Grrartin soha el nem készülő Trónok Harcá-járól, és a Dűne-könyvekről.

Tudtad, hogy a Dűne-regények igazából egy filozófiai munka, amiben az író megpróbálta felvázolni a Tökéletes Társadalmat? Mert biza az volt a végső célja. Az ilyen cél viszont alapvetően elérhetetlen. Neki sem sikerült lezárnia a regényfolyamot. De benne legalább volt annyi, hogy regény-jellegű dolgokat hozott össze.
Nála végül a fia vette át a sorozatot, és apja jegyzetei alapján írta meg a lezárást - a tartalmi összefoglalókat elég olvasnom hogy lássam, az eredetitől igencsak különböző kimenetellel. Ugyan nekem természetesen nincsenek meg az említett jegyzetek, de a sztoriból extrapolálhatom mi lett volna, és az nem az ami lett.
De had foglaljam össze.

Dűne: Van egy pszí-papi rend, a Bene Gesserit, amiről a lényeg, hogy eugenetikát folytat, azaz Nagy Testvérként házasságokat rendez el, hogy embereket, pontosabban übermenscheket tenyésszen ki.
Ennek eredménye hosszú-hosszú idő után két vérvonal: az abszolut gonosz Harkonenek, és az abszolut jó Atreidesek.
A konfliktus ürügyét pedig a Fűszer nevű anyag szolgáltatja, ami csakis egy helyen keletkezik a világegyetemben, az Arakis nevű bolygón. Ez a cucc az Unobtánium helyi megfelelője, azaz ez kell az űrutazáshoz. Mint később kiderül, ez a helyi, bolygóméretű homoksivatagban élő férgek mindenféle darabja. Magukat a férgeket azonban senki nem vadássza, mert túl erősek.
A bolygón továbbá van egy őslakos emberiség is, a fremenek, akiket mindenki útál.

A Bene Gesserit nem tudja hogy a nemesítési programja célt ért, éppen elbasznák az egész munkát azzal, hogy összepároztatnának egy Atreidest egy Harkonennel.
A Császás, a Világegyetem uralkodója meg hatalmát féltve a Haroknenekkel fog össze hogy kiírtsa az Atreideseket. Ez majdnem sikerül is neki, egyedül Paul marad életben, aki iszik az Élet Vizéből, és jövőbelátó szuiperképességet kap a meglévő szuperképességei mellé ettől. Így meg már le tudja nyomni a Császárt és a Harkokneneket.
Az új probléma, hogy ezt a fremenek segítségével érte el, akik viszont vallásos-nacionalista bagázs, azaz a legrosszabbak.

Dűne Messiása: Paul a világegyetem császára, de a jobboldaliakkal szemben tehetetlen, ezért jobbára nézi hogy fullad bele a birodalma a vallásba.
Emiatt viszont a Bene Gesserit, a Fűszertermelők, és még ez-az szervezkednek. Paul persze tud erről a látnoki erejével, de ő maga is akarja hogy megdöntsék, ezért nem tesz semmit.
Közben meg egy fremen nőtől ikreket vár, akiknek az erőszintje már túllépi a 9000-et, mert a fremenek ott élnek a Fűszer közepén, és a Fűszer fogyasztása szupererőt garantál. 


Végül Paulnak sikerül beláttatnia mindnekivel hogy ő nem isten, ugyanakkor nem veszíti el hatalmának kaotnai pillérét a fremeneket, így úgymond szekularizálja az Univerzumot, és jól meghal.

Dűne gyeremekei: A Dűne-bolygót elérte az iparosodás, és már szinte senki nem él a sivatagban. Ezzel csak az a probléma, hogy sivatag nélkül nincsenek férgek, férgek nélkül ninsen Fűszer, Fűszer nélkül nincsen civilizáció.
Van itt egy rakás nemesi intrika, a könyv súlyát inkább mégis az adja, hogy itt jelenik meg az "Arany Ösvény" képzete, azaz amiről az egész regényfolyam szól, hogy az író a Tö9kéletes Világrendet próbálja elképzelni.

Dűne Istencsászára: Paul fia összevarratta magát egy féreggel, és így az erőszintje már EGYMILLIÓ.


Ezáltal sebezhetetlen és halhatatlan.
A fremenek gyakorlatilag nem léteznek tovább - egyúttal a munkásosztály a magyarországi szinten vegetál, miközben a gazdagoknál van minden pénz, hatalom és technológia. A gazdagok meg a Viktátor kezében vannak.
Végül ráöntenek egy vödör vizet, amitől meghal.


Utolsó leheletével még közli, hogy haha, ez végig a terv része volt, és hogy mostanra kitenyésztette az olyan embert, akit nem lehet látni a jövőbelátással.

Dűne eretnekei: Az Istencsászár és a egy kézben tartott gazdasága, meg az alulművelt tömegek miatt a Birodalom összeomlott, több részre szakadt, azaz most már van külső fenyegetés is a franchise-ban. A három birodalomból egynek van felsőbbrendű technológiája (ők többé nem függenek a Navigátoroktól, azaz technológiailag utaznak a világűrben, nem Fűszer-mágiával), a másiknak szuperképességei, a harmadiknak meg Fűszere.
A kötet vége, hogy az Arrakist felrobbantják, a férgeket pedig arrébbköltöztetik. Ezzel eléggé úgy érződik, hogy rebootolva van a sorozat.
Viszont gondoljunk bele: akinek legtöbb a Fűszere, az irányítja a dolgokat. De kinek lehet több Fűszere, mint annak aki maga is 100%-ban Fűszerből áll - azaz a homokférgeknek? Tehát mondhatjuk azt, hogy ha van Arany Ösvény, az nem az embereké, hanem a férgeké. Szupererejükkel nem elképzelhetetlen hogy felhasználták az emberiséget, hogy telepítsék mán tovább őket.




Dűne káptalanház: a zsidók megkaparintanak pár férget. Passz.

Dűne vadászai: Ez az, amit már NEM az eredeti író írt, mert közben meghalt. Olyan hülyeségek vannak benne, mint fűszer-nélküli űrutazás, ami az összetartó alapja az egész franchise-nak, meg előkotorja valaki Paul Atreides vérét hogy klónozza (miért menne így visszafelé a történet?)... Szóval az egész clickbait, recycle, és nosztalgia. Akció-fantasyvá süllyed az egész az utópiakereső politikai scifi helyett.

Dűne Homokférgei: Az utlimate baromság és még ripoff is. Paul fiát akit homokféreggé operáltak klóozták, és ismét homokféreggé operálták, és eljön hozzá az Alapítvány és Föld-ből Daneel a robot, és jól összeolvad vele, ők lesznek a Végső Kwezac Haderac.
Most komolyan.


-----------------------

Akkro térjünk át a Trónok Harcára.
Ugh.
Namost mi az amit érdemes tudni erről a befejezetlen történetről?
Már azon túl, hogy könyvben befejezetlen is marad.
Meg hogy ocsmány baromság az egész.
És hogy nem segít a szitun, hogy tv-ben végülis lett vége, mert az szörnyű volt, és nem látni hogyan lehetne ugyanoda csak jól kifuttatni az egészet.
Eleve el van rontva az egész.
A cucc arra épült volna, hogy a fantasy kliséket kiforgassa, lerombolja.
Csak hát egy ekkora mennyiségű szöveg bizony kiszámíthatóvá válik, az író meg nem jó író, és vénségére még hülyül is, meg kapzsi is lett, így nem csak azt találta ki hogy ebből fog élni élete végéig, de komolyan gondolta, hogy befejezetlenül hagyja, lepasszolta az egészet a tv-s srácoknak, kezdjenek vele valamit. Mert neki nem megy. Talán a képesség is hiányzik, de az akart mindenképpen. És az a helyzet, hogy elfelejtette, hogy a fantasy kliséken akar kifogni, nem pedig az olvasókon.
Így a történet a visszájára fordult: visszafordult a fantasy klisékbe. Kiszámítható lett ki fog meghalni és ki fog élni. Havas Jánost pl. mindig védi a Plot Armor, ha meghal akkor feltámad, ki tudja hányszor. Mert ő a közönség körében népszerű kékszemű, egyszerű fiúcskából lett királyfi. Ami a klisé. Ha az eredeti ötletet követjük, akkor az arcnak meg kellett volna döglenie mikor az Őrség tagjai kinyírták.
Sansa dettó Bűzössel. Öngyilkosok lettek - de mert ő a közönség körében népszerű kék szemű királykisasszony, hát visszajött és uralkodott. És így tovább a végtelen klisétengeren.
Az, hogy a végén egy random, súlytalan, láthatatlan, semmit nem csináló kis szarcsimból fejébe nyomja a koronát az író - hát had ne  essek hasra.

Esetleg feltehetjük a kérdést: író-e az, aki nem írt semmit, úgy értve, hogy nem zárta le élete egyetlen irományát ami érdekelt bárkit is?

-----------------------

És akkor Robert Jordan és Az Idő Kereke.


Szóval volt egyszer egy ember, aki írt egy Gyűrűk Ura fanfiction-t, és azt el tudta adni, ezért írt hozzá még 14 ezer oldalas kötetet.
Összehasonlításként a Gyűrűk Ura összesen mondjuk 2000 oldal (1770, de ki szőámolja). Azaz egyetlen kötet Az Idő Keretéből kb. mint a Gyűrűk Ura EGÉSZE, és ebből van összesen tizenöt. Hollári-hó.

Persze, igazából ez nem a tlejes kép. Ugyanis Mr. Eleve Szószátyár Uraság elért egy pontra, amit Az Igazság Kardjának írója, hogy "na akkor én márpedig ebből fogok élni, mást nem is csinálok".
Ám amíg a The Sword of Truth írójában volt elég tisztesség ahhoz hogy lezárja a történetet... Vagy csak nem volt benne elég tehetség hogy a végtelenbe húzza, addig Robikának bizony megvolt a késztetése hogy akkor leszarjuk, csináljuk! Röhögjünk egyet a rajongókon, akik azt hiszik, érdemes olvasni a műveimet!
És azzal egyszercsak meghalt.
A kiadó viszont úgy gondolta, eleget fektetett a dologba, megfizetett egy másik írót, hogy fejezze már be ezt a szart, oszt csinálunk majd convention-öket, meg tv-sorozatot, meg babákat fiúknak akciófigurákat.
És lőn.

Viszont nagyon unatkozok, így elhatároztam, hogy belevetem magam Az Idő Kerekébe. Had röhögjek egy jót mennyire szar! Tapasztalatom szerint a könyv, ami több mint 600, maximum 700 oldal, az mindig szar.





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad