Az Idő Kereke 2, A Nagy Hajtóvadászat

 Na, ez a kötet "csak" kb. 900 oldal.

A cím az előző könyvből ismerős - egy gond van vele, a rendezvény már lefutott. Amúgy az egy olyan fesztivál, amiben az első könyvben hőseink által megtalált kürtöt kajtatják afféle Szent Grál küldetésként, vagy inkább Ninjafutamként.


Ennél is rosszabb a  fülszöveg, meg az előző könyvből jövő alapvetés. A Világ Szeme azzal ért véget, hogy a Kürtöt mennek és leszállítják Akárhova. A hátlapszöveg szerint ezt majd meg is csinálják, de hogy legyen "történet" is, előbb a trollok jól ellopják, így vissza kell lopniuk!


Na akkor lássunk hozzá.

6. fejezet:

Még mindig nem indultunk el, de máris hallunk "istenkáromlás"-okról. "Kár", hogy nem tudunk hivatalos vallásról, pláne istenségekről. Tehát ez egy újabb jel hogy az egész keresztény propaganda.

10. fejezet:

Tehát nagyjából 230 oldal kellett a 890-ből (mínusz függelék: térképek, szómagyarázat) hogy elinduljon a könyv! Röhejes.
 Plusz hirtelen nem is egy POV karakterünk van, mármint nem a három fiú/két lány csoport a POV-nk, hanem teljesen random módon van egy hajóskapitányunk és egy fehérköpenyünk is. Mint modtam nem tudni ezek miért szerepelnek a könyvben.
 
17. fejezet:
 
Hát, történik a nagy semmi. 10 icipici guminudli menetel a sivatagban... És nem jön a nyimm-nyamm. Jön helyette multiverzum alternatív világegyetemekből! Minek? Semminek. Csak úgy. Mert nem szólt rá az íróra a szerkesztő, hogy ezt akkor húzza már ki legyen szíves. Vagy azért, mert ez így majd baromi látványos lesz, de másként nem tudta előhúzni a CGI-effektet a seggéből, amire máris elköltött Egy Millió Dollárt.

Azért nem minden rossz. Van itt 2 megvillanás, amit egy jó író szándékosan tett volna oda, és ki is használná. Jordanből nem nézem ki a szükséges tehetséget.
Arról van szó, hogy oké, Mr. Sátán mégse halt meg. Mr. Sátán alakja egy égett test, lángok a szeme helyén, meg a szájban...És ennek a kötetnek a prológusában Mr. Bors (ez az angol neve is a karakternek) látja, hogy az éegtt bőr "megrepedt", mondhatnánk hogy sérült - és alatta ép bőr van.
Ha pedig Mr. Sátán megsérült, akkor az nyilván az előző kötet Végső Csatájában történt. De hogyhogy gyógyul?
Nos, megtudjuk egy másik színben, hogy ha valaki túl sok mágiát szív magába, akkor "megég".

 
 Tehát következtethető, hogy NINCS Mr. Isten, az csak egy legenda, mítosz. Mr. Sátán pedig csak egy ősmágus, aki túl sok mágiát próbált használni, elfeledett korokkal ezelőtt. A legyőzése pedig nem az elpusztítása lesz, hanem a megyógyítása. Ami úgy azért passzolna ebbe a jó/rossz küzdelem dologba.
De fogadok Jordannak nem volt ennyi esze.
 
 30. fejezet:
Egyre az jár a fejemben: "KI A FASZT ÉRDEKEL?"
 Komolyan, ki a faszt érdekel Domon, meg a nácik akikbe belefutott? Hogy jönnek ők a képbe - vagy mi a Nagy Kép egyáltalán?
És szintén: hol érdekel engem az, hogy a Kereszteslovagok élükön az Inkvizívcióval éppen egymásnakugrasztanak két államot (mellesleg sejtve hogy az egész élén egy árnybarát van)?
Mennyiben tartozik ez a Sötét Úr legyőzéséhez? Mennyiben tartozik ez a Kürt leszállításához? Mennyiben tartozik ez Matt meggyógyításához?
A válasz elég nyilvánvalóan: SEMMIBEN. Se akkor hogy kerül az egész a könyvbe?
 
 43. fejezet:
A könyv/kötet nagyban attól függene, mennyire érdekel minket a címbeli Nagy Hajtóvadászat.
A Kürtről azonban szart se tudunk meg, a Gyűrűk Ura 2. kötetben bezzeg a szellem-hadsereget gyorsan elkattintották, szóval az ott nem volt probléma, meg nem is az volt a könyv címe (hanem A Két Torony). Itt a cucc csak egy McGuffin, ezzel az erővel lehetne egy üvegnyi hónaljszőr is.
A másik lehetőség hogy érdekeljen minket ez az egész lenne Mat megmentése - de a fickó gyakorlatilag nincs is a kötetben. Így viszont az egész olyan hogy "dolgok történnek", ok vagy összefüggés, vagy látható hatás nélkül. De az úgy meg nem érdekes, mondhatni unalmas. Robert Jordan tehát szar író.
A náci állam meg olyan, mintha Jordan hirtelen kitalálta volna hogy Sátán mennyire klisés már, inkább legyen ez, de akkor már nem tudott szabadulni attól, hgy Sátán a főellenség...
 
50. fejezet:
Ki hitte volna, ahogy megmondtam, Selene = LanFear. Mintha ezek a kötetek mind egy egy ki-kicsoda rejtélyre épülnének - de mindegyik ilyen "rejtély" könnyen kitalálható, mert az író egy tehetségtelen hülye.
A keresztes-hadjárat annyira átlátszóan mesterségesen felállított folytatási lehetőség, hogy fizikailag fáj. A senchan / ching-chung nácik teljesen fölöslegesek voltak, és még csak kis se lettek ténylegesen írtva, azaz az egész erőlködés fölösleges volt.
Nem tudom mi akadályozza meg őket hogy a Kürtöt szünet nélkül használják.
Még mindig nem tudni ki kicsoda, de a karakterek kb. fele redundánsnak látszik.

Egyszóval egy erős szerkesztői kéz, az kellett volna ide, kidobni a könyv felét-harmadát legnagyobb jóindulat mellett is.
A pozitív oldalon elmondható hogy az író ha csak hangyafasznyit is, de fejlődik, és helyenként már karakterkezdemények is kialakulóban vannak, de ez kb. 2,000 oldal után bizony nagyon kevés.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad