Az Idő Kereke 4, Hódít az Árnyék

Természetesen ha háromszor picsázták el sorban, és harmadszorra Mr. Sávhkány szerzett egy zseb-halálcsillagot, érthetetlen hogyan hódíthat az a nyomorult Sötét Oldal.

Az is jutott eszembe, hogy talán azért ír be Jordan folyton új szereplőket, mert van egy ötlete, de azt elveti. Illetve méginkább hogy egyszerűen megunja őket. Vagy még annál is inkább nincs elég önbizalma hogy kezelni tudja amit felállított, ezért lehetőségeket hagy magának.
A gond, hogy így egy csomó "fluff" marad bent, amik az oldalakat szaporítják, de értelmük nincs a történetben, így minden valamirevaló szerkesztő kihúzatta volna.
Pl. mi a különbség Egwen, Elyane és Nyan-nyan-cat között? Semmi. Ők a csapat varázslója. Elég lenne egy belőlük.
Vagy mi volt az a második kötetben Domonnal? Ki tudja, mert ott tök random szerepelt, semmit nem csinált és azóta nem bukkant fel! A 2. könyvben a szerepe látszik mi lett volna - ha RJ nem gondolja meg magát, de akkor utólag miért nem húzta ki?

3. fejezet:

Ha van valami ész RJ-ben, akkor az lesz, hogy Mr. Sátán attól olyan hatalmas, hogy az Álmok Világán (is) uralkodik. De ezt nem önerőből teszi, hanem Lanfear birtoklásával. Aki megesküdött hogy a Sötét Urat szolgálja - de ez ugye egy cím, nem egy név, tehát ha ledarálná Sátánt, akkor ő maga lehetne a Sötét Úr, akkor is ha nő. Vagy inkább ennél azért egyszerűbb: Randet akarja Sötét Úrnak.
Meglátjuk.

Eddig amúgy nagyjából semmi nem történik, mondhatni visszaléptünk a történetben addig, hogy az előző könyv végében vázolt helyzetet ismét fel lehessen vázolni: Paul Atreaidesnek Randnek el kell mennie innia az Élet Vizéből az aielek szent helyére vmi próbát kiállni.

A Kürtöt továbbra se várhatjuk használni, talán egészében elvész az oldalak közt, és azon túl hogy Perrin farkasember, meg honnan van Matnek szuperképessége az első három kötetet igazából egészében ki lehet hagyni.

Az igazi baj, hogy szerintem a sztori pont fordítva építkezik mint egy normális történet.
A normális történetvezetés ugye olyan mint egy fa. Egy vastag törzsből csinálunk leágazásokat, amik majd el lesznek varrva, "ott ér véget az ág".
Mintha az Idő Kereke egy ágvégről indulna, és tartana majd a sok ágvég egyetlen pontba - de ha meg is lehet csinálni egy ilyen szerkezetet, RJ egyszerűen nem rendelkezik a szükséges kvalitásokkal hozzá.

21 fejezet:

Avagy 460 oldal, amiken át arra várunk, hogy a szereplők elérjenek oda, ahol az előző kötet végén már tartott az olvasó. 460 oldal. Ennyi kellett hogy a könyv végre elinduljon a holtpontról.

Egy másik gondolat pedig a "foreshadowing"-ról: ez nincs. Csak véletlenszerűen benyögött utalás-lehetőségek, amik vagy jelentenek valamit, vagy nem, amiket végül az író vagy felhasznál vagy nem.
Tökre ugyanaz, mint az Egykor c. könyvben a Bíbor Szörnyeteg első megjelenéséről szóló fejezet.

23. fejezet:

Itt volt a lehetőség, hogy a világépítést hasznosítsa ez a lúzer, de persze annyira béna, hogy nem.
Mattnek ugye be kell jutnia a Szent Városba. Csakhogy a Városba csak a fremenek mehetnek. Viszont több tíz oldalon át hallgattuk, hogy a fremenek ~rokoni kapcsolatai így-meg-úgy bonyolultak, és többek között létezik náluk ami magyarul vértesítvériség (ez angolban is ugyanígy megvan). Tehát a megoldás egyszerű lett volna: Mattet beveszik vmelyik klánba vértestvéri rituáléval. De ahhoz legalább minimális figyelem, tehetség, és főként érdeklődés kellett volna legyen Robert Jordantől saját munkája iránt :(
Ja, és azt az aiel/fremen csajt is kicserélhették volna Moréjnre. Mármint az nem akart fremen papnő lenni, de Született Varázsló. Moréjn meg rohadt gój, tehát semmi keresnivalója nem lenne Mekkában.
Bár az igaz, hogy a fremenek inkább ilyen mongol-kínai-japán mix lehetnek, mert ilyen megállíthatatlan portyázó nép (mint a tatárok, hunok, mongolok), de tartják a ~buhidot, ugyanakkor övék a Selyemút. Van egy olyan érzésem, hogy rasszizmus-közeli sztereotípiával van dolgunk...
Egyébként az lehet, hogy mivel a Dűnét lopja, kell egy fremen nő akibe Rand/Paul beleszeret, azt meg nem lehet ha fél kontinenssel odébb van az egyetlen akinek legalább egy sor létezést írtunk...

25. fejezet:

Hatalmas leleplezések történnének itt, csakhogy az egész (általában véve is) olyan bő lére van eresztve, közben meg olyan kevés a cselekmény, a történés, az információ, hogy az első sornál össze tudja rakni aki nem fulladt bele a nevekbe.
Mi is van itt? Vannak az aielek, meg a jenn-aielek. A sztori elvileg azt meséli el miért nem hordanak az aielek kardot, de nem ez a fontos. Az sokkal fontosabb, hogy a jenn-aieleket a sima aielek nemigen tekintik aielnek, ÉS a jenn-aielek nem viselnek fegyvert egyáltalán. És kik nem használnak fegyvert egyáltalán? Hát a cigányok (kolompárok)! Tehát a törzs, ami nincs, és ami "nem is aiel" azonnal beazonosítódik.

Meg ott van az a megjegyzés, hogy az aielek egyszer megszegtek valami esküt az aes-sedai felé.
Na vajon mi lehet ez?
Vagy egy tök random esküről van szó, ami ugye narratív nonszensz, vagy ez egy rejtély, tehát megpróbálhatjuk megfejteni.
Nos, sokat nem kell erőlködni rajta, mert kik az aielek? Harcosok. Milyen harcosok? Akik nem használhatnak kardot. Mi az egyetlen eskü, ami aes-sedaiok és mások között létezik amennyire tudjuk? Az őrzőké. kik az őrzők? Karddal vagdalkozó harcosok.

Esetleg utóbbi valami a Levél Útjával, ami az Élet Fájának csemetéivel lehet kapcsolatban, de ha így van, ahhoz még nincs elég információnk.

26. fejezet:

Oké, mi a faszom az a "nym"? Tényleg nem volt hely ennyi oldalon elmondani, mi a pics az a nym?

Egyébként meg megtudjuk, miféle dalt hajkurásznak a cigányok. Újabb rejtély tűnik el az amúgy is meglehetősen kevés közül.
Ami ennél is rosszabb, látszik a Globális Agykárosodás, amit Robert Jordan világának szereplői szenvednek írójuk inkompetenciája miatt.
Vegyük a cigányokat. Életfa-növesztő ének vágyaik netovábbja - tehát csak annyira kéne emlékezniük, hogy még ha az egész tetves éneklést el is felejtik, hogy kérdezzék meg a szaros ogrékat. (Bár valószínűbb, hogy végül azt fogják kihozni, hogy a növényembereket keresik.)
Másfelől meg ott van maga Rand, akin át tolja RJ ezt az expozíciót. Vagy 50 oldalon keresztül. Mi meg ugyanm ár az első oldalon tudunk mindent - de RJ nem engedheti meg karakterének hogy tudja a nyilvánvalót, nem engedheti meg hogy ne egy down-kóros szintjén üzemeltesse agykárosodott fő-főszereplőjét. Mert akkor nem írhatná ezt a színt 50 oldalon keresztül.

Ja, ha valaki esetleg még mindig töri a fejét az esetleges olvasók között, mi a fene volt az a Világtörés - RJ nem túl jó író, így ezt szó szerint kell érteni. A ffi varázslók úgy dobálták a földrajzot mint folyékony viaszt, szó szerint "hegyeket mozgattak hitükkel" mágiájukkal.

Az is kurva nagy probléma egyébként, hogy: hová lettek a "járművek" (gépkocsik), "libbenők" (léghajók), "sasszárnyak" (repülők), meg "ugrók" (ezekre hirtelen nincs ötletem)?
VALAMINEK maradnia kellett volna, különösen hogy a varázsmütyűröket izomból felhalmozták. Szóval ezek hol vannak?

Ha pedig elértünk az első kötet végére ennél a könyvnél, bedobom ezt is:


Ez EGY bizonyítéka hogy RJ igencsak nyúlta Moorcockot. Több elem is utal rá, pl. a trollok igazából káosz-teremtette állat-emberek, a 2. kötet végén az égen csapnak össze ami eléggé értelmetlen és egyszeri ha nem omage a Kardok Királynője végéhez, vagy ott van a halottakat hadba hívó varázstárgy (csak itt el van baszva, ott meg a történet szerves része).
Meg biztos eszembe jutna egy csomó más apróság is ha megerőltetném magam, de most ennyi is elég.

29. fejezet:

Ah, szóval Perrin a farkasember azért kapott barinőt, hogy lehessen egy mesterséges konfliktus közöttük, mert cselekmény nem lévén, valamivel ki kellett tölteni az oldalakat. Stimmt.

38. fejezet:

Ki hitte volna, Bors valóban az volt, akit Borsnak gondoltam. Amúgy van itt még egy Imre-erőd, meg hasonló magyar beszivárgások is, de nem tudom kideríteni ezt a kapcsolatot.
Az sokkal problémásabb, hogy ez a ... szereplő amúgy elég elhanyagolható mennyiségben és módon szerepelt, de itt összekötni azzal amit eddig működött (ami tényleg nem osk), mégis fontos lenne - de csobogó szájú írócskánk erre most képtelen.
Alapvetően amúgy az illető konkrét kiléte nem számított, annyi volt a lényeg, hogy Sátán Szolgáinak a Gyermekek/Inkvizíció élén is van emberük, ami ugye jelentős befolyás.

Az igazi gond itt a kötet második felével, hogy MINDENKIT, mármint minden ellenséget egy helyre sikerült pakolni. Ennek mi értelme azon kívül hogy RJ képtelen magát egybentartó világot építeni, és a különböző problémákat a saját területükön hagyni-kezelni?
De itt van mindenki: a sötét varázslók, a Kitaszítottak, a seanchan-nácik, a templomosok és az ő inkvizíciójuk...

Ja, és egyben megtudjuk, ki a Kilenc Hold Udvarának Hölgye, akit Mattnek el kell vennie.

45. fejezet:

Vannak ezek a véletlen megnyilvánulásai a jó ötleteknek RJ-nél, itt az egyik.
Vannak ugye a frakciók. Az aielek - stimmt, kit érdekel. A cigányok (kolompárok) - ők narratív okból nem foghatnak össze senkivel, de be kell látniuk hogy néha legalább be kell menniük valamelyik frakció táborába hogy megvédjék őket az aktuális molesztálóktól. Ez is stimmt. Aztán ott vannak az átlagnépek akiket mindenki molesztál - a szokásos háttérzaj. Főhőseink nyilván adottak. A senchan-nácik is ott ügyködnek totális rasszizmusukban - nincs velük dolog.
A Gyermekek meg a szokásos Lawful Stupid paladinok, akiket mindenki utál, a gonoszok meg jól megvezetik őket. Velük se sokat lehet kezdeni ha újítani akarunk.
De ott van az Őrült Koldús karaktere, aki az a "frakció", akit egymilliárd éve azért gyártottak, hogy gonoszabb legyen a gonosznál. Tehát ő gonosz, de a Gonosz (Mr. Sátán és ivadékai) ellen is van.
Namost itt előáll az a helyzet, hogy Mr. Őrült Koldús beszivárgott a Gyermekek közé, miközben Mr. Sátánfi beszivárgott a Főhős#3 vezette nép közé. És akkor ez a két csapat találkozik. Hagyok egy sort átgondolni mi is a poén.
Tehát az a nagy helyzet, hogy a Gonosz összefog a Jókkal, merthogy ott van a Gonosznál Is Gonoszabb vele szemben! Ez poén. Persze Jordan nem fog tudni kezdeni ezzel semmit, de azért maga a pillanat ott van, önmagában egészen zseniális - bár kezdene vele valamit.
Másrészről a szitu meg azért is zseniális, mert tudjuk, hogy Mr. Gonosz tudja amit mi is tudunk: hogy Gonosznál Is Gonoszabb égette fel Főszereplő#3 családjának lakhelyét (és magát a családot), és a szöveg egyértelműen utal rá, hogy a most bejelentett lerombolt falut SEM a Gonosz Trollok zúzták le - hanem Mr. Őrült Koldús! Tehát Mr. Gonosznak jó oka van hirtelen támogatni a Jókat, holott egy perccel ezelőtt még ő maga is a Jók falujának lerohanását tervezte!! Ez már gyakorlatilag irónia. Bár lenne végig ehhez mérhetően tehetséges RJ.
És igen, a felmerülő lehetőségeket rögtön törli hogy a falusiak összefognak a Gyermekekkel a trollok ellen.

És ugyanez, legalábbis némileg hasonló eljátszódik Másik Helyszínen is, ahol a Jók összefoghatnának a senchanokkal a Gonoszok ellen, mert ha etikátlan is, de ha le akarod csapni a sötét varázslókat, nincs jobb rá mint a senchanok varázsló-nyakörve.
De ez még annál is rosszabb!
Feltűnik ugyanis egy varázslónő, aki tud egy ilyen Instant Agykontroll-dolgot. Ez az ide szökött sötét varázslónők kvázi-vezérének veleszületett képessége volt - de az író most Selene/Lanfear nyakába varrja, aki ugye eredetileg az egyetlen női Kitaszított volt, de mostanra csak egy a kettőből.

Aztán a 47. fejezetben lerohanják a varázslónő-iskolát. De nem ám a sanchenek, akiket beígért RJ azzal a náci nyakpánttal, oh nem.

Oh, és persze ott a következetlen karaktervezetés. A varázsló-puccsnál ... nevezzük Józsinak (igazából Galád) volt az a tulajdonsága eddig, hogy gondolkodás nélkül követte a parancsokat. De most ki követi gondolkodás nélkül helyette a parancsokat? Hát aki eddig kritizálta azért hogy és nélkül követi a parancsokat (Gawain, a Zöld Lovag, Galád féltestvére).

Egyébként meg a könyvről elmondható, hogy semmiféle Árnyék nem hódít.

A történettől némileg függetlenül, de a kötet belbecsétől abszolut nem még ott van a térkép-függelék kérdése. Kapjuk a szokásos térképet - most a szokásos alacsony felbontásra ne is térjünk ki, nagyobb gond hogy most egyszerűen nem elég, mert lemegyünk a térképről keleten. Egyszerűen kellett volna egy második térkép is.

A világépítésről pedig annyit, elég szánalmas hogy minden uniformizálva van. Varázslónők: a frakciók veszekednek, valaki mindenki által vezetésre inkompetensnek vélt elindítja a puccsot, és mindenki mögé áll.
Aieleknél ugyanez.
Tanchico városában ugyanez.
Mindenhol ugyanaz a formula, zéró változatosság.

Márészről egyértelmű, hogy pl. a Trónok Harca is simán ellopott innen dolgokat. Persze valamiért Grrartinra nem haragszanak úgy a WoT-kultusz tagjai mint Jófajta Terrire... Csak hát Grrartinnál a látszólag üres szájtépés mögött mindig intrika volt. Nyilván azokban az "évadokban" amiket ő írt, és amiknél még nem duzzadt a végtelenbe egy-egy kötet. Az Idő Kerekében a duma gyakorlatilag mindig csak "flavour text", nagyjából az a lényeg hogy soha nincs mögötte semmi.
Konkrét lopott részlet pedig Kiválasztott Uraság és Vad Lány párosa, és különösen a "Havas Jancsi, nem tudsz te sömmit" duma.

52. fejezet:

Oké, akkor most mi is van az idővonallal? A gond, hogy a történések mennyisége, meg úgy kb. az idő egyezni látszott eddig mindenhol. De hogy Izéke most tűnik fel engedéllyel, nyilvánvalóan először különben a többiek már be lettek volna mutatva Izéke 2-nek az Álomvilágban, azt mondja, hogy ez a találkozó HÓNAPOKKAL EZELŐTT történik.
Nem mintha az időnek valódi jelentősége lenne, mert úgy tűnik, az író szerint még mindig csak egy év telt el az első könyv első oldala óta, ami egyszerűen nem lehet igaz.
Szóval ez egy rakás szar így, pedig elég pocsék volt a történetvezetés problémáit figyelmen kívül hagyni egyébként is!

53. fejezet: az ogre, meg még valaki sok-sok fejezettel ezelőtt elindult újra lezárni a Kaput. Azzal mi lett? Szerintem elfeledkezett róla az író. A hely ugyanis nincs messze, ellenben a köztes területet az ellenség uralja, tehát a HETEK amik közben elteltek lehetetlenné teszik hogy a) még nem végeztek b) még nem kapták el őket.

Hogy érezzétek a történetvezetés gyengeségét, a Perrin-történet végén, az 56. fejezetben a szitu, hogy van a falu, amihez hozzácsapódott a Kereszteslovagok egy jó nagy egysége. Mondjuk annyi ahány falusi van, esetleg annak kétszerese (valahol mintha arról lett volna szó, hogy 150-180 falusi gyűlt össze). Ez igazából mindegy is.
A lényeg, hogy az első ember-troll ütközetben 500 troll támadta meg a falut, és még a védművekig sem jutottak el mire elpacsálták őket mind egy szálig, és akkor még sehol nem voltak a Keresztesek. Ott fejezetekben részletezte hogy háromszor annyi troll kellett volna hogy a faluba betörve komoly veszteségeket okozzanak, 1,000 troll is simán csak fennakadt volna a védműveken (karó-fal, miegymás).
Eddigre pedig sikerül lezárni a helyi Kaput, így a trollok utánpótlástól el vannak vágva, és Perrin, aka. Főszereplő#3 ilyen álomlátással felderítette a környéket mondjuk 50 km sugarú körben, innen tudják, hogy 1,000 ork troll ólálkodik még a környéken, nem több.


Szóval itt most mi a gond? Miért tolja az író hogy a falunak szüksége van még a paladinokra - mikor nyilvánvalóan nincsen? Menjen el velük Főszereplő#3, oszt kész! Trollok legyőzve, kis csoportokra bomlottak, 0 egység, összesen sem kezelhetetlen a számuk (hol van már az első kötet, ahol 50 troll majdnem letarolta az egész környéket, lol), el lehet menni!!!
És a vicc, hogy az egyetlen oka a keresztesek ottlétének Főszereplő#3 ottléte! Törvényt, józan észt (igen, ők is tipikus agykárosodott RJ-karakterek), mindent félredobnak azért hogy koholt vádakkal egy kirakatperben kivégezzék FSz#3-at! De lelépnének! Ami jó lenne a flaunak! Tehát ezt meg kkel akadályozni! Vagy nem tudom mi járhatott RJ fejében mikor ezt összefirkálta a lpokra.
Bónuszkérdés: mi a rákfenét csinál eközben Őrült Koldús? Leginkább semmit se, pedig ő hozta ide a Kereszteseket hogy kinyírják FSz#1-2-3 családjait. Azt.
Oh, ja, mivel RJ is rádöbbent saját ostobaságára, és mert szerkesztői munkát nem láttak a művei, hát persze hogy végül mégiscsak többezer troll indul rohamra. Plot Contrivance. De ez így UNALMAS, mert MINDEN deus ex machina.

Meg ez a baromság: EGY VAGY KÉT OLDALT szánt arra, hogy elmondja, a gyerekeket a valamivel nagyobb gyerekek, meg a pacifista cigányok mentik majd. Most meg itt problémázik hogy "ha itt vannak a nők, mi lesz a gyerekekkel". Hát a kurva anyád.
Aztán megjön vmi felmentősereg, ezzel annyira nincs is bajom, azzal sokkal inkább, hogy kiderül, a trollok EGY IRÁNYBÓL támadtak, holott külön bekezdést és egy párbeszédet szánt írókám arra, hogy elmesélje, KÉT irányból fognak támadni az árnyseregek.

A legrosszabbat azonban még nem mondtam: hogy ebben a kötetben NEM ÉRTEK EL SEMMIT. Se egy Kitaszítottat nem gyaktak le, se a szökött fekete ajah varázslónőkből nem fogtak el senkit, nem szereztek meg semmi varázsszert. Ez a kötet halálosan fölösleges volt.
De tudjátok mi nem veszett el? A Gyűrűk Ura Fanfiction. Ez a támadás a falu ellen, és a varázslatos felmentősereg - ez a Két Torony, a második kötet Helm Szurdoki Csatája!!!

Még nagyobb inzultus, hogy két helyszínen összecsapnak ugyan Kitaszítottakkal, de azok végül elinalnak. Ez egyszerre csökkenti a Kitaszítottak jelentette fenyegetést, másik részről pedig csökkenti mindenki jelentőségét Randen kívül, mert azt mondja, csak Rand intézheti el a dolgokat, mindegy milyen kis dologról van szó.
És nem, nem érzem hogy erősítené a többi karaktert, mert ezek nem szoktak együttműködni. Egyáltalán. A könyv végi nagy harcokban egyes egyedül Rand csap össze Aktuális Kitaszítottal. 4 kötet = -4 Kitaszított, 13 kitaszított volt, azaz minden könyvben továbbra is mindegy mi történik, a számok szerint (by the numbers) haladunk, azaz a végén mindig jön majd EGY Kitaszított, és az meghal.
Akkor is ha ennek semmi értelme, hiszen volt itt két másik Kitaszított, akik le lettek verve, illetve korábban még egy aki a legerősebb, talán, Izmáel...

Izmáelről szólva meg: vele kapcsolatban elhangzott egy félmondat, ami miatt már egyáltalán nem is biztos hogy létezik Sátán. A kútba-vagy-mibe ki tudja mit zártak, lehet hogy a Lost fényét.


Annyiból jó mondjuk a szín, hogy itt tényleg ~fogságba ejtenek egy Kitaszítottat.
Annyiból viszont még sokkal rosszabb, hogy a Sötét Oldal itt hullik szét a szemünk előtt. Eddig ha sejtettünk is pár érdekellentétet és bürokratikus marakodást az Árnyék oldalán, az nem volt több pillanatnyi, elhanyagolható nüansznál. Illetve persze Lanfear tűnt fel igazán mint a branchból kilógó egyénieskedő, Mert Ő Talán Nem Is Velük Van Hanem Önmagával. De itt most már abszolut egyértelmű hogy ezek úgy mennek előre mint a Disney a Star Wars-folytatásokkal: ötletük nincs mit kéne csinálni, nulla tervezés, zéró előrelátás, nincs kapcsolat az egységek között. Vicc az egész, aminek csak akkor van értelme ha Mr. Sátán nem létezik, csak egy Második Hatalom az Egyetlen Hatalom mellett, de aminek nincs szándéka, nincs értelme, nincs "agendája" (megint egy olyan szó aminek magyarul nincs megfelelője, itt talán ~cél?), hanem egy természeti erő, ami Csak Úgy Van.

Végső Sértésként meg még itt van Lanfear eredeti neve. Nincs olyan istenség hogy bárki emlékezne 800 oldallal korábbról hogy ez random módon, másik 1,000 név között már elhangzott!
Tehát NE vedd meg ezt papíron, ELEKTRONIKUSAN szerezd be, különben esélyed nincs.
Oké, mondjuk ez végül RJ-nek is eszébe jutott, de csak 1-2 oldallal később. De akkor miért írta meg a korábbi színt? Illetve lustává teszi az olvasót, mert minek emlékezzél bármire ha úgyis felidézi ha valami fontos?

----------------------

Rövidebb írások:
- Jordan, Robert WOT Prequel: Earlier - Ravens: Igen, ezt Jordan írta, asszem volt róla szó mi áll benne. Iegn, a teljesség kedvéért el lehet olvasni. Az eredeti előszó (első könyv) után javaslom.
- The Strike at Shayol Ghul: Igen, ezt Jordan írta, '996-ban adták ki, szóval miért ne olvasnánk el az abban az évben kiadott 7. kötet előtt, annak előszavaként.
- River of Souls: Nem, ezt nem Jordan írta, Brandon Sanderson talán RJ jegyzeteit használva írta, de "kivágott jelenet" lett. Kiadták ugyan, de nem véletlenül nem a könyv részeként (14., befejező kötet) részeként. Tehát nem kánon, tehát hagyjuk csak ki.
- A Fire Within the Ways: Nem, ezt nem Jordan írta, Brandon Sanderson talán RJ jegyzeteit használva írta, de "kivágott jelenet" lett. Kiadták ugyan, de nem véletlenül nem a könyv részeként (14., befejező kötet) részeként. Tehát nem kánon, tehát hagyjuk csak ki.
 
Az előzménykötet (Új Tavasz):
- a novellát, amit fölbővítettek ezzé a könyvvé,m természetszerűleg értelmetlen elolvasni. Hagyjuk meg az ilyen eszement dolgokat a "rajongók"-nak.
- természetesen mint "completionist" elolvassuk. A kérdés, hogy mikor. A kiadási sorrend szerint a 10. kötet után jött, de úgy mi értelme hogy prequel? Ugyanakkor biztosnak látszik hogy nulladik kötetként túl sok mindent spoilerez, vagy egyéb infók nélkül esetleg nem érthető/értékelhető a tartalma, így az sem jó. Egyesek 15. kötetként javasolják, de azoknak szerintem végkép elment az eszük.
Az eléggé biztosnak látszik hogy a többség igazából úgy gondolja, hogy a 10. kötet előtt, igenis több könyvvel jobb nekifogni.
Szerkezetileg meg ott a dilemma, hogy a 7-10 könyvek szerkezetileg egy tömböt alkotnak, amit megbontani még megterhelőbbnek látszik mint ha azokon kívül vágnánk be a plusz kötetet.
Egyéb szempontok, hogy
- a 6. kötet elé már (l. fent) beraktunk egy extra írást, túl sok "insert" egyszerűen megtöri a lendületet.
- a terjedelme a köteteknek úgy néz ki, hogy az 1-3 mondjuk olyan 800+ oldal, a 4-6 az 1200+.A 7-10 az megint 800+, a 11-12 meg kb. 1000-1000 oldal. Végül a 13-14. kötetek megint kb. 1300 oldal.
A végére csak belejössz az olvasásba, de különösen az elején jól jön egy könnyebbség.
- ott van az is, hogy a 3-4 kötetek igazából egy könyv, no meg hogy az 1-3 ha nincs egyben olvasva, hát nagyon szar az 1-2. kötet, az egész sokkal jobban összeáll, agyban kikorrigálhatóak a történetvezetési hibák (amikből sok van) a 3. kötettel.
- Írnak vmi olyat hogy a 6. kötetben történésekkel áll kapcsolatban leginkább a prequel... Viszont az egész kötet úgy tűnik azért létezik, hogy a 10. vagy 11. kötetben megjelenő egyik karaktert alapozza meg... Utólag... De ez elhanyagolhatónak tűnik, különösen milyen gyatrán tudja kezelni RJ egyes karaktereit (ami miatt konkrétan listát vezetek a nevesített karakterekről,  bár ennél a kötetnél már eldöntöttem hogy fölösleges szó szerint mindenkit felírnom, pl. e kiindulófaluból úgyse lesz igazán senki érdekes, mármint fontos.
----------
Tehát összességében így vakon én az 5. kötet után fogom olvasni. Meglátjuk ez mennyire jön be. Lehetne a 4. kötet után is, de az egy kis kockázat, mert 2*1200 oldal után egy gyors 400 oldal és utána egy 1200 oldal könnyebben vehető. Viszont a nagy kérdés, hogyan kapcsolódik a 4-5-6 kötet egymáshoz? Epizodikusan, mint az 1-2 kötetek, vagy egymásba folyik a történet mint a 3-4-nél?

PS: igazából a történet most megáll, abszolut jó pozíciót teremtve hogy az előzmény-kötetet vegyük kézbe. És a hátlapszöveg alapján az 5-6 kötetek egy egységet alkotnak.
Viszont ha az előzménykötet valóban az 5-6 határán hasznos, akkor ugyanaz a probléma áll elő, mint ennél ez 1,300 oldalas szörnynél, hogy a ~500. oldalon elmondja mi Lanfear háttérsztorija, csak hogy az 1,200+ oldalon szóljon, hogy az ott Lanfear háttértörténete volt...

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad