Az Idő Kereke 3, Az Újjászületett Sárkány

 No, ha ez a kötet is abból áll hogy

1) egy rakás oldalon keresztül nem csinálunk semmit
2) utazunk valamerre, közben szétválunk
3) teleport
4) még egy kicsit utazunk tovább egyenesen
5) összecsapunk Mr. Sátánnal
akkor az újabb bizonyíték Robert Jordan kontárságára.

Az előző kötettel nyilvánvaló a gond: nem hozza amit egy ülüdözős könyvnek kellene, azaz hogy A csapat üldözi B csapatot, közben mindenféle megállókkal, majd jól megszerzik a McGuffint, ami végig B-csapatnál volt.
Nem lehetetlen hogy közben a McGuffin gazdát cseréljen alkalomadtán, kerülhetett volna pl. az Inkvizíció és a kereszteseik kezébe, ami ürügy lehetett volna hogy megtudjuk, mi a bajuk az Aes Sedaijal. De nem, helyette a seanchanokhoz került, akik kik is? Kit érdekelnek? Hogy jönnek a könyvbe? Sehogy, csak lecsöppent a ketchup, és beleírták a történetbe.
Aztán ott a probléma, hogy szart se tudtunk meg a Fejbentartandó Szereplőkről, így azok nagyrésze egyszerűen fölösleges. Mat nagy hangsúlyt kellett volna kapjon, Perrin egyáltalán nem kellene létezzen a sztoriban, mert azon kívül hogy ő a fejszés farkasember szó szerint nem létezik a történetben, és még csak nem is változik át meg dühöng időnként, hanem szó szerint nem csinál semmit, és amúgy sem az az átváltozós fajta farkasember ő.
Aztán ott van a rakás női szereplőnk. Minek. Min-nek sürgősen valami normális szerepet kéne adni, és ehhez fel kéne szabadítani műsoridőt, meg energiát kellene fektetni bele. Ehhez meg is van a lehetőség, ugyanis ott van Egwen, Ninive, Elayne, meg Else akik mind egyetlen funkciót töltenek be: ők a Képzés Alatt Álló Aes Sedai. Elayne és pláne Else meg sincsenek írva, Nnive meg Egwen meg hiába különböző karakterek, ha nincs különböző szerepük a történetben, egyiküknek mennie kell. Kellene. És így máris lenne hely.
Szintén mennie kéne Gawynnek, aki a Képzés Alatt Álló Kardmester, csakhogy maga Rand, aka. Prince Charming is Képzés Alatt Álló Kardmester, csak ő ugye fontos a történet számára, Gawyn meg nem.
Galad maradhat, mert (egyelőre) nem kezdtek vele semmit, de lehet belőle egy Miniboss Áruló Ellenség, szóval elmegy.
Aztán ott volt az a kereszteslovag, aki értelmesnek tűnt. Jól meghalt, és még a levelét se írta meg. Gratulálok, ezek szerint minden Inkvizítor és kereszteslovag fanatikus pszichotikus bajforrás, fel kell számolni őket, mind egy szálig. Nem hinném hogy Robert "keresztény" Jordan megtenné. Túl inkompetens hozzá.
Merlin mondjuk oké, Moraine is, Lannal sincs bajom, de ott van Domon. Ismét minek. Semmivel nem járult hozzá az eddig történtekhez. Jordan felállított neki egy kisebb szerepet, és ha azt kihúzza, adtam volna neki még egy könyvet hogy előálljon valamivel, bármivel, de így a fickó csak a helyet foglalja.
Lojális, az ogre szintén okés, viszont ugye Fain-nál volt a cucc. El is értek oda, ahol Fain volt a cuccal - mégse sikerült összehozni a találkozót. Mert Jordan hülye, és feltétlen CGI-harcot akart, meg legyőzést, de úgymond rájött, hogy túl c00l lett Fain, szóval inkább megnt odarakta Mr. Sátánt, aki amúgy azért egyre épebb bőrű, mert törik fel neki az emberei a pecséteket hogy kiszabaduljon, és nyilván minél több pecsétet feltörtek annál kevésbé bibis, jelenleg legalább 3/7-nél járnak. Csakhogy semmi oka vagy lehetősége nem volt Mr. Sátánnak ott felbukkanni, már azon kívül hogy meglegyen a nagy CGI-csata.

Tudjátok, ha lenyessük a felesleget, és az első 3 kötetet 2 kötetbe passzírozzuk, mondom úgy hogy nem is olvastam egy betűt sem még a harmadik könyvből, de mivel az első két könyvben úgyis Valódi Újászületett Sárkány-ként nevezi az író Randet, hát nem is látom nagy szükségét ehhez a véleményhez.

Ahhoz egyébként hogy elfogadhatóvá legyen ez az egész katyvasz, az alábbi kérdéseket nem ártana tisztázni (mondhatni kötelező lenne):
- kik a cigányok?
- kik a farkasemberek?
- hogy jönnek a képbe  a ching-chang-chungok, mármint seanchanok, aka. az agykontrol-nácik?
- mi a bajuk az Inkvizítoroknak és a Fény Gyermekeinek az Aes Sedaijal?
- miért csinál az Aes Sedai mindenhova Hamis Sárkányokat?
- miért nem szaporodnak az Aes Sedai nők, de miért várnák el a varázsló ffiaktól hogy ők visznt szaporodjanak?
- miért nem fújják azt a kurva Kürtöt folyamatosan?
- miért nem égetik föl a Fertőt? (jó, nyilván mert akkor nem létezne a Mr. Sátán-probléma, lol)
- miért lett Izmáel a Remény Árulója? Jó, nyilván mert Gonosz volt, de akkor az a kérdésem, hogy a faxba sikerült Mr. Sátánnak összefertőznie a mágiát?

4. fejezet:

Attól tartok, az író tényleg túl sokat ismétli önmagát. Mármint értem én, hogy új könyv, ezért írja le újra mindenki kinézetét, ami tök ugyanaz mint az előző kötetekben, csak hát ezek a kötetek nemigen állnak meg önmagukban, tehát nem számítanék új olvasókra akiknek ez a belépési pont a sorozatba. Így meg kinek mondja el hogy néznek ki a karakterek? Az olvasóinak semmi szüksége rá, legfeljebb az oldalak telnek vele.

16. fejezet:

Továbbra is állítom hogy a női főszereplők olyanok mint Dagobert bácsi három unokaöccse (Riki, Tiki és Viki), azaz nem különálló szereplők, hanem egy szereplő, de .... igazából ... ez a kötet akciódús. Történnek dolgok. És nem csak úgy a vakvilágba, hanem történetté állnak össze.
Oké, Mr. Újászületett Sárkány rövid úton balra el - de ez nem kéne zavarjon senkit, pláne hogy tudjuk merre megy - az egyetlen még említett McGuffin felé, a Nem-Excaliburt megszerezni.
Közben Perrin mint farkas/ember végre személyiséget növeszt, és az is tisztázódik miért nincs kapcsolat a Gyermekek és a Varászlók (aes sedai) között: előbbiek túl hangosak, utóbbiak túl halkak, ugyanakkor mindketten túlságosan szeretik az erőszakot.

27. fejezet (1. kötet vége):

Ja, úgy tűnik a magyar szerkesztők végre tényleg rájöttek, hogy így kényelmesebb a fejezetszámozás, és a kiadások között nem keletkezik zavar.
Ami érdekelne, hogy az első kiadás(ok)ban szerepelt-e a szószedet, mégpedig változatlan formában. Kicsit sok bennük a spoiler ugyanis.
Magyarázatként a szószedetekre nincs szükség, mint mondjuk egy Észak Lángjaiban, és nem működik mint a kötethez tartozó lexikon, mert teli vannak olyan infókkal, amik a törzsszövegben egyszerűen még nem hangzottak el. Emiatt egyértelműen az a javaslatom, hogy senki ne törődjön a szószedettel.
A térképmelléklet is halál fölösleges: alacsony felbontású, és mindenféle rajta van, ellenben az meg nincs, éppen merre járnak hößeink.
Technikailag egyébként itt nem nagyon mozognak. Rand elindul valamerre, de jobbára csak a végcélt tudjuk, inkább csak lebeg a limboban. Perrin ott van ahol van, a többiek meg Tar Valonban ülnek varázslóéknál.
De ez nem jelenti hogy ne történne semmi, vagy ne készülne történni semmi. Afféle nyomozós történettel van dolgunk, tényleg inkább krimi. Nyomokat, meg motivációkat vizsgálnak... Oké, utóbbi talán nem a leghelyesebb szó itt, de a lényeg, hogy ez a könyv jó.
És ha Perrin sivatagi kóborlását a második könyv sivatagába raknánk, a csajok tanulását meg átraknánk a Tar Valonba érkezésre közvetlenül - igazából hagyjuk meg Ninivét, a többiek mehetnek a levesbe -, Mat szintén mehet Tar Valonba a kés megszerzése után mert eddig úgyse csinált semmit - sokkal jobb lenne a három kötet. De ez a harmadik így is jó. Csak ugye maradjon is így, meg hát az első két kötet az hát nem jó.

46. fejezet:

Szóval R.J. elfelejtette ki hatolt be a királyi udvarba a kerítésen keresztül.
Az ilyesmi úúúgy ki tud zökkenteni.

50. fejezet:

Oké, akkor asszem azt mondom, ennek a könyvnek a "témája" hogy mindenki hajóval utazik.
Az első könyvben végigmentek azon ami "dél"-nek tűnt, bár inkább a kontinens közepe, majd a második könyvben az északkeleti sarkot utazták végig (és Domon végigment a déli és nyugati partvidéken). Most az út a keleti szélen megy végig, és délen/délekeleti átlóban a nyugati sarkon utaznak, de tényleg mintha a "cél" az lenne, hogy hajózás mindenáron. RJ egyértelműen rossz író, tehát nem azzal utaztatja a szereplőit ami éppen kézre esik és logikus - hanem amit elhatároz. ÉS most elhatározta, hogy HAJÓK. Tehát mindenki hajókkal utazik. Ha kell, ha nem.

53. fejezet:

Hogy mindenki hajóval utazik egy dolog, de itt gyakorlatilag RJ dob egy Trónok Harca 8. évadot a teleportáló seregekkel.
Kell neki hogy minden szereplő jelen legyen egy helyen, bár ezt leginkább azért, mert semmi mást nem tudott kitalálni nekik, és túl gyenge író ahhoz hogy akár a következő kötetre tervezve szétszórva hagyja a csapatot.
Így mindegy mekkora távolságot kell megtenniük, egyszercsak mind ugyanott lesznek ugyanakkor.

55. fejezet:

Egyetlen képi megoldásról tudok ami vissza tudná adni a kötet Végső Cstáját, és az a Született Gyilkosok animált részei.

------

A vége? A vége, hogy a fremenek ráveszik Paul Atreidest hogy elmenjen és elmenjen meginni az Élet Vizét, hogy vezethesse az összefogott törzseket.
Ami a következő könyv témája lesz.
Ami annyiban igen érdekes, hogy míg az 1-2  kötetek leginkább önállóak voltak, arra számítanál, hogy a a 3. kötet trilógiává egyesíti őket, meg minden. De nem, az a helyzet, hogy a 3-4. kötet fog ezek szerint egy pakkot kiadni, aminek vajmi evés köze lesz az 1-2-höz.





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad