Riverdale - 1. évad vs többi évad

 Riverdale... Szóval ilyen tini-dráma, young-adult Barátok Közt szintű hülyeség, de az első évad az teljesen nézhető, a nevetséges alakítások, fura bemozdulások élvezeti értéket adtak a sztorihoz, ami egy komolyan felépített nyomozás.

És itt a gond.
Egy normál show-nál hétről hétre írod a részeket, aztán néha írsz egy részt, ami előrevisz a történetet, és ennyi. Nagyon jól működő formula, pláne ha van nagyjából fogalmad mi lesz az évadban.

Riverdale 1. évada ettől annyiban tér el, hogy inkább olyan, mint egyetlen krimi-sorozat-epizód. Megvan hogy jönnek a nyomok, megvan hogy jönnek a következtetések, éppen kit gyanúsítunk, és így tovább.

A rákövetkező évadokat viszont már a karaktereknek kellene elvinniük, és zéró tervezettség mellett a nyomozás egy pillanat alatt le is zárul, minden ok vagy ritmus nélkül, mert a szappanopera-részre kellene odafigyelnünk.
Csakhogy az első évad ezt ugye nem engedi meg, mert az okos volt, és felépített, ez meg csak egy újabb Barátok Közt. Az meg rohadtul unalmas egy jó krimihez képest amin gondolkodni lehet, és érteni, nem csak felszíni mint okádékot a szivacs.

A második évadban pl. Achie megalapítja a Vörös Kört, majd amikor az nem jön be, feloszlatja, és inkább megalapítja a Sötét Kört, aminek az eredetijét egyébként valaki nagypapája-nagymamája alapította. Erre lecsukják, és elküldik illegális börtönmeccseket vívni, mert kinek kell a címszereplő a saját showjába.

Közben (3. évad) kiderül, hogy Egyik Főszereplő barátnőjének a pasija talált egy bukert az erdőben ki tudja mi óta (Lost ripoff), ahol titkos szerepjátékklubbot alapított Egyik Főszereplő Mamája, hogy... akármi, akármi, titkos bűnszervezet-szekta tinikből, de valójában Másik Főszereplő Papája használja arra hogy felvásárolja a várost, és annyira jól csinálja, hogy Egyik Főszereplő Mamája is be akar lépni a szekta/szervezetbe, mert a tagok találkozhatnak meghalt rokonaikkal - de igazából végül kiderül, hogy az egész egy szervkereskedő-központ - amit az FBI szervezett meg!

Az (1-)2-3 évadok még tekinthetőek úgy, mint amik "feltárják" Riverdale múltját, de a 4. évaddal még ennyi kapcsolata sincs semminek, amiben Jughead elit egyetemre megy (ezt az után, hogy még az 1. évadban a város két iskolája közül a gettó-suliba zárták), ahol a Nem-Skull&Bones tagjai mind egy sorozatnak írnak forgatókönyvet, amibe bekerül Jughead is, mert aki már látott filmet, az könyvet is olvasott, asszem, és mind összefognak hogy kinyírják Jugheadet, mert ő tehetséges vagy mi, ők meg élni akarnak mégis valamiből.
Eközben pedig a mellékszereplők csikizős-pornót gyártanak.
Ahogy azt kell.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad