A leghosszabb fantasy sorozatok, és miért nem.

 A poszthoz használt forrás oldalszámra ment, de nyilván így is reprezentatív. Leghosszabbtól a legrövidebbig megyünk.

1 - Discworld (Korongvilág): ez nem egy sorozat. A könyvek azonos világon játszódnak, rengeteg az állandó szereplő, DE nem alkotnak egy történetet. Oké, valahol van egy átfutó - de nem átfogó! - tematika ahol a középkori környezetből eljutunk az iparosítás kezdetéig, de ennyi.
Egyébként olvastam. Mindet. Mai napig folyamatosan jelennek meg belőle magyarul új könyvek, de nem valószínű hogy tényleg mindent lefordítanának.

2 -  Malazan, the Fallen: Először is ez nem egy sorozat, hanem egy franchise, amit egy rakás író írt. A mag-sorozat csak 10 könyv, tehát simán lehetne lejjebb is a listán, de neeem, muszály volt az egész marhaságot idetolni. Mintha az összes Magic the Gathering-regényt egy "ciklus"-nak vennénk, csak mert egy világon játszódik. Na AZ kurva sok lenne. 
Szóval az egésznek csalás-szaga van, és annyira "népszerű", hogy magyarra el se kezdték lefordítani, szóval nem vesződünk vele.

3 - Valdemar: eleve nehéz volt megtalálni a wikipedia-linkjét (azaz nem elég híres, és amennyi látszik, hogy ez egy rakás egymástól független történet egymásradobálva, szóval kit érdekel.

4 - The Riftwar Cycle (A résháború): egy: ez igazából scifi. Kettő: nincs igazán ellenemre ha egy hosszú ciklus kisebb részekre tagolható, de mi egyetlen egybefüggő történetet keresünk, nem sok kis egymás után következőt, és ezt nem látom biztosítva. Három: próbálkkoztak magyar kiadással, de az a '90-es években befulladt. Tehát ennyit erről.

5 - XANTH (Xanth világa) - jelenleg 47 kötetnél jár, nálunk 3-at sikerült kiadni. Inkább tűnik egy Goosebumps-sorozatnak, azaz különálló epizódos valaminek mint igazi történetmesélésnek. És az írót bevallottan elkapta a Megélhetésitisz, azaz sosem lesz vége.

6 - The Wheel of Time (Az Idő Kereke) - bővebben lásd a korábbi posztokat. Széthulló szar az egész, nem érdemes időt fecsérelni rá. Ha megvetted, konkrétan pénzt fizettél érte - fogadd együttérzésemet.

7 - Shannara - A leghalványabb fogalmam sincs ez miről szó, vagy hogyan oldja meg a 100+ éves időugrásokat amik előfordulnak. Szintén nem látszik hogy jönnének ki a kötetek magyarul, vagy ha igen, 50 éves csúszásban vagyunk velük.
Az viszont megvolt hogy volt egy tv-sorozat - ami csúnyán befuccsolt. Lehet ennek köze van ahhoz, hogy ez inkább egy sorozat lányregény, fantasy köntösbe bújtatva?

8 - THE SAGA OF RECLUCE - magyarul nem jött ki egyáltalán, és még nem fejezték be. Ennyit erről.

9 - The sword of truth (Az Igazság Kardja) - egyszer szerintem regéltem erről, megélhetési könyvsorozat, spinoffokkal, prequelekkel tarkítva, és erősen patriarchális, azaz szexista, ami a '970-es években nyilván nem tűnt fel, de ma már nagyon is.
Volt egy tvsorozat is, a második évad első felét tudom ajánlani  emilőtt elkezdenek multiverzumban sliderkedni.

10 - Drizzt legendája - Ezek egymástól független, és igen hosszú könyvek, egészen nyilvánvaló hogy leütésre fizettek. Szintén teljesen epizodikus, az egyetlen ami összeköti a köteteket Drizzt személye. És a kalandok nem valami kalandosak - mondtam hogy szófosásban szenvedett az író. Mit szenvedett - a mai napig írnak hozzá.

11 - realm of the elderlings - A jó hír, hogy elvileg egyetlen, folyamatos sztori. Ami úgy tűnik be is lett fejezve. A rossz hír, hogy a magyar kiadás 3 kötetig jutott, aztán kaszálták. És ismerősnek megvolt, láttam, kézbe vettem, nem tetszett.

12 - Dragonlance (Sárkánydárda Krónikák) - hogy kerül ide ez a szar? Először is, ez egy franchise az AD&D-n belül. És nem tudom mit ír 16 kötetről, 3 kötet volt, anno olvastam, unalmas cashgrab.

13 - DRAGONRIDERS OF PERN (Pern sárkánylovasai) - 26 könyvből nálunk ismét elakadtak 3-nál. Skip.

14 - Redwall - vmi 12-es karikás izének néz ki. Magyar kiadás természetesen nincs. MEgélhetésitisz, AZ volt.

15 - DEVERRY CYCLE - magyarul nincs, sőt, a 15 kötetből csak 8-at jegyeznek. Annyira "sikeresek", hogy a legtöbb könyvnek nincs saját lapja, és összefoglaló sincsa a sorozat lapján hogy mégis miről szólna ez az egész.

Oké, kezdjünk ugrálni, a nyilvánvaló bukásokat hagyjuk ki.

20 - Michael Moorcock: Az Örökkévaló Bajnok - nem tudom ezt hogyan hozták ki 6,100 oldalra, mert ez egy trilógia, kijött magyarul, egész jó, de sehol nincs túl sok oldal. Ha meg hozzábaszom MM egész munkásságát, akkor meg bőven efelett a szám felett vagyunk.

21 - the chronicles of thomas covenant: tudtam én hogy kijött ez magyarul. Mármint az első kötet, aztán soha semmi. És azt se olvasta senki, nem beszélt róla senki. A fülszövegből meg kifolyik a keresztény hittérítés, szóval...

26 - Trónok harca: a tv-sorozatot láttuk, és tudjuk hogy szar lett volna a vége, ha egyáltalán megírta volna a fickó. Az Idő Kereke mintájára van itt minden: megélhatésitisz - itt szándék sincs befejezni a tetejébe -, keresztény propaganda, indokolatlan túlírtság, és az olvasó hülyének nézése.
"Eddard Stark a főszereplő, mert ő volt az első szereplő a könyvben!" - keresztény olvasóink ennyire műveletlenek?
Ja, és ami jót összehoz, azt is kidobta a sarokba - Sansa (és Bűzös) öngyilkosságát, Árja kudarcát, Havas János halálát...
Igen, lehetett volna itt valami nagyszerű - ha az író kompetens, és tudja mit csinál.

28 - The Dark Tover (Sötét Torony) - olvastam, írtam itt róla a blogban. Az eleje tetszett, a vége... Nem totális kudarc, csak a szokásos dagályos, túlírt Stephen King-szar.
És itt már tényleg a hordó alját kapargatjuk, mert ez már tényleg nem volt olyan sok kötet, és annak a lapszámát is kb. az utolsó három kötet fújta végeláthatatlanra.

30 - The Black Company (A Fekete Sereg) - minő meglepetés, magyarban ezt is elérte a kasza 3 kötet után. Csak nem azért, mert nem volt történet amit elmeséljen ezt a sorozat sem? Tudjátok: elindul a történet, és a végén elérnek valamit. Helyette a sok Megélhetési Író összehoz pár karaktert, aztán reménykedik hogy senkinek nem tűnik fel, hogy az ötvensokadik Tom&Jerry epizódot írja.

------------------------
------------------------

Másik forrás "epikus fantasy"-kat listáz, ki tudja ez a kifejezés egyáltalán mit is jelent.
Nem megyek végig a számokon, de feltűnik, hogy amit nem olvastam, azokban van valami közös. A szerintem gagyi borítókon kívül. Mégpedig, hogy mindben királyok vannak, és vagy az Artúr-mondakör nyilvánvaló alap, vagy rögtön kendőzetlen kereszténykedés zajlik (Cold Fire Trilógia).
Meg azok a címek sem bíztatók (pl. The Way of the kings) amikor azzal kezdi az ismertetőt, hogy két bekezdésben a háromból csak arról van szó, hogy ja, hát a sorozat az szar, és a végén odaböffenti hogy deazérolvassadel.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad