A magyar filmgyártás filmjei 42 - Méltóságos kisasszony (1936) / Nászút félűron (1936)

Miért is "rosszak", de legalábbis nem szeretjüka magyar filmet?
Persze alapból felmerül a kérdés, miért is különböztetnénk meg privilégiumként a magyar filmet? Miért ne modnanánk azt hogy "a film az film, mindegy ki gyártja"? Mert megtehetnénk. Valami öszötnözni kellene hogy ez szívből jövő hungraikum legyen.

Sajna központilag úgy néz ki elvárás ha egy magyar filmetszeretsz, akkor MINDET szeretned kell ha tetszik ha nem.
A másik oldalról pedig képtelenség normálisan társalogni a magyar filmgyártásról. Nincs fóruma. Minden egyes találat a "magy film fórum" keresésre csak olyan honlapra visz, ami a nevén kívül mindenben neonáci. Ilyen Agyar Gárda-arcok. Abból is a keményvonalas fajta.

Helyette szűrés kéne, no meg netflix, azaz könnyű, átlátható hozzáférés. A tévés vetítéseket nem egy csatornára zsúfolni hogy kihalási alapon nyugdíjasoknak vetítsük még a köv. 10-30 évben aztán elégessük a teljes raktárat.

Ami megadná az egész létjogosultságát, hogy (egy véletlen engine-bugnak köszönhetően az imdb-n) a TELJES magyar filmgyártás ÖSSZESEN produkált annyi filmet, ammenyi címet az USA-ban EGY ÉV ALATT gyártanak. Jó, magyar vonatkozásban most mozifilmről, amcsiknál tévét is beleértve került az összehasonlítás, de a lépték a lényeg. Ott van csillió dollár egy világpremierre szánt filmhez, és 50 db ország méretű állam gyártja a tévéadást, meg a helyi filmeket, DVD-kiadásokat...

Összesen, 1990-ig úgy 600 címet sikerült összeszednem ami JELEN PILLANATBAN / MÉG elérhető a neten keresztül. Az nem emészhetetlen mennyiség. A pontos számot egyelőre értelmetlen lenne beírnom, mert fogadok egy része nem fog elindulni, vagy mégsem az, vagy nem teljes...
Olyan is volt valószínűsíthetőleg hogy elsiklottam egy-egy cím felett, mert a) a kereső nem dobta ki b) olyan oldalon volt ami nagy arányban a filmadatlapját tartalmazta ugyan de a filmet már nem (mert lejárt/letiltották/mittomén) és odáig hogy ezt megtudjuk is át kell jutni egy rakás felugró ablakon meg hasonlók. Az ilyen magára vessen, úgy számítom "elveszett", én is beállvaa szűrők sorába. Végülis 600 megmaradt címis óriási szám, és ebben nincsenek benne a '90 utáni filmek.

A Méltóságos kisasszony addig is ott tesped a fiú / érdekházasság /szerelem klisésztorijával, bár meg kell hagyni a szívbeteg "vigyáznia kell" apuka felváltva az ijesztgetéssel amit egy gyárkémény sípja okoz a nézőben, illetve a végén egy "hegymászós"  vágás legalább a rendező próbálkozását jelzi. Én meg a 2/10-el jelzem hogy mostantól minden kaptafa-film 1/10-ről indul, onnan nehéz lesz felküzdenie magát!


---------------------

Eztmondom hogy a varjú lakmározzon a szemgödrötökből! Méghogy"egyedi", méghogy "varázslatos". Mit szívtál?

A film, azzal az alapvetéssel indít hogy asszonynakotthon a helye, de legalábbis ha már házas, így kirúgdossák aki férjhez megy. Úgy néz ki csak azért hogy a társadalmi konvenciók változását a főnök fia kihasználhassa és csaphassa a szelet válogatás nélkül az összes női dolgozónak.
Végül persze jól szerelemből megházasodik a főszereplőnő (és ki sem rúgják érte), aki egész tisztességesen színészkedik AMIKOR hagyják neki eljátszani az öntudatos nőt és nem löki a szerep a viháncoló nőstény kategóriájába.
Ja, és a filmbensokat beszélnek olaszul, feliratozás nélkül.

2/10


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad