Amiért nem működik a CSOK

Minden és mindenki arról cikkez micsoda bukás a CSOK (bármit is jelent a betűszó), pedig valójában nem az. Csak hülye aki kitalálta.

Nézzük meg mit csinál a CSOK:
- Mr. Állam ad neked pénzt
- arra kapsz pénzt hogy odaadd az építésznek
- amiért cserébe neked lesz egy (nagyobb) lakásod.

Namost lássuk mik voltak a CSOK kitűzött céljai mikor ezt kitalálták:
- a 3-gyerekesek lakjanak baszottnagy lakásban
- munkahelyeket teremtünk azzal hogy új lakásokat építtetünk. (Mondjuk kérdés mit csinálunk aprogram lezárultával az ismét munkanélkülivé váló munkásokkal...)

És most azt lássuk mik a CSOK feltételei:
- 3 gyereknek vagy már megléte, vagy eltartásuk felvállalása
- amúgy kellő fizetés megléte hogy a felépült házat (és a jövőben születendő gyereke/ke/t amennyiben még nincs három) fenn tudjuk tartani.

Végül lássuk a CSOK buktatóit:
- a polgároknak nincs semennyi megtakarításuk, mert hó végére nem marad semmi a fizetésükből, így értelemszerűen nem tudnak egy nagyobb lakást fenntartani mint amiben már laknak akkor sem ha a lakást más kifizeti helyettük. A programot azok tudják igénybe venni akik amúgy jól élnek, de ekkora egyösszegű kiadásra (részletfizetést beleértve) nem tudnának kitermelni.
Ez a feltétel nem áll fenn.
- magas szintű épületkihasználtság.
Ez szintén nem áll fenn. Rentgeteg az üresen álló lakó- és irodaépület is.
- magas fordulatszámon prögő gazdaság mint Las Vegasban, ahol a pénzt olyan gyorsan szerezzük hogy érdemes gyorsan elkölteni (ez ilyen gazdasági folyamat, fogadd el hogy így van). Így megérné nem vesződni épületek felújításával, helyettük lebontanánk őket és újakathúznánk fel.
Természetesen ez nem áll fenn. A helyzetet tovább nehezíti a "városkép megőrzési program", ami szvsz csak arra jó hogy jól lemaradjon az ország a fejlett - és továbbfejlődő! - országoktól, de hát mit tudhatok én?
- alacsony kihasználtságon pörgő építőipar, ami bármikor tudna a munkásainak munkát adni, csak nincs megbízás (ennek számos oka lehet, először is egy lecsengett építkezési hullám, mely esetben egy CSOK-kalki lehetne vezetni az ott felgyűlt munkaerőt, átképezni más területre, és ez időt adna).
Ez megint nem áll fenn.
- Az sem árt ha az ország lehetőségeihez (lehetőségeihez, nem idealizált igényeihez!) mérten alacsony születésszám.
Ez nem áll fenn, a lakosság létszámát CSÖKKENTENI kellene, nem növelni.
- Amennyiben a cél a népessgészaporulat növelése, a gyerekszám és a (nagyobb) lakás fenntarthatóságának biztosítása. Ez történhetdirekt támogatással, fizetések emelésével, munkahelyteremtéssel, jog- és létbiztonság megteremtésével stb.
Ezek közül egyik sem áll fenn, mi több ellenkező hatású folyamatok vannak érvényben.
- Három gyerek eleve elhatározottsága, vagy arra való hajlás.
Jelen körülmények között kétségbevonhatatlanul nem áll fenn. Még ha lennnek is állások és megfelelő szintű fizetés, ENNEK a kormánynak a franc se akarna szülni. És ugye el is kell jutni a 3 gyerekig, a program meg nem hallottam róla hogy a 0-1 gyerkkel rendelkezőket bármilyen módon ösztönözné. Ha 2 már megvan, akkor is el kell gondolkodni azon, szükséged van-e a nagy lakás luxusára, vagy köszönöd szépen neked elég a mértékletes meglévő lakás is? Mert hiába "10+10 millió", azt nem készpénzben, bármire elkölthetően, befektethetően kapod. A pénzt egy LUXUSBERUHÁZÁSRA költheted csak és kizárólag el. Nem építhetsz belőle műhelyt, vállakozást, üzletbővítést - csakvehetsz belőle egy hodály nagy házat ami a helyet foglalja és nehéz takarítani.

Ez van ha hülye vagy és nem beszéled meg az ötletelésed (mindfart!) szakemberrel. Mondjuk ott kezdődött volna hogy elvárnám, a politikus maga is legyen legalább annyira szakember hogy józan ésszel rendelkezzen, ne egy iq-2 tyúk mogyorónyi agyával.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad