Godzilla vs Mechagodzilla (1974)

Na, az első Mechagodzilla-cím. Ezzel a szörnnyel nem voltak túl kreatívak:
#1 Godzilla vs Mechagodzilla (már a japán változaté)
#2 Terror of Mechagodzilla - azt hinnéd ez aMechagodzilla 2, de nem, az egy másik film azon felül hogy ez az első rész közvetlen sequelje
#3 Godzilla vs Mechagodzilla II. A poén kedvéért római számmal írták ki a kettest. A japánok. Mert az amcsiknál ez a Godzilla vs Mechagodzilla. A Godzilla vs Mechagodzilla pedig Godzilla vs the Bionic Monster vagy ...vs Cosmic Monster címen futott.
#4 Godzilla AGAINST Mechagodzilla. Érted, mert a "vs"-t már annyiszor ellőtték, és biztos nem keres úgy erre senki. Vagy így arra. Meh. Azért a gyártási évszámok segítenek ilyenkor, de azért a dolog eléggé zavaró.

Nyilvánvaló amúgy hogy a robot-őrület még tartott, és ha a külön tervezett robot (l. előző film) nem vált be, de Godzillát bármire rányomjuk az eladható, hát legyen Godzilla vs Godzilla ... -robot!

Ja, egyébként  ez volt az a Godzillafilm, ami magyar forgalmazást is kapott. Az amcsi és japcsi változat közül egyértelműen a japán a nyerő, de ha már megvan a magyar szinkron, lássuk azzal! A főcímfelirat japán krix-krax, szóval valószínűleg az a verzió amúgy. Ah, igen, mert a nemzetközi és a japán verzió ugyanaz, csak a spécin amerikai nem. Hah!


A film azzal indít, hogy Angilus mászkál a tengerfenéken. Ettől(?) valami hegy ufósan villog, de nem ufók másznak elő belőle, hanem az egész felrobban.


Haha, öreg nagyapó hangja a Dragon Ball Zseniális Teknősének hangja!


Ő egyébként akkor tűnik fel mikor hölgyeménynek random módon látomása támad hogy fel kell vezetni a filmet.
A látomásban Ghidorah tűnik fel, ki tudja miért.

Közben Nyilván-a-Főhős egy Nyilván-Idegen-Bigyót talál egy barlangban/bányában:


Megint máshol vmi ősember-barlangot találnak vagy mit. Egy újságíró pedig, aki Nyil-az-Ügyeletes-Jónő azt mondja ő régész, mire minden további igazoltatás nélkül beengedik fényképezni.


Oh, egyébként ez a film is nyilvánvalóan NEM Godzilla film lett volna, ezt bizonyítja a mindenhol felbukkanó oroszlán-kaiju ábrázolás:


Ez King Ghidorával küzdött volna meg (szintén utal rá a barlangrajzok megfejtése is), de végül nyilvánvalóan nem így lett.

Majd látunk még pár rosszarcú fickót - vagy kiderül később kik ők, vagy nem. Mostcsakannyit tudunk hogy Rosszarc#1 elbújtRosszarc#2 elől.


Az Ügyeletes Tudós kideríti hogy a barlangban-bányában talált izé "Space-titánium". Hogy ez mennyiben különözik a mindennapos titániumtól, én nem tudhatom, és mit vitatkozzak én a filmes tudóssal?!


Ééés ott a szörny! Mármint ott van Godzilla:


És bár csak 1 Godzilla van, a jóslatban 2 szerepel, tehát mindenki "godzillÁK"-ról beszél. És Bár G folyton megmentette a Földet (de legalábbis Japánt) ki tudja hány film óta már, most rögtön a haláláért kezdenek imádkozni. Emberek...

Na persze ha G ilyeneket csinál (és beleköt Angélába is):


Jaaa, itten idegen ügyködés forog fenn. Rögtön tudtam hogy Nagymester G nem rosszalkodik magától!


Árgyélus elég gyér szörny persze, de mégse érdemelte meg hogy majdnem letépjék a száját!
Ez a fickó viszont megérdemelne sok mindent amiért olyan hülye hogy egy többtonnás kidőlt villanyoszlopot puszta kézzel próbál odébbrakni (másodszor még a kezébe is köp hogy ne csússzon, lol):


De azaz igazság hogy a filmelég blockbuster-jellegű, szóval ja.

Btw, tudtátok hogy a tudósnak ~varázspipája van? Szikrázik ha áramot vezetsz bele! Fogadok hogy ez még jó lesz valamire.


Közben Godzilla(?) várost rombol:


Gyerekek, legközelebb igazítsátok a sárkánytüzet ha makettal dolgoztok! De tényleg, egy lövés és az egész város megsemisül!

És akkor kiderül TÉNYLEG jön két godzilla. Nem, nem talált az első egy gigatükröt.


Szerintem a magyar szinkron szimplán elbaszta, és a mechagodzillát két godzillának hiszi. Ja, és meGa-godzillá(k)nak emlegeti. Ah, hogy két kaijunak megmentenie kellett volna a világot az eredeti szöveg szerint?
És mielőtt az igazi Godzilla leperzselhetné KÉK tüzével a kiborg bőrét/álcáját ("élő szövet a fémváz felett"), a gonosz idegenek megteszik helyette:


Hé, ennek az izének szemlézere is van!


A sugarak keresztezése zool-robbanást okoz (ha már mecha érkezését amúgyis zool-felhő harangozta be), amitől mindkét kaiju amortizálódik, és visszavonul.

Oh, egyébként mikor a tudós, a főhős és a jónő lemennek megint a barlangba, helyette a főéliennel találkoznak, aki se nem Rosszarc#1, se nem Rosszarc#2:


Azért van neki arcfestés-anyajegye, pláne azbesztruhája, mert ő ufo. Pláne gonosz ufó.

Godzillát közben Akárhol villámok cirógatják ... És ez neki yo?


Rosszarcú#1-et meg szemenlövik a saját pisztolyával, mikor ismételten megkísérli elorozni az oroszlánszobrot:


De ez egyébként nem gátolja, viszi a szajrét. Pedig én tökre aszittem ő valami titkos szekta tagja aki majd védeni akarja a szobrot, feléleszteni az oroszlán-sárkány-császár-isten-szörnyet, és yo lesz. Tudod, mint a múmiában a tetováltak szektája.
Elárulom: a Majmok Bolygója-idegenek a gonosz ufók.
De vajon ki Rosszarcú#2? Hát, nagyon úgy néz ki Rosszarcú#1-et titokban belelövi a tengerbe - a szoborral együtt. Mármint a szobor másolatával együtt. Because Plot Convenience.

MechaG-t megcsinálják, Rosszarcú#2-ről meg kiderül hogy ő Mr. Interpol. Vele ki-be járkálnak a majom-ufok bázisára:


A csoport másik fele meg elugrik nagyapóhoz:


Szerencséjükre befut Interpol#2:


Egy Második Nap nyugaton kel, erre a szobor szemei lézerrel lövik a tengerparti sziklákat, és máris Ott A Szörny!


De azt hiszed a nyavajás ennyitől előjön? Oh nem! Az azumi-család legifjabb sarjának még előtte egész szerenádot kell adnia, különben nem vonszolja elő a seggét, inkább megdöglene.
Ez amúgy nyilvánvalóan Mothra lenyúlása.

A majmok közben beszereltek némi védelmi berendezést, Sárkánycsászár meg szemlézerezi MG-t.


Birkóznak kicsit SCS és MG, SCS gyakran elesik csak úgy. MechaG elkezdi bevetni repertoárját, és innentől SárkányCs szív. Azt legalább főleg kamerán kívül, de amikor nem ott jót lehet röhögni mennyire dicsőítették eddig a népek. Közben fogjulesett hőseink szökdösnek. A készítők gyorsan behozzák Godzillát. Végülis még van olyan 10 perc a filmből.
MG viszont állja a sarat, hiszen feje össze-vissza forog, meg ugye repülni is tud, megy van egy csomó képessége. A kedvencem azért talán mégis az, hogy a rakétái kifogyhatatlanok.


Na itt biztos ellőttek pár kiló petárdát. Meg is látszik:


De ekkor Godzilla átmegy Supermanbe, és bevet egy Egyszerhasználatos Szuperképességet, mágnessé változtatja magát. Tedd a kezed a tévére, küldöm a pénzenergiát!


Sárkánycsászár még egy kicsit szerencsétlenkedik, de végül Godzilla letépi MechaG fejét.


A pipa végül nem hiszem hogy csinált bármit (bár használták), de mindenesetre az irányítóközpontban is jól alakultak a dolgok.


The End


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad