The return of Godzilla (1984)

Másnéven (ámerikában) Godzilla 1985. Because Reasons. Az amcsik amúgy nem csak a címet keverték meg de az egész filmet, szóval nagyon ajánlott maradni a feliratos verziónál (a korszak egyetlen ilyen filmje).

Az új gyártási korszakot nem aprózták el, rögtön egy atomvillanással indítottak bele a szemünkbe. Aztán nem vagyok biztos ezen a ponton mi jön. Felteszem lespoilerezik nekünk zanzásítva az egész filmet - végig japánul beszélnek, de egyik leírás sem említi ezt az egészet, szóval na. (Kis kutatás után kiderül az ennek a filmnek a trailere.) Az biztos hogy ez tipikus '80-as évek:


Na, itt a trailer angol változata, ne járjatok úgy mint én:


Uhm, miféle kitörés?


Azt se tudni mit akartak ezzel a halászhajóval, mert a 6. percben már egy vitorlást bámulunk minden magyarázat vagy megmutatott történés nélkül. Az ezen lévő személy hamarosan átszáll egy harmadik hajóra, én meg nézek hogy ez most egy ócska horrorfilm lesz, vagy mi. A hulla biztosan több mint egy napos.


A legénység (egy kivételével) mind halott, és nem egy mindenféle éles tárgyakat szorongat. Ráadásul valami arctámadó-szerűség kajtat néhány vágáson. Ez:


Gyorsan kinyírják, kezdhetünk helyette beszélgetni a tűzlehellő óriásszörnyről.
A vitorlás csávó mint kiderül újságíró.
Az is kiderül ebben az idősíkban akaijuk léte nem igazán terjesztett. Nem mintha először történne a dolog:


A bigyó fent pedig állítólag egy Godzillán élősködő izé, ami vele együtt mutálódott nagyra.
Nem mondják amúgy honnan ismerik Godzillát, egyszerűen nagyon aggódnak hogy ismét megjelent, remélték többet nem fog előmászni a tenger alól. Ez utóbbi egyelőre nálam fekszik azzal ahogy a Godzilla vs King Ghidorah (1991) véget ért/fog véget érni.

Hm...:


Ez most vagy kanonizálja a legelső filmet, vagy nem. Lehet hogy a kormány annyira eltusol hogy az első Godzillát (amit oxigenizáltak) és a másodikat a köztudat azonos lénynek hiszi?

A riporter a túlélőt összehozza annak lánytestvérével, és szerintem elkezdenek valami szerelmi szálat is, de mielőtt végképp elaludnánk, jön egy orosz atomtengeralattjáró:


Ezek az oroszok annyira a spájzban vannak hogy simán amerikainak nézném őket (a színészek azok). Gondolom hasznukra válik ha esetleg elfogják őket.
Mindenesetre fognak valami radarjelet, és mivel a bálnákat nem jelzi a radar, kiókumlálják hogy csakis egy amcsi atomtengeralattjáróról lehet szó. Rádiócsend nincs, sőt,rögtön tüzet is nyitnak. Gondolom mindenki kitalálta ezek sem maradnak sokáig a történetben.
Viszont az elsüllyedésre a ruszkik rögtön nukleáris háborúval kezdenek fenyegetőzni - hiába, a Hidegháború kora.
A japcsik hát bevallják Godzillát - inkább azt vállaják mint egy atomháborút.


Jah, "más erők", heh. Na jó, a következő mondata már az hogy Godzilla.
Amúgy a katonaságnak van egy új játékszere, ami arra legalábbis biztos jó hogy a közvéleményt lenyugtassa: a Szuper X.

Hm, úgy tűnik Godzilla kifejezetten keresi az atomenergiát hogy azzal táplálkozzon. Legközelebb egy atomerőművet eszik meg. Eléggé Hedorahs módon áll a dologhoz. Aztán elmegy egy madárraj után.


Ja, egyébként G a mágneses mező alapján tájékozódik. Mint a madarak.


De mivel két őrült tudós jobb mint egy, íme:


A Terv tehát egy vulkánhoz (vulkánba?) csalni G-t, és rárobbantani vagy mi. Oda meg egy gigamágnessel csalják majd.


Az amcsik és az oroszok mindketten deklarálják viszont hogy leatomozzák a nyavajást. Persze ez megint elmarad. Persze Godzilla nekiáll kimászni Tokyonál hogy ledarálja azt. Kitör a pánik:


És bármivel is készülnek rálőni, valószínűleg nem fog használni.


Az oroszok biztonsági protokolja pont úgy mond csődöt mint Csernobilban, bár az csak'86-ban fogott bekövetkezni.


A tudós közben elkészül a terelőbizgentyűjével, a katonaságnak meg lézertankja van:


A Szuper X is bevetésre kész.


De ne feledkezzünk meg a szovjet atomrakétáról se:


A SzuperX pedig a) állja G tüzét, b) úgy tűnik sikerül megsebeznie is.


Az amerikaiak pedig ellenrakétát lőnek ki. Csak túléljük ezt a napot is? Még tudósékat is sikerül kimenteni a felhőkarcolójukból.
Na jó, a riporter és a tudós lánya (Ügyeletes Szerelmespár) ottmarad, mert hát legyen miért aggódni, van még 20 perc a filmből. Na de nem kell pánikolni, lásd a rakétát is sikerül lelőni:


A rakéta elektromágneses lökéshulláma viszont villámokat generál és felébreszti Godzillát.


ASzuperX-ből viszont kifogyott a spéci lövedék, de azért még lövöldözik, mert megteheti, és neki kék lézerágyúja van, és naná hogy be fogjuk effektelni ha már kitaláltuk!
Az épületbenragadtak meg megpróbálnak kijutni:


Ez mekkora plakát lett volna (Random Mellékkarakter fut):


Végül sikerül Godzillára rárobbantani a vulkánt.


Próbálják ezt sajnálatossá tenni - hirtelen. Épp ezért itt nem működik.Godzillában ebben a filmben semmi sajnálatraméltó nincsen, leszámítva hogy szegény magányos mutáns, kihal vele egy faj vagy mi. De én meg az átlagnéző ennyire nem környezetvédő.

Godzilla beesik a kárterbe (eredetileg ez csak a 30. évfordulóra készült cashgrab standalone film lett volna), de mivel nem látjuk a holttestet (ami Hollywood alapszabálya: ha nincs holttest, nem halt meg) hát várjuk a következő filmet.


---------------

Végeredményben nem olyan rossz ez - de nem is olyan jó. Gyakran nem látni semmit, a történet pedig nagyon egyszerű. Leginkább egy '80-as évekbeli tv-filmnek mondanám, vagy az 1977-es Pókember-sorozat pilotjához tudnám még hasonlítani. Jó kis film volt az.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad